Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.05.2012 00:04 - ГЕОРГИ ЧАРАКЛИЕВ – ЧОВЕК С МИСИЯ!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3488 Коментари: 6 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                                                Нищо на този свят не става случайно!

                                                                                                                          Дела Раи

 

                                ГЕОРГИ  ЧАРАКЛИЕВ – ЧОВЕК С МИСИЯ!

 

    Днес присъствах на изключително интересна изложба, наречена Свети места. В залата на ДА /Държавен архив/ бяха показани снимки на няколко десетки манастири, между които скални и новопростроени, на различни църкви – раннохристиянски, средновековни, възрожденски, скални, а също и на оброчища, на извори със света вода и на чудотворни икони. Откликнах от сърце на тази изложба защото бях поканен лично от Георги Чараклиев и защото светите места са друго мое хоби.

   Изненадата ми от срещата с това богатство бе силна. Един човек – Георги Чараклиев от Дупница се е заел да посети тези места, да ги опише и убеди хората, че това наше свето богатство трябва да бъде опазено. За целта той е извършил много работа и е изразходвал много лични средства. Не помня точно цифрите, но си спомням, че с това дело той се занимава вече над три години, че е посетил над 1000 свети места, които е описал и класифицирал по отношение на състоянието им, като за най-спешно нуждаещите се от ремонт търси средства за спешна реставрация. За целта е пропътувал с автомобила си 60000 км из страната, издирвайки свети места, някои от които се откриват трудно, други вече са забравени или са на трудносотъпни, опасни места.Такава благородна мисия да си постави човек и така упорито и последователно да я изпълнява съвсем не е случайно. Познавам хора, които в определен момент се отдадоха в служба на Бога. Ще посоча три от тях. Съвсем неочаквано една госпожа стана много религозна, постъпи на работа в новоизградена софийска църква и запчна да прави всичко в името на Бога. Друга госпожа остави двамата си сина след като те порастнаха и се замонаши. После стана игумен на манастир. На трета госпожа съпругът й го прегази влак и резултатът бе, че тя се замонаши и също стана игуменка. Децата й вече бяха големи хора. Моето обяснене е просто: Бог ги е избрал да му служат! Точно същият Божий избор мисля, че е паднал върху неговия раб Георги Чараклиев, комуто е разпоредил да Му служи по този начин. Да може с радост този човек да понося такова натоварване, да привлича различни институции да му помагат за тази негова дейност, да са свързва с влиятелни хора от църквата, местната власт и сферата на образованието, които да съдействат за съхранение и възстановяване на светите ни места, да организира изложби със своите скромни средства в София – това не е случайно!

    Като доста походил из страната турист аз съм посетил голяма част от тези места, които той описва и се ги спомням в някаква степен. При разговора с него обаче установих, че той помни срещите с тези места в подробности. С колко любов са направени снимките, показани на изложбата! Веднага си личи, че това е цел в живота на Чараклиев и че той няма да се отклони от нея. Неволно го сравявам със себe си, защото аз също имам цел, но много по-скромна от неговата. Не съм и толкова целенасочен, защото се отклонявам от нея – не само планните на България са мое хоби. Георги знае за блога ми, в който също помествам снимки или описания на доста свети места. Когато посещавам някои кътче ва България ако видя свято място, аз го посещавам непременно.

    Изключително благородна  е целта на г/н Чараклиев и той би могъл да получи помощ в тези негов стремежи от хора, които да му предоставят информация за забравени или малко известни свети места от или около родното им място или другаде из страната. При разговора с него разбрах, че той познава добре манастирите около Годеч и Драгоман, но по Манастирище – по-малко. Готов съм да го разведа по доста свети места там когато поиска, стига да съм в София. В противен случай той или ще ги намери много трудно, или ще измине много по-дълъг път, а възмжоно е и да не ги открие.

    По своя благороден път г/н Чараклиев е намерил дори средства за брошури и рекламни материали. Страхотен! Открил е сайт Свeти места www.svetimesta.com , има и имейл за контакти info@svetimesta.com. Аз ще бъда един от първите, които ще посетят два оброчни кръста, чиито снимки са поместени в брошурката, защото такива липсват измежду тези, които съм срещал до сега.

  Сега ще поместя първата част от брошурката, която бе раздадена на гостите, посетили изложбата. Направена е чудесно. На горната част на първа страница се вижда и Светият дух, изобразен като бял гълъб. Буквите са старославянски, в тях е заложена имитация на кръст. Мислено е за всичко, за всяка буква. Следва представяне на сайта, имейл, четири раздела и 37 уникални снимки. Текстът е писан също с обич, защото „звучи”. Първата част на брошурката е озаглвена Мисия. Помествам текста й:

 

     Мисия

 

   „Свети места” е най-големият портал в Интернет пространството за християнски култови обекти, свързани с българската християнска кулура на Балканския полуостров.

    Със „Свети места” можете да посетите и опознете:  всички манастири – съществуващи и заличени /дори и тези, за които е останал само споменът/: раннохристиянските храмове – останали наследство от християнска Византия: срдновеквните цъкви: забележителнте възрожденки църкви: Светите води-аязма: оброци и оброчни места и чудотворни икони.

   Немалка част от представените светини в Свети места,  спомогнали за изгражданто на българскя етнос през вековете днес се намират извън политическите гранци на България, останали са на територията на държавите Сърбия, Косово, Македония, Албания, Гърция, Турция и Румъния.

    Мисията на сайта „Свети места” е изцяло некомерсиална, основната му цел е осветляване и възраждане на забравените свети места, тези символи на християнския дух, до голяма степен виновни днес да я има България.

    Нека с активни действия и с щедростта на дарителството да спрем разрухата......!         

  




Гласувай:
14



Следващ постинг
Предишен постинг

1. diso - Трябва да има повече такива хора!
23.05.2012 06:55
И всеки, който милее за България и за българското да се замисли какво би могъл да направи.
цитирай
2. анонимен - Санде: Радвам се, че познавам този благороден апостол на Светите места - Георги Чараклиев.
23.05.2012 11:43
Имаме и намерения за възстановяване на някои черкви и параклиси в село Пастух.

Доста трудна е тази мисия, тъй като освен добри намерения, са необходими и финансови средства. Мъчна работа. Но се надявам да успеем.

Поздрави, Коста!
цитирай
3. kasnaprolet9999 - Преди малко му изпратих имейл с линк ...
23.05.2012 11:57
Преди малко му изпратих имейл с линк от постинга ми за с.Курново, където също има изоставена църква "Св.Архангел Михаил". Такива хора трябва да се подкрепят и чес ти прави, че си решил да му помогнеш. Интересно е,че снимки от тази църква, но вътре, е правил човек с подобно име- Георги Чилиев. Дала съм линк към неговия сайт в моя постинг.
http://kasnaprolet9999.blog.bg/history/2012/05/05/poseshtenie-v-s-kurnovo-istoricheski-zabelejitelnosti.949604

цитирай
4. planinitenabulgaria - За изложбата на Г. Чараклиев:
23.05.2012 14:56
анонимен написа:
Имаме и намерения за възстановяване на някои черкви и параклиси в село Пастух.

Доста трудна е тази мисия, тъй като освен добри намерения, са необходими и финансови средства. Мъчна работа. Но се надявам да успеем.

Поздрави, Коста!


Имаше снимка на църква от околностите на село Пастух. И тя се нуждае от възстановяване. Дано да я посети Дянков...
цитирай
5. tota - Честит празник, Коста!
24.05.2012 08:50
Не само Г. Чараклиев е с мисия, твоята не е по - малка. Да опишеш планините на България и не само това, също е мисия. Защото един от елементите на държавата е земята й. Нашата земя хубава!!
Поздрави и за Георги Чардаклиев - докато ги има знаците - нашите светини, пазители на духа и нас ще ни има!!

Желая ти здраве и сили да продължиш с родолюбивото си дело!!
Светъл, празничен ден!!
цитирай
6. анонимен - ЗЕМЛЕТРЪС
25.05.2012 17:07
КОСТА ПАДНА МОСТА
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182636
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031