Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2012 23:57 - УТРЕ - НА МИДЖУР...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2978 Коментари: 4 Гласове:
8

Последна промяна: 21.08.2012 23:58

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                              УТРЕ – КЪМ  МИДЖУР  ОТ  КУРОРТА  БАБИН  ЗУБ!

 

    Най-сетне! Какви ли не беди сполетяха това лято мои роднини и близки, трябваше да бъда до тях. Остатъкът от август и септември ще бъдат за мен юни, моят месец за планината. Макар природата сега да не е толкова красива.

   Първата спирка ще бъде Цариброд, където ще оставя на духовната водачка на българското малцинство там книжки с поезия. Тя –Зденка Тодорова, също е поет. При второто ми пътуване книжки ще оставя на още един духовен водач на българите от Босилеград, също поет, Иван Николов. Аз така правя, че не само при пътуванията ми, но и в ежедневието ми все имам нещо да правя и времето не ми достига. Утре със сигурност ще е отново така: След Цариброд идва един район под р. Темщица с пещери, след него – стар български манастир над един карстов извор с водопад. Опияняваща красота! После се пътува все в полите на Западния Балкан и който го познава може да различи по него върхарите на Чипровската планина - Копрените, Вражата глава, Острата чука – от тук те са не по-малко красиви. Нов път по долината на река Тимок извежда на целогодишния курорт на сърбите на скалистия рид Бабин зуб. Всяка скала е неповторима. Мисля, че броят им е 32. Ще ги обиколя и снимам всичките. По този рид е минавала границата на България със Сърбия до 1919 г. когато Ньойския договор откъсва таза част на България от Родината й ведно с компактното българско население в него и я придава към тогавашното Тройно кралство като наказание, че сме воювали в Първата свЕтовна война срещу добрите, Англия и Франция /б. м. мошениците, заради които стана и Втората световна война/.

    Курортът Бабин зуб е на около 1400 м.н.в. и до Миджур има удобен за туристите изоставен военен път. На изток Миджур е еднообразен, подобен на Дюсчала и на Триглав, но на запад е страхотен. Билото натам подивява като Кончето на Пирин. Пълно е с много видове диви животни, предимно прасета, но има диви котки и рисове. Мечки няма, защото тук е смърчова гора.

    Това е първият ми обект, останалите ще опиша после, защото програмата ми този път ще бъде плаваща – не мога да реша предварително накъде ще поема за следващата си база. Влече ме от Бабин зуб чак до Дукатската планина, влече ме горският път над с. Дойкинци, който достига до вр. Вражата глава, влече ме долината на р. Ерма с карстовите си форми.

    Второто ми голямо пътуване плез това лято ще бъде по Родопите, но този път не само по Източните. Отново ми се иска да премина в близост до вододелното им било, където ще отсядам, но със сигурност две реки ще участват в прогарамата ми– изворните области на реките Върбица и Арда с многобройните тракийски светилища по скалистите места на долините им.

    А времето за Миджур – то тази година работи за мен. Слънчевите дни на Миджур са колкото на вр. Ботев, защото тази планина е климатична граница.

  


image

Както си ми застанАла на сгода дали да не ти турна един курем? 



Гласувай:
8



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mt46 - Лек път
22.08.2012 09:03
и успешно завръщане, Коста!
цитирай
2. qbylkovcvqt - хахаха, тоя не може ти издържи на ...
22.08.2012 14:43
хахаха, тоя не може ти издържи на темпото в планината... ;)

Хубаво време ти желая! :)))
цитирай
3. marknatan - Тва не е ли Божидар Димитров ? А не е ...
11.09.2012 11:22
Тва не е ли Божидар Димитров ? А не е Той е педал.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Не е той!
11.09.2012 14:06
marknatan написа:
Тва не е ли Божидар Димитров ? А не е Той е педал.

Това е идеалният за момичетата мъж. Американнски учен доказа, че мозъкът при жените е около 2,5 % от общото им тегло и по този критерий препоръчва кои да ги тургат в парламента. Същият този учен доказа друга важна зависимост при мъжете - мъжеството им било процент от общото им тегло. Това разкритие на учения стана причина колкото по-дебел е един мъж, толкоз по интересен за нежната половинка на човечеството да бъде. А тази пред него е съпруга на красавеца, а не негово дете.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190556
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031