Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.01.2012 10:10 - ОБРЕЧЕНАТА ГОРА - 2
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6145 Коментари: 2 Гласове:
9

Последна промяна: 09.01.2012 11:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Наред със скрападжийството, рекета, застрахователния, банковия и другите видове "бизнеси", чиито имена не знаехме въобще, сега набира мощ нов бизнес - унищожаването на природната среда. Всеки се възмущава когато задължително плаща за гражданска отговорност на мутрата или банкера те да отговарят вместо него, защото де юре и де факто по закон го видят кретен, който не може да отговаря за деянията си. Но това е нищо в сравнение с друго едно престъпление, което унижожава природната среда и ограбва природния ресурс не само от нас, но и от поколенията след нас. Като войнстващ еколог, посещаващ най-дивите кътчета на страната чрез писанията ми и поместените снимки предлагам доста неща за размисляне. Такъв е и настоящият и постинг. Вместо резервати по Софийската планина - ужасяващи сечища. И "спортове" с които сбърканото поколение руши планината: АТВ-та, кросови мотори, ловци-пиянища. Новите щатни /бездуховни/ мъже и жени, чалга сапиенсите, не са в състояние вече да разберат посланието на Вайсенберг, който почина вчера.  Той насочва сбърканите да изберат разумен път в живота - на изкуството и ЛЮБОВТА. 
    Точно тези хора обичат планината! 
    
image

Типичен връх за Софийската планина над с. Подгумер. Тук гората е най-запазена, но към нея  сега напират мутросекачи от всичките й страни. Дойде ли зимата и почват да секат и возят трупите с високоппоходимите си лесовози тип Виетнамка, Урал, Зил и др. Унищожаването на природнаата среда стана печеливш бизнес. Банките ограбиха парите на хората, но хората ще си ги възстановят в по-кратък план. Ограбеното от природата няма да сеп възстанови за времето, през което ще живеят поколения хора. Краде се от природата, краде се жизнена среда от нас и от идващите след нас. Променя се климата, екологията. Вазов се възмущава на "хрупането на козиците". Да бе жив да види сега какво става, когато има моторни резачки и лесовози. Никой ли не вижда това? 

image

                  Район с изцяло подменена гора, и пак е красив - Голата глАва.

image

От къщата излиза гъст дим. Вероятно ромбригади гОрат джици. В пунктовете за цветни метали не извършват такава дейност. Не ми достигна смелсот да видя какво точно се прави в къщата и от кои, но то е ясно. Не само дърва се крадат от планината. Тя е подложена на тотален грабеж и се явява територия, върху която не се прилагат законите на страната.

image

                                        Шкафчето на някой от секачите.

image

                       С националното знаме се маркират границите на сечището.

image

Има надпис, от който се вижда, че това е законно сечище.
За да се опази природата се забранява паленето на огън.

image

Старите телевизори имаха трансформатори с медни намотки. След усвояването им като суровина останалото се разхвърля от ромбригадите сред поляните.

image

                      Надпис на вратата на ловата хижа на с. Подгумер

image

              Шеговит надпис, останал на една разфасована за суровини вила.
                     Табелата е от стъкло и не става за пунктовете на НАДИН.

image

                  Дъждовници по Коледа? Времето обърка и животните.

image

                                                     Сделано от простаци!

image

       Срутената земна маса е набутана в коритото на рекичката. Мутростроители...

image

          Повалените дървета във вид на метровици ще пътуват по този път...

image

Доста оредяла е в този район гората и поради това вероятно не са разрешили нова сеч. Но при отказ от такова разрешително се прилагат други пениси, да се получи нещо, което върши същата работа - мутрата пали гората и си вади разрешително да разчисти пожарище. Този пожар не може да е случаен.

image

Това е Подгумерската гора, сравнително запазена. Сега секат от билото на планината към селото и извозват "метровиците" за горене през други места.

image
Тук дъбовата гора е била вече изсечена и подменена с борова. Значи това е станало преди 1989 г. Тогава имаше Горски стопанства. След Десетото ги купиха мутри заради земята, която да заменят по морето или по курортите и ги закриха.
image

Този бор няма да бъде отсечен. Дървото му има смола и като гори запушва комина.
В дясно над бора се виждат луната и самолет.

image

Този бивол се е сработил с кравите от стадото - когато са разгонени, той ги оправял. Крлавата не може да забременее от бивол, защото са от различни животински видове. Биволицата носи 11 м. и се разгонва на 22 дни, а кравата носи 9 месеца и се разгонва на 28 дни. След като оправел разгонените крави, те започвали да пасат и да се държат нормално, вместо да обикалят и да мучат.

image

На кравите давам хляб, но на това страшно животно - не смея!

image

    Биволиците имат див нрав и за да са сигурни при среща с непознат се събират.

image

                       Най-старата биволица. Познава се по рогата.

image

                                       Биволиците на дядо Фидан от Подгумер 



Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bojo12345 - Като гледам това стадо биволици ....
09.01.2012 13:02
Си спомних,колко много биволи се гледаха преди 1960 в моя ,Хасковския край- по поречието на река Улу дере /днешното и име е Харманлийскса/ Преди да се постои яз.Тракиец ,по цялото и поречие из силата се отглеждаха много биволи.По обяд стадата пладнуваха като лягаха из вировете на хлад във водата, за да понясят летните горищини.Много често като ходехме на риба, на връщане сме си купували биволско млеко.Това млеко го вареше майка ми на водна баня-в малка тенджера мекото и по -голямата с вода.А какво кисело млеко ставаше!!!
Днес отново се възражда отглеждането на биволи-стадото което си снимал е
с маркери и на двете уши,може би е селекционирана по-нова порода да дава повече млека на ден.Дано повече стада се развъдят и отново да се радваме на повече продукция от биволското млеко.
цитирай
2. mt46 - Коста,
09.01.2012 19:22
защо не напишеш книга "Мутростроителите на съвременна България"?...
Поздрав за постинга!
Лека вечер!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182318
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031