Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2011 22:35 - ОТНОВО В ТЪРСЕНЕ НА РИМСКИ ПЪТИЩА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2576 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                              ОТНОВО  В  ТЪРСЕНЕ  НА  РИМСКИ  ПЪТИЩА

 

     Много бързо минават годините.След отпадането на клеона и системата С-100 аз може би бях първият турист,който се ориентира да пътува по границите ни,половината от които са вододелни била на планини.Планината обаче,която ме плени с хубостта си бе Западна Стара планина.Първият поглед,който хвърлих от Копрен и Вражата глава към Сърбия остава за мен незабравим и още от тогава /1990 г!/  започнах да правя планове как да посетя тази част на планината.До приключването на юговйните и наличието на тенденции в Сърбия да се приобщят към ЕС това не бе възможно.Днес обаче туристическо посещение в планините на Сърбия е възможно.Някогашните сръбски застави,от които толкова ме беше страх и отлично подържаните им пътища и пътеки в алпийската част на планината ще бъдат базите ми.Първите ми преходи ще бъдат между села от двете страни на билото на Балкана,които ги свързват римски пътища.Сега ще бъда в сръбските села и над тях.От с.Копиловци към с.Дойкинци преминава римски път,римски път свързва и селата Чипровци – Топли дол,Чупрене – Църни връх и Стакевци – Равно буче.Етапът на проучване приключи.След толкова дълго очакване тръгвам с голямо напрежение.Заради трън в крака ми се наложи да отменя датата и съм пред екслоадирване от напрежение.Турист с трън в крака,това е все едно на бать Бойко,дето всички жени в България го харесват и искат,да му цъфне генитален херпес.Много е непрятно.

     Балканът в Сърбия не е осечен от мутри и е обявен за парк.Сега ще видя как стоят работите там.Погледът от билото на Балкана към сръбската част радва окото с оформените си и подредени ливади,градини и тъмни,гъсти гори.А как е при нас,нека някой се качи на Руй и погледне.Контрастът ще го смая...

 

                                                                                                                   Тов.   Пр.




Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. tomdju - Надявам се да споделиш с нас
12.09.2011 23:22
много красиви фотоемоции!
цитирай
2. vahisht - Ще се ...
13.09.2011 09:56
Ще се радвам, ако покажете и някоя друга снимчица на римския път в този район!
Планинарски поздрав!!!
цитирай
3. marknatan - Хубаво, че си започнал да изследваш ...
19.09.2011 02:34
Тов.пр.,

Пожелавам ти успех в начинанието,може би не ти трябва ,но ето една сръбска генералщабна карта за района от 1894 г .по добра е от гугъл изображение,но е с пътеките !
надявам се да ти помогне
https://picasaweb.google.com/lh/photo/tPxYl12xdos6QeV7LYEFpnNTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink
ето от същата супер карта на сръбския генерал щаб за района на Ком и пътищата през него и сребърна за берковица
https://picasaweb.google.com/lh/photo/lc19RYUHaveYrVEMNKDMXnNTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink

Горе вдясно има лупа,натисни ,отваря картата,долу вдясно има увеличител и се вижда по добре от оригинала ,тъй като е увеличено


австрийската
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Sg_KyxT6VnYZoVip2fOcinNTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink
https://picasaweb.google.com/lh/photo/Sg_KyxT6VnYZoVip2fOcinNTTxUp3TrwjpK1-DHba4I?feat=directlink


Хубаво ,че си започнал да изследваш античната Дакия ,защото точно това тук е тази Дакия ,заради която ромите започват войната заради ценните метали в техните планини

за това ще напиша по широк коментар за дфа изложа впоследтвие мнението си.

Улпия Сердика днешната София е основана от Траян (98-117) след победата му над даките става столица на това което е Дакия. Известно е ,че Рим започва войната защото му е трябвало златото и среброто на даките.
Нека да не си предсравяме ,че това злато било само в Карпатите както ни го описват, и това били там даките и дакия. За името тракия се знае по малко отколкото за името българи. Единственото сигурно значение е ,че понятието тракиец означава златотърсач в един етап. Такива са указани и бесите. И територията на тези племена се нарича тракия.на златотърсачите тъй като от тази територия е добивано злато.Дори при обсадата на Константинопол турците не разчитат толкова на оръдията си колкото на подривно монно дело извършвано от беси,минщри,златотърсачи ,които ги бяха взели от Ниш..Така че когато Рим тръгва за златото на даките и ги побеждава ,победителят основава изброените по долу колонии. Колонии римляните като правило правят на границата с вражеската територия или вътре в нея. Дебелт Deultum, ,основана от Веспасиян(69-79) ,и по това може да се определи къде е границата тогава. По Улпия Сердика,Никополис ,Марцианопол може да се установи къде и кое е границата на тази т,нар. Дакия. И кои други територии присъединява по Траянополис,Августа Траяна.Тези беси около Сердика и на запад,северозапад са в Дакия. Границата ,физическата ,териториалната е прохода Траянова врата. Всичко това на запад от нея им и насевер от Хем е Дакия и попада под влиянието на Рим.Защото се разглежда като територия .Независимо че тези три града използват гръцки букви а столицата на Дакия Виминациум пишат с латински те са една територия ,която попада под юрисдикцията на Рим.Това се запазва дори и по времето на Борис. Племената в тази територия ,научаваме още от Плинуй наричат реката от едно място ,където се вливат дест реки Истър. Това е мястото по късно на българския град Акциум.Реката в полето под Витоша също бесите я наричат искър.Каквито и имена да са давани на тези племана,те винаги наричат тази голяма река Истър.
За ориентировка и за да изясна идеяата си преписах един свой пост .
Та в този район ,в който има най-много римски пътища в бг-то,както и сега един два са били главни и направени с цел преминаване на планината,алпината(магистралите)
Другите са за достъп до рудниците.
тези рудници са засипани след появата на османлиите и попадането на българската земя по техен васалитет. османците дават разлиучни концесии тук ,но почти нищо не е намерено от тях.
Гледай и за тези антични рудници . може да им се е разкрил входа на някои. (катпо на тази пещера около комщица,дето едвал я бяха преоткрили спелеолозите. Сигурно пак е затлачена.
та пожелавам ти успех.
натан
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188819
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031