Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.05.2012 23:34 - ПАШОВИ СКАЛИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 12019 Коментари: 9 Гласове:
12

Последна промяна: 27.05.2012 00:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   

                                                      ПАШОВИТЕ  СКАЛИ

 

      Пашовите скали се намират между седловината Юндола и махала Пашово. Те са така обърнати, че широката им страна е към село Света Петка и долината на р. Абланица, по която минава трасето на теснолинейката, а само част от този скален масив се вижда от Пашово. Тъй като тази махала обаче е най-близо до скалите, те носят нейното име.

    Най-удобно скалите се достигат от Юндола по пътека покрай оградата на биологичния резерват. От пътеката към х. Юндола се тръгва към малка долчинка и след пресичането й се поема по десния й бряг. В гората се вижда построен нов параклис Света Петка. Вероято това е име свързано с едноименното село наблизо със същото име. През гора от бял бор се достига до рид, който разделя долината, зад която е махала Пашово и голямата и дълбока долина на р. Абланица.

  Скалите са на надморска височина между 1300 и 1400 м. н. в. Те са единична скална група както тези в Източни Родопи, но останки от културата на траките по тях няма. Има ги на отсрещния рид с където са върховете Малък и Голям Острец. Там траките са промивали златоносен пясък. Скалите са интересни от където и да се погледнат. Те могат да се заобиколят като се слезе в посока на махала Пашово и се мине под тях, а след това, където те свършват, наново се достига до билото. Скалната група не е голяма като тези в Източни Родопи с култови ниши по отвесните им части, пътища за достигането им.

   Изгледът от скалите е много красив. Тук е началото на Родопите, в които преминават Рила и Пирин. Делът тук се казва Велийца. На юг името му се променя на Виденица по името на един обгледен връх, Гьозтепе /сега Виденица/ над с. Чала. От тук се вижда билото на рида Балабаница, който е първият рид от Рила на запад и върхарите на Пирин на юг, а след Балабаница се извисява втори още по-висок рид, Раковица. Вижда се част от поляните на Юндола, ридът със селото Света Петка, долината на р. Абланица. Хоризонтът на изток се затваря от великаните за мащабите на Родопите Сюткая и Баташки снежник. Бил съм по тях, но от този район възлюбих най-силно дела межда реката Абланица и Аландере. За мен това е въръхт на красотата на Западите Родопи, преценката ми обаче е субективна. Тук до надморска височина 1300 и повече м. н. в. има много махали: Кьорава, Кръстава, Бозова, Биркова и още много, най-високата е махала Чолакова. Гори и останки от накогашните горски стопанства и чаркове има навсякъде. Има и пътища до сечищата, до площите с разсада и т. н. Някога това бе пиминъкът на хората тук. Мъжете сечаха и возеха, жените залесяваха. Днес секат мутри с техника и оставят осечени площи, които стават като джунгла и в тях от околните гори се намърдват дивите прасета както циганите от полетата край Пазарджик във Велинград. Мутрите принуждават хората да си дават горите под аренда и за всеки вложен лев пчелят по хляди от осеченото. И си отиват. Остава беднотията.Тук всички хора са помаци, а ислямът е това, което ги задържа в планината. Тук каквато беднотия съм виждал, никъде другаде в България я няма! Не е тук мястото, но ще опиша какво видях в махала Кьорава при случай. Зимата тук трае поне 6 месеца. Този кът от Родопите препоръчвам на всеки, който иска да се запознае с планината: долините на реките Аландере и Софандере, на Абланишата река и махалите, достигащи до някоя висока заветна гънка с извор сред гората. Има махали само с по едно семейство. Ако мъжът е умрял, жената остава там сама с животните. Като се прехвърли един висок объл горист ред след тези махали се достига долината на р. Доспат при махала Медени поляни. Излязох ог темата, но при тази красота в паметта ми съм собено приповдигнат. Мястото е вододелно, защото половината реки текат в посока на р. Доспат, а другата половина-  към р. Места. На юг се пътува по високия към 1500 м. н. в. рид Добраш, после по Каялийските скали. От едната страна е море от гори, от другата- върхарите на Южен Пирин. И така, още 15 прехода и ...се достига до Ивайловград. Все по вододелното било на Родопите, което е и граница с Гърция. 

     Много обичам Родопите и ако животът ми остави време ще се отправя пак натам. От тук, от Пашовите скали е по-красиво да се тръгне към Ивайловглад отколокото от гр. Гоце Делчев. Като приключа с Източните Родопи и Сърбия може пак да се върна тук.

    Завършвам с още една пррепоръка към туристите, посещаващи Юндола:

    Юндола е пазар за стоките на тези бедни хора и е единственото място, от където те могат да спечелят малко пари. Да отидат до пазара във Велитград е много скъпо за тях. Предлаганите стоки от тях са свързани с това, което расте тук – боровинки, малини, ягоди, от които варят сладко, а също и с културите, които те отглеждат, предимно боб и картофи. Всичко, произведено тук е 100% екологично. Най-много се предлагат мляко и млечни произведения. Много затруднени хора предлагат чанове и тюмбелеци от овцете, от кравите или конете. Туристите, които са малко по-добри от остналите хора ако пътуват през Юндола е добре да да заплануват предварително да спрат сред тази красота, да се разходят напр. до Пашовите скали, отдалечени само на 30 м. от плащадчето или другаде и да си купят нещо. Така те ще подпомагнат тези хора тук, които са забравени от държавата. Те са бедни, няма какво да се открадне от тях – такива държавата изоставя. А всяка стока тук е призведена с много труд, при тежки природни условия и представлява екологичен продукт. Редно е да е и по-скъпа. Не си купихме разни неща, но и една бутилка краве мляко. Докато дойдем до София в бутилката се бяха образували топки масло и се наложи да я разрежа.

    Имат такава психология хората – влизат в едно кафе, вземат си по нещо, дадат 10 лв, още 5 лв. за цигари и считат това за нормално. Но да дадат на тези бедни хорица по 10 лв. за килограм кашкавал или сирене суперкачество им се струва много – та това са  два пакета цигари!

   Туристите, като по-висши чада на Бога обаче имат друга нагласа.

 



image

Природна забележителност! Не отнесена от ромове за скрап ламаринена табелка!

image

Охранител? Мутра, дялана с брадва? Така, както Ви се хареса...
 
image

                                    Пашова скала

image

                                        Пашова скала

image

                                    Пашова скала и махала Пашово зад нея

image

                                     Пашова скала

image

Защо свързвам тази скала с министърката на МРРБ не ми става ясно...

image

                                                               Пашова скала

image

Тези момичета се страхуваха да се изкачат на скалата, но аз им казах, че предният път бях тук с предсеседателката на групата на ГЕРБ и тя се качи с няколко скока. Това ги импулсира, те се също се изкачиха и  пожелаха да се снимат на скалата.
 
image

                                                            Пашова скала

image

                                 Вкаменено животно?

image

                              Тук еделвайси няма, има това жълто цвете.

image

                          Вкаменена глава на животно?

image

                                          Туристи на Пашовите скали

image

Псевдоутроба. Нищо доправяно от траките няма в нея за да заприлича на истинска.

image

                 Пашова скала, погледната от долу.

image

                                         Пашова скала

image

                                                          Пашови скали

image

                      Една от Пашовите скали

image

Между скалите тук расте това цвете. Корените му са в цепнатините между тях и са много дълбоки.

image

       Турист е застанал на последната от Пашовите скали пред махала Пашово.

image

          Това растение се казва пясъчна лилия. Расте около Пашовите скали.

image 

                                             Ще дойда пак, махала Пашово!



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Поздрави за чудесната тема ,Коста!
27.05.2012 04:26
Но за да сикупиш хубаво кисело ( домашно ) млеко на Юндола трябва да минеш по-рано.След обяд привършва.Производството му напоследък намаля- стана кът.
цитирай
2. mt46 - Поздрави, Коста!
27.05.2012 10:38
Ти си по-заслужил деятел на културата и народността от мнозина звани... Трябва да ти направят паметник на някоя висока скала - "Дядо Коста гледа"...
цитирай
3. planinitenabulgaria - Не ме надценявай!
27.05.2012 10:41
mt46 написа:
Ти си по-заслужил деятел на културата и народността от мнозина звани... Трябва да ти направят паметник на някоя висока скала - "Дядо Коста гледа"...


Аз просто не влизам съвсем в стандарта...
цитирай
4. tota - Коста,
27.05.2012 13:54
Благодарение на твоята страничка, посветена на още едно райско кътче от България, успях де се докосна до хубостите й!! Пашовите скали!

Поздрави!
цитирай
5. stela50 - Поздрави за постинга , Коста !
27.05.2012 14:42
Посетих още едно райско кътче на Родината ни ,
заедно с групата туристи ... насладих се на красотите,
възхитих се на чудната ваятелка - Природата ,
на нежните цветя сред скалите... Благодаря !
цитирай
6. sparotok - !
27.05.2012 19:03
Страхотен постинг, красиви снимки!

Направил си обаче една грешка - казал си, че указателната табела е ламаринена...да видим колко време още ще остане:)
цитирай
7. анонимен - Отговор
27.05.2012 20:50
Поздравления за прекрасните снимки и описанието им!
Само че хубавото цвете не е Пясъчна лилия - такава цъфти само в резервата "Силистар" на пясъчната ивица, на няколко километра от граничното с. Резово.
цитирай
8. planinitenabulgaria - Не съм много просветен по цветята.
27.05.2012 21:41
анонимен написа:
Поздравления за прекрасните снимки и описанието им!
Само че хубавото цвете не е Пясъчна лилия - такава цъфти само в резервата "Силистар" на пясъчната ивица, на няколко километра от граничното с. Резово.

Ще попитам Късната Пролет при случай.
цитирай
9. anwel - Друго си е да ги разгледа човек от близо!!!
27.05.2012 22:57
Този район, скалите и селото зад него,често съм виждал от района на село Света Петка, минавайки на път я за х.Кладова, я към Белмекен било в едната ила в другата посока.Благодаря за възможността да ги видя толкова добре "отблизо" от чудесните снимки!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183876
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031