Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.01.2013 18:15 - ЕДНА РАЙСКА ДОЛИНА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2629 Коментари: 2 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                ЕДНА  РАЙСКА  ДОЛИНА,

                  ПРЕДОСТАВЕНА  НА  МУТРИ  И БРАКОНИЕРИ

 

    Красотата на архипелага Кръстец, както нарекох и описах местоположението на Кръстешките махали, отново ме привлече. Една от най-прекрасните долини из Балкана, създадена като място за живеене в нея, неудържимо ме засмука. Припомням, че тази прекрасна долина с форма на почти равностранен триъгълник с размери 15 х 15 х 15 км. е ограничена от три точки: с Батулия, връх Плато и връх Джуренец, които са на централното било на Балкана и отново с. Батулия. Това е изворната област на река Свиновска. Тя образува една мека природна гънка,  обърната на юг и представлява отлично място за животновъдите, които са обитавали тези места до скоро. Десетина бистри поточета извират изпод околните била и дават началото на река Свиновска. Покрай тях и в близост до изворите им има махали с различен брой къщи, днес изоставени.  Това е един приказен свят. Средната му надморска височина е около 1000 м, но някои къщи са доста по-високо, почти до билото на централния Балкан както в Лескова махала. Те са разположени на невероятни места, избрани според водоизточника, изложението, което трябва да бъде на юг и да бъде защитено от бурите. Поради това дърветата около къщите са запазени.

    Най-ниската махала в този архипелаг е Свинове. Тя се намира долу в лъката, където се събират всички нейни притоци. Лъката е заобиколена от всякъде с много стръмни скатове, върху чиито ридове има втори етаж от махали. От тях започва този мегакомплекс от махали и свършва чак горе под билото на централния Балкан. Има пътеки между махалите за стадата с животни, други са по-широки за товарните животни - трети отвеждат до изворчета или поляни. През лятото ако се тръгне по една пътека и тя се сменя с такива, които отвеждат само нагоре, се минава покрай десетки къщи,  разположени на невероятни места. Покривът на една от къщите е на нивото на самотен връх, а тя е заобиколена от всякъде с дъбови дървета. В този комплекс може да се навлезе / и излезе/ като се ползват двата големи пътя, които го заграждат по ридовете от централното било. Ако се тръгне за с. Кръстец има три връзможности да се отиде в тези махали, ако се тръгне по шосето за Белювите къщи отклоненията са отново три. Зимно време този район е за запознатите с планината, но през лятото тук е рай. Всичките пътеки са красиви, но особено красиви са две: едната започва от с. Кръстец и преминава през всичките махали без големи девивелации, а другата започва от с Буковец в посока на с. Кръстец. Тази пътека предлага опция – още по-висока пътека, която преминава през самотните високи махали почти до билото на Балкана. Тук те надхвърлят 1000 м. н. в.

    Красотата на тази гънка е велика. Тук и сняг не се задържа дълго. Температурите през лятото са по-ниски отколкото в София, а през зимата са по-високи. Това не означава, че тук вали малко сняг, планина е.

    Аз съм казвал, любимото ми мяста на Балкана е централното му било, където са чудно хубавите ливади на Лескова махала. Тази красота тук е различна, но не отстъпва на Лесковата махала.

    През зимата знам накъде отивам, но не и къде точно. Следи по снега от високопроходими камиони и джипове ме отправиха по разклонение от пътя за Кръстец в дясно към махалите му в изворната област на р. Свиновска. Аз познавам добре този стар път, вероятно и той строен от трудоваците след Освобожвението. Пътят обаче е бил наскоро разширен. Вместо да си кажа, тука има нещо, направо отсякох – за мутродървари!!! Защото тук бароци няма построени, та да си рЕдат и път.  Пътят - разширен, завоите - коригирани за да не са много остри, наклонът – на места не толкова голям – ясно, за камиони, превозващи осечена гора, или както се нарича тя сега, метровици. Навлязох в първите махали, които са изоставени, изкачих се още и достигнах височината на махалите. Само че новият път престана да следва трасето на стария и пое по ново. А новото трасе – то преминава през дъбова гора. Нищо случайно няма на този свят,  това важи и за делата на разбойниците. За да се направи това трасе гората е била посечена, посечена бе и доста в страни, за да не падне някой дъб с еднометров ствол на пътя и да премаже….турист. Пътят достигна до едно сечище и там свъши. Тук преди Десетото също се сечеше широколистната гора за минни подпори, като сечището се залесяваше с черен бор. Дърветата вече са големи, 30 и повече годишни борове. Дърварите обаче не се интересуват от черния бор, оти запушвал печката и комино сас сажди и вървял ниско. Търсят се и вървят високо /скъпо!/ метровиците от дъб, бук или габър. Новият път минава през бороата гора, изкачва се над нея и достига дъбовата, не сечена никога до сега. Дърветата са превърнати в метровици и са изчезнати от гората! -  откарани са в някой склад за дърва за огрев. Клоните са разхвърляни наоколо - страхотевица! Грозната гледка ми напомни за убитите от курилска мутра коне в планината, за да им вземат месото за продаване, на мафиотски език, за да ги измездрят. По същия начин бяха разхвърляни червата, кожите, главите и краката на конете, а също и останалите кости. Беше пълно с чакали и птици, носеше се остра миризма. Тук обаче разхвърляните клони ще останат, защото вече няма живущи хора да ги приберат за печките си. Дано ловец-пиянище не си хвърли цигарата в тях през лятото или пък не падне гръм върху тях. Гората ще пламне като кибрит.

   Векове тук са живяли хора, пазили са си гората, защото подсъзнателно са знаели, че животът им зависи от нея. Сега тя се сече. Но това петно за сеч, ако такова нещо има, не е спазено, чрез документа за него се запроституирва още от избирането на трасе за пътя – през най-хубавата гора. Колко гора се посича извън петното, под предлог, че се прави път! Другото, което е направено е това, че са отсечени всички стари огромни дъбове в близост до пътя на камионите. От един дъб според мен са били нарязвани по над 10 куб. м. метровици. Тези дървета дават стотици килограми желъди, които сойките и катеричките разсаждат и възстановяват гората. Те са и силна храна за животните преди зимата, напр. свините и сърните. Дърветата  акумулилат с корените си водата от дъжда, затова, където има гора няма порои, а изворчета. Тези неуки хора явно са били по-разумни същества от мутродърварите днес с моторните резачки и високопроходимите камиони. Които превръщат рушенето на природната среда в бизнес. Преди няколко години отсякоха вековната, бих я нарекъл девствена дъбова гора от другата страна на този рид, по река Рединска, сега грабежът на природната среда се извършва тук. Защото мутрите са на всеки километър и така, до края на света. Никой не вижда, че се краде природна среда, че се променя климата, че условията на живот стават все по-трудни от засушаването и затоплянето. Но пък падат пари.

   Замислих се за този напуснат от хората вече район, където са останали двама-трима души. Двама души на 100 кв. м? Тук няма горска полиция, няма полиция срещу бракониерите, няма КАТ да те спират и да казват: Моля, гражданската отговорност! Това си е един анклав от около 100 кв. км, където зържавата я няма и природните му ресурси негласно са предоставени на мутри и бракониери, да не пропусна,  и на крадци. Тук от къщите вече няма и какво да се краде. Каквото имаше – то замина предимно за скрапопункта в квартала Зли дол, по-малката част – в Литаково. Хора тук вече не срещам, но пък следи от джипове и камиони има навсякъде. И много стари джипове с пътуващи ромове в тях. Дали пътуват за да ми правят пъртини? Съмнявам се. За да пътуват до тук, да правят разходи, трябва да имат и приходи от някъде.

   Този район ми е познат, имам си любими места по него с красив изглед. Сравнително широк третокласен път, който аз наричам „Магистралата” свързва селата Кръстец и Буковец. Става само за джипове. Предполагам не само аз, крадците също знаят, че този път свързва Своге с Литаково през планината и че може да се ползва за превоз на крадени неща. Полицай тук? Такова животно тук нема! Ако снегът е висок обаче, пътят е непроходим. Що неща има за крадене по този маршрут - останки от къщите, печки, оградни мрежи, железни колове, а и джици, защото тук бе електрифицирано. Само аз и крадците може би знаем какви лозя небрани представлява този регион за тях. И още нещо знаем, пътищата по него.

    Денят преваля, трябва да се прибирам. През зимата няма много време за творчество. Тук маршрутите са по около 30 км. ако се ползва влак, върви се поне по 6 часа.  Избрах път /следи от джипове/ към с. Кръстец-център, но джиповете бяха дстигали до една поляна и вместо към Кръстец бяха продължили отново към махалите му, от където се изкачих. Включих се отново в пътя, по който дойдох. Чувам обаче бучене на камион. Виждам от високото камион ЗИЛ, натоварен с метровици. Пред него се вижда кола ЛАДА НИВА с емблеми на Горското, а между нея и камиона – бял джип Мерцедес тип кубче от най-луксозните. Зад камиона пътуваше още един бял джип-близнак на този пред камиона. Колоната засрещна два джипа трета употреба и след като се разминаха, старите джипове спряха, от тях излезе по едно момче и започна да говори по телефона си. Ако Доган така го бяха ескортирали с два джипа кубчета, нямаше да стане този сакатлък с него. А те – камиони с дърва ескортират, а му рискуваха рязаната карабина. Аз веднага се досетих каква е работата на конвоя по елементите: осечена гора - джип на Горското - два хиперджипа – високопроходим голям камион - джипове-бракми за отцепление. Сещам се за една песен от  град Ардино, чието старо име бе Егридере:

   Мост – река – дере, а зад него – минаре! Вот тебе Егридере!   

  Дело состоялась, а потом вошли на ресторан, се пее пък в една съветска песен. Само че там героите са били към банда Василка. А тук  някой друг е бащицата или пък биринджибабаита на дровосеките.

    А сега една сметка:

    Камионът возеше към 20 кубика дърва. Ако се реализират  те по 50 лв. за кубик, ето ти 1000 лв.  откраднати от гората. За днес! Те няма да отидат на едно място: за секачите трябва, за превоза и др. А вероятно и  подписалият разрешителното, ако такъв има, е определил процент „и аз съм човек”.

    Вакумът от към власт, от към ред, от към съдебна система е страшно нещо. Това е причината да има у нас безкраен преход - това е времето на престъпниците. Мафията си има държава, върти нещата така, както й е угодно. Затова престъпниците са навсякъде, на всеки километър. След Освобождението докато стане прехвърлянето на властите в България се развихря престъпността, но тогавашните ни първи правителства са се справили от раз с нея – започнали да бесят крадците по телеграфните стълбове и ги оставяли там по няколко дни. Другите крадци потърсили различно препитание от това, заради което бесят. Сега престъпността е бизнес за съдебната система - престъпниците плащат на тях чрез адвокатите за свободата си. Ако не се спазарят – на вицепрезидента. Полицията хич я няма.  Пострадалите от престъпността обвиняват полицаите, че прикриват крадците. И какво става? По селата и в малките населени места се пръкнаха феодали, които заместиха държавата, горите разпределиха по между си мутри да ги секат. Нека някой види какво става над с. Копиловци, над с. Черни Осъм. Колко ли гора е осечена, за да могат да се превърнат метровиците в пари за тези бели джипове-кубчета. Луксозните возила на мутродърварите не са само тук. Които гледат и виждат са забелязаи, че във всеки склад за дърва за огрев има по една луксозна кола и тя обикновено е бяла. Май много пари има в този бизнес и много…сива икономика. Белите луксозни коли са нещо като униформа, подобна на тази на ромовете - с клинове с по две бели черти и качулки на главите, дори когато е топло.

   Утре блогът ми навършва 4 години. Все тъжни неща пиша в последно време, не ми остава време да си помествам снимките, които вече са хиляди.  Но пък утре, ако имам време ще опиша едно събитие по доста смешен начин. И то е тъжно, но със щастлив край.




Гласувай:
8



1. sande - Една райска долина и едни изчадия на Ада в нея...
25.01.2013 18:59
Природата все пак е по-силна.
Човекът е мравка, която пъпли из гънките на местността.

Даже и въоръжен с пищови, пушки оптически, джипове, хускварни и пр. пак си остава жалък негодник и мутра. Има и възмездие.

Поздрави, Коста!
цитирай
2. sekirata - За какво е
26.01.2013 08:19
всичко това,след като наръдът ни е обезумял, като зомбиран,алчен за пари, слава и цари престъпност,бракониерство?! Отвращавам се,как да живея сред....най малкото неразбрана?!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182385
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031