Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.09.2012 22:00 - НЕ Е ГЛУПАВА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3450 Коментари: 3 Гласове:
10

Последна промяна: 08.09.2012 22:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                      На бившата ми колежка Таня:                           

 

                               НЕ  Е  ГЛУПАВА  КМЕТИЦА  ДАНИ:

                            ТЯ С ТОЛЕРАНТНОСТ ХЛЯБ СИ ВАДИ

 

     Имах една колежка от Бяла Слатина, която бе много сериозна жена по всички линии. Редовно пътуваше до Бяла Слатина, но веднаж като се върна изглеждаше гаче ли я бе гонил слон, но и и гаче ли я бе стигАл. Единственото нещо, което казваше възмутена от цялата си душа беше: Китката я няма!!!

    Тогава за първи път научих за местността Китката до Бяла Слатина. След празник, манифестация, по време на почивни дни или при търсене на хлад, белослатинци отивали до Китката. Хората много пазели тази местност, която се състояла от стари дъбови дървета с преплетени клони, под които имало полянки с плътна сянка. Китката е била символът на Бяла Слатина. Всеки от града се е снимал там, деца са си играели, художници са я рисували. Таня, и не само тя, носели там цветенца и ги засаждали през есента или пролетта. Таня казваше, че засаждала там многократно иглики и луковични от пазара в София, други засаждали дори едногодишни цветя. Да цъфтят през пролетта.

   И изведнаж Китката изчезва. Огромният наплив на ромове в Бяла Слатина предимно от Видинско и незаконният им „бизнес” с дърва за огрев нанесли огромни щети на дъбовите гори в района, но да се очаква че ромове ще унищожат символа на града, това никой не е и посмявал да си помисли. Таня говореше за унищожаването на Китката като за смъртта на близък човек

   Така стана обаче, че ми се наложи да пътувам три пъти до Бяля Слатина, като първото ми пътуване бе направо историческо. Трябваше да чакам за среща и после за автобус до Враца и така прекарах три часа в Бяла Слатина. Първо разгледах центъра на града с паментика на Баба Цола от репродуктивните й години, после реших да си купя баничка и кафе от централната улица. А там – самият ужас. Ромове по улицата щъкат навсякъде, ромки с цигара, на кафе и с бебешка количка седнали около масите и чакат нервно, други ромове говорят по моблните си телефони на български и цигански едновременно като иерихонски тръби. Бързо се ориентирах в казуса, защото най-голямата ромова концентрация бе около един банкомат до баничкарницата. И в Трън и в Крумовград и другаде съм попадал на подобни истории. Идват ромки с бебетата, ръгат картите си в банкомата, псуват, крещят - не пускал. А днес била датата да си теглят парите от помощите.

   И още нещо ми направи впечатление. Вомките не изглеждаха като клошарки, а бяха добре облечени и доста дебелжки. Разговорих се с един човек, доста по-възрастен от мен. Той каза, че градът направо загива от наплива на ромове в него, които основно разкоствали два изоставени завода и сечали дъбовите горите по ширпотреба. Виж, каза човекът, като ми посочи една маса. Ей оня циганин, дето е седнал там с човека урежда да му продаде дърва, бас двам! А възможност за шашми в тази област имало, защото давали на циганите безплатно дърва, а не пари, те ги продавали, после си отсичали от дъбовите гори за тях и пак ги продавали.

   Не издържах на виковете и ромовете, главата ми загърмя и се разходих около града. При автогарата има парк, през града преминава бавнотечащата река Скът. Остана ми малко време обаче и отново минах през центъра. Ромовете бяха изчезнали почти всичките с изключение на няколко изписани ромки на кафе и цигара с колички и бебета в тях.

   Още два пъти посетих Бяла Слатина. Веднаж видях пред полицейското управление циганска каруца натоварена с дърва, а циганинът казваше, че нямал нищо общо с дървата в нея, така твърдеше и циганката му. Но изглеждаха като дъвкани и изплюти. Попълваха някакъв документ. Явно не се надяваха да мине версията им и започнаха да искат да отпрягат коня.

  При едно от тези пътувания обаче се случи нещо твърде емоционално. Пътувайки с микробуса от Враца една жена се изправи и нЕ попита, а направо са разкрещя: Къде е Китката? Обясниха й набързо, че ромовете са я отсекли за горене. Тя направо се разплака, идвала си след години от Канада. Не можа да се усдпокои докато автобуса въртеше из надупчените улици на града към автогарата, все едно научи за смвъртта на близък.

   Темата за тази Китка ме развълнува и помолих моя позната от Бяла Слатина да ми изпрати картичка от нея, но тя нямаше. Изпрати ми по електронен път такава, но с много ниска резолюция. Въпреки това обаче красотата на местността си личеше.

   За сечта на дъбовите гори около Бяла Слатина мога и аз да кажа нещо. Наложи ми се да ходя пеша до едно село преди Бяла Слатина, после от него до Бяла Слатина, като разстоянието между тях е поне 8 км. Гледката с посечените дъбови дървета бе ужасна. Предпочитани бяха тези, които са най-близо до пътя, а после, като разговарях с хората в микробуса на път за Враца те ми казаха, че от двете страни на шосето, където има дъбови дървета се сече от ромовете и че това е техен бизнес, спрямо който всички са затварят очите. Защото някои имат полза - които купуват дървата така по-евтино и прикриват ромовете. Дърветата се товарят в каруци, покрити микробуси, малки камиони и заминават при поръчителя им. Ще отидат горите да година две, ако не престане това, оплакваха се хората. С гората ще стане както с Китката!

   Тази истрория обаче явно има продължение и сега. По сигнал до полицията за кражба на гора полицаите спряли микробус с метровици и два рома. В официалното съобщение се казва, че ромовете избягали като ги спряли, но пък по закон ако някой краде с автомобла си, автомобилът се конфискува. Полицаите останали при автобуса, но двата рома се върнали с още 30 рома като подкрепление от най-близкото ромсело, набили полицаите и ранили единия от тях. Официалните съобщения, особено от полицията са много икономични, защото са следствена тайна, но ето какво разказаха за случилото потърпевшите по телевизята.

    Пътуват си два рома с микробуса си, спират ги полицаи и почват да ги бият. Налагат яко и не казват защо. Таки ги сбили, че те изгубили и ума и дума и отишли да викнат още ромове да ги опазят от побойниците. Дошли с тях още няколко, да питат защо бията хората, но полицаите започнали да бият и тях. Битите – те бяха само жени и деца! - си показваха разни сини места. По ръцете, по гърдичките ги били, по бедрата, по лицата. Смляли ги от бой и въобще им не казват защо. Това си е за оплакване направо в ЕС, жалваха се насинените ромки. Егати и полицията. Вместо да лови крадци, тя бие когото срещне и то бие като за световно. Независимо дали са хора, жени или деца. И дори не казва защо.

   Според мен това е грешна линия на местната власт. Подобна грешка са направли и местните управници на Козлодуй, които набили ромове в царевична нива, готова за бране. Българските граждани имат свобода на придвижване и това им е гарантирано в конституцията. Глупави са обаче първенците на местната власт, кметювете, защото са нетолерантни и с глупостта си предизвикват етнтическо напрежение. Как така когото видиш – бой. Срещнеш някой в гората – издърварваш го, срещнеш някой в нивата, смлатваш го. На това ли учи полицаите си министърът им?

    Ако това е едният полюс за сношения на полицията с хората– бой на почивки - то има и още едни – той се казва толерантност. Като образец за толерантност ще посоча софийската кметица. Тя не обича ентическите напрежения и за да не се проявяват те разрешава безплатен градски транспрорт, безплатно ползване на вода, възникване на гета на всякъде в столицата, та дори в ройона на Централна ж. гара, незаконни сметища дори в полите на Парк Витоша, превръщане на дърветата от парковете в метровици за огрев, ако енергйните помощи не достигат и други прелести.

    Някой може да възкликне, ама не е така. Нека погледне първо приложените снимки, пък тогава да възклицава. А аз имам мнение по въпроса и то е следното:

    Не е глупава кметица Дани:

    Тя с толерантност хляб си вади!    

image

Този пясъчник трабва да е щастлив - от гетото няма какво да откраднат от него...

image

Тая топола едва ли знае, че като свършат дърветата, чиято дървесина гори, идва и нейният ред.

image

  Така красиво и Иван Костов не може да си аранжира боклуците в Драгалевци!
  Симфония от пъстрости... 

image

Кърмяща в автобуса ромка. Едно дете имаше още в количката и едно вече ходеше.

image

                                                               Жаба?

image

                 Характерен пясъчник от долината

image

След превозването в автобусите на Градския транспорт само туй нещо е изфърлено в рекичката Косанин дол.

image

          Пясъчник с форма на муцуна на животно в Косани дол.

image

Ако хора направят туй нещо, ще ги скопят инспекторите от Общината, но ако го сторят ромове - толерантност требе...

image

Ромрезачки са потекли дървения материал към гетото. Това е толерантност в действие.

image

                        Пясъчник  в Косанин дол.

image

Неотсечено дърво в Косанин дол. Защото е топола и не гори...

image

И от боклуците става изкуство, но ако съумееш да ешваш цветовете в тях. А в Общината на туй нещо казват незаконно сметище. Незаконно, но такиви цветове!

image

Вилата на съдията Пенгезов в Косанин дол, копие на Белия дом на президента на Америка.

image

                        Превозено безплатно по автобусите на София.

image

            Горките ромове. Без моторна резачка да се сече салкъм не е лесно...

image

                             Превозено безплатно по автобусни линии №1, 3 и 4.

image

image

Акациевото дърво е за препочитане при кражби, защото гори дърво. А че има здрави корени и държи здраво ската - това си е негов проблем.

image

                        Моторната резачка и - в печките на гетото.

image

Дали не е време моторните резачки вече да се продават с разрешително,
както оръжията!

image

   След като се развозят безплатно по автобусите боклуците от кофите и се извлекат от тях суровините, все някъде ненужното трябва за се изфърли. Къде да го турнат ромовете? Не контейнер, влак няма да им стигне!

image

                                        Косанин дол

image

Така е! Като растат до пътя, най-сгодни са за кражба. А че ще се срути пътят - все някой ще го направи. Това со поне един кубик дЪрва!

image

                       Пясъчник по Коснин дол

image

                     Заплакал е борът. Ромове са отсекли само керена му...

image

Изчезват гориците в печките на гетата. Пари за дърва - нема, но за моторна резачка - има. 

image

                          Тези ромове са нямали моторна резачка. Горките...

image

                                        Косанин дол

image

                Тук се реже с моторна резачка през деня. Защото има толерантност...

image

                                Жабата от Косанин дол 



Гласувай:
11



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Коста , на този свят има две невъзможни неща!
09.09.2012 01:17
Първото е - вълк да се дресира!
Второто е - циганин да се очовечи!
Ако за вълците има авджии
За циганите няма политици , да им видят сметката!!!
цитирай
2. orlinpetkov - спокойно, скоро идва война цига...
09.09.2012 09:43
спокойно, скоро идва война циганите първи ще бъдат избити, по същия начин по който биваха избивани евреите във втората световна. прекалено омраза се натрупа спрямо тях. а и те се оказаха прекалено инатливи да се впишат и да се подчинят на приетото от обществото. това ще им изиграе лоша шега. винаги го отнасят маргинализирани групи които са успели да се сепарират от обществото.
цитирай
3. samojiva - Мила, родна картинка! Хем те е яд да я гледаш, хем си стоиш и само цъкаш с език. а какво ли може да се направиии!?
11.09.2012 22:46
Кой е лудия, тоя дето изял баницата, или тоя дето му я дал!?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184355
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031