Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2013 23:14 - ЗА СЕРИОЗНИТЕ НЕЩА - В СВЕТЛА ТОНАЛНОСТ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2717 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 08.01.2013 00:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

                      "Колко е души живи изгорил, колко е майки разплакал!"
                                                                       Христо Ботев за чорбаджиите

image

image

Къща, построена с парите от детските, енергийните,за социално слаби и безработни?

image

                                                     Въртачи - четири броя

 

                                                        ЧАСТ  ПЪРВА

                       РЕШИХ,  ЩЕ  ДОРАБОТВАМ  КАТО  БУРГУДЖИЯ!

                                     

     Две обстоятелства натежаха, за да взема такова решение. Едното е, че не ми достигат доходите. Това наистина е така. Предстои ми да си купувам нови зимни туристически обувки и нови акумулатори за фотоапарата, а все отлагам. Другото е, че аз се считам за доста по-издигнат в интелектуално отношение от бургуджиите, всичките от които са ромове и ще им скрия топката, ако се внедря в този бизнес. А що за бизнес са телефонните измами, ще обясня с няколко думи:

    Това е доходен бизнес на ромовете, измислен и тръгнат от с. Ветово, Русенско през 1990 г. в зората на демокрацията. Небивалите финасови резултати в началото му като локомотив повлякоха в лоното му още стотици новопредставени пред него ромове от други населени места. Лавината, която те образуваха се срина, срива срива се и днес, премазвайки хора, чиито брой вече надхвърля 20000 души. А печалбите не секват – те са по поне 50000 лв. седмично. Градът, в който най-много ромове участват в този бизнес и имат най-големи успехи във финасово изражение е град  Левски. Има обаче и други градове – Горна Оряховица, Павликени, в които тези бизнесмени са отседнали и живеят необезпокоявани в ромбароците си, защото по нашето законодателство престъпленията им не могат да се докажат. Има и села, в които този бизнес върви на пълни обороти, а в много други този бизнес сега е ембрион, или фетус, но ще проработи един ден. Налице е обаче и един друг фактор. Не върви схемата, от едни райони на страната да се върти този бизнес, ще станат подоозрителни местните ромове и поради това бизнесмените пътуват из страната с джиповете си и въртят на жертвите си, за които са събрали информация от случайни места – от пътя, от гората, след което напускат мястото. Симкартите са купени от черния пазар, между тях има и румънски. Така разчитат да бъдат неоткриваеми за клетките на мобилните оператори, които ги обслужват в момента на връзката им с потенциалната жертва.  Според шефа на Главна дирекция „Криминална полиция” Веселин Георгиев жертвите на измами са към 20000 души. Още няколко факта са известни:

   Че участниците в този бизнес са не по-малко от 1000 ромове, които дневно въртят поне на 1000 души,

   Че са в групи по четирима с разлчични гласови данни, като един от тях се представя за полицай или лекар, друг умее да плаче, трети крещи от болка в болницата, че умира,

    Че седмичната заработка на тези ромове е не по-малка от 50000 лв,

    Че много малко от престъпленията им, които са очевидни не могат да се докажат пред съдиите и те всичките са на свобода и „въртят”, та се късат.

     Известно е още, че мулетата, които осигуряват топлата връзка между измамниците и жертвите са рисковите в случая помощникпрестъпници, които полицията може да гепне. Те и не знаят до последния момент на кого ще предадат парите и искат все по-голям процент от сумата заради риска. Така печалбата на ромовите бизнесмени пада.

     Ромовите безнесмени от този бизнес биват наричани бургуджии  от другите ромове, турците ги наричат бургиджии, в полицята са известни като въртачи. В правото ги наричат телефонни измамници. Името на професията им идва от турската дума бурги, което означава бургия, а тези, които са въртяли бургията са имали професия бургиджия. Бургията е била ползвана за кладенци в миналото, сега бургии в смисъла на това понятие се ползват за сондиране, за провъртане на дупки в хомогенна, без камъни пръст за поставяне на колове в нея за лозя или ограда, за стълбове  на електроснабдяването. Има нещо общо, символично между това, което са правили бургуджиите някога и тези измамници сега. Тъй като те започнаха обаче бизнеса си по времето на телефоните с въртящ номератор, когато нямаше още мобилни телефони, бяха наречени въртачи поради това обстоятелство, като и че се явяват /из/въртачи на доста хора.

    Атакуваните от телефонните измамници са страшно много. Ако от 1990 г. до днес са измамени 20000 души и ако се пресметнат врътки към 500 души на ден, на които е въртяно се получава страхотната цифра от 5000000 посетени от тях. И сигурно е така. Измамени близки нямам, но въртяха на жена ми от „банката”, знаейки коя банка обслужва ведомството й. На мой познат въртяха, че дъщеря му в Холандия сгазила майка с дете, знаейки, че там живее дъщеря му, която обаче не може да ктара кола.  Опитите да се свържат с потенциални жертви са достигнали дори до двама високопоставени държавни служители. На министъра на финансите обещали да получи наградата си от МОЛ ако купи за 100 лв. ваучери за определен номер на телефон, от който да му съобщят как да я получи. А той не бил стъпвал в МОЛ. На главния секретар на МВР са се обадили, че по вина на майка му, която пресичала улицата на забранено място по нейна вина е последвало ПТП между тир и мотриса от метрото. И понеже и двете неща са много големи, искали и много пари за катаджията по случая. Само че вместо да получат пари, гепнали въртача. Може да се пресметне и с колко пари са извъртяни предимно възрастните хора по данните на полицията, според които въртачите навъртат седмично към 50000 лв. За годините на демокрацията, когато процъфтя този бизнес и никой не го секва това е сума от около 60000000 лв. За Ветово, за Горна Оряховица, за Левски. Би трябвало градовете с толкоз постъпления да са цветущи, да имат подземна железница и други прелести. А не само ромбароци, за които на държавата й е през оная работа как са се пръкнали. 

   Съобщиха за случай на възрастна жена, която се обеси след телефонна измама. Нейният син й дал 20000 лв. за да живее сносно, но въртачи се обадили, че той е в кома след катастрофа и трябват 20000 лв. веднага или синът й умира до час. Дала парите жената. Като разбрала, се обесила от срам. Понеже случаят е с летален изход хванаха въртача, дебел млад изрусен ром от Левски. Не може да разбере за какво го обвиняват. Тя се обесила, него обвиняват. Ако трябва, бил готов да й върне парите, но никой и не му ги бил искал. И адвокатът му подгъзнуваше. Кой знае как е мотивирал въртачът съда чрез този адвокат. Не стана ясно имаше ли присъда въобще, гаче ли ромът е убил жената, след като е ясно, че той е невинен. Она сама...

   Още нещо се говори за въртачите – че се „оправят” на ниво полиция. Вместо да се оправят на някое по-високо ниво – следовател, прокурор, първа инстанци, втора интстанция трета инстанция или вицепрезидент, да ги мотивират, те директно и по най-ниската тарифа от скалата решават въпросите си. Ромовете отлично знаят, че има давност за престъпленията,че трудно се събират доказателства за престъплението. Я да въртим и да не си губим времето, такива пари падат от този бизнес, вероятно си казват въртачите.

    Бил съм в гр. Левски, където предаване направи разследващият журналист Васко Иванов, комуто един нотариус взриви дома. Не съм убеден обаче предаването не би ли от Горна Оряховица. От разговорите на Васко с разни хора и полицаи стана ясно, че всички знаят за въртачите и че въртенето е дребно престъпление и никой не се занимава с него, освен в случаите, когато извъртян сложи край на живота си. Където бяхме спряли да почиваме имаше едни млади ромове, които брояха и си предаваха пачки със столевки, до тях имаше мацки българки, кафеджийката ги обслужваше с предимство. Явно те изобщо не се притесняваха, че някой може да ги попита от къде толкова пари с какво се занимават, държаха се като че всичко наоколо е тяхно. И ние не ги притеснявахме. Май въртачите /с толкова пари!/ са над всичко. Да отидем до ромквартала на въртачите не посмяхме. А в Костинброд може да се мине покрай всеки ромбарок свободно. Бил съм и във Ветово, бил съм и в Павликени. Без да съм от НАП, от полицията или прокуратурата сам себе си сезирах със следния въпрос: От къде ли толкова много пари за тез бароци! И сам, като лудите, си отговорих: Ами, от помощите...

 

 

                                             ЧАСТ  ВТОРА

                        МАЙКИ, ПАЗЕТЕ  СИ  МОМЧЕТАТА!

 

      Освен върху горната статия се самосезирах и върху още една, в която журналистка взема интервю от бившия шеф на Травматологията към Института за спешна помощ проф. д/р Цветански. Макар и пенсиониран този голям специалист по травматология е бил викан да работи или за съвет при доста тежки случаи на травми при момчета, които са осъществявали интимен  контакт с неподходящо за тях момиче. Не мога да приложа снимки обаче, защото без да искам унищожих вестника. А имаше една страхотна от хирургическата зала. На един младеж му бяха разрязали скротума и извадили от него тестеса му, който бил увъртян в торбичката и не можел да се кръвоснабдява. Имаше рентгенова снимка на друг младеж с четири платинови болта на едната му ключица. В последните години все по-често в травматологията постъпвали момчета с леки, средни и дори тежки телесни повреди, нанесени им от момичето по време на интимен контакт. Преобладавали момчетата на 17-18 години но имало и такива, които осъществявали първия си интимен контакт по-късно. Много травми бяха описани, но аз не запомних всичките. Имало е случаи на счупени гръдни кошове, на счупена или спукана по дължината си гръдна кост, на спукани или счупени ребра, на натрошени ключици, на счупени ръце, на обезобразени лица, на спукани капсули на черния дроб или далака, на смачкани епидиуми, на перфориран перитониум. Момиче строшило дори колянната капачка на момчето с нейното коляно. Професорът описа и най-тежкия си случай, когато момче, пострадало по време на интименп контакт с едро момиче, като постъпило при тях наподобявало на прегазено от тир. Едвам са го спасили.

   Професърът направи психологически анализ на случващото се с момчетата в днешно време. Той подчерта, че и момичетата и момчетата вече са твърде раздлични от тези преди преди няколко десетки години. Момчетата сега са нежни,  послушни, това, което могат да правят най-добре е да боравят изкусно с клавиатурата на компютъра си. Милиони години обаче мъжът е бил силната личност от двата пола и поради това той има заложено в чипа си да пази жената, да не й причини болка, да й помага, да се грижи за нея. Доказателство за това са доста едрите мъже от по-предното поколение, чиито жени не само, че не са контузени или смачкани от тях, но и не се притесняват от подобно нещо. Днес обаче нещата не са така. Момчетата стават все по-нежни, момичатата все по-силни и по едри, но те нямат в чипа си заложено най-важното, да пазят по-слабите - момчетата от травми, които могат да им нанесат неумишлено. Поради това те гледат на момчетата като обект за удовлетворяване на техните сексуални фантазии, без да се съобразявт с опастностите, на които могат да ги подложат. Това е последното нещо, върху което те мислят в момент на хоромонален удар. Такива случаи има и в природата, когато женският екземпляр след като бъде оплоден изяжда мъжкия, за да го превърне в протеини. При хората това не може да стане, но пък става друго. Момичето, доста по-едро и силно от момчето може да се стръска с колене върху него и да го потроши или обезобрази, може да скочи върху него или да го настъпи, да го удари с челото си в лицето и да го обезобрази. Професорът не даде случаи с летален изход за момчета, но каза че такива изходи са предотвратени от тях.

   За да не се стига до там професърът съветва момчетата ако усетят, че момичето е доста по-едро от тях и че ще им налети като F-16 да легнат по корем, тъй като задната част на човека е по-здрава от предната или ако имат възможност да избягат на секундата, без да се притесняват, че са голи. Да им се насмеят е по-леко преодолимо отколкото счупена ключица или спукана капсула на важен вътрешен орган, след което оставаш половин човек.

   Подобен интимен контакт, особено ако той е първият за момчето, би му повлиял пагубно в психологически аспект, тъй като то никога повече не бих потърсило интимен контакт с момиче, ще го е страх и да се ожени. На опитите на момиче спрямо него да станат близки или момчето да се ожени за нея, след преживяният ужас при първия си интимен контакт, той ще гледа на момичето като връхлиташ му тир. И със сигурност ще го отклони. Кой спасил се от него веднаж, би се хвърлил под него пак?

 




Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. nicodima - Всички знаят, че ромите имат полицейски "чадъри".
06.01.2013 09:24
Иначе нямаше да са толкова нагли.

А иначе - каква светла тоналност - всичко е от мрачно, по-мрачно...
цитирай
2. sande - Какви са тези акули ,бе Коста, какви са тези мечки стръвници?
06.01.2013 18:05
До там ли стигна работата, че секса да завършва в болницата?

В Пастух ситуацията е идилична, само врабчета чуруликат, бръмчат мухи и пчелички, чуват се любовните крамоли на жабите из ракитите и върбалаците на река Струма.. Хората са по над 70 и нагоре лазарника и нема изцепки.

А циганизацията на България трябва да се следи. Поне. Ако не друго.

Поздравления за репортажите от мястото на събитията.
цитирай
3. sande - А този палат на снимката ми взе акъла ...
07.01.2013 12:34
Този е от циганската номенклатура, Коста. Циганската аристокрация.

Царо нема такъв палат.
цитирай
4. planinitenabulgaria - На Sande:
07.01.2013 13:32
Коментариите Ти излизат много бавно, преварвам ги:
Тая бургуджийска къща нищо не е. Като влизаш в Костинброд от към Околовръстното, погледни в ляво към къщата с кулата. Горе има камери и бойници. В двора се яздят коне. Огромният ромбарок с РЗП вероятно няколко декара може вече да е влезнал в книгата на Гинес като най-грозната сграда във възлюбения от ромовете град Костинброд.
По едно време с хеликоптер заснемаха къщи за укрити доходи и данъци в мутрокварталите по Витошката яка, но над ромбароците никакъв полет не осъществиха. Предполагам, защото там всичмко е законно.
И една по-далечна дестинация Ти пожелавам, до Ветово. Както аз изисквам ако посетя с. Пастух да ми осигурите среща с Моис Чомбе, така и Ти поискай ако пътувате до Ветово среща с бургуджията, измислил и направил първия пробив. Да Ти го доведат, да Ти го покажат, а Ти му снеми интервю.
Всяка среща трябва да бъде много добре планирана и подготвена.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180354
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031