Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.05.2012 23:33 - ТРИ СКЕРЦА ОПУС 792
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3851 Коментари: 6 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                 ТРИ  СКЕРЦА  ОПУС  792

 

1.      За „глиганите”

 

     Имам една позната, която много уважавам и която походва из горите, но в контакта с дивите прасета явно не е напреднала много, защото ги нарича глигани. Затова и реших да й помогна със следващите няколко реда. С пожелание така да се вживее в темата, че да отиде в някоя дъбова гора, да намери стадо свини, да влезе сред него и да погали една от тях.

     Глигани са мъжките прасета, чиито кучешки зъби са извити извън устата им и са остри като ножове. Когато прасетата са на три години резците на тези зъби са перпендикулярни на главата и са страхотно оръжие. След това започват да се подвиват, но продължават да растат и стават много големи. Чрез тези зъби глиганът може да разпори враг, напр. вълк, който иска да отвелече пресенце от стадото, но те служат и за друго. Тригодишните глигани осъществяват възпроизводството в стадото, защото с тези стращни зъби те прогонват от стадото в разгонния период на свините по-възрастните глигани, които са по-едри и по-силни, но не притежават тези ножове. Така за разгонените свини се осигуряват най-виталните сперматозоиди. Тези зъби се наричат глиги и от тях идва името на мъжките прасета,  глигани. Глиги имат и женските прасета, но те им служат да си изваждат от земята корени и кореноплодни, което е основната част от храната им. Дивите прасета ядат всичко, каквото намерят, дори и умряли животни.

    Дивото прасе има обще черти и с мечката и с вълка. То е ужасяващо силно и има страшни оръжии за защита: глигите, с които разпорва натрапника  чрез страничен удар, но има и жестоката захапка, която едва ли е по-слаба от тази на вълка. Аз виждах над с. Ябланица как се бият две млади прасета, вероятно за храна, които още нямаха глиги. Беше нещо страшно. Едното захапа другото за гръбнака и няма пускане. Изчезнах, но крясъците на захапаното прасе наподобяваха крясъци на домашно прасе, което са го заклали и то постепенно спира да крещи.

   Дивите свини живеят на стада, като през деня спят. Привечер излизат да си търсят храна, а призори след като са се наяли ровят за да търсят едни бели луковици за десерт. Аз съм опитвал тези луковици. Те са големи колкото едър лешник, бели и леко сладки. Свинята не спи зимен сън, но за зимата е натрупала солиден резерв мазнина, защото тогава храната става оскъдна. Когато снегът е дълбок свинята се движи като снегорин: затъпква настрани снега и прави пъртина. На места в гората  ровичкат в снега, където търсят под него останали желъди или дори луковици.

    Колкото и страшно да е наистина дивото прасе, то не представлява опастност за туриста. Ако туристът се движи без пътеки в дъбова гора вероятността да попадне на стадо или на единично заспало прасе е голяма. В момента на събуждането си за да изплаши нарапника прасето рефлексно изревава с всички сили като мотор без ауспух и побегва натам, накъдето сочи тялото му. Ако не си съобразил да се преместиш или да се отместиш в последния момент, то ще те отнесе и потроши при сблъсъка. Никаква опастност няма ако видиш стадо свини да спи. Започваш да издаваш разни звуци, напр. свирене с уста, но нестряскащо. Стадото се буди и изчезва.

   Диви прасета съм срещал в планината стотици пъти и имам наблюдение върху тях. Най-страшна на външност е породата около вр. Мургаш. Там прасетата са сивочерни, едри и много четинести. Според мен това е районът с най-едрите прасета в България. По Чипровския балкан свините са черно-розово-кафяви и са някак по кръгли, както домашните прасета. По Странджа са малки и черни. Най-смешните диви прасета са по Балкана над с. Габарево. Там прасетата слязоха от планината и се заселиха в храстите върху изоставените ниви. Този тип прасета там са високи, къси, сплеснати от страни – жив майтап. Приличат на угоен гол шаран с крака. Имат черно-червен цвят.  Крадат по нивите и през деня, най-много налитат на млечна царевица.

    Над с. Габарево по долината на р. Соколна има карстов извор, където има тепавица.  Който спи в колата си там е достатъчно да светне с фаровете и ще се смая от броя на прасетата. Търсят останки от храна.

   След 1990 г. най-голяма конентрация на прасета имаше по Чипровския балкан. Поради обстоятелсвото, че ловци нямаха достъп до тях, те не се и пазеха от хората. Имал съм случаи привечер по билото на планината да ги пъдя, за да примина по поляната, толкова много бяха. Сега мутрите от частната ловна хижа на новобогаташа Бобоков ги избиха.

   Дали са опасни дивите прасета ще посоча следния случай с нас:

  По доста дългият преход Лескова-Мургаш с жена ми сме поизморени, остава още час до Мургаш. Изведаж нещо гази шумата под нас, но и идва към нас. Жена ми се притесни, аз казвам: това са кози на свободна паша. Изведнаж един огромен глиган – шефа на стадото, застава на метър до нас до пътеката и почва да ни гледа. Стои като паметник, а какви зъби имаше! Казвам, няма страшно, продължаваме, иска да види кой минава, но съвсем не ми бе спокойно. Цялото стадо също се изкачи до пътеката, всички свини пдапвидят кой минава. Продължаваме ние, тръгна и стадото с нас, но не по пътеката, а под нея. Постепенно се отдалечиха към дола. Вече се осмелихме да погледнем към тях – кафявяа шума и по нея един черно-сиви гърбове. Ако имаха свинетата лоши намерения към нас какво им пречеще да ги реализилрат? Видяха каквото ги интересува и си поеха по техния път. Но в името на истината, доста ни изплашиха.

   Извън темата за свините казвам, че вълкът и чакалите също не са опасни за човека през деня, но едно животно наистина е опасно и срещу него защита няма. Това е мечокът, ако попаднеш в територията му, която той счита за своя. Мечокът живее в точно определена гора и в нея спи зимен сън. Имаше такива случаи над с. Горна Арда, мечок издра една берачка на гъби. Опасна е и мечката  когато е с малки мечета и я изненадаш. Преди две години имах такава среща до един римски път, минаваш през Русинов дол. Мечката няма собствета територия и е скитник. Мечокът я приема само докато е разгонена и после я изгонва от територията си. Застоява се в места с богата храна – диви плодове, желъди. С това животно срещата е нежелетална, а с прасетата – те са жив майтап. Изгрухтяването им като моторетки не е предвестник на нападение, а рефлекс за защита.

 

2.      Кърлежът плаши гостоприемника с лаймска болест!

 

    Гърците – един истински кърлеж към ЕС – отново разиграват театър на Европа и я плашат с финансова криза, ако европейците се откачат от тях. Ще се откачат, няма как, макар цената за това да бъде по 1000 евро на всеки човек, дори и на бебетата от страните в еврозоната. Но лаймската болест от кърлежа – има такава опастност, тя в случая е последствие от дълга на гърците - може да зарази и други, на първо място Португалия и на второ Испания. А за Испания мащабите са непоносими за ЕС. И разиграват гърците ЕС с избори, но имат подготвен и допълнителен сценарий: следващите избори ще ги спечелят комунистите, макар те там да са с друго име и комунистите ще правят референдум дали гърците желаят да връщат дълговете си. Ако не щат, от ЕС са длъжни да им го опростят и да дадат нови кредити. Никой не е питал хората когато държавниците са искали кредит след кредит. Затова каквото каже народът – това трябва да изпълни ЕС. Глас народен – глас Божи! И да продължава ЕС да плаща както до сега. Комунистите това щяли да направят, как да не гласуват хората за тях.

   Гърците освен обичайните за тях изяви на следобедни дремачи, любители на узо и мързеливци са и певци. Попаднах на много интересен техен хит, който от два дни се пее в таверните им. Има го във Вибокс 7. Песента се казва „Докато Меркел извряска, Евангелос й го натряска”. Клипът е само за една китара и певица зад която всички играят сиртаки и държат по бутилка узо. На стената висят портрети на Меркел и Саркози...

 

3.      Гроздове от цигани!

    Днес това сравнение ми нина през главата. Как не съм се сетил по-рано!

    Пътувах до бяла Слатина. Групи цигани кесят в чакалнята на Централна гара, защото днес бе много студено. Групи цигани имаше и в чакалнята на гара Враца. Групи цигани бяха насядали по масите на автогара Враца да пият бира, пушат, ядат семки и говорят по телефоните си. Следващите групи цигани бяха в село Борован. По няколко в група стоят, спира кола, която едно от групите чака и почват да се наговарят нещо. Други групи цигани стоят под навеса на кръчмата на бира, пушат и говорят по телефоните си. Трети групи цигани стоят на прлощада на селото и не помръдват, нещо очакват.

  Най-много групи цигани обаче имаше в Бяла Слатина, те бяха навсякъде. Авгогарата бе пълна с тях, защото вътре работеше телевизор и бе сравнително топло. По центъра на града и по главната улица – бъкано до козирката с групи цигани. Двама цигани ги бяха гепнали с каруца, пълна с отрязани сливови дървета и чакаха за протокол пред РПУ. Конят бе премръзнал. При връщането ми – отново групи цигани, но не тези, които видях, съставът бе вече друг, движение е имало. И пътувйки във влака си спомних доста такива аналогични случаи:

-          В Крумовград, където има турци и не търпят цигани направили банкомат на

централната улица. Заради този банкомат всеки ден пред него е появявали групи цигани, самонастанили се в напуснати къщи в района да проверяват преведени ли са им помощите. Те имали подозрително поведение и хората настояваха да се махне тоя банкомат от града им.

-          В Трън попаднахме в ден, когато превеждат помощите на циганите в банкомата.

Центърът на града бе пълен с групи цигани, които проверяваха пуска ли вече банкомата. Баничкарят знаеше явно за тази дата и бе направил много повече банички от нормалното, та и ние се класирахме покрай циганите.

-          Преди два месеца пак бах в Бяла Сланита, но се наложи да чакам и седнах на

открито пред една сладкарница. Навсякъде около мен – групи цигани, нещо

страшно. Врява до небесата, бутат колички с бебета, крещят по телефоните си. Разбрах причината – от този ден превеждали помощите им и те чакали превода, за да си изтеглят парите от банкомата. И викат и псуват, че им бавят превода, блъскат по банкомата. Не издържах и се махнах от тях.

-          В Хасково бяхме скоро и пушачите решиха да излезат да пушат на балкона.

Чувам аз крясъци, излизам и какво да видя. Пред блока – групи цигани, които си говорят, или се карат, просто крещят. Едни с колички с деца, други дошли с колите си, трети щъкат по площадчето като попикани оси, всички неврни до експлоадирване – още ги няма помощите в банкомата. Какво се оказа: Монтирали в приземния етаж на блока банкомат и от днес обитаващите квартал Република можели да теглят от него помощите си. Рабирам ги хората – слезнали чак от квартала си до центъра, а банкомато нещи да пуща... Държава ли е това, да ти бави помощите...Вместо да ги увеличава всеки месец, тя дори ги бави. Плаче си за Страсбург...

     И така, в главата ми се роди ново понятие, гроздове от цигани. Мисля си обаче, не навсякъде тяхното присъствие се отчита. Има един град, в който до 1989 г. живееха роми и мануши, поради което той се казваше град Роман. След 1989 г. обаче когато се разтури там заводът за въжета се откриха големи възможности да се добива от него скрап. Тогава в града надойдоха и много цигани. Те остават до днес, но Общината не отчита този факт. Когато градът бъде преиметуван на Романци, ще бъдат удовлетворени последователите и на тримата цигански императори – Роман, Мануш и Циган. И тази дискриминация плаче за Страсбург...

 



Гласувай:
8



1. mt46 - Здравей, Коста!
19.05.2012 08:06
Интересен разказвач си. Би могъл да издадеш книга с есета - за циганета, за гърчета, за прасета /май има нещо общо между тях/...
цитирай
2. anwel - Здравейте!
19.05.2012 11:37
За първия "опус" - много интересни наблюдения и много полезно четиво за туристи!Интересното е, че аз за почти 35 години ходене по планините, не срещнах нито едно от животните в опуса и може би за това четох с голям интерес.
За "гръцкия опус"- разсмя ме, но и отново ми напомни за гръцкото "лукав като византиец" - много си мисля,че се склонни да изработят ЕС по втория начин.
А за "циганския опус" - жална ни майка на нас българите с това нехайно отношение към тяхното безкронтролно размножаване. Българско малолетно момиче, ако го "опъне" по-голям от него младеж - отиде та се не видя-ще му се стъжни живота от съдилища на момчето. А при циганите-и 11-12 годишно да го забременят, е гордост за роздителите и с какво самочувствие после тикат количките с бебетата-деца раждат деца при тях и то безнаказано. А държавата ни плаща ли плаща помощи за самотни цигански майки и многодетни семейства от безработни цигани и не се проумява, че това -правенето на деца- е вид бизнес ,сигурен източник на доходи, без да работят. Ама как да реагират управниците, като това циганско общество ги вкарва във властта - те решават изборите,циганите!
цитирай
3. anwel - пак съм аз
19.05.2012 11:39
не можах да разбера смисъла на заглавието на трите "опуса" - не че е фатално, но ми е интересно, как да го "разчета"
цитирай
4. anwel - :-))
19.05.2012 11:43
е, поразрових се повечко из блога ти и разгадах "номера на опуса" - хитро и интересно!!!
цитирай
5. planinitenabulgaria - "Разчитането" на заглавието:
19.05.2012 13:33
anwel написа:
не можах да разбера смисъла на заглавието на трите "опуса" - не че е фатално, но ми е интересно, как да го "разчета"

Оз съм просветен любител-музикант. Поредният номер на писанието ми и съдържанието му - скерцо /шега/
цитирай
6. tota - Коста,
21.05.2012 00:35
И аз съм свидетел на тези гроздове от роми. Бременни тикат колички...плодят се, а нашите момиче работят и нямат време дори семейство да създадат. Жална майка България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184382
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031