Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.03.2012 20:11 - ВМЕСТО ХАЙДУТИ ПО ПЛАНИНАТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2975 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 23.03.2012 20:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                    ВМЕСТО ХАЙДУТИ ПО ПЛАНИНАТА – КРАДЦИ

                            НА СКРАП И НА ДОМАШНИ ЖИВОТНИ...

 

    Имам да помествам още няколко неща за с. Желен, но ще започна с едно стихотворение на Дядо Вазов по тази тема, актуално във финала и днес. А за това, има ли хайдути по планината при демокрацията, ще стане ясно след стихотворението. Нещата много са се променили за 113 години.

 

                               Х А Й Д У Т И

 

                     Стражари конни в планината

                     стигнаха ме е ме явиха:

                     „Пази си джеба и главата –

                     разбойници се тук укриха.

 

                     Разбойници ний гоним люти!”

                     „Приятели, казах им тамо, -

                    кажете: гониме хайдути –

                    в гори хайдути има само.

 

                    Нещастните, и те се чуват!

                    Аз даже ги почитам малко:

                    те кожа и живот рискуват

                    за своето коматче жалко.

 

               Разбойниците тук не бродят –

               в горите и във планините:

               те другаде свободни ходят                                               

               но вие тях ги не ловите.”

                

                     /Лятото на 1899 г. Вазов си почива в махала Данговци

                     и с водач на кон се разхожда из Пролома/

 

    Днес хайдути в планината няма, има айдуци, както сега наричат агресивните крадци. От 1989 г. до сега върви бизнес с кражби по планината, срещу който не се противодейства и той се утвърди като поминък за част от хората, предимно цигани, но и други вече въртят този бизнес. Всичко от планината се краде: сече се гората, избиват се дивите животни, ограбват се временно обитаваните къщи, крадат се животните на хората там - поминъкът им. Вече има случаи и на убити при грабежа хора. Една баба в махала Брезов дол е била убита и ограбена ден след вземането на пенсията си, същото нещо става и с човек от с. Томпсън от пиян циганин за да си допие. Няма вече не ограбвани домове по Пролома, освен ако не са в населено място и грабеж няма как да се извърши. Тази област просто няма бъдеще повече! Каквото стана по Видинско, същото вече става и тук!

   Ще поместя тук разговора ми с човек от с. Желен.

   Той каза, че със съгласието на кмета в селото се заселили годечки цигани. Някакъв си д/р Желязков им продал къщата си много евтино, но те за дни от кражби из селото си избили парите, купили още къщи и надошли още цигани от Годеч и се заселили тук. Тук поминък за тях няма, но по този начин получили база в селото, където да влизат свободно и от тази база да правят удари. Ударите им се изразявали предимно в крадене на животни – шилета, ярета, телета, но кражбите се изнесли и извън селото. Хората в Лесков дол пропищяли от кражби на овце и шилета и си организирали сами защита срещу крадците. Предотвратили те една вечер удара на ромбригадата, която избягала без плячка този път, но един от ромовете хората го хванали. Те твърдяли, че бил оказал яростна съпротива, че имал хладно оръжие и т. н. но станало така, че селяните му отсекли или отрязали ръцете и новопредставения от Годеч в Желен ром умрял в с. Лесков дол от кръвозагубата. Другите ромове избягали с колите си без едно шиле в тях, но и без ранения по време на акциятао им ром. Сега се водело дело, като претенциите към убийците били много големи, защото има убит млад човек по особено жесток начин. Ще има да плащат животновъдите на ромовете, цялото село да продадат няма да стигне. И в затвора ще има вкарани.

   Човекът каза, че желенските ромове не живеели постоянно в Желен, а изчезвали за дълго време, но дали се връщали в Годеч, не било ясно. Вероятно нуждата от ромски гласове за досегашните управници на Община Своге от ДПС са били причината да регистрират по адрес тук тези ромове и те да гласуват под строй по време на избори.

   Друг грабеж, който се извършвал тук бил този на скрап. Специалистите в тази област били от Своге и живеели в кварталите Тунел №8 и Зли дол. Каквото метално забършели от къщите по махалите, носели го при някакъв си Мариан, който изкупувал всякакъв скрап на теротирията на бивш цех в Своге, който купил от завод или от Общината.

   Хората в Желен са се отчаяли, изселват се и си спомнят за времето на Тато, когато кражби не е имало и за годините 1969/72, когато виладжии купували места дори по свлачищата за строеж на къщи или парцели с такава цел в селото и как някои от хората се замогнали от тези продажби. За белите от ромовете обаче хората обвиняват желенеца Емил Иванов от ДПС, който произлизал от желенската махала Трънлива поляна. Завършил електроинженерство, заплодил местната учителка и се оженили. От други пък съм чувал, че е гепнат за кражби на животни и срещу оневиняването си е станал доносник и после – войник на службите. По тази линия подарил много от богатствата на Своге на ДПС-лидерите като кмет, одобрявал изсичането на гори, „играел” с фирми, само далавери правел.Със същата цел е бил сложен и за кмет на София-област, а после за депутат, за да не го осъдят. Сега се дърпал на ДПС за да набира активи ако почнат да го съдят и не ходел в парламента да гласува с ДПС. Вероятно много малко са му дали за грабежа на Общината, защото имал само вила в Свидня, къща в Своге и нищо друго, което означавало че е бил принуждаван да прави далаверите, а не ги е организирал той. Но пък Господ го наказал, жена му имала страшна болест.

  Вазов казва, разбойници в горите не ходели, те другаде свободни ходели, но никой ги не ловял. Да, прав е Вазов. И днес има кредитни милионери, банкери, обрали банките си, олигарси – тях пак никой не ги лови. Но разбойниците вече тръгнаха и по планините и тях също никой не ги лови. Всеки говори за огнища на престъпност по Пролома в Елисейна, в Своге и в Курило, да е направено нещо за неутрализирането им? Не! Няма и да се направи.

   „Разбойниците тук не бродят – в горите и по планините:”

    Колкото и добър пророк да е бил Вазов за страната си, тук е сбъркал. Мислел ли е той, че разбойниците ще станат толкова много, та градовете няма да им стигат и ще забродят и по планините? Не, защото си е представял че развитието на хората няма да достигне до тази липса на морал, която днес се явява определяща за просперитет на пазарните проститути, модел за морала на подрастващите.

   По своя си аршин е правел Вазов прогнозите си за бъдещето на страната. Тръгнахме ли по пътя, който той ни посочи в Под игото, в Нова земя?

   Толкова, колкото министърът на културата знае наизуст стихотворението „Аз съм българче” и колкото министърката на екологията знае стихотворението

 

                                          ХРУПАТ  КОЗИЦИТЕ

 

                                    Хрупат козиците шумица млада,

                                    Вехнат дръвчетата, гинат гориците,

                                    извори съхнат, изчезва прохлада...

                                    Хрупат козиците.

 

                                    Губят се сенчици, няма зелено,

                                    песни замлъкват, избягали птиците,

                                    камък озъбва се, де бе засмено.

                                    Хрупат козиците.

 

                                    Всички гневим с, крещим гръмогласно:

                                    „Дайте да пазим от смърт планиниците!”

                                    Следва злодейство вековно, ужасно:

                                    хрупат козиците!

                                   

                 

 



Гласувай:
7



1. mt46 - Здравей, поетичен Планинецо!
23.03.2012 20:42
Вазов е прав, доколкото хайдуците в планините са много по-малко от хайдуците в големите градове... Най-големите крадци не са циганите, а мафиотско-политическите гарвани, лисици и прочие скотове...
цитирай
2. sande - Поздрави, Коста!
24.03.2012 08:49
Едно време - хайдути.

Сега - хайдуци.

Има ли връзка, традиция, приемственост?

Знаеш ли,че в "македонскиот язик" нема разлика между хайдути и хайдуци.

Извинявам се. Има малка разлика. Македонците казват и на първите, и на вторите айдуци.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180652
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031