Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2012 00:04 - САМОКОВСКИ РОМОВЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1821 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       САМОКОВСКИ РОМОВЕ ОТ ТАМОШНОТО ГЕТО

                                    ПРИЧИНИЛИ ПОЖАРА В ПЛАНА?

 

    Вчера в автобус №3 от спирка “Разклона за с. Герман” се засякох с туристи, които от с. Алино бяха преминали през Плана и се прибираха към София с автобуса от с. Пасарел. Веднага се заприказвахме, защото от разговора им разбрах, че идват от Плана, една от любимите ми планини. Завидях им за разходката. А аз разнасям по цял ден пръст с две кофи.

   Разказваха за пожара в Плана и версиите, които чули от хората там. Според тях той е причинен от самоковските ромове, които по време на горещините се изкачват на Плана и живеят там на хлад през цялото лято. Плана е прекрасно място. Тя предлага вода покрай рекичките и при изворите си, прохлада в буковата гора. За ромовете предлага и други екстри: далеч от мръсното гето, никакъв полицай не може да се види наоколо, цял ден излежаване на сянка, дърва за печката, картофи от нивите на селяните, трева и вода за коня. Ако завали дъжд има охлюви за ядене, гъби, но и малини, къпини и плодове от градините на хората извън селата. Някога ромовете пътуваха през лятото за да поработят по ниви и строежи и да спечелят пари за зимата, но днес, когато държавата ги осигурява като многодетни, безработни, социално слаби и по други параграфи те вече не работят и си прекарат времето доста по-приятно. И тръгнаха по горите. Хем прятно сред тях, хем се връщат в гетото си с пълна каруца с дърва-гювеч.

   Какво предполагали планци за пожара?

   Безпросветните ромове-чергари, избрали за катун /гето?/ място в Плана не знаят, че огънят от печката им може лесно да се разпространи чрез сухата трева и не спазват никакви правила по пожаробезопастност. Видяли, че сторили беля, те набързо напуснали горящия район. Направили ли са опит да загасят пожара или не, не е ясно. Да се обадят на тел 112 не става, защото после ще ги набедят като причинители на пожара. Но на мястото, от което е започнал пожарът е имало катун, който са виждали много хора от селото и Планци предолагат, че това са самоковски ромове. Самоковските ромове тръгвали от претъпканото си гето с каруци към Плана най-често от с. Широки дол, но се изкачвали също и от селата Горни и Долни Окол, Рельово, Райово и Алино. Планината от двете страни на река Планщица бъкала от цигански катуни, като катуни имало и по скатовете на Плана към Самоковското поле. Познавали се от далеч по пушека от огъня им и крясъците. След отхождането им пък оставяли сред природата много боклуци.

   Замислих се след този разговор и си спомних, че и аз съм бил свидетел на подобни истории. Най-големият циганарник срещнах на Агликина поляна над Сливен. Ромовете нямаха преброяване. Сещам се за професията преброител на овце, за която споменава Константин Канев. Имало е такива хора – влизат в стадото и броят овцете на еллия /50 брава/ и отбелязват на пръчката си една черта. Запомнят последната бройка под 50, броят чертите /това се нарича писане на рабош/ и казват колко овце има в скадото. Полагали са изпити за да станат преброители на овце. Трябвало е да се преброи стадо с над 500 овце, като изпитната комисия е знаела точно колко са и на 100 овце се допускало да се сбърка само една, иначе те късат. Такъв преброител едва ли би се справил с това, което видях на Агликина поляна. Овцете поне не крещят, а туй нещо докато го преброиш ще останеш без тъпанчета, или без портфейл.

   Втори такъв случай с ромове знам в резервата Стенето. Ромове-берачи на боровинки причинили пожар в смърчовата гора, но дошли за помощ в хижа Добрила и туристите го загасили. От тогава на берящите боровинки ромове забранили да палят огън, дори да пушат, но те направили друга беля – изкрали бронзовте барелефи на паметниците между хижите Добрила и Левски и с конете си ги откарали за скрап - далеч по-доходен бизес от брането на боровинки.

   Друг случай знам и в близост до стената на яз. Копринка. Пламнала дъбовата гора до гетото, но имало път и Пожарната от Казанлък бързо загасила огъня.

   Като премислям всичко това, версията на планци кой им е запалил гората ми изглежда съвсем правдоподобна. Свободните от правото да упражняват труд и да спазват законите на страната ромове през горещините се местят от гетата по горите и безпросветността им вероятно е причина за възникващите все по-често пожари сред тях. Това не може да се докаже пред съда, нито пък ромът може да плати щетите. Но пък има нещо много сигурно, по което да се разбере къде чергарите-ромове си устройват гета по време на горещините в планината – по боклуците наоколо и по посечените дървета за печката им и за откарване в гетото...

   Обърка ми се лятото от задължения, не мога да отида на Плана и да направя снимки с почиващи там ромове. Знам обаче най-важната им дестинация – те се изкачват предимно от с. Широки дол до изворната област на р. Планщица, прехвърлят я и по щосето покрай нея се придвижват надолу към Космическата станция, след което кривват по някой приток на реката в ляво, защото там горите са прекрасни. Намират поляна с вода на близо и циганията от гетото се мести в планината.

    Кой ще опази планината от незаконната сеч за печките на ромовете, от замърсяването?

   Мисля, че няма кой. Всеки български гражданин има гарантирана свобода на предвижване, дори и аз. Ходя навсякъде, но аз не само че не вредя или замърсявам, но и цвете от планината не съм откъснал. А боклуци като намеря ги скривам под камъните. Който е като мен може да ме разбере как се чувствам, когато сред този приказен кът попадам на ужасяващи по размери сметища до селата или махалите или планини от боклуци, направени от безпросветни ромове покрай лятното им гето.

   Стане ли пожар някъде в гората обикновено се завежда преписка срещу неизвестен извършител. Аз смятам, че честотата на горските пожарите се засили откакто безпросветни ромове започнаха да си правят там през летните горещини гета. Дали не е добре, пожарникарите като видят безпросветни ромове с каруците си да се преместват  от гетата в планините да им казват, че гората и тревата горят и трябва да се внимава или пък направо да ги връщат, за да опазят горите от пожари? По отношение на пожарите вероятно ние сме най-привилегированата страна вероятна в ЕС, защото най-първият ни държавник е пожарникар. А това, да се запали гората и да имаш министър-председател пожарникар е голямо предимство. Това е все едно да те блъсне линейка, а не случаен автомобил – няма нужда от обаждане на тел 112 , да се търси такси и кой да те натовари в него: линейката спира, натоварват те и – директно в Пирогов.

    И с горските пожари е нещо подобно. Ако я имаше дължавата, тях не че нямаше да ги има, но щяха да са много по-малко. Язък ни за пожарникара. Не му стигат другите пожари, че и горски се струпаха на главата му...

 



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Човече, ти забрави ли думата циг...
05.08.2012 12:41
Човече, ти забрави ли думата циганин?
Я не замесвай името на хубавото питие!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12189780
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031