Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 14:59 - РИМСКИЯТ ПЪТ ОТ С. МАРТИНОВО ЗА С. ТОПЛИ ДОЛ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 6019 Коментари: 4 Гласове:
5

Последна промяна: 28.09.2011 18:37



       Село Топли дол е бил голямо кръстовище на римски пътища.Един идва от с.Мартиново,но не е от най-главните,като този между селата Копиловци и Дойкинци.От с.Мартиново пътят се изкачва нагоре по долината на мрачно дере и навлиза в буковата гора.После излиза на алпийската част на планината между Голямата и Мартиновата чука и се заспусква към с.Топли дол.На този превал има пост от суха зидария,граден не от зидари,а от поети.Толкова е красив.
      В самото село Топли дол се събират четири пътя.Най-главният от тях идва от седловината между Чуките.От селото се тръгва по този път покрай река Топлидолска.Той върви плътно покрай нея до водосорния й район,където се губи в тревата.Мястото е много интересно.От великанът в този район Миджур слиза огромен рид,който разделя реките Темщица и Тимок.Той не може да бъде сбъркан с друг рид,защото има репер,Бабините зъби.От този рид в посока към с.Топли дол се отделя друг рид,и той огромен,който има посоката на централното било и свършва в самото село.Зад този рид и централното било е водосборната зона на р.Топлидолска и в този район римският път е под тревата.От водосборната зона продължава вече съвсем тесен път,изсечен в скалите,който поема нагоре към Миджур но скоро се губи.Две прекрсни рекички с много водопади и монолитни скали скачат между централното било на Балкана и страничния рид.По долината на едната има останки от път,но не мога да кажа,че е римски,защото е много тесен,макар да е просечен в скалите.Тук поясът на горите е нисък,няма смърч в алпийската част и пътят се губи под тревите.
    Втори път,вероятно основният за с.Мартиново излиза от с.Топли дол измежду просечени за него скали,от които бликат извори и по долината на малка рекичка с корито от монолитни скали поема от дясно на рида,за който споменах,че слиза от Бабините зъби.Този път е широк около 130 см.и вероятно той е бил основният за с.Мартиново.Красотата на долчинката му с червените монолитни скали е уникална.
    Още един път от селото поема по левия скат на същия рид.Той е доста по-тесен,не повече от 100 см. и минава по скалист скат,в който е изсечено трасето му.Той поема към Миджур в същата посока,както и този в долчинката с монолитните скали.В гората над селото пътят изчезва.
    По долината на р.Темщица,която извира изпод вр.Бабин зъб минава още един път,но дали той е построен върху трасе на римски път,не мога да кажа.Убеден съм 50%.Този път е дълъг 12 км.и извежда на рида,по който туристите от комплекса Бабин зъб отиват на вр.Миджур.
     За още един път имам съмнение,че е строен върху трасе на римски път,но не съм убеден.Този път е дълъг 18 км.и отива под вр.Вражата глава,където се съединява с пътя от с.Дойкинци .
      Към Пирот по долината на р.Темщица продължава вече само един римски път,днес превърнат в шосе,доста тясно.Този път преминава по отвесни скали,като те са вдълбана така,че да може да премине във вдлъбатината им път.Тази красота завършва при с.Темска,където червените скали изведнаж стават бели и е пълно с карстови пещери.
      Когато говря на тази тема с някого - в случая правя нещо като монолог,обикновено ме питат,кой ти каза,че това е римски път,кой ти каза,че така са се строили те и други подобни въпроси.Никой не ми е казал.Това е мое хоби,едно от многобройните ми.Сам съм стигнал до тези изводи,но съм убеден,че е така.И още нещо има,което е характерно за мен.Където и да попадна,гледам,оглеждам се,запомням видяното.А колкото римски пътища съм видял аз,не знам някой друг да е видял повече.Но ще се зарадвам,ако има такъв.

image

Трасе на римски път,което е разширено с две ленти соцмакадам.

image

Трасе на прикрит в гората римски път,кйто е доста тесен.Предназначението му е било може би за тайно придвижване на войски или за достигане на някоя медна мина,защото районът е много богат на мед.Името на веригата върхове Копрен е с латински корен и произлиза от името на медта,купрум.

image

Кой може да е наредил преди 2000 години тези камъни?

image

                              Римски път с останки от подпорната му стена.

image

                            Трасе на римски път

image

                                                    Правено от римските роби.

image

Загадъчен път в гората,който вероятно е водел до някоя мина.

image

                Второстепенен римски път в гората.

image

                               Трасе от второстепенен римски път.

image

                                            Трасе от римски път

image

               Останки от трасе на римски път с приватизирани камъни от него.

image

                                             Скала,оформена за път.

image

             Подсечена от робите скала за да премине по нея римски път.

image

                             Трасе на второстепенен римски път

image

Изкопано от римските роби.А камъните - приватизирани от местните шопи.

image

Второстепенен римски път за военни маневри или до някоя мина.

image

Римският път от с.Мартиново навлиза в с.Топли дол

image

Изчукваната с длета скала край пътя - доказателство,
               че е дело на римските роби.

image

Останки от римския път от с.Топли дол за с.Мартиново

image

Жаба от породата Фидоска: Толкова съм дебела,че не мога да скачам и само ходя.Ако го нямаше този римски път как щях да се предвижвам?

image

         Благодарение на римския път паса трева под вр.Вражата глава.

image

                              Да не би римският път да е само за хора?

image

                      Ако го нямаше този римски път през теснините на р.Темщица,
                                     тук нямаше да го има и селото ни Топли дол.



Гласувай:
5



1. анонимен - Много интересно!
09.06.2012 22:08
Случайн попаднах тук. Много интересно! Познавам някакви фрагменти от пътя.
Жалко, че в нашата археология римският ппласт не буди особен интерес. А този район на Северозапад(нал)а България е ценен с това!
цитирай
2. анонимен - къде пътят пресича главното било
22.08.2012 21:40
Коста, искрено се възхищавам на познанията ти за планините, но тука ми се струва, че пътят пресича билото западно от в.Мартинова чука, т.е. през мстността Ушите.
М-у Голема чука и Мартинова чука стръмнината е голяма и никъде не личи трасе на стар път от към сръбско, а при Ушите има.
цитирай
3. planinitenabulgaria - За нахождението на римския път:
27.08.2012 11:16
анонимен написа:
Коста, искрено се възхищавам на познанията ти за планините, но тука ми се струва, че пътят пресича билото западно от в.Мартинова чука, т.е. през мстността Ушите.
М-у Голема чука и Мартинова чука стръмнината е голяма и никъде не личи трасе на стар път от към сръбско, а при Ушите има.

Той се вижда още долу на мястото, където стои джипа на граничните полицаи. после преминава от левия бряг срещу течението на рекичката. Навлиза в една гора и се туби, нослед гората се появява пак почти на билото. На запад на седловината, където пътят пресича планината е върхът, от който се отделя планината Превала, от изток има още идн връх с останки от наш пост. Към с. Топли дол никак не е стръмно. Пътят наистина достига селото и слиза чак до с. Темска. А в с. Топли дол този път се вижда доли пре реката, където за него са изсечени скалите. Три са римските пътища, които се събират в с. Топли дол.
Планината в този участък е страмна само под вр. Вражата глава в Сърбия и по склоновете на Миджур към България, но и от двете страни на Копрен и Трите чуки.Въпреки това е пълно с римски пътища, защото те са имали около Бели Мел, Берковица и др. места целогодишно легиони. Друг такъв район с много римски пътища е Врачанкската планина. Описал съм 14 от тях, но сигурно има и други. Някои от тях са много широки, други преминават по непристъпни скали и са оставени скали за парапети.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Коста, искрено се възхищавам на ...
27.08.2012 11:17
анонимен написа:
Коста, искрено се възхищавам на познанията ти за планините, но тука ми се струва, че пътят пресича билото западно от в.Мартинова чука, т.е. през мстността Ушите.
М-у Голема чука и Мартинова чука стръмнината е голяма и никъде не личи трасе на стар път от към сръбско, а при Ушите има.

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182636
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031