Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.04.2012 11:55 - МОДЕЛЪТ "ЯКОРУДА"...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3344 Коментари: 9 Гласове:
11

Последна промяна: 11.04.2012 12:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                 МОДЕЛЪТ  „ЯКОРУДА”  -  УНИВЕРСАЛЕН  ЗА  СТРАНАТА

 

      Случаят в циганския квартал в Якоруда разкри модела на гетата, по които те възникват покрай градовете в цялата страна и какви са последствията от тях. А поводът да стане това гето известно е печален: цигани построили в гетото подпорна стена, но толкова добре я направили, че тя вместо да подпира някакав скат, паднала след кратко време и смазала наколко цигана. Виновни трябва да има - няма как, защото има смъртни случаи. А това е повод за телевизоинерите да достигнат най-бързо горещата точка, там има новина. Кой е виновен? Репортерите фащат кмета и го разпитват. Той е представител на местната власт, отговаря за всичко в Общината, той е също шериф и градоначалник. Индиректно го питат, носи ли той някаква вина за случилото се, ако тези сгради /в циганския квартал/ нямат утвърдени проекти за строеж от Общината. Кметът им зададе контравъпрос: Вие подигравате /иронизирате/ ли ми се? Камерата след това насочиха към шедьоври на ромбароци в циганския квартал: къщи от тухли, като тухлите влизат в земята, та да се качва влагата до покрива, „бити” бетонни плочи за балкони, чиито бетон е размит и висят на магия, еркери, който са провиснали. Пишейки това мое писание тези еркери вече може и да са паднали. Показаха  стопански пристройки – самият ужас, тоалетни от ламарини и платно, повдигнати малко над нивото на земята. Строителните материали са „усвоени” от тук и там, всичките врати и прозорци са различни, вземани са от различни стари къщи. Попитаха циганите от къде са взели дървен материал за „строежите” си. Те посочиха гората над града.

 Не помня цифрата на жителите на гетото, но в главата ми се върти числото 4000.

     Кметът обече – печен и не се дава на репортелите. Спомена за свое оправдание веднага Столипиново, Шекер махала и други гета. Каза, че пари от бюджета на Общината да се оправят нещата тук /в гетото/ няма, а държавата за такиви дейности не отпуска допълнителни средства за общините.

    Вместо отговор от кмета кой е виновен да го има това гето и да стават бели в него, отговориха самите цигани: Държавата!!! Защото няма работа, а помощите са недостатъчни!! За толкова деца те не достигат!

     И какво се оказва за циганското гето в Якоруда?

    Тук местна власт няма. Има я колкото в Столипиново, в Баталова воденица, при входа на София преди околовръстнато шосе от към Сърбия. Какви хора живеят напр. тук до Якоруда, колко са, с какво се занимават, това знаят само местните ромлидери. Тук всеки се оправя сам: кара от някъде строителни матириали, харесва си място и си стрОи къща, никой ги не пита кои къщи са „разтурили”, за да им вземат строителните матерали. Секат и гората, никой ги не спира. Тук полицай вероятно никога не е влизал. Как си набавят прехраната – това знаят тези, които обработват градините си в този беден район или пък имат /са имали!/ някакви бараки с инструменти за обработването им. Не знаят ли репортелите тези факти, та питат кмета за строителни книжа на ромбараките в гетото, за отговорността му като местен ага като стане там нещо, в случая премазаните няколко рома от паднала подпорна стена. Егати стената! Вместо да подпира, смачква ромове от маалата им. Толкова ли са тъпи тези репорери или го иронизират с подобни въпроси? Кметът се възмути от тях, но запази спокойствие. За първи път ли влизат репортери в циганско гето, новина ли правят?

   А в гетото тук – както в другите. Чакат си помощите – детски, социални, за безработни, за раждане и майчински, енергийни и други. Това им е сигурното, останалото си набавят сами. Които са недоволни от бедния район тук правят нови гета в плодородната долина между Хаджидимово и Гоце Делчев. Що лозя има там, овощни градини, ниви, суровини за скрап. Може някой да е пътувал до Ковачевица и да е видял какво става като се излезе от Огняново в посока към Ковачевица. Друг може да е пътувал в посока от с. Гърмен към Гоце Делчев и да е видял какво става и там. И не само там. Гета, конски каруци - за какви товари са тръгнали, какво возят – никой ги не пита. Български граждани, с права, но защо не се интегрират, защо не живеят както другите български граждани: да се трудят, да спазват законите, да плащат данъци. Втори Мъглиж се заформя в долината на Места. В Мъглижкото гето се опита да влезе кметът, но го изнесоха с комоцио. Няма да набере смелост да отиде пак, не върви да се внедрява местна власт в гетата. И старите гета растат, раждат се нови. Както всички кметове знаят за Столипиново и за Баталова воденица, така също знаят и за комоциото на кмета на Мъглиж. И се пазят от фърляне на павета по тила им, докато говорят с жителите на гетото. Може павето да ги уцели по главата с ръб, а не с плоска страна. Както 150 килограмовия кмет на Мъглиж.

   Обикновено много неща полицията или пък правителството не ги знаят. Напр. никой не знае, че на Женския пазар се продават контрабандни цигари или, че на Илиенци се издават фактури-менте. Ако знаеха, щяха да ги гепнат. За циганския проблем обаче знае дори бать Бойко, но и той не ще да се занимава с него. В сутрешно предавене попитаха бать Бойко защо държавата не защитава хората по селата от ромнабезите. Той отговори по килифарски, че всички са български граждани и че щяло да се мисли за по-голямо полицейско присъствие по селата. Ами докато се измисли това присъствие хората ще ги напуснат. И какво ще стане с домовете им там – вече съм писал. А какво ще стане като свърши в съответното село суровината за скрап – също. Ще го напомня: разрушилите селото отиват в друго село и пак по същата схема. Сътвореното с труда на хората векове назад се руши, за да се извади от него годното за скрап, да се изгорят през здимата дограмата и плодните дървета.

    И накрая едно обобщение:

    Отчита се, че българите раждат средно по 1,5 деца на семейство. Това означава, че ако сега сме 6 милиона, следващото поколение българи ще бъде 4 и половина. Изключвам тези от тях които ще напуснат страната. А напускащите я са все в репродуктвина взраст. Не така стои въпросът обаче с ромовете, които живеят предимно от детските помощи и това е причината да раждат колкото могат и докато могат. На тях се падат средно по 8 деца на семейство. Има и изключения. Знам едно семейство от Пловдив с едно дете, работят и мъжа и жената. Но пък знам и друг, добре обмислен случай: момиче на 11 години вече е започнало да ражда и е преминало на нов тип помощи /два броя!/,  защото вече му спирали детските. Друга една циганка от Гоцеделчевско село показаха, която беше родила 30 деца. Част от тях измряли, а на децата в дома й не знаеше на всичките имената. Бяха се самонастанили в ѕ разрушена къща, в която обитаваха една стая. Тази жена е минала 30 пъти през родилното, получила е 30 еднократни помощи за раждане, после детски и други. Показаха мъжа й, сбирал джелезо. Каза, че тези деца му били много. Всичките неграмотни! Нещо като здравни осигуровки, данъци към държавата, осигуровки за пенсия, какво пък ще е това, биха попитали почти всички цигани към хранилката наречена помощи от държавата. За гдето не работят. Тази принудиелна раждаеимост, от която те живеят означава, че ако те сега са един милион, следващото поколение ще бъдат 4 милиона. Те пак няма да работят, пак ще живеят в гета за да не се интегрират, защото това е робство за тях – да работят и да живеят както остналите граждани. Те пак ще искат помощи, но вече няма да има кой да им заработва тези помощи.

    А сега – сега им е лесно все още. Стари хора по селата, безсилни да им се възпротивят гледат все още животни, това е всичкото, което тези хора имат. Тези животни се крадат и отиват в разните месарници, а месото на некачествените за ядене животни като магаретата се мелят с машинка и се усвояват на местна почва. Справка как става това – в селата по долината на река Габровница. За Великден, за Гергьовден тогава агнетата ип овцете са най-търсени, включително и за открадване от селяните по нощите от кошарите им. Тези кражби вече се извършват дори по Кърджалийско, където живеят турци, а турчинът убива крадеца ако го спипа.

   Този натиск прогонва старите хора от селата при децата им в градовете и те вместо да произвеждат селскостопанска продукция, започват също да „тежат” на пазара.А той реагира – високо търсене – високо цени. Под този натиск призводители на вино във винарски райони като Враца, Оряхово, Монтана и др. изоставиха лозята си. И как не! Бараките им с инструментите като пръскачки, мотики, кофи, ножици и др. бяха ограбени. А на лозе се произвежда не само грозде, там има и плодни дървета и бостан и домати.

    Това е вече история. Натискът върху страната, който всеки неглижира е от два фронта. Хората на село, кото работеха и произвеждаха и които държавата изостави крадците ги прогониха от родните им места. А същите тези крадци държавата издържа като им два помощи, за гдето не работят и втори път, като ги оставя да разсипват останките от българското село след 1948 г. Всеки знае какво се извърши тогава. Това, което отправя България към края й днес.

   Моделът „Якоруда”. Да е бил някой в Чупрене, по Ломско, Видинско, Белоградчишко, Горнооряховско, Сливенско, Карловско /Медов дол/, Казанлъшко, Самоковско, Бургаско, вече и в Кърджалийско, Ямболско, Кюстендилско, в махала Гиздова? Мисля, че сценарият е същият навсякъде. Имаше опит за интегриране в Ямбол, но се сгромоляса ведно с прочутия блок №20, носищ името Интеграционен. Десетина милиона лв. на Общината  /данъци на ямболци!/  за интеграция на ромите бяха погребани под развалините му...

   Чух нещо обнадеждващо, ще се засилва полицейското присъстве по селата. Но дали тези полицаи като отидат да си засилят присъствието няма да попаднат между останки от населени места, където те ще бъдат единствените хомо сапиенс? И вече да няма нужда от тях...

     

   

 



Гласувай:
11



1. анонимен - Както се казваше в една реклама: ...
11.04.2012 14:17
Както се казваше в една реклама: "Първо у нас, скоро и в ... Европа!"

Ще проявя малко типичен българизъм и ще рекна - Хак да им е!
цитирай
2. planinitenabulgaria - На Анонимния:
11.04.2012 15:17
Няма да сработи този модел в Европа. Във Франция за ровене по кофите за боклук и разнасянето му екстрадират, в Хорандия и Белгия от проститутките искат разрешително за работа и и документ, че разполагат с приемна от /над/ 9 кв.м. и в нея - поне мивка. Който ползва летище София със сигурност е забелязал, че нашите цигани или не летят вече към Европа или са съвсем малко.
Мисля обаче, че това ще бъде за кратко време, ще се измисли нова форма.
цитирай
3. diamant1965 - Това е все едно да виждаш как скак...
11.04.2012 17:08
Това е все едно да виждаш как скакалци опустошават земите ти, и не само да не им пречиш, ами и да ги храниш! Мисля, че това е целенасочена политика, наложена ни отвън, не от днес, и не от вчера. И мисля, че целта е ясна. Иначе е необяснимо бездушието на държавата.
цитирай
4. yotovava - Как да не знаят, знаят го, но не си мърдат пръста!
11.04.2012 19:32
Обикновено много неща полицията или пък правителството не ги знаят. Напр. никой не знае, че на Женския пазар се продават контрабандни цигари или, че на Илиенци се издават фактури-менте. Ако знаеха, щяха да ги гепнат.


На Красно село като се запътиш към пазара, през две крачки стоят мангали и под сурдинка измърморват:
- Цигарииии.... Мъжки, дамски....

Под носа на общината. Не знаелА общината, хайде де, през една спирка 6. районно!!!
цитирай
5. planinitenabulgaria - На коментиралите постинга ми:
11.04.2012 21:06
Ако преминавате през Сърбия или пък отивате там по планините им, попитайте има ли в Сърбия цигански проблем. Сега са се заели с едни самонастанили се в Белград цигани, които изнасят на фургони в Ресник.
Аз като турист вече не смея да посещавам Чупрене и Светиниколската планина. А така ми се ходи в Репляна! Пътувам до другата страна на Балкана зад Чупрене, в северната Крайна, защото там няма кой да ми окраде колата. И хората - българи, откъснати от Родината си съгласно Ньойския договор страхотно ми се радват. Кражбите по Белоградчишко ме прогониха каго турист от там, макар да имам още интереси из района и много да обичам Западния Балкан. Искам да снимам всичките Белоградчишки скални групи от с. Граничак до с. Фалковец, но ако ми разбият колата вече няма да мога да си купя друга. Крадците от този район прогонват от там и хората и туристите...
цитирай
6. tota - Поздрави, Коста,
11.04.2012 21:24
за открояването на толкова сериозни проблеми за държавата ни. Демографският срив на българите и демографският взрив на българските граждани, доскоро наричани малцинство - циганите или модерно назоваващи себе си "роми". Това е един от най - наболелите проблеми, който трябва да заеме приоритетно място в дейността на правителството.Достатъчно аргументи си привел. За да откроим тенденциите нека да изходим от компонентите на държавата: обща територия, население и власт.
Все още имаме обща територия, която постепенно обезлюдява в почти всички краища. Предимно малките населени места. Празни пространства няма, някой ще ги насели. Това ме навява на мисълта, че някой има интерес това да се случва. Дали някой може да приведе факти, чия собственост е земята ни?
Население - нямам пред себе си статистически данни, но ти си привел данните, че ако сега сме 6 милиона, следващото поколение българи ще бъде 4 и половина и обратна тенденция за " малцинството". Не само това, предстои подмяна на населението, от тези, които раждат деца, за да ползват средства от държавата и да живеят на гърба и като паразити. И не само от тях??
Това може да има решение само, ако има воля в упражняващите властта, чрез въвеждане на механизми. Например: Плащане на детски - до 3 деца - определени суми, за всяко следващо - сумата е минимална. Да нямат право на детски надбавки родители, чиито деца не посещават редовно училище и поне единият родител да работи. Да се засили здравната просвета.
Да се създаде институция от рода на строителни войски, където да се обучават и ангажират да работят в строителството на пътища и други обекти. Може още да се разсъждава в тази посока.
Упражняващите власт днес, ако не се събудят и не поставят на дневен ред този проблем, който "пълзи" из всички краища на България на практика ще означава, че те служат на чужди интереси, не на своя род и Родина.

http://bulgarinut57.blog.bg/politika/2012/04/04/strashnite-piramidi.933828
цитирай
7. planinitenabulgaria - На tota/
11.04.2012 21:47
Не точно за да изчезнат България от картата на Европа го провят това от ЕС, а от страх, че циганите ще мигрират към тях. А те там имат много като тях от Азия, Африка и другаде благодарение на планът Маршал след ВСВ. Посрещах дъщеря ми на летището и видях двама "французи", таквоз черно нещо сигурно на света няма, по-черни от тръби за печка. Това са последните усилия на ЕС да направи всичко възможно, да не отидат циганите при тях, а ние - това е последната им грижа. Две държави вече са смазани от този проблем - България и Румъния. Другите правят по нещо или поне не се предават. Тук - все едно мечката "играе" у съседа. А тя е в спалнята ни...
цитирай
8. lambo - Питайте българо-убиеца Борисов
12.04.2012 14:04
Защо продължава да надува паразитната циганска свръх-раждаемост,
като плаща РЕДОВНО Майчинства, Детски и Помощи на малолетни циганки

И които после раждат по 10 до 23 чаавета всяка
Колкото повече деца - толкова повече помощи и детски

Да се плаща до 2-ро дете и то след навършена възраст 16 г. и завършен поне 7-ми клас
Толкова е ясно какво трябва да се направи, но Банкянския Бик мълчи като п*тка
цитирай
9. hadzapi - Законово да се приеме
14.04.2012 16:54
кастрация - т.нар. вазектомия и хистеректомия, след раждането на само две деца при циганите. Иначе... убиват бавно и сигурно паразитите гостоприемника.

Да си ги взимат в Европата, као толкова си ги защитават...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12290909
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930