Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.09 12:19 - НАВОДНЕНИЕТО В РЕГИОНА НА СТРАНДЖА НЯМА ДА Е ПОСЛЕДНО ЗА СТРАНАТА НИ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 200 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 11.09 12:20


 

НАВОДНЕНИЕТО В РЕГИОНА НА СТРАНДЖА НЯМА ДА Е ПОСЛЕДНО ЗА СТРАНАТА НИ...

   Изказвам съжаления към хората, които се удавиха, към тези, чиято собственост бе съсипана. Виновна е природата - за няколко часа да падне дъжду колкото е шестмесечната валежна норма не е нормално. Но виновни за този потоп са и хората...

   Такова наводнение имаше преди десетина /?/ години в Батулия. За този регион, възлюбен от мен съ писал доста постинги, цитирам един:

ПЛАНИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ :: СЕЛО БУКОВЕЦ, СОФИЙСКО - КРАЯТ НА ЕДНА ЛЕГЕНДА (blog.bg)

   Тогава реката от с. Искрец придойде, влачейки клони, дънери, камъни. Просветът под моста на р. Кръстешка е много голям, но той бе задръстен с клони и дънери, а допълнителен натиск върху свода на моста оказаха и камъните, които заради клоите не можеха да преминат. Резултатът бе отнасяне на свода на моста от натиска върху него. Мостът е строен по соцпроект, при който първо се изграждат опорите и след това се поолагат върху тях и свързват с колоните носещите елементи, фермите. Такива мостове днес се строят само над малки рекички по третостепенни пътища. Такъв тип мост бе и отнесеният при Царево;

    Как обаче се стигна до бедствието, което отнесе моста над с. Батулия?

    Община Своге е независима от София-област, какъвто статут има само Община Правец. Това не е сучайно, а предвидливо направено от политическата мафия. Причина за Свогенско да остане независимо е огромното му природно богатство, което при „разделяне на баницата” от управляващите партии бе превърнато във вакъф на ДПС. В Своге няма и един мюсюлмянини, но с прехвърляне на гласове от Истанбул по някакаква веменна инструкция, Общината започна да се управлява от ДПС. Впоследствие този модел се утвърди и след кратка промяна на управлението – големият Емил Иванов от ДПС бе заменен с малкия Емил, Ловеца, мафията се върна и сега е непоклатима. Някой би казал, това е много дребно за ДПС, те държат Съда. Никак не е дребно обаче.

   Една от многото мафии, която се зае със сеч на горите  бе тази на местен дърводобивник, наричан Белия Мерцедес. Прозвището му идвало от двата джипа бели Мерцедеси. Имал дърводобивна база при влизането в с. Батулия и връзки навсякъде. Той вземал на концесия от бабите, наследнички на гори, имотите им за по 50 лв, после уреждал сеч. И законно посякъл региона на Батулия, та чак до Мургаш, защото бил участник в схема с включени в нея нотариуси, общинари, горски власти, министри.

   Аз съм виждал от рида, на който е с. Кръсецц осечените церови /планински дъб/ гори, които тук преобладават по съседните ридове, напр. този, който разделя река Батулийска и река Оградишка. Картината е трагична, навсякъде сеч, леш !!!!!!!! Какво става обаче, когато няма гора. Възможността да се акумулира дъждовната вода в планината и после да извира на определените места намалява или дори изчезва. Много извори пресъхнаха, липсата на вода доведе и до миграция на хората.

   И един  ден завалява силен дъжд, за късмет само по една от трите долини на реката тук, Кръстешката. По Оградишката и Свиновската река не е валяло. Приижда реката, отнася трасето на пътя от с. Батулия за с. Кръстец и махала Свогето, една от най-високите в Свогенско.  С европейски средства мостът бе възстановен, ремонтиран бе и пътят от Батулия до Реброво. Финансова инжекция получихме от ЕС за около милион лева за поразиите, които причини мафиота Белият Мерцедес. Ако само той бе виновен, може би щяха да го държат отговорен, но налице е организирано престъплевние срещу природата, сеч на гората, която е причината за това бедствие. Затова много малко хора знаят за това престъпление. Аз съм един от тях. Отприщената заради посечената гора вода отнесе моста на р.  Кръстещка и отряза пътя на селяните към селата Огоя и Ябланица. По различно трасе пък се построи път за с. Кръстец.

   Още един такъв случай имаше  при Бургас. Циганите от наводнения квартал секли незаконно гората – крали дърва  - и хвърляли клоните в деренцето, което през лятото пресъхва. Но завалява силен дъжд, клоните в деренцето образуват вирчета и вирове за водата, която се задържа в тях. В един момент един от вировете прелива и се срутват всичките след него. Циганите, които посякоха гората и задръстиха дерето, изпитаха Божието наказание върху себе си.

   Още едни подобен случай:

   Не съм очаквал никога, че пътищата в Странджа сега са така занемарени, оказахме се аварийно в с. Варовник. Там видяхме възрастен човек, който ни даде информация кой път е проходим. С вода от един леген, събрана от улука на къщата, човекът си миеше главата. Той каза, че селото им е било обезлюзено след колективизицията и поради този факт то е изоставено.  Десетина души каза той, сме тук, но тук вече не може  да се живее. Посякли и гората над селото и то останало без вода. За десетина души, каза той, водопровод няма да се направи, нито път. И посочи как се снабдява с вода, събира дъждовната вода от покрива на къщата си...

    А сега за горите и реките в Странджа:

    Горите се предимно дъбови и бяха царство на дивите свини. Пътувайки  през горите през деня, въпреки че по това време свините спят, преди години те преминаваха през пътя по няколко. Дивите свини на Странджа са най-дребните в България, те са потти черни.

   Сега горите са посечени, пътищата са годни само за големите камиони, превозвощи дървения материал и джиповете, които возят секачите. На много места, където има обръщало за камионите има натрупани планини от дъбови трупи, чакащи от години да бъдат извозени. В оредената гора има натрупани купове отрязани клони. Тези клони ако са сухи и се запалят напр. от мигранти, ще стане страховит пожар.

   Странджа е планина с лек наклон, което създава две предпоставки. Първата е, че водата се задържа по дълго в горите, защото се изтича бавно. Уточнявам, че горските площи в значителна част обезлесени. А като ги няма дърветата какво става с дъждовната вода когато не може да се акумулира в гората е ясно.

    Поради лекия наклон на Странджа там реките текат бавно. Те изгреждат пълноводни, което е така, но дебитът им е слаб. И ако в тях се втече много вода, невъзможна за задържане в обезлесените горски площи, ето какво става. Като това в Царево. Валежи е имало и друг път в Странджа, но такова наводнение – не.

   И още една предпоставка за наводнения:

   Съществуват така наречените сухи дерета, корудерета, в които водата не тече през цялата година.. Тези дерета са в помощ на другите реки, в които вода има винаги. В карстовите планини където има обилен карстов извор, над него има още един отвор в скалата и при голям дебит,  вода започва да излиза и от него. За сухо дере посочвам прекрасната някога долина на рекичката Медов дол над Карлово. Това дере циганите превърнаха в боклучарник за отпадъка от боклука, от който те вадят суровини за скрап. Напълниха дерето с боклуци, ама то придойде. БелИте за тях бяха най-малки, но надолу по течениенто на Стара река стана страшно – голяма вода, влачеща бокуци.

    На много места в природата има дерета с временна вода в тях, но те са важни при силни дъждове. По тези дерета дъждовната вода се стича в големите реки или в морето. И не поразява квартали, земеделски земи.  Общината в Царево е разрешила на стоителните мафии /мафиоти?/ да запълнят деретата с пръст и строителни отпъдъци и те да бъдат застроени.Видяхме едно таков дере, където водата се бе завърнала. От една къща след заобикалянето й тя атакуваше следваща къща, изравяки основите им, видно изградени върху насип от строителни боклуци, с което дерето е било превърнато в терен, годен за застрояване.  

   Затова си мсля, че наводнението в Царево няма да е последно в страната ни. То е последствие от човешката прпостащина и безпардонност пред Майката-природа и тенденцията това на продължи и да се мултиплицира във времето, когато радевотрифоновата простащина се превърна в ценностна система на суверена...
Гласувай:
4Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 11276961
Постинги: 4355
Коментари: 10374
Гласове: 17718
Архив
Календар
«  Септември, 2023  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930