Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2008 00:49 - Харман кая. Прелести и тайни...в Родопа планина!
Автор: fenor Категория: Технологии   
Прочетен: 19371 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 11.05.2009 20:53


Предишният постинг завърши с преживяванията ни в хладните води на язовир "Кърджали", след като бяхме посетили тракийското скално светилище на Великата богиня майка, място което днес наричаме "Утробата" или "Вулвата". Като свалихме от плещите си неприятните усещания предизвикани от августовската жега тръгнахме към автомобила си, оставен по-горе на склона, където върви асфалтовия път, за да продължим пътуването. Пътеката, лъкатушеща през бодливите храсти, ни изведе на една поляна, непосредствено под пътя. Тук от земята стърчи малка скала. 
image

На връхната и част е издълбан плитък кръгъл басеин(около 80 см в диаметър и 10-тина см дълбок ). Ниско на дъното в южната част на периферията му личи малък отвор. Течността, която е била събирана там, при отпушване на този отвор се е разливала по скалата. image

Скаличката е оградена със зид, незнайно кога строен, а наоколо едва личат основите на няколко постройки. Обекта е частично проучен, и експониран от сдружение "Перперикон - Татул", за което свидетелства поставената наблизо обяснителна табела.
image 

Такива вдълбавания в скалите(обикновенно във варовикови скали), са извесни на много места по българската територия. В Родопите, Сакар и Странджа се срещат най-често, но са познати и от някои райони на Средна гора, Източна Стара планина и почти по цялото Черноморско крайбрежие. Българите наричат тези, изкуственно създадени преди незапомнени времена басеини в скални култови места, с показателното име "Шарапани". Турски говорящите им казват "шарапташ". И едното и другото име значи "съд  за добиване на шара, или шира". Така се нарича сокът добит от смачкани уздрели зърна грозде. От него се прави оная божествена напитка, виното, което сгрява сърцето и услажда душата, когато се пие разумно, и с въображение. За съжаление някои хора просто го лочат. Но това е друга тема. Думата ни е за тези изкуственни басейни издълбани в скалите, на някои култови места, вероятно останали от траките. По нататък ще ги срещнем отново.
След като се срещнахме с приятели минъори от рудниците в Мадан и Рудозем, където в действащите мини излизат най-красивите минерали и кристали решихме да потърсим друго скално светилище от древноста, обозначено на картата на Източни Родопи като Харманкая.
Начинанието ни се оказа доволно трудно, тъй като обекта, макар и известен на науката( ако напишеш името в Гугъл, ще излезът няколко известия и публикации за него) не е все още експониран и пътя към него не е маркиран. След извесни пътни перипетии по тесните, но хубави междуселски пътища и много разговори с месните люде, които охотно или не съвсем охотно ни упътваха,
image
Селце в Източни Родопи.

най после се добрахме до мястото, скален рид над една рекичка в района на с. Биволяне.
image

Мястото е лесно достъпно, на 15 минути ход встрани от пътя по черен горски път се стига до една впечатляваща скална тераса. От едната страна е 30 метрова пропаст, а от другата бабунеста ръждивочервеникава вертикална скала, сякаш натрупани едно върху друто гигантски зърна гразде, или пък още по гигантски житени зърна(нали все пак месните хора го знаят като Харманкая).image

Терасата е голяма наистина колкото един харман(около 25 м в диаметър). В края на терасата откъм пропаста, макар и ерозирала, се мъдри въздесъщата "Шарапана". Отворът и е от към ръба на скалата.image
Каквото и да се е събирало в този изкуствен басеин при отпушване на отвора то се е изливало върху скалите над рекичката долу.
image
Почти същата правоъгълна ямка има и върху терена горе, над "бабунестата скала". 
Това  е "Харманкая" - "Вършитбена скала", каквото е значението на името.
Няма да повтарям тълкованията на другите автори, всеки който се интересува може да ги намери в интернет или в специализираната литература.
Лично аз предпочитам да се доверя на топонимията, такава каквато ни я предава местното население в името на мястото -"Харманкая" равно на "Вършитбена скала".
В днешния български език са познати поне три думи за мястото където се извършва вършитбата - процесът на отделяне на зърното от житените стъркове.
С една старинна дума, все още запазена в Западна България,  мястото за вършитба се нарича "гумно". Също толкова старинна е думата "ток", с която се обозначава такова място в Североизточна България.
В по-голяма част от българската територия мястото за вършитба е познато с турската дума харман. Смята се че тя се е наложила по административен път през столетията на игото, когато на такива места се е събирал натуралният данък.(Вакарелски, Хр. Етнография на България)
Няма да гадаем с каква дума са го наричали тези които са създали и използвали култовото място в древността, нито какви точно ритуали са извършвали. Умозрителните съображения изказани по-горе се налагат от самосебе си, но те не разкриват загадката. И все пак.
В Централна Стара планина съществува топонимът "Маркови Хармани" - една обширна тераса, южно под връх Амбарица. Там митичният герой вършеел едрото си жито(Топоними и легенди от Троянския Балкан, сп. Поселищни проучвания 3-4 от 1995г). Сравнението се налага само.
Тръгнахме си от Харманкая всеки със своте впечатления и мисли. Край пътя се редяха каменни къщурки и зидове ограждащи патриархални дворове. В края на една окосена поляна видяхме най-романтичната купа сено, която може да измисли въображението.
image

Не ви ли прилича на приказната къщичка на Баба Яга, която разказват че стояла върху кокоши крака?
Побързахме към следващия си бивак, на брега на р. Арда, край село Студен кладенец.



Тагове:   ток,


Гласувай:
2



1. anastasiia - Последната снимка е невероятна!:)
01.09.2008 09:35
Къщичката на баба Яга:)))
Отново прекрасен пост! Благодаря ти:)
Разходих се с удоволствие...:)
Чакам продължение!:)
цитирай
2. brey7 - Въображението
04.09.2008 16:41
в помощ на разума,за последната снимка.
Наистина страхотно въображение,за да не се мокри сеното при дъжд и да се проветрява.
Поздрави за красотите,които ни показа!
цитирай
3. yuliya2006 - ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА ...
01.11.2009 21:55
ИСКАМ РАЗРЕШЕНИЕ ДА КАЧА ПОСТИНГА КЪМ ПРОЕКТА

"НА БЪЛГАРИЯ С ЛЮБОВ - ПЛАНИНИ"
С ОБИЧ ДЖУЛИЯ БЕЛ
цитирай
4. fenor - Здравей Джулия,...
02.11.2009 08:16
...радвам се че постинга ти харесва за проект "На България с любов - планини". Използвай го! Бъди здрава, и се обаждай винаги, когато имаш повод! Желая ти весел ден и вдъхновение! :) :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: fenor
Категория: Технологии
Прочетен: 454036
Постинги: 45
Коментари: 269
Гласове: 5879
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031