Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2012 00:32 - АЗ НИХИЛИСТ?
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2736 Коментари: 5 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                           АЗ  НИХИЛИСТ?

 

      С родилни мъки започна пътуването ми по planinitenabulgaria това лято. Вместо от началото на юни чак малко преди Рожденито на Пресвета Богородица успях да се „отвържа” за кратко от ядове и ангажименти. Вървеше ми това лято – върви ми и сега! – като на бясно куче тоягите. Въпреки това обаче посетих до сега частично Карпатите в Румъния, а в Западните покрайнини по замислен предварително сценарий се развъртях по Гребен планина и Влашка планина и си взех довиждане с частта на Западния Балкан там. От Халите в София до Бабин зуб са точно 150 км. Това вече може да става само ако колата е пълна. Но пък за гид из Западните покрайнини много ставам и имам заявки за посещения натам по места, които да избирам аз. Този петък сме на манастира Св. Георги в с. Темска. И около него. Петък е и пазарният ден за този район. Всичко съм предвидил.

     Като войнстващ еколог аз навсякъде разглеждам как хората опазват околната си среда. Много приятно впечатление ми направиха горите по Карпатите в Румъния. Навсякъде плътна зеленина: никъде не видях следи от сеч или така наричената сега санитарна сеч, която някога наричахме гола сеч. Силно впечатление в Румъния ми направи обработената навсякъде земя. Не помня по времето на Чаушеску ли беше, но там се абортираха от совхозите на време и върнаха земята на хората да си я работят или да си правят сами кооперации ако желаят. Това сториха на време, когато хората, не загубили още уменията си да работят земята и да гледат стока още можеха да вършат това, както в Полша. Това е причината в Румъня да има сега толкова много села и 45% селско население, което произвежда екологична селскостопанска продукция.

   С поглед, бих казал на професоналист по горите, аз се взирах навсякъде по тях, където минавахме и не видях изсечени или възстановяващи се след сеч гори. Възторжен съм от реда и чистотата по курортните градчета в планините им, напр. в Синая и не само там, а също и в по-малките курортни градчета-бисери като Бреза, Комарник, Бющтене, Предела, Рашнов, в хотелските комплекси, до които има ски писти, влекове и лифтове, в областния град Брашов. Това, което липсва в тези градчета са ромовете. Румънците са ги изкъшкали от тях! Има малко ромове в този район, но те плетат дантели, правят разни сувенири, а не крадат по домовете и нивите на хората и не преджобват чужденците, дошли да се запознаят с този красив район на Румъния. И изглеждат различно от нашите, приличат на хора. Като контрапункт на тях посочвам ромовата обсада на целогодишния ни курорт Самоков и какво са строрили ромовете там напр. с гората на с. Шипочане или пък целолетните ромови гастроли от Видинско и другаде по Черноморието ни. Няма такива работи в Румъния! Същото важи и за Букурещ, където има тук-там спящи по парковете ромове, които идват от вътрешността на страната, хранят се се остатъка от храна по масите на заведенията ивън сградите и се изекскрементирават по храстите в парковете. Като стане студено изчезват. Те обаче са единици. Гета в Букурещ няма, а да ползват безплатно градския транспорт за развозване на боклуци – това няма как де е възможно в никой друг град на света освен в София.

   Подобно бе и положението в Сърбия. Те имат едно скромно кътче с водопади и скали на 10 км. от гр. Кална, както при нашето село Крушуна, но и него си подържат. Преди да дойдат туристите тук с бирата на пикник, или на нещо по-сериозно /акник?/  в петъка идва бригада, която чисти района, а дори има и такива, които подстригват тревата с моторни косачки. Извадиха от реката дори пластмасовите плици и кутии, които пиянищата бяха изхвърлили. Евалла на община Кална.

   И тук, в тези полупланински райони, земята е обработена. Нивите са терасирани чрез насипване, а за да не се губи земя при насипите, по тях растат плодни дървета.  Освен, че е ергономично е и много красиво, защото обработената земя е в рамка от дървета. Ливадите са окосени, а горите, по които винаги се заглеждам са запазени. Посетих Гребен планина, Влашка планина и Парк Стара планина. Виждам, че минават коли с отсечени дървета във вид на трупи или метровици, но явно се сече по друга схема. Аз знам каква е, защото разговарях с горски дейци от „шумското”.

   И какво стана на финала на първото ми пътуване през това лято в Сърбия?

   Изкачих се на билото на Балкана и го обходих от седловината Св. Николски проход до седловината между селата Мартиново / у нас/ и Топли дол /в Западните покрайнини/. Гледката към нас бе ужасяваща. Всичките гори – тук преобладават буковите – бяха изсечени до последния ред дървета по височина, бе сечено и в зоната на смърчовата гора над тях. Планината ми заприлича на окосмяване на човек, залято със сярна киселина. Как е възможно да се допусне такова унищожаване на природната среда? Затова така се променя климатът! Крадено е от природата не само от нашето поколение, но и стотина години за напред. В изоставените осечени гори е израстнал такъв подраст, че проникване в него е възможно единствено за най-високопроходимите животни, дивите свини. Вечерта те излизат от скривалищата и се изявяват по нивите и градините на хората като...булдозери. Преди две години друга такъва жестока сеч ме впечатли до степен, при която изтриването й от съзнанито ми не е възможно. Тогава от с. Йеловица се изкачих над с. Дива Слатина и това, което видях бе подобно може би по жестокост на случилото се в Катинската гора. Но и това не им бе стигнало на дърварските мутри и сечаха огромните, може би 500 годишни буки над х. Припон – най-красивото място под рида Копрен у нас и ги изтегляха с трактори за да ги разрязват на една площадка. Дънерите на дърветата бяха по метър и по-големи. Гледката бе ужасна...

   Сега се сещам за един разговор във нвлака с човек от Своге по времето на НДСВ. Царо заради предателството си спрямо народа си в резултат на разработка от Примаков получи като отплата право да сече горите над Боровец.  Една баба казваше: За какво ни беше този цар, най-голямата измама в живота ми беше той. Друг пък добави, че ако го бяха застреляли на 9-и септември сега нямаше да прави тези бели на природата на Рила.

   Тези разсъждения отнесох към природата в планините на Западните покрайнини. Там природата е запазена в много по-голяма степен отколкото у нас и причината за това е, че земята и горите са имали собственици и тяхната собственост не е била отнета. Ако те бяха към България, днес дърварски мутри, покровителствани от парламента щяха вече да са ги изсекли. Преди това пък обучените в СССР комунисти щяха да са провели и тук т. н. масовизация, да вземат на хората земята, да им одържавят горите, да ги прогонят от родните им места и да ги натикат в панели в градовете, за да работят по заводите. И сега вместо подравнени ниви и градини, вместо обработена земя, вероятно тук щеше да има келемета както около София. А около келеметата – ромови квартали като тези при квартал Димитър Миленков. И надпис пред келемето,„Продава се”. А след продаването на върната на наследника на собственика нива, към която той няма никакъв интерес става следното. Идва новият собственик, засипва плодородната земя със шлака от Кремиковци за да няма кал, продава там година-две авточасти трета употреба или други боклуци и изчезва. След него остава погребаният хумус под шлаката или инертния материал. Хумусът се образува в резултат на природните условия, 7 см. за 1000 години. За дни новият собственик е превърнал плодородната земя в пустиня. И понеже е примат дори не знае що е сторил на природата заради „бизнеса” си. Пренесъл го е другаде и ако новият му бизнес налага, ще унищожи и още една нива.

    И през ума ми мина мисъл, която е нихилистична и отгоре:

    Ако не бяха останали тези територии в Западните покрайнини извън страната ни, днес щяха да са свършени като природа! Това е истината. Както истината за един от най-великите певци-баси на света, Борис Христов. Истината за него  такава:

    Ако Борис Христов не бе избягал от България, нямаше да бъде Борис Христов...

    Аз нихилист?

 



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Санде: Поздравления, Коста за прекрасния постинг!
30.08.2012 07:55
Прав си много в коментара. Ние сме уникални по престъпното си отношение към горите и земята. В малка по площ страна това е катастрофа с необозрими последици.
Дървената мафия вилненее и няма сила, способна да я спре. Ромовете, какти ги наричаш, и те.

Между другото често се питам: Защо българските роми са най-необуздани, най-разхайтени и разюздани?

Каквато държавата, такива са и и ромите.

Каквито са ромите й, ткава и държавата.
Взаимозависимост виждам.
цитирай
2. planinitenabulgaria - За ношите и румънските ромове:
30.08.2012 08:28
анонимен написа:
Прав си много в коментара. Ние сме уникални по престъпното си отношение към горите и земята. В малка по площ страна това е катастрофа с необозрими последици.
Дървената мафия вилненее и няма сила, способна да я спре. Ромовете, какти ги наричаш, и те.
Нашите ромове са агресивни в България, защото политиката на държавата е такава, тя ги покровителства. Ромовете в България живеят предимно от детските, доста други видове помощи и престъпност. А престъпността я има, защото от нея печелят съдиите. От къде ли ще са дошли парите напр. за двореца на съдията Пенгезов, копие на Белия дом за президентите на САЩ?
Румънските ромове са с приведена главичка в Румъния, такива са и ромовете в Сърбия. Извън Румъния обаче те са най-страшни от всички и предсталяват страшилище за останалите ромовете, пребиваващи в чужбина, които са им конкуренти. Направо ги убиват. Вече има симбиоза между румънски ромове и италиански кланове на мафии, които "работят" много успешно. За Румъния тези техни граждани в чужбина не представляват интерес. Линията им е да си стоят там и изобщо да не се връщат в Румъния. Да правят каквото си щат, носят си отговорност по законите на страната, където са извършили престъплението.

Между другото често се питам: Защо българските роми са най-необуздани, най-разхайтени и разюздани?

Каквато държавата, такива са и и ромите.

Каквито са ромите й, ткава и държавата.
Взаимозависимост виждам.

цитирай
3. mt46 - Поздрав, Коста!
30.08.2012 09:02
Да, трябва да се съпоставим с другите /съседите/, за да видим обективно къде сме...
цитирай
4. sande - Санде: Коста, ти си точно обратното на нихилист...
01.09.2012 11:16
Де да имаше повече "нихилисти" като теб!

В Дупница ромовете казват:

Нема бъгари, нема цигани. Вече.
Ние станахме като вас.

И вие станахте като нас.
цитирай
5. анонимен - Не, не си нихилист, а много прони...
08.09.2012 16:25
Не,не си нихилист,а много проницателно синтезираш фактите...
Впечатлих се от приказките на ромите в Дупница-мой град по майчина линия..Скоро ще станем мургавки,така ли? Пък те-Белоснежковци...Засега аз не си давам гените за подобен меланж. Весела
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12181642
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031