Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 16:29 - ОЩЕ МАЛКО ЗА ЕНЕСКУ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1958 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                       КЪМ  ПОСТИНГА  НА  Г/ЖА  /span>ТОТА.BLOG.BG>  ЗА  ЕНЕСКУ:

 

      С голямо вълнение прочетох постинга на Госпожата за един от любимите ми композитори, наричан Румънският Моцарт. Сравнението не е случайно. При всеки многостранен талант в музиката се прави някакво сравнение с гения на Моцарт – звук, идващ от Космоса. Енеску също има разностраннен талант: той е композитор, диригент, цигулар, пианист, педагог, музикален деятел. Единствено като диригент не съм го слушал, но като композитор, пианист и цигулар той е отличен музикант и инструменталист. Тук искам да подчератая, че цигулковите партии в румънската народна музика са много трудни и на цигулата се възлага да имитира човешки глас, пеене на птички и др. подобни задачи, което изисква много добро владеене на инструмента. От Енеску са останали доста записи като цигулар, в които проличава съвършеннното му владеене на инструмента, железният му ритъм и убедителното му представяне на произведението. Този голям музикант е и отличен пианист и свири в едно от най-добрите триа в света с Яша Хайфец и вилончелиста Фойерман. Това трио притежава такъв особен звук, че не може да бъде сбъркано с друго. За жалост Втората световна война разпръсва тези артисти, двамата от които са евреи и емигрират в САЩ.

   Енеску е почти съвременник на Прокофиев – роден е малко преди него, умира малко след него. Негов почитател е титанът на музиката на 20-век, Шостакович, роден 25 години по-късно.

    Музиканото си образование Енеску получава в Европа, където поради големия са талант е приет навсякъде. Във Виена учи цигулка при Хелмесбергер, хармония и композиция при Фукс. Образованието си по-късно подължава във Франция и то при Масне, Форе, Марсик и Жедалж, най-добрите педагози на Франция. Връщайки се в Румъния той става в страната си известен музикален деятел от типа на Лист във Ваймар. За първи път под неговото ръководство в Букурещ се изпъляват Деветата симония на Бетховен, Седмата на Шостакович, операта Лоенгрин на Вагнер, той изпълнява Цигулковия концерт на Хачатурян. Със свои средства той организира  конкурс за най-добри румънски композитори, на които дава и премия.

   Всестранно образован и надарен с огромен талант, Енеску пише различни творби, в които присъства румънската народна музика както българската в призведенията на Панчо Владигеров.

    Енеску се е изявявал по целия свят като диригент, композитор  и цигулар. Изпълнявал е Бах, Моцарт, Бетховен, Брамс и творби от свои съвременници. В камерните ансамбли той е бил душата им, където изпълнява ролята на клавира, а при сонатите за цигулка и пиано изпълнява партията на цигулката. Свирил е в ансамбли с всички големи музиканти негови съвременниц, като Ойстрах, Казалс, Жак Тибо и др.

   Като педагог Енеску е подготвил голям брой добри музиканти. Негови ученици са цигуларите Менухин, Брауншвайг, но той е подготвил и доста диригенти и композитори. Чете лекции по интерпретация на музиката по целия свят благодарение на владеенето на няколко езика.

   Сред творбите му има опера – Цар Едип, симфонична поема, писал е три симфонии, като Третата е с орган, пиано и хор. Има и Камерна симфония, пише Оркестрови сюити, Румънска поема с хор, Румънски рапсодии. В камерния жанр оставя три Сонати за цигулка и пиано, от които Третата е знаменита, пише и сюита за цигулка и пиано, два Квартета с пиано, Квинтет с пиано, два Струнни квартета, за пиано пише две сонати и различни Вариации, пише и Седем песни за глас и пиано.

   Аз имам особено отношение към румънската музика и я слушам винаги с голяма радост. Поради тази причина възприемам музиката на Енеску с доста голям патос. Прави чест на Г/жа Тота, че е решила да напише в блога си за този велик музикант. Дано повече хора прочетат постинга й и да чуят по нещо от Енеску. Най-леки за възприемане са пиесите му, които започват с „Румънски...” В тези пиеси румънската народна музика е обработена, приповдигната, на преден план. Който обича румънската музика, тези произведения на Енеску ще са голяма радост за него. На румънската музика аз съм върл почитетел. Нека някой отвори Ю-туб и да намери как Яша Хайфец свири Хоро-стакато от Динику. Записът, в който Хайфец е с бял костюм.

     Сянка върху него хвърлят единствено съветските музиколози, които го представят за композитор-комунист и приятел на СССР. Това не е вярно: човекът принадлежи на изкуството и в тези сфери той е в творчески връзки с Шостакович, който се учи от него и когото по времето на Хрущо набеждават за комунист и го правят член на ЦК на КПСС. Само че поръчката на КГБ за написване на учебниците по музика за студентите идва твърде късно, десет години след смърта на Енеку и дори немузикантите схващат опита им да подведат обарзованието на студентите в погрешна посока. Във всяко лошо нещо обаче има и по нещо добро и това е, че в СССР доста често са звучали по сцените творби на Енеску поради въздигането му там в ранг на братски композитор и хората са се запознали с творчеството му, а руснацте са особено музикални.

    Енеску – това е един творец, който доказва, че на Балканите сме доста музикални. Това важи предимно за румънците и за нас, докато сърбите могат да се похвалят само с един Мокраняц, гърците - с изпълнителския гений на Мария Калас. А в България музикалните са толкова много, че разбират от музика макар и да притежават съвсем други професии...

                              

 



Гласувай:
10



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tota - Поздрави, Коста!
29.07.2012 17:51
Ето линк на посоченото от теб изпълнение на Яша Хайфец - Хоро-стакато от Динику.
Jascha Heifetz - hora staccato
http://www.youtube.com/watch?v=Zx8tTI3xGEc&feature=related
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185680
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031