Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.06.2012 19:34 - ВАКАРЕЛСКИЯТ МАНАСТИР „СВ. ПЕТКА”...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2241 Коментари: 0 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                  ВАКАРЕЛСКИЯТ  МАНАСТИР  „СВ. ПЕТКА” – ВЪВ  ВЪЗХОД

 

     Имам и други постинги за този манастир. Привеждам околността му като пример, че манастири се строят само по красиви места. Манастирът е сред красива дъбова гора и полянки на изключително обгледно място, почти до най-високата точка на един самотен връх.

    Построяването на манастира става през 18-и век с разрешение на турците. Местен турчин и фамилята му по-късно са се застъпвали за построяването на манастира, запазвайки го дори от башибозуците след Априлското въстание, като са ги отправили към Панагюрище. Манастирът е в разцвет до идването на власт в България на комунистите. За тях Бог няма, господите им са сифилитикът Ленин, но и Сталин, Гошо Мастиката и разни брадати, както ги нарича Вазов в романа си „Нова земя”. За църквата настават трудни времена. Този манастир също е обект на репресии от страна на новата власт веднага след Деветото. По интсрукции от някъде вероятно и в него идват тогавашните муджахидини, народните отмъстители и.... затрупват кладенеца му. В този техен ход обаче има нещо загадъчно. Известно е, че точно по това време тези отмъстители слизат от планината с оръжието си и изчезват от домовете им доста хора, подкрепяли монархофашизЪма в България. Това са първенците - поповете, кметовете, учителите, пощаджиите, пъдарите, стражарите и другите фашистки кучета. Скелетите на голяма част от тези хора или са били намерени много по-късно, както тези в с. Габарево, които бяха преместени в двора на църквата или изобщо не се били намерени. Твърди се, че монархофашистите са бил хвърляни и в изоставени кладенци и после затрупвани с камъни и пръст. Нищо чудно когато се стигне до разчистване на кладенеца на манастира и тук да излезе нещо. Има нещо съмнително в затрупвнето на кладенеца. Защо не са убили един монах от манастира, първенеца, за да сплашат другите, а само са зарили кладенеца му. Трябва да има нещо в него.

   От 5 години с възстановяваето на манастира се зае монахиня Агнеса, която дойде от Челопеченсия манастир „Св. Три Светители”.  След прогонването на монасите от него Вакарелският манастир остава без ограда, с жилижна сграда, в която се криеха козите на селото при лошо време. Да кажа и аз нещо добро за циганите от гетото на Вакарел - чест им прави, че не ограбиха църквата! Тя стоя заключена години, отваряха я само на храмовия празник. Неограбена църква?  Да, ест такая!       

   Тази жена явно има мисия от Горе защото работи неуморно и упорито за възстановяването на тази обител при много трудни условия. Тук няма електричество, а вода има на Аязмото на манастира, което е отдалечено поне на 800 м. от него и е около 150 м. по-ниско по вертикала. А жената не само си носи вода, но и цветята в градинките са поливани. За тази дейност, която извърши за манастира тя е повишена в сан от монахина на игумения и има големи планове. Иска да поправи първо покрива на църквата, който е пострадал тази зима от дебелия сняг. Иска да прави също ограда, да прекрва ток или да постави слънчеви батерии. Само че ЧЕЗ не са дошли тук да помагат на светите места, а да грабят хората и страната. За плановете й трябват доста пари, но те не могат да дойдат от Митрополията. Необходими са дарители и хора, които ще помогнат тези пари да отидат по предназначение, а не да бъдат окрадени от строители-мафиоти.

    Най-належащо обаче остава възстановяването на кладенеца. Той не е взривен, а е затрупан. Кладенецът вероятно е още от основаването на манстира, защото се вижда в горния му участък идеален кръгъл каменен зид, който тръгва конусовидно надолу. Колко е дълбок обаче кладенецът, колко куб. м. камъни и пръст ще трябва да се извадят от него с кофата и ръчната лебедка не е ясно. А може и нещо друго да излезе...

    Ако някой отвори блога ми, нека намери и другите ми писания за манастира, където съм приложил и доста снимки. Ако пък някой може да помогне или да убеди новобогаташите да помогнат със средства, нека дари такива за разчистването на кладенеца или за ЧЕЗ. По мое мненя бунарджиите ще извадят камъните и пръстта от кладенеца за не повече от 1000 лв, докато като бивш служител в енергетиката оценявам стойноста на електрозахранването на манастира над 10000 лв.

   Кметът на Вакарел има възможност да помогне малко на манастира и той помага, но кметството е бедно и той може да отдели много малко средства за него.

   Призовавам някой, който може да даде 200000 лв. да си подмени джипа с новия модел да отдели от залъка си напр. за кладенеца на манастира. Или пък някоя фирма, която има успешен бизнес да стори това. Нуждата от средства е голяма, като сега пари има само за ремонт на покрива на църквата.

   Колкото пъти посещаваме този манастир, толкова пъти превръщаме колата си във водоноска. Първо минаваме през минералния извор в Казечене, напълваме съдовете – и тогава към манастира. Двеста литра минерална вода за пиене всеки път когато пътуваме натам все е помощ за трудния бит на тази жена, за която казах, че има мисия и я изпълнява. А на такива хора се помага, кой с каквото може.

   Ако се намери някой, който може да помогне със средства или по друг начин на манастира, нека помогне. Опастността да се отдаде планината под манастира на немски концесионери да я разбиват на чакъл и да го изнасят още не е отминала. И тук трябва да се намеси някой, защото и министрите и еколозите ни са айрян без кисело мляко. Еколозите едва ли знаят за тази опастност, а мининстрите оценяват сделките по комисионните за тях.

 Изписвам и телефона на   игумения Агнеса – 0882 259 578.

 



Гласувай:
9



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180486
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031