Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2012 23:26 - ТРИЧАНЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1286 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                   ТРИЧАНЕ  НА  РЪКОВОДИТЕЛИТЕ, ВЗЕЛИ  БОНУСИ?

                                                    /Скерцо оп. 714/

 

   Тричане е обичай в района на Странджа. Самата дума тричане означава да се принуди да се поака някое животно в резултат на непривичната и трудна ситуация, в която то е поставено. Ако акото на животното попадне в течаща вода, това носи късмет, сбъдва желания, случва събития, пази от болести, премахва стерилност при булките и води само до добрини за тези, които тричат животното си.

  Разбираемо е, че една крава напр. няма как да се трича. Тричат се по-дребни животни, но най-подходящи за тричане са дребните и средните кучета. Прави се едно приспособление от прът или по-здраво дърво, което да прехвърли рекичката. Кучето се вързва така, че въжето да преминава приблизително по средата му. Висейки на връвта кучето се завърта силно и хората го наблюдават: поака ли се кучето при въртенето над водата и когато акото му бъде отнесено от водата, то се пуска във водата, за да се свести от световъртежа. На собственика на кучето и на роднините и приятелите му ще им върви до следващото тричане както плуването на акото на кучето по водата.

    Имаше интервю с хора, които благодарение на тричането на кучето си са постигнали желанията си. Една баба каза, че след тричане на кучето й шапът от Турция не сигнал до тях и животните й били спасени. В съседното село, където не тричали ветеренари им отнесли животните в екарисаж. Друга една женица каза, че децата й се радват на добро здраве, защото това си пожелала като се изтричвало кучето й в реката. Трета каза, че на възраст 44 внезапро „прегоряла”, но след като изтричала кучето си – нещо, което вече прави всяка година! – цикълът й се възстановил и вече 14-а година й е като на момиченце. Ловец след тричане спечелил от СМС пари за руска стайперова карабина.

    Явно тричането дава добри резулати и това бе отчетено дори от правителството  ни. Не само това, министрите ни явно са решили да тричат и те. Само че не кучета, а не спазващите финансовата дисциплина техни служители. Изтъкнато бе, че недобросъвестни служителки са взели неправомерно бонуси, но министър Данков ги хвана и бать Бойко побесня. От тогава до сега всичките тия той ги върти на въжето /трича ги с цел да предизвика у тях определен ефект/ и чака да се изтричат от бонусите си, но не със всички се получава. Ще ги трича чак до сряда, а бе обещал до миналия петък. Заместничката на Плевнелиев взела бонуси 75000 лв, как се изтричва такова нещо? Голяма част обаче от тия с бонусите в резултат на тричането се изтричаха от тях – не издържаха на въртенето - и въпрсът им се реши, но някой удържат на въртенето и то няма да даде резултат. Поради тази причина техният казус ще се решава от министъра на вътрешните работи - тежките случаи с големите бонуси ще ги изтричва той персонално. С листо от индрише ли ще прави това, като въртенето не дава резултат, с медикамнти или помпи ли ще ги трича или чрез СРС-та /специални разтричащи средства/ засега не  ясно.

    Виждаме как народните обичаи се разпространяват и се прилагат вече и от правителството. Дано му донесат те същия късмет, както на хората в района на Странджа, изтричващи кучетата си в реката за здраве  и за берекет...

    Мисля си, ако държавните мъже започнат да изтричват  олигарсите, банкерите, застрахователите, концесионерите, кредитните милионери, мутри и др. може този древен български обичай да донесе здраве и берекет на целия народ!

 



Гласувай:
7



1. alexs - "Мисля си, ако държавните ...
06.03.2012 09:13
"Мисля си, ако държавните мъже започнат да изтричват олигарсите, банкерите, застрахователите, концесионерите, кредитните милионери, мутри и др. може този древен български обичай да донесе здраве и берекет на целия народ!"
Ако това стане България ще се оправи ! Но едва ли ше се случи защото там са големите пари!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186864
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031