Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.01.2013 13:57 - И ИЗТОЧНИТЕ РОДОПИ ВЕЧЕ НЕ СА БЪЛГАРИЯ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 8649 Коментари: 13 Гласове:
31


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

              И  ИЗТОЧНИТЕ  РОДОПИ  ВЕЧЕ  НЕ  СА  БЪЛГАРИЯ...

 

      Като турист инок, запознат и с най-изоставените от държавата региони на страната – планините на България и останалите хорица по тях! - не веднаж съм стигал до този извод. Природата обаче не търпи празно място. На „освободените” от спазване на законите на страната региони се настаняват или цигани, които усвояват оставените от хората „суровини” и унижожават всичко сътворено до момента и се размножават или мутри, които се налагат като местни феодали и вземат цялата власт в ръцете си. Местните жители в резултат на този терор се изселват към градовете, където все пак законите се спазват, но голяма част от оставащите се ориентират към временен, престъпен „бизнес”, по-кратко казано, в откровени крадци. От селото си правят набези наблизо, предимно по вилите, превръщат откраднатото в пари, а парите – в пиене. Ако останат пари след пиенето, купуват си и нещо за ядене. Тези крадци за да не си пречат в „бизнеса” поделят с другите „бизнесмени” районите си за изява, за да не се стрелят. Ще дам примери от страната.

    Започвам с Източните Родопи, като предвдарително казвам, че съм отлично запознат с този регион не само географски. Със Западните Родопи пък съм запознат много добре и за тях също ще поместя няколко изречения, а също и пример от Западния Балкан.

    Изочните Родопи – този прекрасен регион, избран за държава на траките, днес към България, го познават вероятно няколко не живеещи там човека, посетили го като туристи или да търсят останки от тракийската култура, а може би и една две жени, които съм водил там по Долините на царете, по скалите с нишите, по скалните гробници, по светилищата на траките. В момента пред очите ми се появява Карпуздере с червените отвесни скали над реката с ниши по тях и настръхвам от красотата им.

     Какво му случиха разработчиците на ДС на този регион – изгониха от него живата му окраса – хората, които бяха превърнали полупустините там в градини. Тези трудолюбиви хорица, живеещи при крайно трудни условия в пущинаците сред скалите на Източните Родопи бяха прогонени от родните им места, оставяки плодовете на труда си на произвола на пръкналите се след това ромбригади. Вярно е, че те са се разселили тук по време на турското иго, търсейки по-добри природни условия от тези в Анадола. Те не само се издържаха с труда си, плащаха данъци на държавата, предлагаха хранителни продукти, но и осигуряваха работници за най-непривлекателните дейности в държавата ни като строителство и транспорт.  Никога няма да забравя този рай, който бе по Източните Родопи – градини върху пясък, с пластмасови маркучи от някъде идва вода, тор имаше в резерв, защото почвата /пясъка!/ не можеше да я поеме, доматите бяха големи скато циците на днешните чалгаджийки. Оборите и ливадите бяха пълни с животни. Всеки се труди нещо, използва се всеки затоплен от слънцето камък да се суши нещо върху него, напр. боб. Каменните къщи в този район, строени преди стотици години бяха крепостта на тези хора. Те бяха със специална архитектура и пожарообезопасени по начин, от всякъде отвън да имат каменен зид чрез прилагане на специална технология. Затвореността на този регион, липсата на пътиша до голяма част от населените места и обстоятелството, че тук етносът е турски и повечето от жените не знаят български език бе причина в  огромния район тук хората да живеят по същия начин, както са живяли през феодализма. От сутрин до вечер – труд за тези от семейството, които могат да се трудят. Малките деца с по-лека работа, напр.дребните животни, по-големите – на нивата. Други с коне мъкнат камъни. Улиците – сокаци колкото да се провре муле с товар, но някои от тях – широки. Защото селото е било застроено върху римски път.  Във всяко село се намира някаква тракийска останка, напр. каменен ковчег, който се ползва за корито при чешмата. Ще цитирам едно село, Рибен дол /Балъкдере/ в района на Загражден. Достигнах го по река Давидковска, която през лятото е малка и се ходи върху камъните. Толкова хора и мулета са преминавали по тези камъни в реката, че те имат следи от изтриване по тях. Тази феодална картина никога няма да се изтрие от съзнанието ми. Само един човек говореше български, предложи ми да му гостувам, но бе невъзможно. Предупреди ме, че ще се объркам и ако това се случи как да се оправя и точно така стана.

   Това бяха Източните Родопи преди 1989 година...

   Големи насилия се извършиха над тези хора тук през тази тоздина, големи мъки изживяха те. Стана така, че вместо да се трудят за нашата страна отидоха да работят за Турция. Е, останаха някои, това си решиха хората в самите села. Приеха с неохота както Клавдий отровната гъба в ястието си новия ред при тях и...останаха.

   Тук обаче има един феномен. Турците и българите са живяли заедно векове и са навикнали едни с други. Нямам предвид помохамеданчването, големиите данъци за българите и предимствата за турците в империята, а отношенията между обикновените хора, българи и турци в общото им село. И аз имам нещо в чипа си по този въпрос, защото с турците ставам приятел бързо, печеля им доверието, но и аз ги уважавам. А има и нещо, по което си приличаме: и аз като тях имам култ към камъка, водата и дърветата. По брой на засадените дръвчета и по майсторство при изграждане на каменен зид като гледам техните работи съм доста по-напред от тях.

   Съжалявам, че по времето на моя живот се проведе тази зловеща разработка, изверването, която целеше да бъдат те прогонени от България. И как един от разработчиците не си зададе въпросът: А като изгоним тези хора от полупустинята им, където няма никаква инфраструктура, вода, където климатът е толкова лош, кой ще дойде да живее тук? Точно това доведе до много лоши последствия, на които ще се спра.

    По Източните Родопи останаха малко хора - неуки, много от тях едвам комуникиращи на български език, а доста при опит за словесен контак с тях казват, йок билму /не знам български/, кадъни си завиват лицето и побягват зад каменните огради ако бъдат изненадани при срещата. Тези хора все пак трябва да живеят по някакъв начин, те се нуждаят от стоки за бита си, напр. сол. За здравна помощ, за образование, за опазване на имуществото им от крадци – за такова нещо не може и да се говори. Всеки се оправя сам, както може. Ако не може ромовите бригади, дислоцирани почти 100% в Кърджали ще го докарат до състояние гол като тупан. Създаде са вакум в този регион, който корумпираната ни държава и хабер няма как да запълни. И се се пръкна и тук нещо много уродливо, гадно, мръсно - новата класа местни феодали, за мен откровенни мутри. Те са турци, разбира се, тук българи няма. Има два-три българа в Джебел /може и да са повече/, още няколко в Ардино – и другаде има по малко – но най-много са в Кърджали. Само че начело на местната власт в областта са турци и крадат парите за областта както бившата министърка по наводненията и земетресенията, Анал Етем - с всичките си телесни отверстия! – водно огледало, общински проекти, обръчи от фирми, какви опции имат хаирсузите от местната власт. А покрай българите в Кърджали се пръкна един от най-големите квартали с ромове, за които местните хора казват, че откраднали дори асфалта от шосето през техния квартал, който расте експлозивно. Интересното е, че голяма част от ромовете там имат скъпи лимузини и всеки ден пътуват до Турция. Трябва да има нещо...

    Какво се случва обаче на бедните хорица, останали по планината? Ами това, което се случи на хората по малките села почти навсякъде у нас, но тук разликата е, че яхналите ги мутри /пардон, феодали/ са местни турци и всичките „играят” с ДПС. Те се специализираха според стоките, които хората произвеждат. Хората ги наричат бабаити. Има гъбна мутра, която сбира от хората мечите гъби, рижиките и др. скъпи видове гъби, изкупува ги на съвсем ниска цена и ги изнася във Франция. Има пуешка мутра във връзка с новия поминък хна хората тук, да гледат пуйки. Има млечна мутра, която изкупува млякото по 20 стотинки, има месна мутра, агнешка мутра, вълнена мутра, кожна мутра – всякакви. Хората биват ограбвани от тези местни мутри по-жестоко отколокото българите по селата им. Казах още в заглавието защо, сега ще акцентирам – защото това тук вече изобщо не е България, а регион на дебели млади турски  мутри, които са представят за защитници на правата и свободите на на тези хорица. При закупуване на стоките им хората нямат никаква алтернатива, давам прпимер с дядо от махала към с. Биволяне. Бабата му се парализирала, на децата не тръгнало в Турция, не могат да пращат пари както доста други на одителите си, дядото гледа пуйки. Договорил всичко, но пуешката мутра му предлага цена, от която дядото не само няма да получи нищо за труда си, но и влиза в задължения. Дядото отпратил мутрата, но няма какво да прави пуйките. Нито има на кого да ги продаде, нито могат да ги изядат, а идва зима, за тях трябва храна. Същото става и с гъбите, които са набрани и ако не ги купи вечерта мутрата всичките надежди да спечелят хората малко пари пропадат. И мутрата ги прекарва яко. Бях свидеетел на такова изнудване в с. Дъждовница по време, когато хората предлагаха рижики. На едната страна - едвам живите от тежкия труд и беднотия хорица, от другата - мутрата със скъпия джип, на която те разчитат да им плати нещо...

    А тези мутри аз съм ги виждал. Те се возят като нашите в много скъпи джипове. Дебели са като Искра Фидосова, на възраст са между 30 и 40 години, с черна къса коса, небръснати. Точно копие на тези мутри бе мутрата, която най-жестоко риташе поваления пишманстрелец на конгереса на ДПС и тази прилика е причината да напиша този постинг. Така ми е навлезнал в съзнанието образът на мутрата от Източните Родопи, че като видях най-ритащата и същевременно най-дебела от всичките мутри на конгреса на ДПС, имах чувството, че тя е минавала покрай мен с джипа си и съм запомнил образа й. Докато тоя с огромното шкембе риташе поваления човек се обезпокоих: ако сега от възмущението и поради ритането мутрата се отекскрементира, цялата зале ще наекскрементира и ще провали конгерса им. Клапанът му обаче задържа туй в шкембака му.  Всичките мутри са като от един калъп, изроди с високо самочувствие, с печеливш бизнес, със скъпи джипове. Както сръбските мутри в Косово преди да ги изгонят. И всичките са членове или емисари на ДПС. Те са се специализирали като мошеници и изнудвачи, с връзки да реализират ограбеното от хората в чужбина и яхнаха турското население под предлог, че се борят за правата и свободите му. Не е така, те го ограбват, те са метастаза на ДС и играят на този кон. Метастаза на ДС е и Ахмед Доган. Колко са злобни те когато видят кефа си застрашен, видяхме от ритниците им срещу повален, безпомощен човек. Това става в България, пред света те се водят български граждани. А са ченгета, ама от най-мръсните, най-продажните. Мафията им е елита на ДПС. А първият човек в тази йерархия винаги е бил Лютиф Местан. Сега го въздигнаха официално, разкарвайки параванкелеша му – Доган.

    Това докараха тези мекерета на турците по Източни Родопи, но същото са сторлили и по Северна България, където има компактно турско население, а също и по местата, където има българи мюсюлмани, най-вече по Западни Родопи и по Западен Пирин, по-малко по Ловешко. Помаците са по-образовани от турците по планините, но и те са обект на верска разработка. Колко пари наляха за джамии в региониите им, има и опити да присламчат към каузата им продажни цигани, напр. от Пазарджик. Делото срещу имамите от Сърница е кьорфишек. Отново ще изтъкна помашка крепост – Якоруда, отново ще посоча запазените помашки традиции в Рибново. И огромният помашки район в Западни Родопи. Там ДПС има много силно влияние. Но не защото те са силни, а защото държавата я няма. И където нея я няма, изват изроди. После хората побягват и Бъргария загива постепенно като държава. Поминъкът, традициите умират първи.

   Ще дам пример със село извън Родопите - Копиловци, което е в Западния Балкан. И този регион познавам отлично. В селото имало феодал, който решавал абсолютно всичко. Говорехме за него и аз попитах хората, няма ли начин да го разкарат. Казаха, че няма. Кметът не може да реши нищо без него, няколко села са с общ полицай, и полицаят е негов човек, а ако някой се възпротиви, той трябва да знае, че всичко му е навън – на нивата, на ливадата, къщата му е дървена. И че възпротивяване срещу феодала може да означава нещо много страшно. И всеки мълчи, мъкне и съжалява, че не е от другата страна на Балкана, в Западните покрайнини при роднините си, където държавата поне пазела хората.

   Сега малко за психологията на турците, имам предвид простите хора:

   Те не крадат! Така ги учат още в мечита. Учат ги и да се борят против крадците, да се пазят от тях, като видят цигани да ги пропъждат и следят докато ги разкарат от селото си, нивата си. Учат ги да се трудят, или както казват те, да стягат. Който не стяга и който пие няма добро име, другите го отбягват. Имат по четири деца през четири години, за да са различни по пол, така твърдят те. Спечелят ли доверието на някого – аз съм между тях – препоръчват го на други и където и да ходи той по вилаетите им, не го следят повече. Много са гостоприемни.  Когато видят човек в трудно положение – като такова неправилно са преценявали моето много пъти – помагат му. Когато трябва да намеря обект на трудно място, идвали са да ме водят, за да не се объркам в безкрайните деретини или скални цепки на Родопа.

   Когато нещо е добро за тях в личен план ли считат за всеобщо добро, правят сравнение с амджик, което означава женски полов орган. Ако е нещо лошо – може времето да е много студено - правят сравнение със сик, което е мъжкият полов орган. Най-голямата подигравка към мъж, който се е провинил и трябва да бъде обиден е да му свлекат панталоните и да му наврат публично нещо в гъзъ, напр. какалашка от царевица, а ако няма какво – пръст. Това наричат пармаклъишарет. За малко един от партийните лидери да „тушира” атентатора на Доган, но не можа да му свлече панталона достатъчно, за да го обиди по най-унизителния начин. Този срам щеше да му остане за цял живот.

   Тези качества на турците обаче явно са им недостатъчни да се противопоставят на престъпниците и грабителите им, също турци, „борещи” се права и свободи на техен гръб. И дебели като тирове. Заптиетата им тук са турци, но и те са на подчинение на местните феодали - мутрите, същото важи и за местната влъст, която ги гуши с поръчки и далавери. Тук след Десетото вече не е България. България е абдикирала обаче не само от тук. Посочвах вече огромни територии в Северна България, по Искърския пролом и другаде. Лошото е, че България по мое мнение вече не може да си възвърне тези територии, които се владеят от престъпниците и тенденцията е тя да остане да съществува само в няколко града, което ще е гибелта й. Точно това е и причината да не си поискваме теротириите, откъснати от нас съгласно Ньойския договор, който отдавна не е валиден. Ние тук не можем да се оправим, за какво са ни нови територии? България се цепи, мутризира, феодализира, законът става „врАта у пОле”.  

   Но и се спазват законите у нас, не може да се отрече. Един град /Дупница/ се управляваше от два феодала и ги изгониха от страната. По един може, но двама са много! Тези дни ще има референдум, на който ромовете срещу кебап и бутилка олио ще решават въпроса с ядрената енергетика на страната. Това е демокрация!  В недемократичните държави тези въпроси ги решават много малко хора - ядрените специалисти и въобще не питат хората какво мислят.

   На времето разбрахме криво цивилизацията, дали пък сега не разбрахме криво демокрацията...

    

 



Гласувай:
31



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sande - И става безпощадно ясно: България е застрашена! Колкото и да не се вярва на някои - ножът е опрял до кокала ...
22.01.2013 15:54
България е застрашена от опустошение, застрашена е от обезлюдяване! От разграбване и плячкосване! От затриване на селища! От затриване на гори!

В огромни райони земята запустява, плодородни полета стават целина. Повярвайте ми - водата бяга, изворчетата пресъхват...

Дивите животни и птиците, и те бягат. Където няма хора, няма храна и за тях.

И се преселват, отлитат към обетовани земи.

Чума настъпва по българските земи.

И не мислете,че пътешественикът Коста Иванов сгъстява черните бои. Де да беше така! Но не е. Истината е по-страшна.
От единия до другия край на България - на изток, запад и юг - навсякъде избиват тези черни петна на раната-рак.

Даже ги видяхме и в центъра на центъра на България - в НДК!

Какво бе това чудо на чудесата?

Не стана ли ясно накрая какво е това ДПС?!

Не е Движение за права и свободи, а е Движение за заробване - първо на мюсюлманите, на турците и помаците. А после и на останалите в България все още българи. Ние ги видяхме тези мафиоти и съвременни кърджалии как вандалстваха в залата, а Коста ги е видял сред пущинаците, горите и полята на Родопа - метафората на България.

Поздрави, Коста! С химна на Родопа http://www.youtube.com/watch?v=P6uDxMEg7o8
http://www.youtube.com/watch?v=f1-E5aKWkyE
цитирай
2. planinitenabulgaria - На Sande:
22.01.2013 18:15
Когато писах писанието си не бях тъжен, дори се старах да пиша веселовато, но след като чух клипа с Радка Кушлева се натъжих. Всичките тези места са ми познати, днес те изглеждат различно. Някои ужасно...
Аз поместих в постинга си частичка от това, което се стоварва върху страната поради неприлагането на законите в големи части от нея - да го нарека абдикирането на държавата от там - и спрямо българските граждани от друг етнос, които се превръщат във все по-нуждаещи се от помощи паразити. Лошото е друго - май само аз и още един два човека виждаме това. Но от нас нищо не зависи, а злото с времето набира мощ. И ще катурне страната.
цитирай
3. tota - Коста,
22.01.2013 20:06
изнесъл си много истини за днешното състояние на България. Трябва да си сляп за да не видиш какво се случва. Питам се?
Какво е държава без население - територия. Тя няма да остане ненаселена. Някой друг ще го направи.
Има ли я държавата? Когато не е гарантирана прехраната на населението й, и не е гарантирана сигурността му. Няма я. !
Има ли я държавата? Когато семейството почти го няма като единица, като общност. Когато не се създават семейства, не се раждат и отглеждат деца. А тези, които са ги създали са разделени заради насъщния. Няма я!
Само това е достатъчно за да потвърдя думите ти: "...злото с времето набира мощ. И ще катурне страната."
Не случайно имаме поговорка, че "рибата се вмирисва от главата". Как да върви държавата ни напред с този политически елит - вперил очи само в собствения си келепир, вместо да е национално отговорен?
Марко Семов в книгата си "Писма до България", посветена на търпението на българите е написал:
" България ще стане нормална държава, когато политиката престане да носи келепир, привилегии и леснодостъпни и осигурени от закона кражби.
Когато тя стане място за добродетели, за достойнство и патриотизъм.
Може би някой знае кога България ще стане това - аз лично нямам представа."
Този отговор ще продължаваме да казваме до тогава, докато не кажем: Спрете с това противопоставяне! Обединете се и работете за България! Служете на народа си, господа политици!!!

цитирай
4. planinitenabulgaria - На Тota:
22.01.2013 20:55
Ако който трябва, не прочете постинга ми, дано да прочете коментара Ти към него...
цитирай
5. mitociganeto - Браво
23.01.2013 00:49
Точно в десетката. Роден съм и съм израснал в Родопите, но по точно не бих го казал.
цитирай
6. demograph - Ако се съберем около теб -нема да се катурне България!
23.01.2013 01:28
planinitenabulgaria написа:
Когато писах писанието си не бях тъжен, дори се старах да пиша веселовато, но след като чух клипа с Радка Кушлева се натъжих. Всичките тези места са ми познати, днес те изглеждат различно. Някои ужасно...
Аз поместих в постинга си частичка от това, което се стоварва върху страната поради неприлагането на законите в големи части от нея - да го нарека абдикирането на държавата от там - и спрямо българските граждани от друг етнос, които се превръщат във все по-нуждаещи се от помощи паразити. Лошото е друго - май само аз и още един два човека виждаме това. Но от нас нищо не зависи, а злото с времето набира мощ. И ще катурне страната.

И от нас зависи. Не давай на тъгата да те катурне. Много сме.Млади сме.
цитирай
7. demograph - Трябва да им креснем! И да излизаме по площадите. Но и да мислим кой кой е когато гласуваме.
23.01.2013 01:32
tota написа:
изнесъл си много истини за днешното състояние на България. Трябва да си сляп за да не видиш какво се случва. Питам се?
Какво е държава без население - територия. Тя няма да остане ненаселена. Някой друг ще го направи.
Има ли я държавата? Когато не е гарантирана прехраната на населението й, и не е гарантирана сигурността му. Няма я. !
Има ли я държавата? Когато семейството почти го няма като единица, като общност. Когато не се създават семейства, не се раждат и отглеждат деца. А тези, които са ги създали са разделени заради насъщния. Няма я!
Само това е достатъчно за да потвърдя думите ти: "...злото с времето набира мощ. И ще катурне страната."
Не случайно имаме поговорка, че "рибата се вмирисва от главата". Как да върви държавата ни напред с този политически елит - вперил очи само в собствения си келепир, вместо да е национално отговорен?
Марко Семов в книгата си "Писма до България", посветена на търпението на българите е написал:
" България ще стане нормална държава, когато политиката престане да носи келепир, привилегии и леснодостъпни и осигурени от закона кражби.
Когато тя стане място за добродетели, за достойнство и патриотизъм.
Може би някой знае кога България ще стане това - аз лично нямам представа."
Този отговор ще продължаваме да казваме до тогава, докато не кажем: Спрете с това противопоставяне! Обединете се и работете за България! Служете на народа си, господа политици!!!

В България е на лице драстично потъпкване на Конституцията. Правителствата НЕ осигуряват условия за възпроизводство на етносите! Това е престъпление.>>>
цитирай
8. sande - Опит за средновековен ритуал за поругаване в НДК?
23.01.2013 08:46
Може би повечето от телевизионните зрители са забелязали, че по време на кошмарното линчуване на нападателя Октай на сцената в НДК, един от линчуващите смъкна гащите му.

Какво означаваха смъкнатите гащи?

Много зрители се засмяха при тази картина, други се чудеха какво означава това.

Ами, това означава демонстративно изнасилване! Ритуално поругаване на младия мъж!

Древен обичай за наказване на виновен. За поругаването му публично.

Спомняте ли си за "изнасилването" на Муамар Кадафи?!

Добре, че наблюдателното око на Коста Иванов не е пропуснало този момент и в пущинаците на Източна Родопа, и на сцената на НДК в онзи срамен позорен за ДПС ден.

Ето, това са борците за права и свободи в България!

О, средновековие!

О, талибани!

Боже, пази България!
цитирай
9. rezervista - Живях 3 години в Ивайловград
23.01.2013 09:18
Да, там е уникално! Аз лично съм роден на границата между 2-те части на Родопите
цитирай
10. djani - Прекрасен и задълбочен анализ на обездържавяването...
23.01.2013 09:43
Взех да си измислям несъществуващи думи за неща, които преди 2-3 десетилетия изглеждаха невъзможни. Извода е един. Или народа трябва да вземе нещата в ръцете си, или сме обречени като държава. Не, че в рамките на ЕС сме нещо повече от територия. И аз не живея във вакуум. Имаме наследствена къща в търговищко село и описаното ми е до болка познато. ДПС е един гноен цирей на бившата ДС и трябва да се намери начин за законовото му елиминиране и неглижиране. Този "атентат" е до известа степен крачка в тази насока...
цитирай
11. anwel - Поздравления за реалистичното описание на трагичното настояще в България!
23.01.2013 15:10
А имате ли възможност да разпространите този материал и в други блогове и сайтове. Например в Aktualno.bg, в e-vestnik , в Kafene.net та дори да го "поствате " и в блога на Иво Инджев с едничката цел, тези премълчавани факти да добият по-голяма гластност, популярност.
цитирай
12. planinitenabulgaria - Благодаря на тези, които коментираха писанието ми!
23.01.2013 19:56
То е написано смешно, но само така изглежда - бъдещето на България виси на косъм. Не само с Източни Родопи е така, този модел премина като валяк навсякъде.
Ще трябва май да напиша още такива неща и за Родопите и за други региони...
цитирай
13. kostadin - Какво да правим? Да закрием тъ...
24.01.2013 11:01
Какво да правим?
Да закрием тържествено или не Държавата на Аспарух!
Да искаме да ни управляват етнически българи ,доколкото сме мнозинство -нали това е демокрацията
Ако турскоговорящите могат да си търсят свободата Ние да не би да сме съгласни да сме роби на управляващите ни от юдейското около 6000 малцинство
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185356
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031