Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2012 20:30 - ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА КАРТА ЗА ВСЯКО АЛЕКСАНДРИЙСКО УЧИЛИЩЕ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6537 Коментари: 25 Гласове:
11

Последна промяна: 26.10.2012 21:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
     Преди доста години бях в Гърция и ми направи впечатление, че по училищата имат разлепени дацзибао, на които пише: Македония е била и ще бъде гръцка! Ама не става. От картата, с която се промиват мозъчетата на децата в Македония се вижда, че голяма част от България и Гърция са част от македонската държава, пардон, александрийската. Тук името Александър когато се чете списък на деца се чува така често, както "Господи помилуй!" по време на богослужение. Интересни са фонтаните в парковете на македонците, в които водата извира от щитове, оградата е от копия, мечове, на най-видното място има конник в бойни доспехи. В Тетово има доста цигани, но и тях свързват с Александър Велики, защото били дошли след него от Египет и поради това ги наричат гипти, а не цигани. Живеят в отделен квартал, на гиптите, прилича на Баталовата ни воденица. Смърдеж и викове, това се носи от него.
   Македноците не се отнасят лошо с нас, държат се като с роднини, но държавниците им водят глупава и недалновидна политика, която вепроятно им се диктува от техните приятели-комунисти в Белград. Не вероятно, а сигурно е така, защото след югоразпада сърбите преебаха яко макетата с границата между тях. Имаше спор, но се били разбрали. Аз съм ходил по тази граница от към Сърбия и мога с основание да кажа, че не минава от където трябва подобно на "наказателната" граница с нас, но не така нагло.
    Монументи сега строят макетата както някога Чаушеску, конници по 16 м. и други глупости, а не виждат заплахата над тях. Те раждат по едно дете, а албанците по 10.
Ако те не виждат опастността за тях, дано някой високопоставен макдържавник да отвори блога ми и да я прочете:
  Един много голям район на Македония, граничещ с Албания, започващ от гр. Струга, преминаващ през гр. Кичево, Гостивар, Тетово и граничния пункт  Глобочица с Косово вече е населен почти изцяло от албанци. Албанците са толкова много, че македонците ги е страх да направят преброяване на населението. През следващите няколко години там няма да има и един македонец, защото албанците ще ги изгонят, по-правилното е да кажа, македонците ще се изселят сами и ето ти ново "Косово". И да не стане както в Сърбия, то ще е факт, защото няколко македонеца там не могат да наложат волята си на над милион албанеца.
    А сега - всичко изгрежда добре. Албанците работят от сутрин до вечер, раждат като за световно, македонците си гледат живота, защото де факто албанците работят за тях и ето повторение на сценария "Косово" Отиде Милошевич в Прищина да дава кураж на сърбите там, а те едни дебелаци, не излизат от кафаните. Същински лайновози. Ни моат да одат га слезнат от джиповете си. И стана както предричаше сифилитикът Ленин - едните не искат да живеят по старому, другите не могат повече да налагат волята си. 
   Това тропа на вратата на александрийците. В една от симфониите на Бетховен има тема, за която тай казва:  Така съдбата тропа на врата!
   Така скоро ще потропа съдбата и на вратата на александрийците. Дори 16 метровият им кон няма да може да им помогне една четвърт от страната им да се превърне в нова държава с албанско население.

image

Тази карта е турната на най-видното място във всяко училище на потомците на Александър Велики. Половината от момчетата там се казват Александър, от останалите - почти всичките Филип. Северна Корея е далеч преди тях, защото там няма момче, чието малко име да не е Ким. Доста александрийци се вдъхновяват от вида на тази държава и лепват на картата по някой денар, подобно на сърбите, които пък се вдъхновяват от дебелите устни на чалгаджийките и им лепват по някой динар, което е за предпочитане вместо чалгаджийките да им лепнат някой трипер или нещо по-страшно.



Гласувай:
13



1. raders - Ми нямо нищо. Нашите карти от преди ...
26.10.2012 20:41
Ми нямо нищо. Нашите карти от преди хиляда години да не са по-различни. Всъщност, трябва да ги прикоткаме някак тези хора; те са си наши хора, но явно пропагандата ги е завъртяла и не могат да разберат колко добре ще е да сме си заедно. По-добре е да им подадем ръка, отколкото да ги отблъсваме с разни наставления относно тяхната /пък и нашата/ незначителност. Полека лека може и да проумеят нещо.
цитирай
2. tota - Само се питам,
26.10.2012 21:19
до къде ще ги доведе манията им за величие? И още - подмяната на изконните си корени като народ...До къде ли??
цитирай
3. planinitenabulgaria - До логичната развръзка -
26.10.2012 21:52
tota написа:
до къде ще ги доведе манията им за величие? И още - подмяната на изконните си корени като народ...До къде ли??

изчезването им като нация, а земите им - в пределите на Велика Албания.
цитирай
4. starotomagare - Щеше да е тъжно ,жалко и смешно...
27.10.2012 14:51
ако подобно яйце не ни се печеше и на нас на задника.Ние ,сърбите и гърците взаимно вчепкали се за Македония не виждаме истинския си противник подобно както ,,македонците"са се отдали на мързел на ръба на вулкана.Ние не се въдим и напущаме (дори се появяват призиви от неизвестни тъмни субекти да го правим и чрез нета)докато циганите се въдят .Ние дори се хванахме на хитрия номер да ги наричаме роми за да лигитимираме по този начин ,,възкръсналата "утре Ромелия.Радваме се на турски сериали в които дори не се споменава името България (рядко за българи -разбира се за лошо)и ни внушават едва ли не че сме нещо много близки ,почти едни и същи...Толерират циганите ,унижават и непрекъснато притискат българите в смесените райони а ние сме се вторачили в капризите на Европа и чакаме НАТО да ни пази дори от нашите собствени глупости и продажност на политиците ни .
цитирай
5. sande - Санде: България и Р Македония са като сиамски близнаци, ако бъдат разделени, единия ...
27.10.2012 18:43
... единия умира.

Малко, обаче, зависи от обикновените, редови македонци при тази тоталитарна държавица. Просръбското ръководство затова реши да ги направи александрийци. Важното е да се затвори посоката и пътя към България.

Затова се изгради новият, "античен" център на Скопие с пълководеца Александър Македонски и татко му Филип. Целта е всеки, който се съмнява в македонската история, да бъде халосан по дървената му глава със самата вистинска история. И ако пожелае - може да се снима със самата история. Даже да влезе в нея.

Тук е и Триумфалната арка, пред която ще бъдат тържествено посрещнати внуците на Александър Македонски, начело с премиера Никола Груевски, на връщане след бляскавата победа в Брюксел.
цитирай
6. aristotelis - като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“.
27.10.2012 19:23
В книгата си "Александър Македонски" Пол Картлидж обяснява, че древните македони са претендирали, че са наследници на легендарния Македон, а също така на царствената династия на Аргеадите. Тези Аргеади претендирали, че били преки потомци на Темений, който според легендите някога в много далечното минало се преместил от южния Аргос (в Пелопонес) на север към Македония. А тъй като родословието на Темений го свързвало с рода на Херкулес, се получавало, че македонците произлизат от самия полубог и митичен герой Херкулес. Планината Олимп, обитавана от гръцките богове, се намирала на територията на древна Македония, с което аргументите на македоните придобивали стократно по-голяма убедителност. Самият Александър Велики също се смятал за грък и в това трудно може да има съмнение. Картлидж обяснява как той изповядвал привързаност към всичко гръцко и бил заобиколен от гръцки придворни – от своя дворцов шамбелан Евмений до официалния си историк Калистен, от адмирала си Неарх (негов приятел от детинство) до придворния си скулптор Лизип. Самият той се обявява за новия Ахил, а най-интимния си приятел Хефестион вижда в ролята на нов Патрокъл. Той представял своя военен поход в Персия като панелинска акция и бил достатъчно умен да върне в Атина статуите от Суза, които персите задигнали през 480 г. Също така изпратил триста брони, за да бъдат принесени като дар в нозете на статуята на богинята Атина в Партенона от „Александър, син на Филип и син на Гърция“. По време на походите си той редовно позволявал да се отбелязват всички гръцки празници и тържества; разпространил из цяла Азия преклонението пред гръцките богове, като не на последно място било основаването на значителен брой гръцки градове във възловите точки на империята. С други думи Македония е била едно гръцко кралство а имената на македонците са гръкоезични и всичките древни македонски монети са гръцки, с гръцки букви и гръцки фрази!
цитирай
7. aristotelis - В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.
27.10.2012 19:24

Македония без грим
Д-р Божидар ДИМИТРОВ
Няма научен институт в света, който да не приема, че античните македонци са гърци. Това личи не само от имената на царете (гръцки), не само от самоопределянето им като гърци, но и от факта, че Филип и Александър Македонски работят за една гръцка политическа идея - обединението на стотиците гръцки градове държави в единна империя. Тази империя трябва да постигне две важни политически цели. Да спре войните между гръцките градове държави и да се противопостави на Персийската империя, чиито агресивни действия през VI-IV в. пр.Хр. застрашават гръцката независимост. И Филип, и Александър успяват в действията си, подкрепяни от не малка част от гръцкото общество. Царствата, които възникват на територията на Александровата империя след смъртта му и над които застават “македонски” пълководци като Антиох, Птолемей и Лизимах, се наричат елинистически (т.е. гръцки) царства, а периода на съществуването им (края на IV-I в. пр.Хр.) - елинистически. Там цъфти гръцката образованост и култура, най-високата в света в тази епоха, постигнала интересна симбиоза с персийската и египетската цивилизация. В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува. Династията на Александър е претендирала, че произлиза от Херакъл, че е дошла в Македония от южния гръцки град Аргос и че е елинска, поради което е получила право да участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри, а това е станало във времето на Александър I Филелин, тоест около 150 години преди раждането на Александър III Велики. Филип II, бащата на Александър III Македонски, е печелил поне три състезания в Олимпийските игри. Идиотските македонистки исторически тези днес получават отпор не само от учените по цял свят, но и в самата Македония - нещо, което не се бе случвало 65 години. Експрезидентът Бранко Цървенковски онзи ден каза, че “античният македонизъм е обречен на тежко историческо поражение”. А експремиерът Любчо Георгиевски иронично забеляза, че следващата стъпка на управляващите ще бъде да открият “антични югославяни”.
цитирай
8. aristotelis - Микимауседонски клоуни, 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки!
27.10.2012 19:28

Софийски университет "Св. Климент Охридски"
Значение на изучаването на старогръцки език
Гръцкият език има 2500 години история. Той е в основата на европейската цивилизация, като норма. Изчислено е че по-всичките европейски езици има около 54.000 гръцки думи. А на речника на Уебстър на англйиски език има 45.000 гръцки думи. Влиянието на старогръцкия върху старобългарския и среднобългарския език е много силно. Има 3 периода в развитието на езика: 1) старогръцки език 2) средногръцки език (византийски език) 3) новогръцки език. На база на старогръцкия може да се реконструира как са се развили другите езици, за които няма толкова знания към момента. Основни характеристики на гръцкия език:
1. езиково единство, което се е запазило от отделянето на езика като самостоятелен до сега (~ 3000 години); много малко езици по света го имат.
2. непрекъсната традиция (устна и писмена)
3. едновременно използване на езикови форми, създадени в различни периоди: 40% от лексиката на Омир се ползва и днес на новогръцки.
4. изключително гъвкав.
5. огромни словообразувателни възможности, по-големи дори от тези на немския език.
цитирай
9. aristotelis - МИКИМАУСЕДОНЦИТЕ СА БЪЛГАРИ, ГОВОРЯТ ЗАВАЛЕН БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЗА ТЯХ ВАЖИ БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ!
27.10.2012 19:31
".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
МВР, Посолство на Република България
Атина, Гърция, официален сайт: http://www.mfa.bg/bg/26/pages/view/1214
ТАКА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА, ВСИЧКИ БЪЛГАРСКИ ПОСОЛСТВА ПИШАТ ЗА ИСТИНСКАТА БЪЛГАРСКА ИСТОРИЯ, ТОЕСТ, ".......прабългарите, народ от тюркски произход. В съюз със славяните образуват Българската държава, призната от Византия през 681 г."
АКО ИМАТЕ ЗАБЕЛЕЖКИ И ОПЛАКВАНИЯ ЧЕ НЕ СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД А СТЕ СПЕРМАТОЗОЙДИ ОТ ТАШАЦИТЕ НА ОНАСИС, ТРАКЙИЦИ, МУХИ, ХЛЕБАРКИ ИЛИ МИШОЦИ, ОБАДЕТЕ СЕ НА БЪЛГАРСКОТО МВР ЗА ДА РАЗБЕРЕТЕ ЗАЩО ОФИЦИАЛНО ПРЕД ЕВРОПА И СВЕТА СЕ ПРЕДСТАВЯТЕ КАТО НАРОД ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД! ВСЕКИ ЕВРОПЕЕЦ ЧЕТЕ МНОГО ПРАВИЛНО И ЗНАЕ ОЩЕ ПО-ДОБРЕ ЧЕ ОФИЦИАЛНО СТЕ ОТ ТЮРСКИ ПРОИЗХОД!
цитирай
10. atil - Майната ви на вас и на гръцкия ви т...
27.10.2012 21:33
Майната ви на вас и на гръцкия ви турски произход! Както и на комунистическия македонски! Всички сте луди и откачени шовинисти и вашия собствен бяс ще ви затрие!
А на България не и сте слагайте щото сте гнусни и противни!
Каквото имаме наше си е - и поизхода си е наш - такъв какъвто си е, и ние сме си такива каквито сме!
Себе си гледайте какви сте изроди и на какво приличате. Как живеете като последни тарикати и долни мошенници и ако пет пъти на ден не излъжете, не можете да заспите нощно време...Каквито са гърците, такива са и сърбите и комунистическите изроди - македонците между тях!
Всекиму своето! А от нашето да се задавите и да пукнете! За слава Бога и на всичките апостоли и пророци! Амин!
цитирай
11. shtaparov - Гръцкият- един осакатен език или ...
27.10.2012 22:39
Гръцкият- един осакатен език или по-скоро жаргон,създаден явно не от цивилизовани хора,а от изолирани групи примитивни близкоизточни скотовъди и морски пирати,които не са успели да влязат в крак с развитието на останалите езици,затова са пропуснали звуци като Ж,Ч,Ш,Щ,Ъ,Ь и Б(В). Пра-гърците са потомци на семитизирани малоазийски Фриги (Бриги,Блъги),които са живели няколко века в семитска среда и са били дълго време под египетска власт. Това не значи че са африканци в днешния смисъл на думата,но в източна и в западна Африка са открити следи от присъствието на части от пра-гръцки племена. Пра-гърците са недалечни роднини на етиопците,евреите,нубийците,кенийците (в частност- масаите),арабите и пр.,както може да се убеди лесно човек,ако види къдравите коси на много древни елини,галилео-египетския стил на част от първите им скулптури и облеклото им,сходно с онова на етиопци,араби,пра-евреи,суданци,кенийци и пр. Езикът им е вторично индоевропеизиран след появата на първите гръцки колонии в Европа (Лакония,Месения,Аркадия,Беотия и пр.),но в антропологично отношение сред тях все още е лесно да се забележат близкоизточните расови подтипове както и онези,заради които коренните жители на Балканите са нарекли част от пришълците "Игюпти" (Игюпци).
цитирай
12. анонимен - Mакедонците от FYROM са славяни...
27.10.2012 22:39
Mакедонците от FYROM са славянизирани гърци, а ние сме особен вид македонци,нещо като,,, мешаната скара.

цитирай
13. shtaparov - А думите, нарочени от конвенцио...
27.10.2012 22:57
А думите,нарочени от конвенционалните езиковеди за "гръцки" са всъщност "индоевропейски" (сиреч: древно- Бургарски от онези,които са дали началото на ведическите езици и на езика "санскрит"). Илюзията че са "гръцки" се подхранва от печалния факт,че гръцката азбука е една от първите азбуки (но не и писмености!) в Европа,което позволило на гърците да създадат едни от първите лесно разчетими и днес писмени текстове в Европа и съответно: да засвидетелстват първи пред очите на четящия свят присъствието на тези думи
в езика си. Много от днешните езиковеди обаче в необяснимото си заслепение пред гръцката заблуда дори не забелязват,че думите,прибързано обявени от тях за "гръцки" са характерни в общи линии за всички,дори и за неписмените индоевропейски езици,като към тях в днешно време трябва да добавим и част от "тюркските" езици. Така че илюзорният "гърцизъм" на повечето европейски думи е опростенческа схема на късносредновековното псевдонаучно мислене,създало условия за насаждане на див шовинизъм,фанатизъм и анти- Българизъм в сърцата на старите колонизатори и присвоители на Бургарски земи,европеизираните вече потомци на афроазиатските пра-гърци.
цитирай
14. get - В Александрия се появява и най...
28.10.2012 00:42
aristotelis написа:

В Александрия се появява и най-голямата библиотека в света - 600 000 тома. На гръцки език - не на македонски, какъвто и тогава, и днес не съществува.


- Именно Аристотелчо АЛЕКСАНДРИЯТА ... щот и произхода на част от тези, които отпосле започват да се назоват "елини", така и "ученоста" им идва от северна АФРИКА ?! - още Омир споменава, че същите са от хамитската етносна група с друго име още етиопи ? ... Ама кой да чете ??
- Па като идват тези от северният бряг на африката ... морето/пътя им от там се зове ЙОНИЙСКО море !! - Пък после местното ЕВРОПЕЙСКО население започва да се преселва на север ... щот не са могли да изтраят циганията на съседите си АГЮПТИ, май ?!

- Говориш за александрийската библиотека ... но защо не говориш за Схолата, която е създадена поне от 3-то столетие пр. хр. от елина-евреин Аристобул ?!
- Защо не говориш какъв е процента на това население в Александрията ?!
- Защо не кажеш, наричали ли са Тесалоники, Новият Ерусалим на Балканите ? - и ако отвориш еврейските етнциклопедии ще установиш, че основният дял от населението му е Левантийско-семитско !!

- Стефан Византийски ... откъде иде бе пиле шарено ?! - този който пише Етниката, която ви служи за доказателство Какви били гърците и каква била старата история на Елада ?!

- Къде живеят основната част от граматиците на гръцкия и къде се намира Граматическата школа, която създава каноните по които следвало да се пише и говори гръцкият ?! ... та вследствие на тези техни множество реформи се забелязва подмяна в първоначалният смисъл на думи със съвсем различно изначално звучение и значение ?!
- Един пример: Защо наричате в 4-ти век елисците варвари и казвате че говорели на неразбираем "варварски" език. Ми нали тези същите са основатели на панелинските Олимпийски игри ?! ... на елевзинските "гръЧки" мистерии ... които съвсем не са африканско-гръцки а местни европейски-тракийски-орфически ?!
- Що се чудите, как да преведете името на светилището "си" Делфи ? - и още колко Защо има ??? - да знаеш !!
цитирай
15. shtaparov - Истината е по-друга,бай Андро
28.10.2012 02:26
[quote=aristotelis]...Няма...институт...да не приема,че античните македонци са гърци.Това личи...от имената на царе...от самоопределянето им като гърци...че Филип и Александър...гръцка политическа идея...Да спре войните между гръцките градове държави и...противопостави на Персийската...чиито...
действия...застрашават гръцката независимост.И Филип,и Александър...подкрепяни...от гръцкото общество.Царствата...на Александровата империя...елинистически(...гръцки)...а периода...елинистически.Там цъфти гръцка...култура...В Александрия...най-голямата библиотека...На гръцки...не на македонски,какъвто...не съществува...Александър...от Херакъл...в Македония от...гръцки град Аргос...елинска,поради което...участва в допускащите само елински атлети Олимпийски игри,а това...във времето на АлександърI Филелин...ФилипII...Македонски,е печелил...в Олимпийските игри.Идиотските македонистки...тези днес получават отпор...по цял свят,но и в самата Македония...Бранко Цървенковски...
каза,че“античният македонизъм е обречен на тежко...поражение".А...Любчо Георгиевски...че...ще...открият"антични югославяни"[quote=aristotelis]
Доколко са гърци Филип и Александър личи не само от доскорошните колебания на учените,но и от отношението на самите гърци към тях. Те никога не са се поколебали да кажат,че Архимед,Евклид,Хипатия и пр. са елини,но не е така за македонските царе,за които Демостен и други гърци казват,че са Барбари (Бургари)! Император Нерон е участвал в олимпиади без да е грък,а Херакъл е от Ахейците,които са били Скитско племе. Най-древните Македони (Мигдоните) са Тракийско племе,и "елинистични" не значи елински,а елиновидни. Александър с гърците бил грък,с Траките-Тракиец,с египтяните-египтянин и т.н.-такава била политиката му на завладяване. С терор принуждава гърците да го подкрепят и спекулира с техните анти-персийски чувства,а гръцкият по внушение на Аристотел го считал за професионален език на не-робите. Останките от древния "македонски" език сочат,че той е бил архаичен Български.
цитирай
16. анонимен - Прости, но със самочувствие
28.10.2012 02:44
Комплексарщина, злоба и простотия.
цитирай
17. shtaparov - Гръцката мутра "Аристотелис" заслужава това:
28.10.2012 03:07
За Александър гръцките писатели винаги са казвали,че той често говорел с македонците на ТЕХНИЯ език,който не е елински. Техният език обаче е "македонски" дотолкова,доколкото има гетски,пеонски,одриски,дентелетски,
трибалски,дардански или пелагонски език- нито запетайка повече! Александър I не случайно е наречен "Филелин": за гърците е било истинско чудо един Барбарин (Бургарин) да заобича гърците толкова колкото него! Но можем ли днес да си представим,че е възможно гърците да нарекат свои доказани сънародници като Ипсиланти,Казандзакис,Венизелос или Папандреу с епитета "Филелин"- пълен и смехотворен абсурд! И имената на повечето македонски царе не са гръцки,а Барбарски (Бургарски): основателят Каран (Кърум= Крум,Гъръм= Гръм: епитет на Бога на гърма), Пердика (Пердаха: епитет на Бога на войната), Деметри (Димитри,Део-Митре: название на Бога Митра или Мъдра т.е.Мадара),
Александер (Аладжинмер,Валаджинмир= Валадимир: епитет на Бога Дионис,
който при Траките [Бригите,Блъгите] е бил едновременно бог на гърма,на войната и на плодородието), Аминта (Домета= О`Минте,О`Мите- без носовката: епитет на бога Сава), и т.н. По времето,когато Аргеадите се появяват в гр. Аргос,там не е живял нито един грък,а са живели само Белазги (Беладжи, Бълъджи), сиреч Пелгари (Белгари),за които старите гръцки писатели казват,че са деди на македонците. Самото име "Аргос" не е гръцко,понеже означава Бяргос (Брягос,Брягот= Брегът),като гръцкия начин на изговаряне по дефиниция пропуска първата съгласна,особено когато тя е била Б,В или Х.
цитирай
18. get - - Само това ли намери, като аргумент, да опровергаеш истината ?!
28.10.2012 10:50
анонимен написа:
Комплексарщина, злоба и простотия.


- Само ще питам ?!
- Що е това социално правно "гражданско" понятие "периеки" ?
- По силата на какво и къде се проявява то ? - Мястото на действие ?!
- Аргос ... има ли превод на гръЧки янзык ?
- Хай, да помогна смени само една буквичка в името на града ... каква разбираема на бг. думичка се получава ? - Не е ли Арко"с, като Ярко-Светло-Бяло ?!
- Защо в легендите "гръцки" се говори, че градът е основан от крал Пелагос с дъщеря Лариса ?! - Пелагос-пелазгос гръцко ли е като произход населението ?
- Защо АриестоТелес казва, че родствените на абантите, фокийци били преселници, които в старо време живели/основали-владели Аргос ... ма после мигрирали ?!
- Второ - защо се твърди, че Еубея островът в по-ранни времена се наричал на поселяващите го Абанти ... пък те били ТРАКИЙЦИ ?!! - Кви са тези тракийци на има няма 80 км. от Атина ве приятелче ?!! - Това да не е ДРУГОТО ИМЕ на белазците ?!
- Енти факт - Айде преведи, кажи ми значението на Аргос ? - що значи на гръЧки ?!
- Дори и в момента на съвременен български ... само с промяната на една думичка в това име - Кво се получава Ярко-арКо ... но "яркото" е синоним и на светло и на бяло и на МПела(новата столица на македонците) ... тоест както сте изкилиферчили кореновата образуваща на Бела-Бяло ... БЕЛАЗЦИ-Арг/косци :))) !! - Знам че, Хезихий и Стефан Византийски говорят точно обратното на това :))) !! - но то си е за тяхна и ваша сметка !!
- Та относно македонците ... дали са прави да извеждат история на династите си от Аргеадите - Да ! ... ами напълно естествено е да я извеждат, защото в древни времена вероятно не само династите ами и прадедите им са живели в Арголида ... но после мигрират, когато там се поселват "хамитите-йони" от северна Африка ?!(които и се ПРИПОЗНАВАТ, като ЗА МЕСТНИ под имената "елини-грекоси")
- За този факт миграцията на хамитите от Африка и поселването им в Арголида знаеш ли, че го упоменават няколко "гръчцки" автори ??! :))
цитирай
19. aristotelis - Когато "get" и "shtaparov" мастурбират, именно реакцията на родителите представлява най-голям риск за тях!
28.10.2012 13:20
Внимавайте как реагирате. Когато "get" и "shtaparov" мастурбират, именно реакцията на родителите представлява най-голям риск за тях. Репресирането на мастурбацията чрез опити за дисциплиниране и дори просто чрез родителско неодобрение може да доведе до вредни последствия върху самочувствието на детето, отношението му към собственото тяло и развитието на сексуалната му идентичност. Ако му насадите усещането, че прави нещо мръсно или лошо, то може да започне да свързва сексуалните преживявания и дори чувството на удоволствие с историческа порнография, вината и срама. Естествено, не е добра идея и да ръкопляскате или окуражавате излишно.
цитирай
20. aristotelis - НАУЧЕТЕ ГРЪЦКИ ЕЗИК НЕЩАСТНИ МИКИМАУСЕДОНСКИ ЦЪРВУЛИ!
28.10.2012 13:26
Доц. Надка Николова
Шуменски Университет
Надка Николова е родена в гр. Шумен на 17 март 1955 г. Преподава в ШУ "Епископ Константин Преславски". Доктор по филология (1996). Научните й интереси са в областите: езикова култура, история на новобългарския книжовен език, теория на книжовните езици, социолингвистика, съвременна, историческа и съпоставителна лексикология, лексикография, сравнително славянско езикознание. Автор е на "Българската анатомична терминология през Възраждането (1824-1878)" (2003), "Езикова култура" (1996; 2002), както и на много статии в научния печат.

”Гръцкият е езикът, казва Р. Попович в предговора към Христоитията си от 1837 г., на който тогава всички образовани българи “хоратуват, и на всяк ден четат и пишат, и без него не можат (Родолюбивий 1992: 76). Гръцкият език е бил езикът на образованието и културната комуникация за цяло поколение възрожденски интелектуалци. За тях гръцкия език е бил културно есперанто, общият литературен и научен език на народите от Югоизточна Европа, подобен по значение на латинския език за западните страни. Както казва проф. Ив. Шишманов, те са го владеели по-добре и по-свободно от матерния си език (Шишманов 1903: 430). В “Книговище за прочитане” от 1874 г. Богоров споделя: “Още и до днес между нас има такива учени, на които, дотрябва ли нещо да напишат български, те го сключат изпървом на гръцки, а сетне го превеждат на български” (Богоров 1874/75: 2). Гръцкият език се оказва в ролята на посредник в културната адаптация на българското общество към съвременната буржоазна цивилизация през първата половина на века. Броят на селищата във вътрешността на България обаче, в които гръцкият е доминиращ в училищните програми, е внушителен. През 1830 год. се открива и първият гръцки университет в Атина, който става особен притегателен център за жадните за образование млади българи.Гръцките училища стават притегателни центрове за образование на младите българи и ревностни разпространители на елинистичните идеи. Не случайно възпитаници на гръцки училища са най-изтъкнатите дейци на Българското възраждане: д-р Н. Пиколо, д-р П. Берон, д-р Ив. Селимински, В. Априлов, Г. С. Раковски, С. Доброплодни, д-р Ив. Богоров, Д. Душанов, Г. Кръстевич, П. Бобеков, К. Фотинов, Ст. Чомаков, Ив. Добровски, Ив. Момчилов, Н. и Д. Михайловски, Р. Попович, Д. Миладинов, Гр. Пърличев, Ат. Богориди, Ст. Богориди и мнозина други.От друга страна обаче, липсата на светско българско училище “остава незащитен проход за проникване на гръцкото влияние” (Радкова 1986: 30). Петър Берон не само че използва гръцкия въобще като писмен език (напр. писмото му до котленци за уреждане на учебно дело в града е написано на гръцки), но и разговаря на гръцки език на философски и въобще научни теми. В спомените си за д-р Берон М. Балабанов споделя: “мене ми се струва като че да съм още при него и да го слушам да ми разправя убедително ту на български, по котленски, ту на гръцки, по филибешки, за своите открития по небесната физика” (Балабанов 1899-1900: 11). Така главен посредник между българите и идеите на модерния свят за дълго време остава Гърция. На гръцки пишат художествени, научни и педагогически произведения, защото не са знаели писмен български език, мнозина от тях: Ат. Богориди (внук на Софроний Врачански), Александър П. Куртович (Зоирос паша от Пловдив), Никола Пиколо, Гр. Пърличев, братя Сим. и Мих. Христови от Стара Загора, Ив. Симеонов и Ант. Цанков, съставители на гръцки христоматии, и мн. др. (Стоянов 1978: 107).
цитирай
21. aristotelis - Етимология на името "Гърц...
28.10.2012 13:27
Етимология на името "Гърци"
Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците – "berdzeni", което на грузински означава мъдри.

Етимология на името „Еллин”
Елин според древногръцката митология е митичен прародител на елините. Той е син на Девкалион (според други версии — на самия Зевс) и на Пира, брат на Амфиктион и баща на Еол, Ксут (Ксутос) и Дор (Дорос). Всеки един от синовете му е родоначалник на по един от основните гръцки родове: от Еол произлизат еолийците, от Дор — дорийците, а синовете на Ксут, — Ахей и Йон — дават началото на ахейците и йонийците, съответно. Според Хезиод, от връзката на сестрата на Елин, Пандора със Зевс, се ражда Грек който е става епоним на гърците (Graikoi), а от връзката на другата сестра на Елин, Тия, със Зевс, се раждат Македон, родоначалник на македоните и Магн (Магнес) основател и първи цар на Магнезия. Названието „Елини“ датира от времето на Омир. В Илиада „елини“ е име на племе, населяващо Фтия; наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил.

Чета "коментарите" и пред очите ми е картината на съъвременното българско общество и култура !
Дрисльовци плюят и псуват АНОНИМНО висичко с което не са съгласни или не могат да разберат !
Вместо да изразходва огромната си енергия за да се измъкне от тинята в която е затънало ,дърпа и останалите в нея !
И после се ядосват ,че цивилизованият свят ги гледа с презрение !
Не е чудно ,че "цветът" на нацията всячески се стреми да избяга далеч от тази смрад !И понеже природата не търпи празноти ,мястото им се запълва с ........каквото е останало ! Турци , цигани и мутри ще управляват страната !Началото е положено !!!
цитирай
22. aristotelis - Проф. Богдан Богданов, История на старогръцката култура, Александър Велики
28.10.2012 14:59
През пролетта на 334г. пр. Хр. гръцката армия дебаркира на нос Сигей на брега на Азия. Водачът и Александър забива със сила копието си на брега, като по този начин дава знак, че си присвоява териториите на великия персийски цар Дарий. Даден е сигнал за нападение и приказната епопея, която ще отведе Александър на
20 000 км.
Александър Македонски наследява баща си на 20 години. Суров, но предвидлив владетел, баща му
Филип II реорганизира армията и и разширява царството си на Македония, северно от Гърция.
За няколко години той разпростира властта си над могъщите гръцки градове, разпокъсани от вътрешни войни, и обединява територията под своя власт.
Но мечтата му за завладяване на обширна Персийска империя на може да се осъществи: той умира през 334г. пр. Хр., убит от един офицер, нает вероятно от персийците. Въпреки това той съумява да подготви сина си за властта.

В двора на столицата Пела Александър получава образование от големия философ Аристотел.
Той разпределя времето си между физическите упражнения, уроците по музика и медицина и четенето на Омировите творби "Илиада" и "Одисея".
Очарован е от техните герои и най-вече от славния воин Ахил. След като налага волята си над Гърция, (през онова време гръцките градове си съперничат помежду си за надмощие) особено като срива разбунтувалите се Тива, през 334 г. пр. Хр. Александър продължава делото на баща си, като поема риска да остави гръцките градове без контрол, той събира армия от 35 000 мъже, за да нападне Персия. Предвидени са припаси само за един месец. После войските трябва да снабдяват на място. Царят на персите Дарий трети знае, че се подготвя нападение, но не мобилизира цялата си армия.

Напредването на Александър обаче е светкавично: първите персийски части са разбити при река Граник.
След това през 333 г. пр. Хр. в долината Исос гърците удържат мъчителната победа срещу 150 000 войници на Дарий. Царят избягва, като изоставя на бойното поле съкровищата си, част от армията и семейството си.
Гръцките колонии в Азия са освободени. Финикийските градове се подчиняват един след друг, само Тир се предава след седем месеца упорита съпротива.
Тогава Александър се отправя към Египет, където е посрещнат като освободител и коронован като фарон.
Там основава Александрия.
Но персийскта империя е още цяла и армията и наброява хиляди войници. Александър пак отправя срещу нея: спечелената битка при Гавгамела в Месопотамия през 331 г. пр. Хр. е решаваща. Дарий, принуден да бяга, е убит от един офицер. Легендарните източно столици падат една след друга: Суза, Вавилон, Екбатан и най-вече Персеполис. Този голям град е разграбен и опоражен, докато завоевателите грабят имперското съкровище.
На 26 години Александър осъществява мечтата на баща си и управлява най-голямата империя в света. Но амбицията му е да достигне границите на познатия до тогава свят.

През следващите години Александър се отправя към сърцето на Азия, в посока към Индия. Съпровождащите то географи казват, че там се намира океанът, който заобикаля земята. С частите си Александър пресича пустини, преминава планини и се бие с много племена.

След страшна битка срещу цар Пор през 326 г. пр. Хр. изтощената армия отказва да продължи. Протв волята си, завоевтелят дава заповед за връщане и отива в Суза, която заедно с Вавелон е избрал за временна столица на империята си.
Част от армията се връща по море през Персийския залив. Александър придружава останалите войски по суша. Пресича пустинята Гедрозия (днешен Белуджистан) и търпи нападенията на месните племена, убийствената горещина и жаждата. 10 000 войници загиват, преди да достигнат първите персийски градове.

От Вавилон Александър ръководи и организира завоюваната империя. Задачата и амбицията му са огромни. Мечтае да сближи гърците и ориенталците, за да ги обедени в една нация.

Затова предприема зрелищни мерки. През 324 г. пр. Хр. в Суза гигандска сватба свързва хиляди гръцки войници с персийски девойки.
Самият Александър вече е женен за персийската принцеса Роксана. Въпреки това, подобно на персийските владетели с много жени, той взема за жена Статира (дъщеря на Дарий трети) и Парисатида
( дъщера на Артаксерикс трети).

Целта му е да основе нова гръцко-персийска династия. В империята поощрява създаването на гръцко-азиатски колонии. Отваря градовете за всички, независимо от националността им. Персийски чиновници влизат в имперската администрация.

Освен това 30 000 новобранци са обучени по гръцки методи и се вливат в армията. Не всички гърци са благосклонни към подобрен опит за сливане: те не желаят да приемат, че вчерашните им врагове "варвари" (т.е. не гърци) се смятат за равни на тях.

През 323 г. пр. Хр. Александър подготвя нова експедиция към Арабия и Африка. Но болестта го отнася на 33 години. Завоевателят не посочва наследник. Военачалниците му си оспорват властта и поделят завладяните територии. Голямата мечта за световна империя, смес от културите на Изтока и Запада, си отива с него.

Старият съветник на Александър Антипатер, който получава Гърция и Македония, опитва да подържа единството. Но смъртта му през 319 г. пр. Хр. окончателно погребва идеята. Селевк наследява Вавилония и Близкия Изток; Антигон получава Мала Азия, Лизимах - Тракия, Птолемей Лагос - Египет. 40 години по-късно остават само три големи династии, които контролират по-голямата част от империята - Антигонидите, Селевкидите и Лагидите.
Но поради вътрешните борби техните царства не могат да се противопоставят на римските армии и стават римски провинции след 2 в. пр. Хр.
За два века царствата, произлезли от завоеванията на Александър, преживяват разцвет. През този период, когато се смесват приносите на гърцкия свят с тези на Изтока, се развива блестяща цивилизация. Тя се нарича "елинистична", защото гръцката култура триумфира.

Най-напред тя се разпространява в градовете - те се покривт с храмове, зали и театри.
Жителите възприемат облеклото и езика на гърците, научен от чиновниците, търговците и войниците.
Най-великолепният град на времето е Александрия, населена с 1 милион жители. На входа на пристанището има фар, висок 120 м. На върха му гори огън, видим през ноща от 50 км. Този фар се смята за едно от Седемте чудеса на античния свят. Смята се, че останките му са открити на дъното на пристанището на Александрия през 1995 г. Градът е най-вече огнище на много развита елинистична култура.

Една сграда е посветена на
Музите (на старогръцки: μοῦσαι), в древногръцката митология са богините, вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката.
Обитават планините Хеликон и Парнас, и подслонява богатите художествени колекции.
От там идва думата "музей"(Μουσείο).
Библиотеката(Βιβλιοθήκη) съхранява 530 000 папиросови свитаци, които съдържат всички литературни и научни текстове от епохата, и привлича известни гръцки учени: географът Ератостен , математиците Евклид и Херон и много други. За нещастие тази приказна библиотека изгаря през 47 г. пр. Хр.
цитирай
23. get - - Къде и Кой ви го писа катаревуса ... а великоелЕнче ?!
28.10.2012 15:03
aristotelis написа:
Името „Гърция“ на старогръцки и катаревуса е Еллас, а на димотики – Еллада, но старият номинатив Еллас и днес може да се срещне върху документи или марки. Името Гърция идва от названието на едно беотийско(днешна Виотия) гръцко племе от град Граеа, което колонизира южна Италия през 8 век пр.Хр. Местните италийски племена наричат заселниците Граи — от това име произлиза общоиталийското название на елините Graeci (Греци). Европейците използват имена, производни на Graecia, но персийците, турците и арабите използват името Yunans, т.е. йонийци (гръцки "Ионес"). ...


- Що си кривиш устатата и произношението за наименованието на Беотия ... отдето идвало името за Магна граЕция ?!
- Що не кажеш, че същото се е произнасяло като ВОЙо/БОЙо ... не вИОтия ?! - Хехе граЕците били БоЙовци ?! - трагичен пример за вИДиотяване по фанариотски :))) !!
- Пък и твърдението, че фтийците дето избягали от североафриканските мангали "йонийци"те били "елини" - Ми като са били елини, защо Аристотел казва, че първите им братовчеди абантите от едноименният остров били Тракийци ?!

- А относно йонийци-Yunans и в Индия са ги/го знаят/ели и упоменават ... там даже и в култ са го издигнали наред с лингама ... викат му Yoni ... отваряме ... елементарно Викито и то отговаря "Yoni is the Sanskrit word for the vagina" ?!
- Излезе твърде вулгарно ... но е резонно да свързвам етнонима на хамитите-йонийци със символа и смисъла на думата Yoni - защото същите изповядват основен религиозен култ към женското начало ... присъщо и за едни други продължители на семитското обожествяване на "женското начало" известни, като мюслими ... със свещено място Мека "Черният камък" в Кааба"та - http://bokertov.typepad.com/photos/uncategorized/2007/12/15/black_stone_inside_kaaha_mecca_gran.jpg - това на какво ти прилича !? - та такива работи за гърците-йонийци носещи името на Лунната нага(богиня) ... Yoni ?!!
цитирай
24. shtaparov - Когато жалкия простак аристотелис пише глупости,му се връзват само темподобните на неговата психосоматично и генетично обременена особа
03.11.2012 15:53
aristotelis написа:
Внимавайте как реагирате. Когато "get" и "shtaparov" мастурбират, именно реакцията на родителите представлява най-голям риск за тях. Репресирането на мастурбацията чрез опити за дисциплиниране и дори просто чрез родителско неодобрение може да доведе до вредни последствия върху самочувствието на детето, отношението му към собственото тяло и развитието на сексуалната му идентичност. Ако му насадите усещането, че прави нещо мръсно или лошо, то може да започне да свързва сексуалните преживявания и дори чувството на удоволствие с историческа порнография, вината и срама. Естествено, не е добра идея и да ръкопляскате или окуражавате излишно.

Когато жалкия простак аристотелис пише глупости,му се връзват само темподобните на неговата психосоматично и генетично обременена особа недоакуширани отрепки...
цитирай
25. shtaparov - Истината не е в детските приказки и митове,а в науката:
03.11.2012 16:32
[quote=aristotelis]Етимология на..."Гърци"
...„Гърция“ на старогръцки...Еллас,а на димотики–Еллада...Името Гърция...от...беотийско...гръцко племе от град Граеа,което колонизира южна Италия...италийски племена наричат заселниците Граи—от това име...общоиталийското...Graeci(Греци).Европейците...имена,производни на Graecia,но персийците,турците и арабите...името Yunans,т.е.йонийци(гръцки"Ионес").Интересното е уникалната форма...от грузинците за гърците–"berdzeni",което на грузински означава мъдри.
Етимология на...„Еллин”
Елин според...митология е митичен прародител на елините...Според Хезиод,от връзката на...Елин...със Зевс,се ражда Грек който става епоним на гърците(Graikoi),а от връзката на...сестра на Елин...със Зевс...Македон,родоначалник на македоните...Названието „Елини“...от времето на Омир.В Илиада„елини“ е...племе,населяващо Фтия;наричани са още мирмидонци) и са водени от Ахил.Чета"коментарите" и пред очите ми е...съвременното българско общество и култура!Дрисльовци плюят и псуват АНОНИМНО всичко с което не са съгласни или не могат да разберат!Вместо...енергия за да се измъкне от тинята...Не е чудно,че"цветът" на нацията...да избяга далеч от тази смрад!И понеже природата не търпи празноти,мястото им се запълва с...каквото е останало!Турци,цигани и мутри ще управляват страната!...
Противоречията между гръцките автори за произхода на цитираните имена сочи,че и те не са наясно с техния произход,който става ясен от названията,с които ги наричат другите народи:
1. Йунанс (Хунанс)= Хуни (Пуни,Фини и пр.),т.е.- потомци на семитизирани малоазийски пра-Българи.
2. Бердзени= Бурджани (старо име на Българите),а във Волжките летописи пише,че именно то (името Българи) значи "учен,мъдър човек"!
Елините са потомци на стари Белини (Белгини),а името Гръци,използвано и от древните Българи,означава Фриги (Бръги,Блъги)!
А ако турци и цигани (сиреч предтурци) успеят да ни яхнат,те ще станат толкова силни,че веднага ще ви яхнат и вас,така че не се радвайте прибързано!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184355
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031