Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2011 22:27 - ЗОВ ЗА ПОМОЩ НА ВАКАРЕЛСКИЯ МАНАСТИР
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 3209 Коментари: 3 Гласове:
7

Последна промяна: 05.06.2011 23:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Вакарелският манастир Света Петка пустееше от 1944  до 2009 г.Тогава тук дойде монахиня Агнеса и го възстанови с усилен труд и помощта на хората.Остават обаче две неща за възстановяване,които не са по силите на монахинята и тя се нуждае от средства и помощ.Първото нещо е възстановяването на кладенеца,който бе затрупан с камъни от комунистите след изгряването на свободата през 1944 г.Вместо попове да лъжат хората по църквите,те трябваше да бъдат поучаване вече от Гошо Тарабата,написал за тях  заветите си.За изваждането на тези камъни  от кладенеца са необходими средства и технически ръководител,който да проведе този процес.Не се знае какви камъни са дотъркалвани и спускани в кладенеца,но са необходими каменари,които да ги цепят до късове,които могат да бъдат изтегляни до горе с познатата ръчна бунарджийска лебедка.Кладенецът е облицован по класическа технология с камъни,които се самонатсискат и отворът му представлява конус,който в горната част се стеснява до 60 см.светъл отвор.Няма да е лесно,но ще е по-лесно отколкото да се изкопае и иззида нов.
    Второто нещо,от което се нуждае манастира е електрозахраването му.ЧЕЗ може да направи отстъпка от цената,могат и разни спонсори да помогнат.Вариантите за захранване са два,но по-добрият е да се направи мачтов трафопост,захранен от минаващия до манастира електропоровод 20 кV.Необходим е един малък тр/р 20/0,4 кV и мощност 50 кVА.Такъв може е да бъде подарен от всяко предприятие.Остава изкопаванто на дупката,изправянето на стълба,окабеляването.Цената на едно такова съоръжение не е повече от 4 - 5000 лв.но за присъединяване от ЧЕЗ искат много голяма такса,защото са рекетьори.Кметство Ихтиман,чиито средства отиват за помощи за циганите,местното Енерго и ако се намери някой човек с възможности,те биха могли много да помогнат да стане това по-скоро.Мутра може да даде милион за кола,но десетина хиляди за две толкоз важни неща не могат да се намерят.  Докато това обаче стане,необходимо е посетителите на манастира с коли да оставят туби или шишета с вода.В противен случай вода трябва да си носи монахинята сама от аязмото,което е на 100 м.по вертикала по-ниско от манастира и отдалечено на километър.За жената това е непосилен труд и трябва да й се помогне.На времето хората носеха вода в Хаджидимовския манастир Св.Георги до построяването на водопровод за него.
      За манастира и целият прекрасен район около него има голяма заплаха - да се отдаде районът за концесия за добив на инертни материали.Те биха намерили приложение за строеж на магистрали и за износ в Стара Европа,където не обичат да си разбиват природата,а предпочитат да разбиват чуждите.И се обогатяват яко от разрушането на природната среда,както английските концесонери на Софийска вода с месечни заплати по 69000 лв. и право да теглят пари за лични нужди без ограничение за сметка на фирмата.А на тези скромни хора,отдали живота си в служба на Бога,няма кой да помогне...
     Отбелявам,че този район е прекрасна туристическа дестинация.Това е изворната област на р.Ихтиманска,където растат едни от най-красивте дъбови гори.Подчеравам,дъбови,а не церови.Тук има дървета по на 500 и повече години,избегнали брадвата и моторните резачки на мутрите.Това е кът от рая,който трябва да опазим,но и да посетим.Сторим ли това,ще го обикнем.


image
 
Затрупаният с камъни кладенец на манастира с цел прогонване на монасите от него след  Деветото.Те наистина бяха прогонени,но от 2009 г.тук дойде монахиня Агнеса с мисия да го възстанови.Нека й помогнем с каквото можем!

image

                                   Вакарелският манастир Света Петка

image

                    Перуника в двора на манастира

image

                           Гробът на отшелника Костаки

image

                                                       Монахиня Агнеса

image

                                                        Монахиня Агнеса 

image

                             Икона от църквата на манастира

image





                            Икона от църквата на манастира

image

                       Икона от църквата на манастира

image

                      Икона от църквата на манастира

image





                        Икона от църквата на манастира

image

                        Икона от царквата на манастира

image

                  Две посетителка на манастира Св.Петка с монахиня Агнеса



Гласувай:
7



1. rebu - ЧЕЗ
10.07.2011 21:54
Не разчитай на тези дори и в мечтите си. Шефовете са евреи и сатанисти, никъде не са дали нищо на манастир или храм. Например Гигинския манастир - възстановен от обори и кошари, министър-председателя ходи да открива новият храм и има много нови постройки, но ток НЯМА. ЧЕЗ не дава!
цитирай
2. анонимен - Свети места
01.03.2012 21:24
Здравейте Коста!
Радостно съм изненадан, че манастирът се съживява. Преди 3 години бях там и беше пуст.
Имате ли някакви координати на монахинята, има ли дарителска сметка?
Поздрави!
Георги Чараклиев
цитирай
3. planinitenabulgaria - Г/н Чараклиев,
01.03.2012 22:33
Нямам кординатите на монахинята, по-точно, не мога да ги намеря. Като се стопят стеговете той е достъпен с кола, а сега е достъпен ако се остави колата във Вакарел и се отиде пеша да него.
Поздрави,
Коста
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12190917
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031