Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2012 21:19 - ЧАСТ ОТ КАРТА, НА КОЯТО Е НАНЕСЕНА "НАКАЗАТЕЛНАТА%" НИ ГРАНИЦА СЪС СЪРБИЯ СПОРЕД НЬОЙСКИЯ "ДОГОВОР" ОТ 1919 г.
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3431 Коментари: 0 Гласове:
6

Последна промяна: 23.10.2012 22:00

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

    На тази карта е нанесена "наказателната" граница, която отнема според договора, който сме "сключили" с Англия и Франция през 1919 г. в Ньой около 3600 кв. км. българска територия с административен център град Пирот,  включваща високи планини и подбалкански полета. За да изглежда границата наистина като наказателна до 1990 г. по нея минаваше клеон, а запознатите със Западния Балкан знаят какви ужасии са там през зимата. Да правиш клеон по билото на планина, висока над 2000 м. това е допмстиво само в Планетата на маймуните. Аз съм описвал билото на Западния Балкан. Който има интерес към тази планина, половината от която ни е отнета, може да намери доста за нея в блога ми. Границата ни със Сърбия до 1919 г, означена с черна плътна линия е започвала почти от вр. Миджур, от един възлов връх мако по на север от него, от който се отделя огромния рид Бабини зуби. Границата върви по рида, слиза при днещното село Темска, продължава до с. Станичане, като оставя гр. Пирот на 10 км. в българска територия, след това се изкачва по вододелното било на планината Влашка. Град Бабушница си е бил в Сърбия. Това е доста голяма планина, поне колкото Витоша, но е карстова като Врачанската и прилича на нея. От Влашката планина се отделя мошен рид, наречен Гребен планина, между които тече река  Ерма и там има приказно красив каньон с много села наречени Трънски. Ако се погледне картата внимателно ще се види, че от двете страни на старата граница извират реки, които текат към нас и към Сърбия. А това означава едно, била на планини. И до днес по тях има останки от граничини камъни. Във всичките села между двеге граници /днешната и "наказателната/ тук и на следващата снимка живеят българи, които са сърбизирани внякаква степен, младите повече. Етнически българи обаче живеят и извън границите на България и Сърбия преди 1919 г. защото те са откъснати от родината си в края на ХVІІ век, когато сме били васали на турците и държава България просто не е имало. Такива хора има по река Върла, Морава и Алдинска, тях съм ги виждал, но знам, че и в Заечар преобладават българите като етнос. Най-голямата дължина на тази територия на Северната Крайна е 67,5 км. по въздушна линия, между точките вр. Миджур и с. Рани луг, а най-голямата широчина е 41,5 км. мещду с. Станичане и вр. Миджур. Природата в тези две Крайни е доста различна, но красотата в тях е разпръсната без мяра. Почти вековното принудилелно разделяна на българите от двете страни на границата е довело до обезлюдяване на селата в Крайните, до сърбизирането на хората там, но българският им корен проличава веднага при среща в тях. Който посети тези Крайни, ще ги обикне!
А аз - аз продължавам към следващата несправедливост, долината на р. /Х/Лебница.


image

     Това е Южната Крайна с административен център Босилеград. Към Босилеград има около 35  села, всяко с поне по пет махали. Разстоянието по въздушна линия от извивката на границата от с. Рани луг в горния край на картата до следващата гънка на границата при с. Бобешино е 55 км. Най-голямата ширина на тази Крайна е между точките връх Бясна Кобила, от където извира река Драговищица  до село Горни Кортен - 26,5 км. по въздушна линия. Навитата линия по нашата граница означава, че там има клеон /мрежи, с които България бе оградена до 1990 г./, а черната плътна линия е границата на България и Сърбия до 1919 г. Вижда се, че от двете й страни  извират реки и това е така, защото това е билото на планината  Бясна Кобила. Тази планина е между планините Влашка от север и Осоговска от юг. Власинският язовир си е в сръбската част, защото в лъката на село Власинска Округлица, днес язовир плюс ПАВЕЦ,  се събират реките, поемащи по долината към Лесковац. По-просташка граница не може да се прекара между две държави. Целокупно българско население се вижда как е заградено от родината си с граница,  по която минава клеон, на места двоен, а от страната, към която е придадено то е отделено с дъгообразното било на високата почти 2000 м. планина Бясна Кобила. Целта на великите сили и най-вече на Англия е "наказателната" граница да прокуди българското население от тези земи или то да измре от студ, глад или нужди и тези обезлюдени територии да бъдат отнети от България заради стратегическите интереси на англичаните, които винаги са били против нас. На тях дължим и бедите си след Втората световна война, когато те заподмятаха нов пенис по въпроса с тези граници, а именно да си останат така отново, защото сме дължали на сърбите репарации за войната. В тази българска територия, незакононо държана от сърбите според мен има около 2500 кв. км. планини, подобни на Родопите създадени да бъдат обитавани от хора, да има в тях села. При приемането на Сърбия в ЕС дали ще стане въпрос за тази българска територия, незаконно държана от сърбите ? 



Гласувай:
6



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180709
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031