Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.02.2012 23:32 - КРЪСТАТИЯТ ДЪБ НА ПЛАНА ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4942 Коментари: 6 Гласове:
18


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                КРЪСТАТИЯТ  ДЪБ  НА  ПЛАНА – ВЗРИВЕН  ОТ  ИМАНЯРИ

 

     През миналата есен бях на Плана. Страхотно обичам тази планина. Писанието ми за нея направих с голяма любов. Плана – това е един умален модел на Родопите. Тя е планина за живеене. Посещавал съм много пъти Плана, радвал съм се на всяка гънка и плато по нея, на уникалните й /останки от/ гори. По нея има букови групи дървета, събрани по начин да се преборват с бурите. Едни са се преплели, за да се по-здрави, други участъци започват с ниски букчета, следват по-високи и големите дървета са в средата на китката. Така мощта на бурята се повдига нагоре и не може да прекърши дърветата в средата на групата. На Плана има и китайски бор, който няма връх, а е като с чадър над него. Такъв има и покрай р. Чепинска. При снеговалеж клоните му се наклоняват и така се отърсват от снега. Тези уникални единични дървета по поляните на Плана се ползват от мутрите да поставят върху тях едни хартиени кръгове и стрелят, за да видят колко са напреднали в изкуството.

   Всичките дървета на Плана са огромни, новопосадените борове растат най-бързо от всички в България.

   Има някаква връзка между мен и тази планина. Когато съм на нея чувам глас, по-точно двуглас, нещо подобно на песните, които пеят бабите от Железница. Чак когато напусна планината този звук от ушите ми се губи.

    Плана – тя е продължение на планината Витоша. Вратата на Плана е от към с. Железница. Пресича се долинта на река Егуля и си на най-високия връх на Плана, Манастирище.

   Любим маршрут по Плана ми е този от спирката при моста над река Ведена и после покрай Кокалянския манастир. От него продължавам към платото на планината. Наклонена, изоставена вече нива за картофи, превърнала се отново в пасище има три огромни диви круши, не по-малки от орехови дървета. След тях бе Кръстатият дъб. Той бе така важен за туристите, както Самотното борче под Видимския превал в Балкана. Това огромно дърво с един перпендикулярен клон, дебел колкото три дървета, стана жертва на иманяри. Започнаха с разкопки около дънера му, после установили, че металотърсачите им реагират като се опират на ствола му. Как се реже и претърсва този дебел 150 см. ствол? Много лесно. Тургаш му две тротилови шашки и той като стане на трески си показва има ли нещо в него или не. И взривиха Кръстатия дъб. Вероятно по ствола и клоните му е имало оставени монети, които са зарастнали в дървото.

   От забележителните дървета на Плана остана още едно. Това е бук на 1000 години от северната страна на връх Манастирище, където е имало комплекс от четири манастира, изгорени от турците. Под бука някога е имало аязмо, от където са се снабдявали с вода монасите,но то сега е пресъхнало. Букът е много стар, огромен е и има по клоните и ствола си места, където се задържа вода след дъжд и от росата. Има поверие, че ако човек си напръска или измие болните очи с тази вода, те оздвавяват. И аз съм правил така многократно без нужда, но съм виждал и специално дошли за това хора..

   Букът е много виден и различим сред другите дървета в гората - той е огромен. И се безпокия за него. Не че ще го отсекат, както циганите от Кнежа отсякоха и изгориха символа на града, дъбовете от местността Китката, а че ще се появят и тук иманяри. Ако някой е оставил от благодарност пари преди години на дървото и те са зарастнали в него, както вероятно е било и с Кръстатия дъб, дали и този символ на Плана – последият, няма да бъде взривен, за да го претърсят. Точно такива идиоти взривиха доста римски мостове по притоците на р. Върбица, за да търсят укрито злато между къмъните им.

   Срещу тези престъпници предлагам решение - ловни дружинки. Пътуват цивилни полицаи от ловната дружинка и видат ли иманяр да копае или с металотърсач в колата– гръмват го. Оставят го така и забиват до него един кол с надпис, обясняващ защо е гръмнат.

    Иманярската мафия е много силна и печели много. Нашите иманяри са се развъртяли и в Сърбия и заради тях там ме подозираха, че съм на раузнаване и че ще изпратя после иманяри.

 



Гласувай:
18



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Няма друг такъв звер като
20.02.2012 23:50
човека. А иманярите е редно да се отстрелват заедно с колекционерите, които обслужват.
цитирай
2. phoenix2000 - Ужасна работа.
21.02.2012 09:14
Ужасна работа.
цитирай
3. mt46 - Здравей, Коста!
21.02.2012 10:01
Как да ги гръмнем, като пушките са у тях?...
цитирай
4. mitkaloto - Трябва ни един "Закон за ис...
22.02.2012 11:58
Трябва ни един "Закон за истребление на престъпниците".Такъв е имало след освобожцението от турско.За един месец са убити и обесени 6000 човека.Без право на погребване.
цитирай
5. анонимен - Пазя хубави спомени за дъба отпреди ...
22.02.2012 17:39
Пазя хубави спомени за дъба отпреди 20-на години. Имаше ограда, табела и беше чисто място. Даже съм сварвал мераклии да го рисуват лятос. Бях млад и краката ми не знаеха умора, а и гледката си струваше...

Първо изчезна оградата, явно запътила се към по-добрия свят през нечии комин, за нуждите на ловния заслон наблизо или през огньовете на мангалите. Идваха с коне и жигулите без номера, уж да работят като общи работници към горското. Но според мен най-вече си тарашеха на хората из имотите в района, сечаха безогледно и наред, и ако докопаха нечии добитък, не му прощаваха.

После по пазарите се появиха първите моторни триони и резачки, и една пролет открих че някой е рязал ствола на дъба на воля. Без свян и притеснение, като че ли да си пробва триона.

Теглих му една майна профилактично и реших да си спестявам гледката занапред, като минавам по други пътища. Поне да не се нервя излишно и безполезно.

Съжалявам да науча за този му край, хубаво място беше, но явно съдбата му не е по-различна от тази на останалите местенца от страната. Тъжното, но факт. Остава ни надеждата за провидението и гарантираното плащане на стореното в един момент. Дори и от всички!
цитирай
6. анонимен - Планчанин
14.09.2012 11:14
Дъба си е там и там ще си остане. И преди 20 г не е бил с ограда. Даже не е бил никога. Не заблуждавайте моля! Иначе Плана е уникално място и винаги ходя там с кеф.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184195
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031