Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2011 12:28 - РИМСКИЯТ ПЪТ ОТ С. ДИВА СЛАТИНА ДО С. ЙЕЛОВИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 4568 Коментари: 0 Гласове:
5

Последна промяна: 28.09.2011 13:55



      Този античен път /римски/ е свързвал селата Дива Слатина и Йеловица през Балкана. Пътят започва от с. Дива Слатина по брега на реката до местността Лъките, където се събират няколко реки.Това е много красива местност с навеси и огнища за печене на агнета.След откъсването на наши теротирии и предаването им към Тройното кралство тук са се събирали роднините от двете страни на Балкана.От тук покрай долината на една от реките и после по скат започва римски път,който достига седловина в близост до седловината Кацакамък.Тук има паметник на сръбски партизани и този паметник бе поводът да се срещат роднините доста години тук на определена дата,но после забраниха и това.Не съм убеден обаче,че този път е верният за с.Йеловица,защото не излиза точно над нея.От с.Дива Слатина започва още един римски път по долината на реката,идваща от Кацата и вероятно това е верният път.
       От към с.Йеловица пътят е разширяван,защото по него се извозват трупи.Има участък на Горско стопанство,чиято сграда е на чудно красива поляна с изглед към върховете Копрен,повтарям,те са пет.След този горски участък пътят вече става оригинален,като по него могат да преминават само джипове.Пътят продължава покрай долината на реката,чиито скатове стават все по-стръмни.При сливане на две реки римски пътища продължават покрай двете. По дясната река пътят води като направление право към седловината Кацакамък,но след около два км. става непроходим.По него вероятно са минавали сръбските граничари,но сега мостовете са паднали,а долините на реките са много опасни.
      По лявата река пътят се изкачва в по-широка долина покрай водопади и се забива в букова гора,най-дивата и страшна,която съм виждал през живота си.Пътят е с разместени камъни от пороите,но трасето е  запазено. По него не е възможно да се върви,поради което ползвах участък от гората,за да достигна алпийския пояс над нея.Еднственото нещо,от което не изпивах страх в тази гора бе това,че в този мрак не може да живее мечка.Може би след премахването на сръбските Гранични войски,когато тук е възможно да са бракониерствали офицерите, аз съм следващият,който влиза в тази гора. Такъв мрак, такав влага,такава страхотевица не бях виждал в никоя букова гора.
     От гората не намерих къде излиза пътя,но възможностит са две: Едната е да завие по наклонените алпийски ливади в посока на седловината  Кацакамък и втората е да завие към другия римски път,който прехвърля Балкана през седловината до Трите чуки.Това ми се струва по-верятно.Опитите ми да намеря пътя,който оставих защото е непроходим от подраст и падналите мостове също пропадна.Той е наразличим в алпийската част на планината, но долината на реката излиза точно под седловината Кацакамък.Остатък от трасе на римския път до седловината Кацакамък така и не намерих,но съм сигурен че го има.Не разполагайки с убедителни доказателства изградих нова версия за този древен път между двете села.Мисля,че от с.Дива Слатина по долината на реката в посока на Кацата,по която има останки от римски път е минавал този древен път,който търся и който след долината вие по гористите стръмнини на изворния й басеин,наподбяващ фуния,после се изкачва на Кацата и от там слиза в непроходмата днес долина,през която също преминава римски път.Това е най-краткият път между селата.Не е възможно да има път до седловина,която пътят да не прехвърля,а да продължава под билото и то в зона,където падат лавини.Римляните не са били толкова глупави.
    Това допроучане оставям на други.Изказвам съмненята си,доказателства не намерих.Теренът е много труден,дивотията -   пълна.Но за себе си съм убеден: 
Пътят започва от с.Дива Слатина,минава по долината на реката,идваща директно от Кацата,преодолява със серпанини ужасно стръмните й и гористи скатове,прехвърля седловината и се спуска в долината,която не успях да преодолея.По нея той слиза в с.Йеловица.Ако някой реши да търси пътя,това са координатите му.Той е там! Но да се намери трасето му в алпийската част на планината и у нас и в Сърбия е много трудно поради релефа на планината.При нас е обраснало много,а в Сърбия има опасни скални участъци. 
 

image

Оригинален римски път!Най-горният ред камъни са наредени изправени и не могат да се изваждат без да се разчупят съседните им.Под тях се редят много големи камъни върху скали,които са така моделирани,че да не могат да се плъзнат камъните от тях.По дребни камъни са ползвани за напасване на изправените камъни към големите под тях.

image

Участък от римския път между селата Дива Слатина и Йеловица в Сърбия.
Пътят е разширен от двете страни с ленти от камъни,за да могат да преминават по него камиони.

image

В този участък трасето на римския път е разширявано заради камионите на Шумското / Горското/

image

                  Построеният преди 2000 одини път още се ползва.

image

                              Древно и съвременно по римскя път



Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12286626
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930