Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.10.2011 11:53 - ВАЗОВАТА КЪЩА В МАХАЛА ДАНГОВЦИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2290 Коментари: 1 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                              Постингът посвещавам на госпожа  Пролет,

                                                    която след три дни има рожден ден.

 

             ВАЗОВАТА  КЪЩА  В  МАХАЛА  ДАНГОВЦИ – ПРЕД  СРУТВАНЕ!

 

    Известна е любовта на Вазов към Искърския пролом, който той упознава и обиква през времето, когато е учител в Берковица. Това са години на подем на българския народ, чиито творчески сили са отприщени след петвековното турско иго. В края на века се построява ж.п. линията през Пролома, която свързва Северна и Южна България още по-сигурно, защото вече не е необходмо да се преминава през Балкана. Вазов е свидетел на това строителство. В стихотворенията си той описва пътуване с влака по тези места и съжалява, че се пътува така бързо и не остава време за наслаждение пред тези красоти.

     Особено привързан е Вазов към частта от Искърския пролом между Лютиброд и Бов. Неговата стихосбирка Скитнишки песни се отнася за тези места. Тук той научава и за слепеца дядо Йоцо от махалата Скакля, за когото създава един от най-силните разкази в българската литература. Описва  трагедията на Ботевите четници, загинали за свободата на България и ги сплита със съдбата на баба Илийца, която също обезсмъртява. Три села днес се борят да докажат, че дядо Йоцо е от тяхното село, като едни вече му направиха паметник под с. Очин дол. Паметник и къща музей направиха и на баба Илийца в Челопек.

     Трети паметник, макар думата да не е точна - за мен това е като светиня, свързана с Вазов - е Данговата къща в едноименната махала на с. Бов. През 1918 г. неизвестно по какви причини Вазов отива там едно лято на почивка. В тази махала са живеели Данговците. Това е прякор за непослушни, особени хора. Богатите пък наричали Газдовци. Вазов, който тогава е бил на 68 години, с една година по-голям от мен в момента, харесва дъщерята на Иван  /Данговеца/, която е ученичка. Тя се казва Лица, но Вазов я нарича Лица Хубавица. Красотата на местността е изключително оригинална. Тя е с южно изложение, надвесена над долината на р. Трескавец от едната страна, от изток се вишат скатовете на вр. Издремец. Има изглед и към Пролома и Понорите отсреща с Каменната глава на Сфинкса /Булата/. Тези неща трябва да се видят.

     Аз познавам жив Данговец, Ангел Спасов от  Гара Бов. Той е внук на бай Иван. Зла участ сполетя този човек. На 36 години от рак на дебелото черво почина сина му. Днес бай Иван стопанисва Вазовата къща, но силите му догарят. Преди да започне зимата той си продаде козите, защото вече няма сили да ги гледа, а и жена му е серозно болна. Без неговите кози  пътеката до Вазовата къща ще стане неразличима, защото „копитата правят пътека”. В скоро време тя ще се превърне в неоткриваема и Къщата ще може да се посещава само от с. Бов, от където има път за джипове и малки товарни автомобили. От бай Анел знам, че къщата е на 200 години и е „тръгнАла”. Причита за това е покривът на къщата, който е от каменни плочи. Той е много тежък и ако плочите започнат да пропускат вода може да изгният греди и тогава десетките кубични метра камъни падат и смачкват  цялата къща. А тя е паянтова, но има подпори, които да понесат тази тежест.

   Къщите на Колю Фичето издържат до 250 години не защото са лошо построени, а заради дървоядите. Те обаче не са строени по планините, където климатичните уславия са много сурови. Вазовата къща е издържала вече 200 години, ще издържи и още малко, но ще падне. За да се опази тази светиня трябва да се поправи покрива й. Това не е лесна работа, защото майстори, умеещи да покриват къщи с тикли /плочи/ има много малко. В къщата обаче има ток, нещо много важно при ремонта. И друго улеснение има, съседната къща може да ползва от майсторите за живеене.

    Като човек, който разбира от строителство давам веща преценка за състоянието на къщата и как да се поправи и тя е следната:

    Първото нещо е да се огледа подпокривното пространство, да се направи преценка какви материали са необходими и да се доставят. Има път от с. Бов до тук, проходим за коли тип УАЗ. Без да съм извършил този оглед знам, че плочите трябва де се свалят, да се закрепят с винтови четирисантиметрови талпи и след това върху тях те да се подредят отново. В никакъв случай не трябва да се забиват пирони и удря с чук по покрива. Възможно е няколко плочи да не достигнат, но в района има доста. Напр. долу до р. Трескавец, където започва разклонението за Вазовата къща има три паднали къщи, като плочите им са здрави и са на земята.

    Единственият начин да остане тази светиня, свързана с патриарха на нашата литература Иван Вазов и един от духовните ни отци е тази. Пазарни играчи дадоха 1 500 000 лв. на циганина Доган за консултантски язовирни услуги, съдебните ни проститути написаха решение в името на народа, че това е законно, но за такива дейности, свързани с културната история на България пари няма кой да даде. А от „парични потоци се потъва в измама”. Цитирам една гениална поетеса, описала продиктувания ни от пазара живот и морал: „От пазарен морал към щадяща несгода скитат сити тълпи и оглозгват народа.”

   Пазарът, който трябваше всичко да регулира с провали. Но остави след себи си ново поколение пазарни  сапиенси, за мен пълни изроди, които разделям на три категории: пазарни проститути, пазарни боклуци и абсолютни боклуци.

    Но над тази гмеж винаги е била интелигенцията. Ако тя поеме иницаитива за възстановяване на къщата, може и да се случи това чудо. Бай Ангел вече е пътник. След него вече никой нама и да стъпи в тази къща. Ще я загубим!

   Мечо лайно в близост до къщата напомня, че теренът около нея - слънчев и с пещери за зимен сън в тях не след дълго ще има нови собственици...

  

 




Гласувай:
9



1. kasnaprolet9999 - Благодаря, много е тъжно това, к...
31.10.2011 15:22
Благодаря, много е тъжно това, което прочетох. Днес така или иначе не ми е много весело по ред причини. З а Баба Илиица съм писала стихотворение, когато бях ученичка в 6-ти клас.Виж тук:
http://kasnaprolet9999.blog.bg/lichni-dnevnici/2008/11/28/.259717
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12185960
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031