Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.02.2011 22:51 - ТРИ ИНТЕРЕСНИ РАЙОНА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Туризъм   
Прочетен: 2537 Коментари: 3 Гласове:
3

Последна промяна: 08.03.2011 11:51


 

                                                  ТРИ  ИНТЕРМЕЦИ  ОПУС 308

 

         Интермецо №1:

 

         Една доста известна фабрика за шоколади в Швейцария,МИЛКА,има и български корен.Този факт е малко известен у нас и искам да напиша,каквото ми разказаха за този случай в село Комщица:

         Имало една красива мома от това село,която швейцарци срещнали в България и един от тях я поискал за жена.Това става в началото на 20-и век,когато България е в близки отношения с Германия.В тази връзка тук са идвали и швейцарци с цел търсене на суровини и материали,необходими им за високите тогава технологии.

         И Милка си харесала швейцареца,който й предложил да му стане съпруга,родителите дали ръката й.Така тя заминала за далечната страна.Малко години минават,ражда им се син.Мъжът й се опитал да започне бизнес с шоколад и построил някакъв цех за производствато му.Работата потръгнала,влаганите материали били превъзходни,но Милка,съвсем млада,починала от някаква болест.Пожелала да бъде погребана в родното си място,в село Комщица,което мъжът й изпълнил.

        Продукцията на швейцареца са оказала доста търсена и той вече със сина си започнал да строи фабрика за шоколад.Построили те фабриката,която по настояване на бащата била наречена МИЛКА.

        Гробът на г/жа Милка е в гробището на Комщица,но до сега не съм имал време да го открия и снимам.

        Мнозина,като чуят за фабриката МИЛКА си мислят,че името й идва от една крава с такъв надпис.Не е така.Името й е в памет на  съпругата на основателя й,която е починала много млада.Милка от с.Комщица.

 

                                                                                       Т.   Пр.

 

         Интермецо №2:

 

         Село Ваклиново:

         Околностите на това село са един бисер и ще пиша за него,защото много малко хора са чували за него.Причина за това са лошите пътища до него и крайно неудобното му за достигане място.

         Селото се намира в дела на Родопите,наречен Добраш.Това е един много голям дял от Родопите,най-западният,извисяващ се над реките Места и Доспат.Като съхранена природа този е на първо място сред тази огромна,дивна планина.Има иглолистни гори,защото височината му достига до 1900 м.н.в,широколистни,както и много скали.Дори има рид Каялийка,като турската дума кая означава скала.Ще отбележа,че новото шосе от с.Осеново до с.Рибново е връх на красотата,но и че има път за туристи,проходим и от по-високи коли,който започва от махала Медени поляни и достига чак до град Доспат.По-панорамен път от този аз не знам.Той е като че направен за да се разглежда Южния Пирин от него.В този рид има и села - архитектурни паметници като Ковачевица,Долен и др.

       Село Ваклиново е в този район,в долината на един от горните притоци на река Доспат.Река Доспат също е изключение за Родопите,защото тече на юг.Името на селото е дадено в чест на един граничар,редник Ваклинов,убит там на моста на реката.Тръгнали някакви да бягат в Гърция,те въоръжени,граничарът въоръжен,гърмяли се по моста в името на строя,при който живееха най-щастливите хора на света,момчето отишло.Сеге се преминава свободно през района.Защо бяха тези просототии като гранични ивици,три броя,клеонове с ток,войски.А по Беласица - прикрити пътища и бетонни огневи точки.

      Тук в целия район живеят помаци.На времето имаше пътека от Ваклиново до Бръщен,сега има третокласен път.Доста се слиза и се изкачва,за да се преодолее разстоянието между тези две села.Всичките села тук са бисери като местоположение,ще посоча някои от тях:Црънча и Бръщен,Жижево,Кочан,Сатовча,Долен,Плетена,Абланица и Вълкосел.По времето на социализма тук имаше някаква работа покрай добива на уран в Барутин и Любча,имаше и шивашки цехове.Навсякъде се гледаше тютюн и животни.Ореше се с рало.Днес държавата тотално абдикира от този район,а ДПС се опитва да го яхне за да гласуват хората тук за тях.Тук е селото Кочан,от което помаците преебаха Догана.Докато ги лъжеше,че разпредлял паричните порции и ще разпредели и за тях,те го заснеха с мобилен телефон и сложиха началото на края на кариерата му на политик,в действителност - маша на ДС.

     Характерно за помаците е,че правят големи къщи,защото раждат много деца.Бедите обаче,които ги сполетяха с въвеждането на демократическия реализъм из този край ги удариха много жестоко и водят до трайно обезселване на района.Затвориха разните цехове,удариха ужасно производителите на тютюн,каато въведоха цена от 3 лв./кг.Работата по тютюна е много трудна и изисква съответни умения,допълнителна обработка,места за сушене.Реалната цена на тютюта не може да бъде под 10 лв./кг.Обработеният и вложен в цигарите тютюн добива цена над 20000 лв./кг.А го купуват от тези трудови хорица по 3 лв.Последният пристан на тези хора да оцелеят са животните,но там пък има нетютюнови мутри: месната мутра,сиринената мутра,млечната мутра,пуешката мутра,вълнената мутра,гъбната мутра.Всичките те просто живи дерат тези работливи хорица.Младите хора напускат този ненужен повече на страната район,от който държавата абдикира и търсят работа по Благоевград и дори чак в София.Ислямът задръжа в значителна степен възрастните хора в планината,защото ако слезат долу,те ще живеят при друговерци,но това вече не важи за младите хора.

      И тук има схема на грабеж от природата,разбира се.Върнаха уж на хората гори,дойдоха дървените мутри,изкупиха ги по 50 лв./дк и си уредиха да ги секат.Може ли някой нещо да им каже,горите са си техни.Пениси на ДПС-то по линията на Министреството на горите.Разбойници!

      Самите села в района са в доста голям контраст едно спрямо друго.Напр.Рибново и Ковачевица или Абланица с хубавите разбрадени булки с бебешките колички,които пият кафе и с.Вълкосел,със забрадените жени.

      На туристите,незапознати с този район – приятен път.За него ще направя едно пространно писание както за Искърския пролом.

 

                                                                                                     Т.     Пр.

 

      Интермецо №3:

 

      Паметникът на Вазов при Залъмовото кладенче:

      Имаше такова нещо,вече не!Залъмовото кладенче се намира след пресичането на рида Хубавец в Балкана,като се тръгне от х.Добрила в посока х.Левски.Освен това кладенче има още десетина рекички,от които животните пият вода,но в това кладенче водата е най-студена и чиста.Мястото е част от водосборната зона на резервата Стара река,за мен един от най-красивите резервати,обърнати на юг.Огромното наклонено пасище е давало храна на хиляди овце в миналото по високата и на крави в по-ниската му част.Наблизо,в обратната посока към х.Добрила се намира известната местност Зли пролез или Урвата на Амбарица,по която са се катерили гражданите на Сопот,бягайки от турците след повторното му завземане  от тях.

       След Освобождението Вазов пише романа Под игото и за да опише вярно ужаса на бягащите хора по урвата,търси спомени на хора,преживяли този ужас.Между тях има няколко овчари със стада покрай Залъмовото клъденче и Вазов ги посещава.За отиването си при тях,той пише: „Възкачих се на Стара планина”.Мястото на срещата на Вазов с тези хора е историческо и по-късно тук се прави паметник,на който върху бронзона плоча с неговия образ бе отразено събитието.Казах бронз,значи цветен метал.А тук идват цигани с коне да берат боровинки и нека някой да познае от три пъти какво стана с бронзовата плоча с образа на Дядо Вазов.

    Днес каменната подложка стърчи със страшна сила.Снимката на този скелет,символизиращ културното ниво на съвременна България,преди години поместих в блога си...

 

                                                                               Т.  Пр.

    

 




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Милка
27.02.2011 09:58
Красива история за Милка от Комщица, но официалната версия в сайта на фирмата е, че името идва от Милх ("мляко" на немски) и какао, взимат се първите две срички и се получава Милка. Като хора, който сържат на историята, швейцарците едва ли биха пропуснали този романтиче факт. Предполагам, че става дума за легенда на местните хора - сигурно имало някаква мома Милка, която пристанала на швейцарец и пр. Любопитно би било да се проследи един такъв живот...
Благодаря за четивото и поздрави!
Един читател
цитирай
2. анонимен - Милка
27.02.2011 09:59
Красива история за Милка от Комщица, но официалната версия в сайта на фирмата е, че името идва от Милх ("мляко" на немски) и какао, взимат се първите две срички и се получава Милка. Като хора, който сържат на историята, швейцарците едва ли биха пропуснали този романтиче факт. Предполагам, че става дума за легенда на местните хора - сигурно имало някаква мома Милка, която пристанала на швейцарец и пр. Любопитно би било да се проследи един такъв живот...
Благодаря за четивото и поздрави!
Един читател
цитирай
3. анонимен - 19 век в началото - в близки отношения с Германия?
04.03.2011 21:38
По онова време България не е съществувала като държава, а повечето германци не са знаели къде са земите й на картата на Европа. Може би за 20-ти век става дума?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12187073
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031