Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.09.2022 21:16 - ЗАВЪРШИ ВТОРОТО МИ РОДОПСКО ПЪТУВАНЕ...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2436 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

ОЩЕ ЕДНО ВЪЛНУВАЩО ПОСЕЩЕНИЕ ПО РОДОПА -  VORBEI....

 

    Препълнен с впечатления се връщам от Родопа. Посетихме много интересни места между Смолян и Кърджали, някои от тях - възлюбени от мен. Не достигнахме любимото ми тракийско светилище, Илкая, /Лековит камък/, до с. Воденичарско, но пък посетихме и двете естествени езера в Източни Родопи до с. Лебед. Те са на час път от светилището Илкая и са под величавия масив на Устра.  Вместо през Провиралката на Илкая, се провряхме през Провиралката на тракийското светилище до с. Стоманци. Това светилище вече е обезопасено и провирането става съвсем спокойно. До двете пещери до светилището тип вулви - така са дооформени от траките - Голямата и Малката, вече има обезопасени стълби, а площадката пред тях е разширена. Посетихме и още една Провиралка, Слонът, скала към друго тракийско светилище буквално в селото Каялоба, /Скално поле/, а също и второто огромното светилище малко след селото. Сивосиниьобелите му монолитни скали като  размери имат само един аналог, светилището Белинташ. Ако мога така да се изразя, това светилище е нещо много огромно. Стъпил горе на тях, аз се усещам като прашинка. Някога обитавано от траките, днес отвесните стени с естествените ниши, не тракийски скални култови, се ползват за гнездене от черните щъркели. Това Божие творение за жалост е малко познато, а то е едно от най-величавите по Източни Родопи. То е част от историята на този регион, писана по скалите. Аз не мога да я чета, но усещам силата си и когато посещавам тракийските светилища там не чувствам умора, жажда и глад, не страдам от горещината.

   Посетихме и гроба на момиченцето Тюркиан, простреляно по време на „възродителния” процес през 1989 г. от марксандроповците в цедилката на гърба на майка му. Родителите му, от с. Каялоба, село с етнически турци, са били докарани на мястото, където сега е паметникът на момиченцето да ги изверват. Те са били малтретирани и са се опитали да избягат от насилниците. По тях са стреляли, има убити, а момиченцето е било простреляно в цедилката на гърба на майка си. То не е издало и звук. Чак когато спират да си поемат дъх, майката разбира какво е станало с детенцето на гърба й.

    Подобно зверство сега извършват маркспутинците в Украина, които стрелят дори по колите на бягащи от руските бомбардировки. Ще цитирам два от случаите, станали известни със своята жестокост и безчовечност, подоблни на тези, които се случиха у нас по време на изверването. Това говори за връзката между изверването в България на мохамеданите в периода 1975/1989 г. наречено Възродителен процес и денацификацията сега в Украина, наричана Тридневна специална операция, провеждана от изрода Путин. Без всякакаво съмнение мястото на изготвянето на тези две зловещи проработки  е Кремъл.

   Първият случай, който показаха от Украина е стрелбата на путинските изверги по колите на бягащи от руските бомбардировки украинци. В колата на едно семейство извергите застрелват бащата, а куршум откъсва лявата ръка на момиченцето. В друг репортаж показаха баща, загубил жена си и двете си деца, които са се крили под един мост, но путинските минохвъргачи са избили укрилите се и под моста цивилни граждани и деца.  

      Злото, идващо от Голямата страна чрез троянския кон на Путин в България, пРезидентът ни и партиите му, продукт на инженеринговите му проекти - кухи партии-боклуци - отново се опитва да проникне в страната ни с гласовете на трифоноворадевата простащина. В Украина опитът е чрез военни действия, в България -  чрез предателството на Радев.

   Бяхме и в селата Търън и Средногорци. Търън е помашко село, а Средногорци – християнско. По време на изверването през 1989 г. специализираните бригади на ДС тогава, наричани Бригадите с чуковете, потрошиха паметиците на починалити помаци в гробището на селото. В отговор на тази простащина помаците от с. Търън потрошиха паметниците в гробището на с. Средногорци. Пример за противопоставяне на хората в страната, сега прилаган от Радев.  Въвеждам таг, СИТИ и ГЛАДНИ.

   Имахме много срещи и разговори с местни хора – християни, помаци, турци. Виждайки, че търсим нещо, което не знаем къде е, те ни отвеждаха, оставяйки работата си или ако трябваше да се ползва кола, караха пред нас, а ние ги следвахме. Чисти хора, недокоснати от трифоноворадевата простащина. Искат да сторят хаир, какъвто и да е той. Сторят ли го и получат благодарност, те са доволни от живота. А животът, който те водят е твърде тежък.

    Линията на противопоставяне на хората, каквато е била провокирана между селата Средногорци и Търън сега се провежда от Радев. Той противопоставя хората, разделяки ги на сити и гладни, противопоставя държавните институции, руши рейтинга на правителството и на парламента чрез инфилтриране в него на боклуци, които той манипулира и така се превърна в центъра на злото за страната както Путин стана центърът за злото в света. Противопоставянето в България обаче се заформи между агресивната радевотрифонова простащина и доколкото все още ги има в България, културните хора със запазена ценностна система.

   Имам една  позната от Дрангово/Кирково, на която преди около година пожелах да има момче, братче на момиченцето, което тя роди преди три тодини. Приготвих й красив подарък от дърво, като много се старах и отидох да й напомня за пожеланието ми от преди година, защото ни бе на пътя.  Момченцето вече беше факт. Помаците се радват на децата, при нас е различно. Виждал съм в трамвая се качва майка с количка, вижда нейна приятелка, която я поздравява. След като слезе майката с детето, приятелката й с жалост казва на жената, до която пътува: Добре се е подредила, горката...

    Ако тече някакъв процес на промяна в България, над която сега е разцъвтяла простащината на Трифонов и предателството на Радев, в Родопа този процес е съвсем различен заради смесения етнос и вяра по тези места, която хората са съхранили и спазват законите й. Промените са навсякъде, те са видни, но обяснение за тях имат само запознатите с този регион. Аз съм един от тези хора, защото посещавам Родопа вече над 60 години. Промените там, последвали след насилието над хората с апотеоз през 1989 г., наричано възродителен процес, на който аз станах свидетел, е подобен на зверствата на Путин в Украина сега, наричана специална тридневна операция с допълнението, че има за цел денацификация / отфашизирване?/. Този формат показва, че събитията през 1989 г. у нас и тези в Украина сега са приготвени в едни и същи лаборатории, тези на Кремъл. Някога КГБ, днес – ФСБ.     

    Изродителният процес в Родопа изигра много важна роля за пътя, който хората в този регион поеха сред него. Родопа сега е място, което след изродителния процес по време на демокрацията се възстанови и се променя към добро. Ако не се промени геостратегическата ни ориентация - кретените на Радев да ни върнат към ОНД - този регион има бъдеще, защото има ресурси – работливи хора и възможности те да работят. Върне ли ни троянският кон на Путин към ОНД, хората от Родопа се връщат в ерата на Флийнтстоун.

   В следващите ми постинги ще пиша на тази тема, която е доста сложна. Войната на Путин свали маските на подкрепниките и поддержниките му у нас. Вече има поляризация – на единия полюс са добрите хора, на другия са изродите, подкрепящи убийствата на ефесбешниките на Путин над украинците. Само нехора, наричам ги изроди, могат да подкрепят линията на Путин в Украина и линията на БКП някога спрямо мюсюлмюните в България.

     Докато в големите градове, най-вече София, тече планов процес на путинските хибридчии за прочистване на суверена от ценностната система на страната ни, запазила ни през вековете като етнос и държава и подмяната й с надежда за лесни и бързи печалби, която привлича боклуците от страната в София и останалите големи градове, в Родопа е съвсем различно. То е видно от пазарите в големите градове, които вече имат постоянни  щандове на села и махали от Родопите – регион, в който хората живеят при сурови природни условия, а произвеждат все повече хранителни стоки. Напомням, че точно сега цената на храните расте. Това е едната страна на доходите на тези хора, втората страна е гурбетът по Западна Европа. Този гурбет, освен че носи добри доходи на родопчани, подчертавам, на мюсюлманите, в следващ постинг ще поясня защо – той се явява и като  място за тяхното образоване. Докоснали се до западната култура, тези недообразовани хора се стараят да живеят по техния ппимер, да ползват техните технологии.

     Постингът ми изразява намерение за действия, какво ще пиша след това посещение, а сега ще приведа пример, показващ, че необразованите помаци са по-отговорни и разумни напр. от софиянци при изборите, които Радев чрез офицера му за специални поръчки, Слави, ни спретва. Подчертавам, местните избори за малките населени места са много важни и в почти всички от тях хората различават доброто от злото. Помаците може да са недообразовани, но няма да гласуват за радовотрифоновата простащина. При тях корпоративен вот не върви, също платен или пък зависимости. Който се е компрометирал те го отхвърлят, искат начело на общината им почтен човек. А техните крпитерии за почмтеност са много стриктни, защото те не крадат, не лъжат и се трудят. Който ще ги управлява трябва също да е такъв, а не турнат от куха партия, на ум ми идва НФСБ.

    Спирам се на гр. Неделино. Това е град с равен брой помаци и християни, но живеещи в пълно разбирателство, подобно на турците и християните в с. Фотиново, две населени места образци на етническо разбирателство. В ума ми се връща какво гостоприемство ми оказа една млада туркиня, когато изпаднах в трудна ситуация по нощите в самото с. Фотиново.

   В продължение на два мандата в Неделино кмет бе един помак, Стоян Беширов, наричан Бешир Маясълага. Какво е правил съдът рещава от години, но всички го подозират в много крупни кражби – хем големи, хем много. Срещу него сега се водят десетки дела за измами с обществени средства. Колко предавания имаше за него, все за злоупотреби.  Той бе издигнат от един друг задкулистик, Валери Симеонов, представящ се за  патриот, основал партия Национален фронт за спасение на България. Новото ДОСО или ОФ ? А може би ЕЛАМЕРИТНИ. Достоен подруг на един друг морски, Марешки, също депутиран от задкулисието. Той обичаше сувурена и напомням предложението му, парите за американските изтребители да са раздадат на бедните. Популистки хибридник?

   За два мандата Беширов окраде общината, казват хората, а окраденото се вижда. Това е един замък на хълм над града,  голям колкото двореца Кьонихщайн до Дрезден. По височина на островърхите кули обаче замъът бие абсолютно двореца и грепостта на острова на р. Елба. Сто пъти над нормалното да бе по-висока заплатата на кмета, парите за този дворец нямаше да стигнат. До двореца си Маясълага притежава още почивен дом, купен от разтуреното там АПК за 1000 лв. И път към хълма има, построен със средства на Общината.

   Хората от Неделино обаче постъпиха разумно - отсвириха го на третия мандат въпреки зависимостите, които той наложи в Общината по подобие на друг един кмет, Емил Иванов от Своге. Не съвсем образованите помаци и бълари тук прозряха пътя към доброто и си избраха за кмет почтен човек, Боян Кехайов. Той допринесе много за облика на Неделино, за инфраструктурата му. Цитирам подсилването на един каменен мост в центъра на града с желязна конструкция, оформен бе прекрасен център на града. Много красиво е направено всичко, подчертавам, с парите на хората, които не бяха окрадени, източени, присвоени по разни схеми. Ремонтирана бе водопроводната мрежа, към  нея потекоха води от нови саваци. Проблем с водата по високите квартали вече няма.

   Този пример с избора на почтен кмет на населено място, резултатите от дейнстта на когото се виждат, привеждам като контпарункт на изборите напр. в София. За една бройка в София в резултат на проработка на задкулисието кмет на най-големия тград в страната щеше да стане най голямата простачка на страната.  Но има и по тежки случаи:

   Избран за президент на страната бе недостоен човек, който стана център на злото на страната. Това е резултат от вота на заблудения суверен, а може би зависим, платен или просто  недоправен. Чувам, че сега се сформирват нови партии, ИТМ /има такива маймуни/, МРАЗИМ КОРУПЦИЯТА, ГА НЕ УЧАДТВАМЕ В НЕЯ, МНОГОГОЛЕМКУР и още няколко, между които и една с най-пръв в нея, с излъчване на шкаф за облувки,която ще поведе страната към възход. Целта на пРецзидентът ни е с порпедните си президентови боклуци във властта да срине МС и Парламента, а с това и демокрацията, а което загтана офицерът му за специални поръчки, Слави: Той поиска президентова република. Начело с държавова, а не някяква друга главА.

    Дали недообразованите хора в страната, едни от които въведох като пример, биха допуснали такава простащина при местните им избори?

   Аз казвам, твърдо нье...

 

   /Следват още доста постинги, когато имам веме и снимки, на тема Родопа, а ще има и още едно пътуване натам. /

 
        
image


image 





Гласувай:
5



1. morskipesni - Ей че 'убаво, твойто нье!
04.09.2022 23:54
Гаче на родопски, ако не бе на хибриден "евроатлантически", енигма на енигмите.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Откакто ми прониквате в блога спрЕх плодовата
05.09.2022 17:01
morskipesni написа:
Гаче на родопски, ако не бе на хибриден "евроатлантически", енигма на енигмите.


и преминах на томатовка. Слагам домати, хляб, захар, после херметическата тенджера и ставам като Вас. Самогонът е много над плодовата, първа от които е кюмюрджийкщата шлоьокавица.
Доле укрофашистите и укпронацистите,
горе Путин и Чудовището!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12309483
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930