Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01 17:04 - ЕДИН ОТ ЗАВОИТЕ НА РЕКА АРДА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1211 Коментари: 3 Гласове:
5

Последна промяна: 23.01 17:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

                                   ЕДИН ОТ ЗАВОИТЕ НА РЕКА АРДА

   Има доста постинги за тази река, в горното си течение възлюбена от траките за техните светилища. Велика река е Арда, според мен най-великата в България. По промяна на дебита си обаче тази река е на едно от първите места в България. Причината за това е тънкият или изобщо липсващ почвен слой върху скалите на Източна Родопа. Поради тази причина при дъждове и бързо снеготопене водата няма къде да се акумулира и веднага се устремява към някое дере или малка река. Известно е, че р. Арда има водосборен регион по площ един от най-големите в България. Всички реки, които извират от региона, наричан Средни Родопи - този на изток от рида с изворите на р. Чепеларска, се вливат в Арда. И ако е имало дъжд на голяма площ, Арда става страшилище. Тя е в някаква степен укротена с двата си огромни язовира Кърджали и Студен кладенец и щеше да е изцяло укротена ако бе изпълнен според първоначвия замисъл яз. Ивайловград с капацитет 1000000 куб. м. вода а не както бе променен проекта на малко на 300000 куб. м. заради златните находища, в които няма злато.

   Гледах по телевизията залятия от Арда мост на  пътя, водещ от с. Китница към Ненковската планина, най-високото село от които е Русалско. Това върна у мен един много силен спомен:

     Пътувах от Кърджали към Русалско. Исках да се покача на на Ненковската планина изотзад, от към Русалско. От това село към Родопите около с. Загражден и към долината на р. Боровица има много пътеки, преди 1989 г. ползвани от местните турци животновъди. Днес те са обраснали, но още могат да се ползват. Всичките слизат в долината на реката свещу с. Тиква, приток на р. Боровица, тя няма име. По долината й преминава до днес запазен римски път от с. Тиква към Русалско, след това наляво към крепостта Патмос, след което слиза при р. Арда и продължава към Ардинския шейтан. Този път днес е под водата на яз. Кърджарли.

   От Кърджали за Русалско се пътува дълго. Ползва се пътят за Ардино. При с. Кобиляне има  разклон, пътят се закатерва по планината сериозно. Той се изкачва до с. Хромица и от него се отделя пътят с крайна точка с. Русалско. Най-високата точка е с. Голобрад. Не мога да преценя и няма как да попитам в с. Боровица турци ли са хората или помаци, говорят добре български език и помежду си говорят на  български. Тук хората са разделени на долините на рекичките на помашки села и такива с турски. Да си живеят в мир, да се разбират и годините между 1975 и 989 да не се връщат.

   След това село обаче какви красоти започват!

   Селото е в центъра на завой на р. Арда, с начална точка до Ардино и крайна гр. Карджали. От него се пътува през почти обезлюдени села по скат на рид, от който слизат рекички, издълбали си малки каньончета. Някога това е било дъно на море, което се е надигнало и затова този карст. Колкото има две еднакви облака, толко има и два еднакви каньона. Голяма красота. Достига се до един заоблен връх, последната и най-обгледна точка към Завоя на р. Арда, която от към външната страна оградена от Ненковската планина, свято място за траките. Вижда се началото на яз. Кърджали. Билото на планината /Ненковска/ се издига, виждат се страховитите скали под крепостта Патмос, после сдруги, които от билото на рида достигат чак до река Арда.

   Ще цитирам още два Завоя на Арда, този при с. Пъдарци и този между Следногорци и Ардино. Фантастично!!!

   Започва слизане към реката, което е доста продължитено и достига крайбрежието й. Там има почивен комплекс, предлагат и лодки. Само когато язовирът е над 80% пълен пред този комплекс има вода. А какви са скалите срещу него.  Долу има прекрасни ливади, насреща -  страховити скали. Сега времето е друго, трифоноворадевата простащина разся нихилизъм у хората и те предпочитат „красотите” на съседните страни, но не и своите. Които никога няма да видят и обикнат...

   Пътят продлъжава покрай Арда. Коритото е тясно и когато реката придойде водата се покачва високо, но пътя е още по-високо. Той слиза на моста, който показаха по телевизията как водата е 40 см. над него. Минавал съм многократно от тук, добре, че не съм попадал на наводнение.

  От моста нагоре започва стръмен път към с. Русалско. Той има отклонение, което слиза на пътя покрай р. Арда минава покрай Ледената пещера и Ардинския шейтан. Нагоре следват две села с име Сполука, става все по-красиво.

   Русалско е село, основана доста късно. Тук са живеели българи, има останала и църква. После са се изселили. На мястото, предназначено за търговия на хората от региона по-късно се основава селото. Накъдето да тръгнеш от това село надолу, достигаш до села и махали.

   Аз съм писал за това село, сега само ще отлележа, че наблизо има още едно село, Песнопой, чиито турци след 1989 г. се изселиха по Асеноградско. Има още хора обаче, които гледат овце. Има останали здрави страхотни къщи на търговците на тютюн. Те целите са от камък, много са високи и тесни, с разлчни орнаменти в каменния зид. Поезия! В долните им етажи се крият крави или коне, но следващият етап е идването на мечки и зимуването им в полуподземните етажи за животните.

   Най-интересното място тук е е вр. Бездювен. Той не е висок, но е труден за изкачване поради гъстата гора и мека пръст. Наблизо са останките от византийска крепост, Патмос, построена горе между скалните игли, каквато е и крепостта Устра.

  Постингът написах, защото обичам този край като свой роден и си мисля, колко ли дни хората трябва да чакат, за да пресекат р. Арда и да се качат до селата си нагоре към Русалско. Когато яз. Кърджали е максимално пълен, водата на р. Арда достига почти до този мост. Грозотия, нямаща равна на себе си, бетонов соцмост, но важна част от инфраструктурата на регион.

    Пожелавам на повече хора да посетят този прекрасен дял на Родопа. Ако някой изкачи вр. Бездювен и после креепостта между скалните игли, той със сигурност ще се върне да търси и други чудатости....

Гласувай:
51. shtaparov - :)
23.01 19:07
С няколко снимки щеше да стане превъзходно- ако можеш сложи ги!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Докато Кури не стане министър председател
23.01 23:10
shtaparov написа:
С няколко снимки щеше да стане превъзходно- ако можеш сложи ги!


снимки от планините на България и от Колорадо няма да помествам. Само на недоправени или на откровени идиоти /б. м. политическия ни елит/.
цитирай
3. planinitenabulgaria - Да напиша и аз един коментар към собствения си постинг:
23.01 23:16
Който не познава Арда от извора й под вр. Ардин до навлизането й в Гърция нищо не знае за красотата на България. Тази красота е причина да се сезират траките върху долината й и да си направят по скалите над нея и притоците й светилищата си. Имам силни, въздействащи места в България, но тия май са най-вълнуващите ме....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 10111911
Постинги: 4088
Коментари: 10025
Гласове: 17286
Архив
Календар
«  Януари, 2023  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031