Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2011 21:51 - ПОСЕТЕТЕ ПЕЩЕРАТА ДАНДАРДЪККАЯ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2409 Коментари: 3 Гласове:
13

Последна промяна: 18.11.2011 22:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

    Тази пещера познавам от около 1965 година. Невъзможно бе тогава да се проникне в нея, защото нямаше как де се изкачиш до входа й. Само алпинисти, спускайки се от горната й страна можеха да проникнат през тесния й вход. По-късно тя бе благоустроена, а с пари от ЕС се построи и екопътека до нея - от най-отдалеченото до пещерата място.
     Пещерата се намира в една от Долините на царете и представлява част от тракийски скален мегакултов комплекс, който е съоръжен с пътища по скалите за обслужване на светилищата им. Пещерата е достъпна по екопътеката от яз. Кърджали, от селата Дъждовница, Костино, Голяма бара, Илиненци и от пътя на траките за обслужване на светилищата в този огромен район покрай реката между селата Дъждовница и Пъдарци. Този път днес е разширен, а от него какви скали се достигат долу покрай реката! Минавал съм покрай тази пещера много пъти, а след като я благоустроиха и поставих стълба, улесняваща проникването в нея, сторвал съм това още много пъти. Пещерата е доста отдалечена от всичките тези места, които изброих. Най- близо е селото Илиненци, но до него няма път за автомобили. Описвал съм тази Долина с пещерата в блота си. Два дни от годината през месеците април и октомври слънчевата светлина пронква за минути в цялата пещера и огрява дъното й. Траколози твърдят, че през тези два дни траките извършвали в нея религиозен ритуал, който се изразявал в безразборни интимни контакти в пещерата по случай празника им. Аз се съмнявам, защото туй нещо е било доста по-лесно да се осъществи някъде около пещерата, вместо да се спускат с въжета по скалите до входа й участниците в тези вакханалии.
    Един въпрос обаче за мен така си остана без отговор: На какво ми прилича тази пещера? Всеки път ми прилича на нещо друго и съвсем се обърках. Ако се отсъжда на какво прилича по тези четири снимки, също може да се допусне грешка. Бих приел мнения за приликата на тази пещера само от тези хора или туристи, които са я огеждали отпред /от поляната/, отдолу /от скалата под нея/ и са прониквали в нея, за да знаят как изглежда изотвътре. Очаквам мненията на сторилите това, като им напомням, че през пролетта районът е много красив. Лятото тук настъпва много бързо и цветята, предимно луковични, заспиват до следващата пролет. Най-разпространеното тук растение е смрадликата. Чувал съм за съсели, котета, родопея хаберлензис, виждал съм много други, които не знам как се казват, минзухари. Тук е приказка за любителите на цветя и билки, поради което посвещавам този постинг на г/жа Пролет с пожелане да посети района  и да опише билките в него. Има къде и да се нощува тук, в махала Илненци, отстояща на минути над пещерата горе на билото на рида.
     Да се посети тази пещера и да се хвърли един поглед от рида над нея към третата долина на царете в района, тази на река Боровица си заслужава. На добър път!

image

От тук туристът прониква в пещерата. И вътре е много смешна.

image

                                Входът на пещерата

image

Очертанието на входа на пещерата на проникналия в нея турист.

image

                                              Дъното  на  пещерата



Гласувай:
13



1. kasnaprolet9999 - Прлича ми на нещо много познато, на ...
19.11.2011 00:18
Прлича ми на нещо много познато, на езика ми е, ама не мога да го кажа, ха сега де :)))) Благодаря за посвещението, откога си мечтая да спя на билото на рид, намиращо се над такава пещера.Поздрави!!!
цитирай
2. bojo12345 - Известна е още като "Вулвата"
19.11.2011 07:39
Хубави кадри си побликувал.За тези които решат да я посетят,да знаят ,че по еко-
пътеката има няколко беседки за отдих.Пътеката е стъмна, но с тези места за кратък отдих става лесно преодолима и за по- възрастни.
цитирай
3. tili - Връщаш се
19.11.2011 14:08
към началото и първия си дъх:)))

И съм напълно съгласна за Ванеса Мей!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180090
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031