Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2011 23:46 - СУКОВСКИЯТ МАНАСТИР ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3436 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 18.08.2011 00:25

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

          Суковският манастир Пресвета Богородица се намира в Сърбия малко след Димитровград след отклонението в ляво за с.Суково.Манастирът се възстановява сега.Има огромна църква и ремонтирана вече жилищна сграда.За да се възстанови църквата е необходим много труд.Местността е много красива.За да е достъпен манастирът има построен мост за него над река Ерма.
          Манастирът е и интересен и красив,но бисерът тук е Погановският манастир.Такава природна красота около него,такава архитектура на църквата и на жилищно-стопанската част се среща много рядко.Може би само в Черепишкия манастир.

image

                                               Църквата на манастира

image

                    Долу - продавница,горе - стопанско помещение.

image

                                           Старата часта на манастира

image

                                              Жилището на монасите

image

Камбанарията на църквата.Тук няма цигани и НАДИН и камбаните продължават да са неоткраднати.

image

                                              Част от комплекса на манастира

image

                В църквата Пресвета Богородица

image

                                 Олтарът на църквата Пресвета Богородица

image

                                    В църквата Пресвета Богородица

image

                                         В църквата Пресвета Богородица

image

По гробищата на селата в Понор планина такива кръстове поставят на гробовете на починали жени.И този кръст е гинцки.Ако някой се съмнява,да посети гробището на село Завидовци.

image

И този кръст е правен в Гинци.Този модел се поставя когато е починала жена.

image

     Кръст,правен в село Гинци.Точно такъв кръст Иван Костов и Евгени Бакърджиев със съгласието на кмета на Гинци откраднаха от гробището на Гинци и побиха до параклиса на НДК в памет на убитите по време на тоталитаризма хора.Който е виждал кръста до НДК нека го сравни с този и близнака му в Гинци,вторият неоткраднат шедьовър на каменорезбата на гинцкте майстори-каменорезбари.
     Тяхната идея много ми хареса и аз я възприех.Когато имам да правя помен вече не правя пита за него,а отивам и открадвам от черквата една пита за помен на някой друг и с нея правя моя  помен. 


image

Този кръст не правен в село Гинци.Той е от друга школа каменорезбари.

image

Паметник на загиналите при войните сърби от Суково.На всеки,дал най-скъпото - живота си за родината,името е вписано в паметник в селото му. 

image
    Този югославски камион ФАП продължава да служи на сърбите вече 50 години.За него и до днес има резервни части и краят на неговото време не се вижда.Той е живата история на транспорта им,както прословутите ЗИС - 5 за Съюза.Освен този камион сърбите произвеждаха и още един,ТАМ,чиито шаси ставаше и за автобуси.После правеха леки автомобили в металургичния завод в Крагуевац.Същият този завод е правил оръдия за нуждите на войската,ползвани в сръбско-българската война.Заводът бе разрушен от бомардировките на НАТО.После го купи един български циганин,мафиотът Валентин Захариев,човек на Иван Костов,който купи и МК Кремковци,още един завод в Косово и ОЦЗ - Кърджали.
    Сърбите имаха право да си купуват камиони за личното стопанство,защото там ТКЗС или колективное хозяйство не е имало.В един двор видях изоставен камион,върху карусерията на който растяха дървета,а увивни храсти бяха превзели кабината.Същият мотив видях с един трактор.Причината за това е липсата на цигански баднди в Сърбия и срастната с държавата престъпна скрападжийска мафия. 



Гласувай:
8



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12184613
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031