Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2021 21:42 - Пет престъпни схеми за измами доминират в българския Интернет
Автор: garvan Категория: Технологии   
Прочетен: 1767 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
             Според ръководителя на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП Вл. Димитров, цитиран от редица български медии, широко разпространение са получили пет  схеми за измами в Интернет, по-всяка от които има средно по 1-2 ма пострадали на седмица от страната. Но само за един ден миналата седмица - сряда, в отдела са постъпили 70 сигнала за злоупотреби в тази насока.

При първата схема, чрез една от най-големите платформи за безплатни обяви у нас, измамници  се свързват с продавача и дават адреса на фишинг сайта за „разплащане“. След като продавачът си въведе личните данни му източват банковата карта. Като правило след това измамниците си пазаруват техника от онлайн магазини или захранват различни банкови сметки с откраднатите пари.

Втората схема е свързана с купуването на автомобили от Европа (Германия, Англия, Швейцария) през един от най-големите немски сайтове, на които се публикували фалшиви обяви от организирана престъпна група (ОПГ) от Северна Африка. Измамниците изпращат на потенциалния клиент чрез чат приложение фалшиви снимки на собственика на автомобила, и дори на паспорта му. Престъпниците изпращат своя банкова сметка в Португалия или Англия. Сумите, които изпращат, тръгват от 9-10 хил. евро. След това финансови мулета ги теглят, или прехвърлят в други сметки.

При третата схема измамници се свързват през сайтове за запознанства или фейсбук с демонстриращи по-висок жизнен стандарт дами. Обещават скъп подарък. След 2-3 дни въпросната жертва получава мейл от „транспортна фирма“, че стоката е задържана в Унгария или Гърция, на митницата и трябва 2 хил. лв., за да се обмити подаръкът. Жертвите пращали парите по банкова сметка в Португалия, Малайзия или Англия. След още 7 дни измамниците пишат, че „скъпият подарък“ е спрян в чужбина, а вътре има 80 хил. евро. Жените превеждали по 8-9 хил. евро за „освобождаване“ на пратката. Някои от жертвите, дори теглили бързи кредити или са залагали вещите си.

 При четвъртата схема ОПГ  от Северна Африка проникват неоторизирано в електронната поща на фирми, обикновено с оборот над 15 хил. евро. След като наблюдават меила какви поръчки се правят, как става разплащането, започват да водят кореспонденция от нейно име. В момента най-атакувани са компании, които внасят медицински техники, реагенти и лични предпазни средства срещу коронавирус. Според данните на  ГДБОП засегнатите фирми обикновени губат по 40-50 хил. лв. по този метод.

Петата престъпна схема е свързана с т.нар. инвестиционни измами. Хакери звънят на човек и му предлагат да се включи в нова инвестиционна платформа, която търгува акции на известни гиганти като „SpaceX“, „Amazon“, „Microsoft“. Първата инвестиция обичайно е 200 евро. След което обясняват, че са купили акции за 20 хил. евро. Следват серия обаждания и исканите суми нарастват. Обикновено жертвите губят 20-30 хил. лв., но имало преди време мъж, който изгорял с рекордната сума от 500 хил. лв.

Използвани източници:

https://www.monitor.bg/bg/a/view/shefyt-na-otdel-kiberprestypnost-pred-telegraf-obirat-ni-v-neta-po-5-shemi-251157




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031