Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2013 23:51 - ДВЕ НЕНУЖНИ ВЕЧЕ СТАРИ БЪЛГАРСКИ ЦЪРКВИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 5483 Коментари: 6 Гласове:
15

Последна промяна: 25.01.2013 23:54

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

            ДВЕ  НЕНУЖНИ  ВЕЧЕ  СТАРИ  БЪЛГАРСКИ  ЦЪРКВИ

 

      Турската политика да завладяват чужди територии и да ги присъединяват към Турция е била успешна през изминалите векове. Посочвам и примери – голяма част от Армения, голяма част от Кюрдистан, голяма част от Гърция – цялото източно Егейско крайбрежие и половината от Кипър - малка част от България, известно е коя. Като да не бе достатъчно отнетото от нас, та англичаните съгласно Ньойския договор откъснаха още към  кв. км. от Странджа. За тази територия писах постинг и поместих карта. Това нямаше да е възможно, ако не бе в интерес на английската политика на Балканите. Англичаните в началото на ХХ век бяха велика сила и начертаха картата на голяма част от света. Днес се трансформираха в изроди, плод на непредумишлено островно кръвосмешение или на репродуктивен контакт под влияние на големи дози алкохол. Несправедливостите обаче, които те оставиха по света вече няма как да се променят. Англичаните - не друг! - направиха тази държава, Турция, която балканските държави щяха да отпратят от където са дошли след разпада на империята им. Студената война пък, благодарение на американците ги направи велика сила. Да, това наистина е така – страна със стомилионно население, живеещо не само в Турция, с промишленост и селско стопанство, с работливи хора, с ред и закони в нея. Това е Турция днес, във възход, и се оглежда за нови територии. А някак много близо сме до нея и много сме малки.

     У нас Турция има доста капии, но има и такива като Доганпезевенк, Местанкараагалар, цяло ДПС с хора, които са в България и работят против нея. Едно от твърденията на тукашните турски биринджии е, че определени територии, напр. тези в Източни Родопи винаги са били част от Турция. Аз предлагам, който не е запознат с региона нека погледне картата и да се убеди, че все пак и ние имаме аргумент против това или по-скоро късмет. Същият като този на Марко Тотев, когото блъснала линейка. Без да звънят на 112, натоварили го в нея и достигнал максимално бързо Спешна помощ. Те това е късмет! И нашият е подобен: Между нас и Турция има един клин от теритрия, дадена от хнашата на гърците при определяне на границите ни и този клин отцепва т. н. от турците „турскоетническа част” в България от Турция. И добре, че е така.

   А сега ще изтъкна един аргумент, с който да покажа, че в Източни Родопи и по най-непристъпните места векове са живяли българи и турци. Давам пример със село Русалско. Аз съм писал вече за него и за региона му, но пак ще добавя нещо, защото ми е в раздел „Любими”.

   Русалско е бил търговски център на всички села наоколо – Песнопой, Сполука, Аврамово, Кадиево, но и на стотиците махали с по няколко или само с по една къща. Красотата на тази местност съперничи само на още една от този регион, тази около с. Лебед. Селото е разположено на уширение на рид, заобиколен от запад с друг скалист карстов рид. Между тях тече река. През пролетта отсрещният рид е оцветен в лилаво от люляка по него, по десетките му бели улеи скачат миниатюрни водопадчета. От пазарището, днес село, са останали само двуметровите каменни дувари и каменните къщи. Все още има още няколко семейства там. Селото е туристическа отправна точка към вр. Патмос, където има крепост. Върхът се намира на остър връх на рид между реките Боровица /Чамдере/ и Арда. Където те се събират започват двата ръкава на язовир Кърджали. По долината на река Боровица е така нагъчкано с тракийски останки, както циганският квартал в Кърджали с ромове. Пещерата Вулвата е тук наблизо, Долината на царете при с. Дъждовница, стотици скални ниши по долината на р. Боровица. В обратната посока по този рид има други красоти, днес е останал само спомен от тях. Ридът бе населен с много турци, които живееха в единични къщи по него около местата с бунарчета. Една къща виждаш, а в гората наблизо до нея – стотици гробове! Колко ли века са живяли тези хора тук? Известно е, че турците не погребват новопредставени в стар гроб и гробищата им растат, растат. Ридът е скалист, сив, руслата на поточетата са по самата скала и водата в тях е също сива. През пролетта изпод един връх извират по две успоредни рекички и на определено място се събират. Ридът става все по-широк, от него извира реките Ненковска и Безводна, където са разположени едноименни села. Село Безводно е едно от най-красивите по местоположение в Източни Родопи. Краят на рида достига възловия връх Чилякая, най-високият връх тук, но сега няма да описвам туристически маршрути.

   В целия този регион има само турци. Те обаче мигрират, но не в Турция, а в други региони на страната. Ще поместя факти за този процес, а също и мои предположения колко време ще останат още турците по тези места. След което от полупустини те ще се превърнат в пълни пустини. Това ще поместя в друг постинг. Не винаги обаче тук са живяли само турци. За доказателство привеждам с. Русалско, където ханъмите не знаят български, крият устата си и побягват, ако видят чужд човек. На мегдана на селото – център на някогашното тържище – има една до друга джамия и църква. Джамията днес е изоставена, а депесекараимамите считат селото за неперспективно и не отделят средства за подържането й. Църквата е изоставена още по-отдавна и е разрушена в значителна степен. Тя е стара, изоставена, вече ненужна...Тук летата са ужасно горещи, зимите – много студени и бурни, дъждът е много силен. Мен ме е валял дъжд, който не пада от горе, а ми идва от страни поради бурята. Изостави ли се от към подръжка една сграда, тя пада. Поради тези природни условия тук къщите са покрити с тежки каменни плочи.

    Дали турците са направили тази църква, а не християните, които някога са живеели тук? А грамадната църква в Перперек, където днес също не живеят българи? Турците ли построиха църквите, които днес се превръщат в развалина по пътя от Перперек през с. Люляково към Черноочене? Тук обаче знам как са фактите.

   До изгонването на българите от Тракия тук са живеели малобройни българи, подчертавам, само българи, турци – не! Тук настаняват хората, бягайки предимно от Одринско. Идват те с умението си да гледат животни, да се занимават със земеделие. Години на упорен труд и хората заживяват нормално, не може да се каже добре. И...върху тях се стоварва колективизацията. Текезесират хората тук, това, което са сътворили им го вземат и те се разбягват. България вече престава да им бъде майката. Отиват да работят по заводите в Бургас, Пловдив, София. И тракийските българи се разпръсват из България окончателно. Тук регионът отново осиротява. И по техните разработени вече ниви и изоставени къщи започва преселение на турци от най-трудните за живеене места по скалаците на Източни Родопи. Те се заселват трайно тук. Прогонените тракийски българи, заселени тук, текезесиирането прогони отново...

    Турците ревностно опазват религиозните си места – джамии, тюрбета, светилища. Ще дам пример с три джамии, които са по Източна Стара планина, където също живеят много турци. Но пък отношението към джамиите им трябва да бъде пример:

    В Айтос има една джамия, за която се твърди, че е на поне 500 години. Пазят си я хората, ще изкара още толкова.

    Друга джамия има в с. Сини рид. И тя е на 400 – 500 години. Всяка дъбова дъсчица в нея е излъскана, жълта, свети. Истински паметник на културата.

    Трета джамия има в с. Риш на 300 - 400 години. Турците като видят гост, водят го в джамията да му я показват – вътре завеси, перденца, абажури, всяка дъска свети. Ашколсун, казах им. А те ми казват, ела да видиш до къде докараха църквата си вашите хора!

   И ме водят. Църквата – полуразрушена, обрасла в повеи и бръшлян. Единият й ъгъл паднал. Турците казват: Искаме да им я поправим, не щат! Смисълът на това твърдение е, че ако се отпуснат пари за ремонт на църквата, майсторите са си в селото, работа за тях ще има, а и българи живеят там. Но и така не става. Никой вече не слага в сметките тази стара, ненужна вече църква.

    Че са живяли българи по най-трудните за живеене места по Източни родопи, живяли са. Но и че си ги напуснали е факт, вероятно да търсят по-добър живот. Сега те напускат и малките градове – Джебел, Ивайловград, Крумовград и др, където остават само турци, но напират и ромове да живеят наготово в опразнените къщи. А другите – да доизпразват от към джици и джелезо. Най-много са българите в Кърджали, но и там не е добро място за живеене за тях. Местната власт – турци, все повече цигани в града, поминък – почти никакъв.

    Тъжният извод, до който достигам е, че за българите в доста региони на страната стана много трудно, бих казал, невъзможно за живеене.  Дворците в Костинброд, Левски, Горна Оряховица, Ветово и другаде съвсем не са свидетелство, че българите като цяло живеят добре в собствената си страна. Пред очите ни тя се обезбългарява....

  




Гласувай:
15



Следващ постинг
Предишен постинг

1. liliyanaandreeva - Съпругът ми е от село Странджево - ...
24.01.2013 00:19
Съпругът ми е от село Странджево - Кърджалийско! До преди 1970 година е било само българско и с малка циганска махала. Сега е само турско с голяма циганска махала!
Братовчедка ми от Ловеч - агрономка с 40 години стаж си продаде апартамента от панелния блок, където започнаха да се заселват цигани, които всяка вечер празнуват, дигат скандали с побоища и крадат! Изсели се в едно село, където е била дълги години агроном!
Това е!
цитирай
2. germantiger - Покъртително!
24.01.2013 12:37
Т Р А Г Е Д И Я !

За други обаче - успешна политика и преследвана цел...

Линквам постинга ти до познати към вибокс7.
цитирай
3. анонимен - Залезът на "Светите места" ...
24.01.2013 13:50
Няма ли ги хората, всичко се обезсмисля.

А тези, които трябва да мислят за хората, имат по-важна работа: да не изпуснат държавната трапеза.

А най-настървените и най- големите борци за кокала ги видяхме в НДК на Конференцията на Движението за "права и свободи". Движение "Юруш за властта". ..А след това се възмущаваме от Чърчил и Ньойския договор, колко бил несправедлив, скасапил свещените български земи... и т.н.

Какво ли прави нашият приятел Георги Чараклиев от Дупница? Продължава да снима "Светите места". Снимай Георги, снимай! Барем на снимки да останат.
цитирай
4. sande - Санде: Колкото и да съм скромен по природа, не върви някак си да съм анонимен...
24.01.2013 18:26
Макар, че уважавам анонимните.

Те са като Незнайния воин.

Без тях няма победа.

Поздрави, Коста!
цитирай
5. demograph - Тъжни истини..
24.01.2013 23:17
Но да се надяваме...на себе си.
цитирай
6. planinitenabulgaria - За село Странджево:
25.01.2013 13:49
liliyanaandreeva написа:
Съпругът ми е от село Странджево - Кърджалийско! До преди 1970 година е било само българско и с малка циганска махала. Сега е само турско с голяма циганска махала!
Братовчедка ми от Ловеч - агрономка с 40 години стаж си продаде апартамента от панелния блок, където започнаха да се заселват цигани, които всяка вечер празнуват, дигат скандали с побоища и крадат! Изсели се в едно село, където е била дълги години агроном!
Това е!

Мястото на туй село е било някакъв център на траките. Наблизо има тракийски остнаки около селата Красино и в дола под селото с махалата Татко, при Морянци, при Поточарка, при Поточница, при Пчелари, покрай реката Арда, към Маджарово. Непременно да ги посетите всичките.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189275
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031