Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2012 22:53 - ПРЕСТЪПНОСТТА В СТРАНАТА СТАВА ПРОФЕСИЯ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1700 Коментари: 0 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  ПРЕСТЪПНОСТТА  В  СТРАНАТА  СТАВА  ПРОФЕСИЯ

          И  ПОМИНЪК  НА  ДОСТА  ХОРА, ГОСПОДА  УПРАВЛЯВАЩИ

 

           Престъпността – нея винаги я е имало откакто свят светува. Но тя има свойството да се множи, когато държавата е скапана, когато в нея има корупция, няма справедливост и хората нямат защита поради тотално разложената си и корумпирана съдебна система. Напомням за престъпността в разпадащата се турска империя, когато тя става поминък първо на гладните чеченци /област в Родопите/, а после се превръща в организирана престъпност с бази и зимни обиталища на престъпниците по Родопите – в с. Кадънка /Хасанкьой/, днес под водата на яз. Боровица, в с. Соколите, където изсечените в скалите тракийски култови ниши са най-много. Пложението в края на разбойническото време е било ужасяващо – България е докарана до състояние, наподобяваща на гол тупан, от който вече е нямало какво да се ограби.

    Подобна тенденция започва отново, но с малка разлика. Тогавашните мутри са яхали коне, а днешните – джипове. Гювендиите тогава, които забавлявали мутрите ако не скачали достатъчно високо докато те ядат и пият ги разпаряли с ножовете си. Днешните мутреси само ги изгонват от мутробарока и остават вън от келепира.

   Да се обърна към тази тема ме подтикна случай, при който престъпници можеха и да ме убият. Излизайки от гората им попаднах в гръб, а те в този момент се криели от полицията, която ги преследва.  

   Като човек, който познава страната си може би както отец Матей Преображенски, ще се спра на престъпността в някои нейни региони. Аз съм по-запознат с престъпността отколокото министъра на полицията и полюционерите му, защото едва ли някой е срещал повече престъпници от мен. Всякакви крадци съм срещал през изминалите години. Попадал съм на тях по време техен обир, на убийци на конете на селяните в момента на разстрелването им за да им „снемат” месото, на „разузнавачки”, на приготвена плячка, чакаща транспорт, на „мулета” и каналджии. А периметърът ми е доста голям. Той обхваща 2000 кв. км. само по Софийско, където се шири най-мащабната престъпност,която вече мери ръст с тази по Видинско, но познавам перфектно голяма част от Родопите, от Западния Балкан и други места и съм наясно и с престъпността по тези места.

   Престъпността – тя се развихри веднага след като бе установена псевдодемокрацията. Големите престъпници набързо окрадоха здаводи, продукция, курорти, парите на хората в банките, пенсионния фонд. Чрез предизвикана изкуствено инфлация служителите на службите разпродаоха на свои хора и подставени лица предвидените за тях обекти на хора на цени 1000 пъти по-ниски от действетилните. Изкуствено задлъжнялите предприятия пък продадоха по за 1 лв, но и задълженията им за ток, пак на наши /техни?/ хора. Примерът за престъпност бе даден и той започна да слиза на по-ниски нива и да се разширява. Народът узря за мисълта, че да оцелееш трябва да се занимаваш с престъпност, а не да произвеждаш нещо. Първите, които се възползваха от изкуствено предизвиканите мътни времена бяха ромовете, които ограбиха останките от банкрутираните насила и оставени без охрана предприятия, мини, заводи. Давам за пример Елисийна ЕАД и мините, които работиха за нея. Всичко бе разрушено заради скрап и ограбено, включително и лифта от мина Плакалница през планината за Елисейна. Хората обаче твърдят, че при електролизата на медта се е добивала по малко злато и сребро, което пък окрали героят от Кремиковци, Лупи и пирдопския дон Цеци. Това е моделът на разграбване, но този мой пример с Елисейна е доста жесток. Всички, пътували с влака покрай него виждат какво е ставало там. Този грабеж в Елисейна предизвика миграционни процеси в района, защото „ямата”  му засмука на „работят” там много ромове предимно от Видинско. Те се заселиха по изоставените общежития на завода, намериха благоприятна хранинтелна среда и дадоха могъщи популации. Що пари дава държавата за здравето на децата им, за образованието им. И за родителите стигат. А и от останките на завода ако не тече нещо, капе. Страхотно роммясто за обитаване. А като се изчерпа суровината от Елисейна ЕАД що махали има по Балкана над селото с хора, които гледат животни, произвеждат продукция и...не могат да я опазят. Там полиция нема!

   Втори криминогенен фактор са младите хора по селата, които не толкоз, че няма работа, но не желаят да работят под възнаграждение, което считат, че ги удовлетворява. Поради това не работят и са на хранилка от пенсиийките на родителите си. Ако направят някой удар – парите отиват за пиене. Но това е до време. Родителите си отиват, тези млади хора остават без прехраната от тях и без трудови навици. Единственият път пред тях е престъпността. А престъпността е сладка работа когато ти тръгне „бизнеса” в тази област. Не само по Шопско, така поминуват и децата на помаците по Велинградско. Пият по цял ден бира и ядат боклуци, играят си с телефона, който има и интернет, нищичко не пофащат по стопанството в дома им. Престъпният бизнес има много лица – рекет, „мулета”, битова престъпност, обири с цел събиране на скрап – най-чистата работа, защото окраднатото веднага се превръща в пари! – автокражби. Има и специализирани кражби, характерни за определени региони. Във Врачанско говорят за ромове с джипове, които при снеговалеж и вероятност от закъсали коли ги намират и ограбват, ако са напуснати. Същите тези апапи се изкачвали и в страни от важните пътища, където вероятността да са закъсали коли и изоставени поради студа е доста голяма. Сега си спомням два такива случая съвсем близо над Батулия. Натам пътуват коли с продукция от селяните по Балкана или с продукти за тях. Нямат празно разбойниците с джиповете. Храната - каквото им хареса от нея, акумулаторът на колата за Отпадъци – това се прехвърля в джиповете им. Други пък са се специализирали като „въртачи”, както наричат телефонните измамници. В гр. Левски, в Горна Оряховица, в с. Ветово – от къде пари за въздигане на тези ромбароци? Някой да е проверил „въртачите”? Освен Васил Иванов да е посмял някой друг?

   Престъпността обаче дава работа на много хора, които трябва да се борят срещу нея. Сотаджиите стават по-търсени, полициате пък се съешват с престъпниците и дЕлат с тях, а когато престъпникът достигне до съда, той с откраднатото чрез адвоката си „мотивира” съдията да го оневини. Така от престъпността се обогатяват съдиите, престъпникът получава имунитет.

   Днес в България има райони на кражби, за които полицията знае, но не може или не иска да направи нищо. Давам пример със селата покрай Видин, които ромбригади атакуват до пълно ограбване и после отново. Шефът на Видинското полицейско управление не бе изненадан от този факт. Той каза, че повечето от ромовете са безработни и грабежите над хората по селата са техния поминък. Друг подобен пример е плевенското село села Мечка. Хората ограбвани, ограбвани, полицята не се сезира. Накрая ромове за да ограбят двама възрастни хора ги удушиха и чак тогава полицията си размърда гъзъ. Постави камера на площада, позатихнаха ромграбежите в Мечка, но пък се пренесоха в съседното село и го ограбиха и него. По-следващото им бе далеч и предприеха нов ромход - откраднаха камерата на полицията и пак подбраха селяните от Мечка. Проблемът обаче полицаите да ги гепнат бил, че на няколко села имало само един полицай и той нямало как едновременно вечер да бъде във всички села и да озаптва ромовете, като тръгнат по тъмното за плячка по къщи и градини. Да не пропусна новата ромтактика, която се изразява в ромграбежи на къщи без участие на транспорт, като се минава през градините, гората, където няма полицейски коли. Така ударът се нанася от засада. Ето един такъв пример:

   Мутра до нас си направи мутробарок и си купи телевизор за 8000 лв. Постави си страхотен модел СОТ. При сигнал за кражби й звъни дори мобилния телефон. Сутринта мутрата шла с джипа си на дело. Минути след излизането от дома си, телефонът на мутрата звъни, че й е разбита къщата. Връща се веднага тя, но: Най-голямото стъкло от троен стъклопакет, през което може да премине тир -  строшено, телевизорът -  липсва. Изнесен е за минута през дворововете на страничните вили. Заради телевизорът е строшено това огромно стъкло, което струва колкото няколко телевизора. Това е част от новата тактика, която е следната:  Минава „разузнавачка”, уж предлага тор или за да търси покриви за поправка, планира делото и при удобен случай с него тръгват десетки ромове с чували от сезал, а за по-големи предмети има одеала от къщата. И така, без издайнически фарове, тихо, отнасят си каквото им трябва за гетата, а суровините отиват за скрап или при търговците на инструменти на битака.

   Тази престъпност обаче има и други метастази. За транспорт на  откраднатото се ползват планински пътища. Откраднатото от Враца /грозде? / се превозва през планината и се спуска в с. Елисейна. Откраданото от вилите зони в Подгумер, Войнягови и др се спуска в с. Луково. Окраденото от Церецел се спуска в Своге, напр. в кв. Тунел №8 или пък новият, набиращ мощ кв. Ботева чешма. Откраднатото от Батулийско пътува за Годеч. Да можеше някой водач на политическа партия да отиде някъде из България / в Елисейна?/  и да попита хората, къде им изчезнаха магаретата. Аз знам – преминаха през месомелачките на ромовете в изоставените общежития на Елисейна ЕАД, защото магарашкото месо трудно увира. Но пък става на кюфтета.

   Лошото е, че вече из плнините не върлуват само ромбригади. Появи им се сериозна конкуренция от бледолики, която ги конкурира и по жестокост. А и това, което остана за крадене вече е по-малко и по неценно. Пример с имуществото на мутрата-дървар, която сечеше горите на Войняговци и Подгумер, но не от към селата, а прониквайки им с техниката и секачите си от към в. з. Корея, т. е изотзад на селата, да не ги гледат хората като посичат гората. Първата кражба бе на тежките метални части на фургоните с газови резачки. Мина обаче втора вълна от крадци, която окраде ламарината на фургоните, дъските, разхвърляната посуда и сега поляната е почистена като след оборка - изкраде се всичко, до последната вилица! Тази втора вълна на грабежи преминава сега през Балкана, но тя е съпроводена с жестокости, каквито нямаше при първата вълна. Сега буквално всичко се краде, ако в къщата в планиината има самотен човек – това може да бъде и краят му. Това, че в къщата има човек не е никакво притеснение за крадците. Влизат, ограбват човека, искат му парите от пенсията, ако го заподозрят в действие против тях – обаждане по мобилен телефон или укриване на доходи – може и да го убият. Има хора, убити по къщите при взломна кражба. След извършени масово подобен род престъпления вече се издирват и престъпниците, чиято самоличност е установена. Това са все местни хора, за които се знае, че нищо не правят и които до сега са били на издръжка на родителите си, после на виладжиите, от които къртеха жиците от къщите, но сега играта съвсем загрубя. Този тип престъпност се шири по страната, където има къщи с временно пребиваване на хората в тях или самотни хора в планината, които гледат живоотни. Що мЕсо има в една крава, независимо бременна ли е тя или дойна. Отрязват й се главата и краката, изкормва се и заминава на парчета за преработка в тракта на разбойниците, за да бъде превърната във фекалии.

   Тези престъпления никога не са преставали по Искърския пролом или по Софийската планина, но мащабите им никога не са били толкова големи. Кражбите станаха поминък за много хора от този регион. Има доста причини, които крадците блиха изтъкнали в своя защита, но да ограбиш трудов човек и дори да го убиеш, това не може и да се помисли. А се случва. Давам пример с пенсионера от с. Томпсън, който си получил пенсията и тръгнал да се прибира към къщата си. Пиян до козирката циганин от Своге го убил с ритници за да вземе портфейла му, в който видял в магазина, че има пари, върнал се в кръчмата да си допие, но преди да пийне със „спечелените” току що пари го закопчали. А случаят в с. Михайлово с удушената заради гердана й продавачка? В памет на тази клетница една гениална поетеса написа трогателно стихотворение.

   Този пост ще поместя в раздела туризъм. С него предупреждавам тези, които ходят по планината като мен да не преминават през махалите, макар и отдавна изоставени, защото в тях се крият разбойници. Те може да са до толкоз закъсали, че заради храната, която носиш и с надеждата, че имаш в себе си пари, ще те убият. За съжаление, планините с махали са едно от любимите ми места за посещения. Носил съм на хората разни неща, докато работех им карах сол и други неща, а сега какво стана. Според полицай №1 престъпността е намаляла с 10%. В местата обаче, където ходя през зимата на туризъм не само е нарастнала престъпността, но тя се е превърнала в поминък на хората, господа управляващи. На престъпниците бе предоставена територия с граници Западния Балкан от Тимок до р. Янтра, по р. Янтра от Балкана до Дунава и от вливането й в Дунава пак до реката Тимок. И не само там. Въвеждам актуалицация – още 2000 кв. км. планини с махали, където бродят престъпници по същество е вече тяхна. Макар от там да няма какво да се ограби, освен гора.  За една бройка престъпници да ме гибердясат и мен. Ако някой ходи по същия начин, нека има предвид моя случай. Може и да не извади късмет.

 

 

 



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186441
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031