Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.02.2012 20:59 - НА ИЗВОРИТЕ НА РЕКА ХАРМАНЛИЙСКА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2738 Коментари: 5 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                                    Писанието посвещавам на блогера Bojo12345                               

                              НА  ИЗВОРИТЕ  НА  РЕКА  ХАРМАНЛИЙСКА

                                      /еднодневен маршрут за пловдивчани/

 

    Малцина знаят, че изворите на река Харманлийска са една от Долините та тракийските царе. Най-посещаваната скала с тракийски скални култови ниши в този район е скалата Пармаклъкая. Това означава на български език скала с пръстови отпечатъци. Тази скала е на разстоятие 20 мин. от махала Памука. От най-високото място на селото се разкрива ридът над Долината. Освен трите големи скали, една над друга, има още много скали над Долината. За обслужване на светилищата по скалите има над тях изсечен и иззидан от траките път, доста различен от римските. Посещаването на Долината изисква доста сили и отнема няколко дни.

    Друга Долина, но с доста разпръснати навсякъде по нея тракийски култови места е тази на реката Яйлъдере. Тук почти нама скали без тракийски култови ниши, но площта на тази Долина  много голяма.

   Третата Долина, която може да бъде посетена и разгледана в рамките на същия ден се намира само на 20 мин. от пътя преди с. Дъждовница. Тази долина е централна, но покрай нея има още две. В една от тях е пещерата Дандардъккая / Вулвата/. До нея обаче има поне час изкачване.

   Маршрутът е много удбен за пловдивчани. Директно се пътува до махала Памука. След пет минути пеша се показва скалата Пармаклъкая, Долината отсреща и скалата при с. Сърница. Още 15 м. има до скалата, но да се огледа комплекса трябва доста да се пообиколи. И тук има една започната от траките пещера тип „вулва”, но не е била доправена. По почти всички големи светилища има по една такава пещера: естествена, която е била доправяна от кремъците на траките за да приеме определена форма.

    Следващият обект за деня е Долината на царете при с. Дъждовница. За да се достигне тя се пътува покрай яз. Кърджали за кратко време, от където се виждат крепостта Патмос и връх Бездювен – скални красавци. Под скалите на Долината има редовно туркини, които берат смрадлика за продаване като билка. ВДъждовница в двора на джамията има артгалерия, която не съм виждал отворена.

   Колата се оставя при реката, която е доста голяма и идва чак от село Яворово. По горното течение няма скали и природата е фантастична. Най-големите скални светилища са по приток на тази река, Студеното дере. За да има изглед до тях се върви около 20 мин, но за да се разгледа целия комплес трябват наколко дни. Може да се продължи още малко под скалите. Има тракийски път над светилищата, който прехвърля рида и отива в с. Костино.Там пък какви работи има! Къщите на турците са изградени върху тях и с камъни от тях.

   Връщането може да стане през Черноочене и Габрово.

   Разстоянието, което се пропътува е около 150 км. Денят се изпълва до последната минута, а ако останат няколко има още мноооого обекти за разглеждане.

   Добре е преди да се посетят тези места да се прочете нещо за нях. Има доста снимки с тях по интернет, аз също имам в блога си стотици, както и описания на местностите и маршрути за достигане на забележителности в тях. Ако времето е хубаво и има в компанията отворен към красотата на тези тракийски светилища човек – става и добър постинг.

  Много малко хора знаят за тези места, а единственият обект, който се посещава там е скалата Дандардъккая.

   С удоволствие бих изминал отново този преход през ранната пролет. Тогава цветята са повече от тревата и бързат да цъфтят, защото започва сухият период. И те заспиват като хаберлеята родопензис над Бачковския манастир...

 



Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Благодаря за хубавия пост,Коста!
29.02.2012 21:57
Ще предам на нашите познати от блога да се запознаят с този материал!
По горното течение на р.Харманлийска и нейните притоци съм ходил на риболов
преди много години.Тогава живеех в Хасково.Баща ми и други негови колеги ловци , ловуваха в този район за кеклеци (Скална яребица)Сега научавам за тези светилища,интересно ще е да се посетят.
На пещерата Вулвата миналата година бях със синът ми.Яко изкачване е до нея.
Имам снимков материал.Дойде ми идея да го пусна в пост,като прочетох твоя.
Поздрави-Божо!
цитирай
2. bojo12345 - ЧЕСТИТА БАБА МАРТА!
01.03.2012 10:38
С пожелание да Ти донесе много здраве и радост през годината !
цитирай
3. juliet - Честита Баба Марта и от мен!
01.03.2012 14:00
Много, здраве, щастие, късмет!
цитирай
4. mileidi46 - Кокичено и накичено..
01.03.2012 14:21
с ухание на пролет... нека да ти е пеперудено!
Прегръдки..
цитирай
5. bven - Честита Баба Марта!
01.03.2012 20:36
С много здраве, пътешествия и добро настроение!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182318
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031