Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 12:27 - СПРАВКА ОТ “СЕКРЕТНАТА” КАРТА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2790 Коментари: 1 Гласове:
10


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                                    СПРАВКА  ОТ  СЕКРЕТНАТА”  КАРТА

 

   Още едно хоби имам. Освен туристически, събирам и разни стари географски карти, които внимателно преглеждам. Една такава карта имам на Германия преди да започне Втората световна война. Много ценна карта в тази моя колекция е друга карта на България, издадена през 1989 г. и наречена Административна карта на НРБ. Тази карта има много полезна информация за мен, защото в нея са нанесени почти всички населени места в Бългрия, колокото и малки да са те, а днес някои от тях вече не съществуват. Картата няма изобразен релеф, но пък с голяма подробност са изобразени реките, от чиито изворни басейни черпя необходимата ми информация. И още нещо има в тази карта, особено ценно за мен, информация за граничните съоръжения, строени по времето на Брежнев. Където има мрежи с клеонове, те са отразени, където има обикновена гранична охрана и „прикриващи” пътища – също. Имах колега, който редовно ме снабдяваше с карти - пробни образци на първите карти, които отпечатваха в ГУКГ и които преглеждаха за последна корекция преди да ги пуснат серийно за печат. Тази най-ценна от всичките ми карти получих като подарък месеци преда да стане възможно пътуването по границите на България, половината от които са вододелни била на красиви планини. И още едно предимство има тази карта. Не ми е ясно на каква хартия е отпечатана, но е така здрава и водоустойчива, че макар многократно намокряна и стотици пъти отваряна, тя не се поврежда или къса. Не изсветляват и надписите по нея. Сега от нея ще цитирам границата между България и Сърбия преди Ньойския доовор, който наказа България за това,че е участвала на страната на лошите в Първата световна война с временно откъсване на нейни територии с компактно българско население,  чиято естествена връзка – етническа и географска, е с България. Географското разположение на тези райони ги превърна в анклави към тогавашното Тройното кралство, към които те бяха /временно!/ придадени, а след разпаденето на това кралство Бълария не прояви интерес към тези свои сънародници, останали там извън родината си и територите на които те живеят,известни като Западни покрайнини бяха анексирани от Сърбия. Сега обаче темата е само за границата между Бълария и Сърбия преди Ньойския договор:

 

     От точката на вливането на река Тимок в Дунав границата до вр.Миджур е минавала така, както и днес. От върха започва късането на живи участъци от страната ни, което продължава чак до границата с Македния.Новата граница получава името Наказателна. Това име съм чувал и аз при Трън от възрастни хора, когато се запознавах с Милевската планина.

    От вр.Миджур границата се е спускала по рида, носещ днес името Бабин Зуб. По билото на този рид тя е достигала с. Темска, след което по река Темщица е минавала през с. Станичене. От него границата започва да се изкачва по вододелното било на Влашка планина, като от двете й страни остават градоветеБабушница и Пирот. След това границата продължава пак по билото на Влашка планина, като от едната й страна остава село Къса врана, в България и Студена в Сърбия. Пак по вододелното било границата преминава над с.Кална в Сърбия и започва да слиза към Власинското езеро, което остава в Сърбия. Следва ново, голямо късане на територия, Босилеградската.Границата е продължавала вече по вододелното било на Дукатската планина, преминавайки през вр. Бясна Кобила, като изворните области на реките Божичка, Драговищица и Бранкова река са били в България. Така границата е достигала до днешното с. Бобешино,след което граничим с Македония. След откъсването на Босилеградско от България то се превръща в анклав, защото то има много трудна връзка със Сърбия. За достигаето на територията й трябва да се преодолявят проходи на високи планини. А връзката им с България, където е родината им, където живеят роднините им е била прерязана. Подобна е съдбата и на анклава със селата Смиловци, Радейна, с прерязаните им връзки към годеч.Това е една от причините за обезселването на Босилградско, където обаче днес тече етническа подмяна: По неизвестни за мен причини той сега става притегателен център на кюстендиските цигани, които са български граждани, имат „европски” лични карти,свобода на придвижване и права. И способности, да обтегнат отношенията между двете страни, които сега са добри.

    В Босилеград имаме Културно-информационен български център с председател Иван Николов. Той еддн истински българин и поет с няколко издадени стихосбирки. Неговата линия е да не се залага на политиката, която се променя и която е дело на нечисти хора, а на културата, която свързва естическото население там. Понеже ще бъда за известно време там, пояснявам какво включват провинциите на Сърбия, наречени Западни покрайнини.

 

 

 




Гласувай:
10



1. whitepigeon - И аз имам голяма слабост към карт...
11.10.2011 11:36
И аз имам голяма слабост към картите, но все още не съм правил колекция. Ще се радвам да я снимаш тая, или други интересни карти и да ги покажеш.
Поздрави :-)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12180736
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031