Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2012 21:31 - „ПРОЧИСТВАЧИ РАБОТИА ТЪДЯВА!”
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1178 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                         „ПРОЧИСТВАЧИ  РАБОТИА  ТЪДЯВА!”

 

   Ще поместя втори постинг със снимки с последствия от приложението на една класическа разработка на Община Своге за крадене на дърва от гората. Един такъв поместих с причинените щети на гората покрай шосето между селата Батулия и Буковец. Имало е паднало дърво по пътя, което аз заснех като първа снимка в постинга. Заради това дърво там са се развъртяли „прочиствачи” и се вижда добре какво са направили. В операцията са участвали наети за работата цигани с моторни резачки, което е било уредено вероятно от ромлидера им, специалист от Пътното, който да им посочва опасните за пътя дървета за премахване, коли тип трупчийки. Този опустошен участък  няма да е единственият, защото съвсем близо до „прочистеното” има още едно паднало дърво, оставено „непрочистено”. Според мен то ще бъде повод за нов рейд на прочиствачите - да проникнат още веднаж дълбоко в девствената гора с техниката си...

   Ужасът след прочиствачите, който видях  и преживях „качих” в блога си, където ще остане. Нека го видят и от следващото поколение - какво е било отношението ни към природната среда и какви говеда сме били.

    Преди да мина на второто „прочистено” шосе си спомням, че след предавеното на Васко Иванов за телефонните измамници от гр. Левски не можех да преведа на немски, руски или английски думата ВЪРТАЧ и се обърнах за помощ към лингвистите. Никой не успя да се справи. Сега имам същия проблем с понятието ПРОЧИСТВАЧ. На турски обаче ми го преведоха веднага - орманбатакчи. Добре, че дават турски сериали...

   Вчера опитах да прехвърля Балкана от с. Друживо, до с. Губислав, надявайки се на следи от джипове на ловци, но не се получи. Поне след месец това ще бъде възможно. Трите ми любими големи понора там с цветята в тях няма да избягат. При изкачването ми към с. Миланово обаче видях камари натрупани клони и ме жегна мисълта, че и тук са минавали „прочиствачи”, служители на Пътното в Своге, които се грижат да са проходими пътищата през зимата. Оставих пътеката и тръгнах по шосето. За мой късмет видях и човек. Заглавието на постинга е с неговите думи. От него чух и думата ПРОЧИСТВАЧ за първи път. Това било щатна бройка към Пътното. С един джип или по друг начин прочиствачът бивал откарван при паданалото върху пътя дърво,той го срязвал с моторната си резачка на малки части и ги изтъркалвал в страни от пътя, за да не пречат на движението. Това трябвало да работи прочиствача, ама дървената мафия се съешила с Общината и извършили съвместна разработка как зад тази дейност да се краде гора. Щатни или нещатни прочиствачи, предимно наети за определена цел цигани с моторни резачки, спазарени от ром-предприемач бивали откаравани в „застрашения” от падане на дървета по пътя участък и го прочиствали. Прочистеното правели на метровици, които натоварвали на трупчийки. Със сигурност в разработката има и краен получател. На такова „прочистване” тази година попадам за втори път. Това е по-ужасно от първото, защото е извършено по стръмния скат на Врачанската планина покрай шосето от Гара Лакатник за с. Миланово. Тук всяко дърво е щедьовър - забило корени в тънката почвица или в скални цепнатини, чрез корените си то възпрепятсва ерозията на ската, камъчета и пръст от които падат върху пътя. Миналият път намерих падналото дърво на пътя и го заснех, а покрай него заснех и стотиците отсечени дървета от прочствачите с превантивна цел: на стотици метри от пътя - прави вековни буки и дъби.

   На този стръмен скат обаче освен дъб и акация могат да живеят само дървесни видове от типа на келевия габър и люляка. Те са особено сухоустойчиви. След строежа на пътя обаче тук е било залесено с акация. Тя днес е обекта на разграбване, защото има дървесина с голямо приложение: за каци, за сапове на тежки чукове, за декоративни дъски, за дръжки на дребни инстументи, за горене. Акацията е по-здрава като дървен материал от дъба или бука. И дървената мафия се е прицелила в този тип гора. Миналата година прочиствачи ги изсякоха около пътя при с. Горна Бяла Речка, но там те не са толкова важни като преграда срещу ерозията. Да оголиш обаче скалист скат, да го оставиш без растителност – това е екопрестъпление. Все едно да одереш живо животно. Престъпление е и срещу пътя, който ще се засипва с кал и скални частици. Уж да прочистват, а резултатите от прочистването водят до съсипване на природата и на пътя. Но пък мутрата, която ще свие и продаде акациевата дървесина ще спечели. Ще я реализира където трябва, ще си купи още по-голям джип, ядене, което ще го превърне във фекалии. Ще звучи чалга иззад каменните дувари на мутробарока му.

    А природата – то си има кои да мислят за нея. Само че те вместо да мисли вече 22 години си питат дедовио. И докато мъдрите се намъдруват, лудите ще се налудуват. Ще кърдисат гората – не, ще я скондапцат. Така в Родопите наричат голата сеч.




Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12305101
Постинги: 4573
Коментари: 10805
Гласове: 18381
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930