Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.12.2011 19:45 - НИЕ И РОДНИНИТЕ НИ В ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 1877 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 30.12.2011 19:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                    НИЕ  И РОДНИНИТЕ  НИ  В  ЗАПАДНИТЕ  ПОКРАЙНИНИ,

                     МАКЕДОНИЯ  И ТУРЦИЯ – СЪС  „ЗЕЛЕН”  МУТРОРЕКЕТ

 

     По времето на социализма имаше една пиеса с пророческо предсказание на автора й. Не помня името на пиесата и името на автора, но си спомням какво послание остави тя:

     В едно село хората си живееха по Божия закон. Имат уважение един към друг, не се крадат, защото всичките им неща са навън – по полето, по градините и знаят, че започнат ли да се крадат – загубени са. Но в селото се появи се един змей и каза, че е дошъл при тях за да ги пази. Хората се опитаха да го абортират от намеренията му, но той не се съгласи и ги заплаши. Нямайки избор, хората запонаха да издържат змея, който цял ден ядеше и пиеше, иначе можеше да стане много лошо за тях - да им пламнат плевните, къщите. Ако откажат да издържат змея и той се разлюти?

    Този сценарий ни постигна в живота ни. Примери много, но ще се спра на един – автозастраховките. ВИС, СИС, МИК някога, когато се натрупваха първите капитали тези баха асовете, сега са други, измежду които и банки. Те предлагат продукта Задължителна гражданска отговорност, съкратено ЗДГ, но известна сред хората с понятието Рекета. Срещат се двама шофьори и единият пита: Плати ли си за тази година Рекета? И да не знае някой какво означава това, пак ще трябва да го плати. Първото обръщение на катаджията като те спре е: „Моля, Гражданската отговорност!!!” Отидеш ли до КАТ – същия въпрос, но и допълнителен: След като нямаш ЗГО какво искаш от нас? Същността на този рекет е прозрачна – плащаш на мутри, за да отговарят те за теб, ако стане беля по пътя. Ти не можеш да отговаряш за себе си. Аз имам чист талон от 1962 г. и съответно 39 точки, но плащам рекет толкоз, колкото и тези, които са правили много ПТП или още по-точно казано пътно-транспортни престъпления  /ПТПр./. Във всички случаи съм и по-умен от тези 200 кг. застрахователи, макар съвременно американско изследване да показва, че мозъкът на човека е три процента спрямо общото му тегло. Задължителното прехвърляне на отгворността срещу заплащане за тази услуга едва ли  е случайно. Има конкуренция на пазара на ЗГО,но ако някой погледне цените им ще види, че те са същите до стотинка. Конкуренция на практика няма, има уйдурма между застрахователите, но интересно защо, никой не им търси отгворност за картелни споразумения. По-ниски застраховки правеше Кюлев, но така стана, че малко го гръмнаха и цените на ЗГО на банката му се изравниха с останалите. „Дженерали” застрахова за малко повече, но уверяват гражданите, че ако стане беля те плащат, а другите застрахователи – не. Не ми се е налагало да се разправям със застрахователи и не знам дали е така. Знам обаче, че освен мутри застраховат и чужди банки, което значи че парите, отнети като рекет от хората отиват в чужди държави. Абсолютен грабеж. Аналогията със змея е пълна...

   Допълнителен рекет е т. н. Зелена карта  /ЗК/, за която също  се плаща. Тя важи за страните извън ЕС. Даваха я към ЗГО ако си я платиш наведнаж, но вече има ново положение, адекватно на новата обстановка около Бълария. Светът вече е по-отворен, може да се пътува свободно и това отвори нова ниша за мутрорекет по линията на ЗГО. Официално обявиха, че тази година застраховките ще нарастнат малко, но нищо не казаха за Зелените карти. Като отидеш да се застраховаш обаче ти казват, че Зелените карти вече са платени и застраховката става със 70 лв. по-скъпа заради тях.  Плащаш на мутрата да отговаря вместо теб при произшествие, но тя иска още и още, защото в ЕС цените са такива, защото автомобилите ставали по-скъпи, произшествията – повече. Като е така защо пък аз да плащам 25% от стойността на автомобила си всяка година като авторекет, при условие, че съм с чист талон. Колкото плащат автоджигитите, които рЕдят тези игри с мутрите и банките.  

        Няма да ходя в Сърбия тази година, не мога да платя толкоз висок рекет, макар много да ми се ходи по планините там. Ще ходя в Гърция, защото там няма „зелен” рекет. Но не така стои този въпрос с бедните ни роднини в Западните покрайнини и роднините им в Бълария. За да се виждат и в бъдеще те ще трябва да снесат още 70 лв. мутрорекет. Да отиваха тези пари за пътища и да имаше гаранция, че няма да ги откраднат пътностроителни крадци, бих приел този налог. Но да бъдат ограбвани хората чрез рекет, наричан вече не самооблагане, а ЗГО и ЗК, това означава, че светът е изчерпал възможноситите си, „няма бъдеще, корозира” по думите на една днешна пророчица.

        Какви ли не усилия проявават разделените бълари от двете страни на границата със Сърбия за да се виждат по-леко и по-често, което бе започнало да се случва. Това подпомага много българите в Западните покрайнини, които са наши много бедни роднини и техните връзки с нас им помагат в икономически и културен аспект, за да преодолеят окончателно посръбчването си, което се води в Сърбия спрямо тях вече 92 години. Вместо разбиране от страна на България към положението на тези хора – повод за допълнителен мутрорекет от наша страна върху тях.

    Пак възниква въпросът, държава ли сме, помагаме ли на българите извън границите на страната ни? Напротив, ограбваме ги, та и роднините им в България!

     Наглостта на хората, които имат власт без да са човеци няма граници...

 

 

 

 

 

 



Гласувай:
7



1. bojo12345 - За голямо съжаление истината е такава...
30.12.2011 20:27
Но като има още заблудени българи и неграмотни и подкупни цитани с които се
избират такива управници???
Доста ще трябва да пати нашият народ докато си промени приоритетите!!!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12320326
Постинги: 4578
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930