Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.08.2022 21:31 - БЕЗПРОСВЕТНОСТТА И АТЕИЗМЪТ НА ХОРАТА РУШАТ ПРИРОДНАТА СРЕДА…
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1828 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

БЕЗПРОСВЕТНОСТТА И АТЕИЗМЪТ НА ХОРАТА РУШАТ ПРИРОДНАТА СРЕДА…

 

    Плод на тази безпросветност – не обичам думата простащина и затова не я ползвам често -  което означава и безотговорност са и пожарите, които възниквот не само у нас. Човекът с дейността си на земята, неспазвайки Божиите закони, допринася за промените в околната среда, която той безразсъдно експлоатира и руши, а резултатите от тази дейност ще усещаме все по-осезателно. Връзката човек -  Майката-природа все още остава на заден план. Затова предупрежденията, които тя ни отправя стават все по-сериозни, беди ни сполетяват все по-често. Ние, като разумни същества трябва да ги приемаме много сериозно.

    Един от проблемите е засушаването, който води до друг сериозен проблем -  повишаването на температурите на въздуха и водата. Променя се жизнената среда, това го виждаме всички, малцина обаче осъзнават тези промени и и се замислят върху тях. По-важното за повечето хора, поколението на Радев/Трифонов, са ракията и чалгата, но това ще е до време. Необходими са решения, но в съвременния свят, когато един изрод, визирам Путин, заподмятващ ракети срещу цивилизованите страни, теророзира целия свят.  Решения за опазване на околната среда и да се вземат, те не могат да се изпълнят, защото според пропагандата изродова, изродът твори култура, а културните хора рушат сътвореното от него. А културните страни плаши, че ще превърне територията им в радиоактивно стъкло, имал най-страхотните оръжия на света.

 

    Ще се спра на две неразумни решения у нас, много характерни за неосъзнаването на живителната ни възка с природата, чиито чада сме и пътници на прекрасния космически кораб Земя, с който пътуваме в Космоса.

   Два примера ще дам, където простащината е била в основата на вземането на решение на възникнал проблем.

   Първият пример е от гр. Белово. Градът се разрастна много, възникнаха предприятия, цехове. Вода за града постъпва/ще/  от един карстов извор с отвор в скала - типичен карстов извор с много голям дебит. Тази вода обаче започна да не достига за растящия град и се реши отворът в скалата да се разшири, за да изтича повече вода от него. Всеки бунарджия знае, че когато се копае кладенец големите  камъните се разбиват на ръка а не се взривяват, защото водата бяга. Управниците обаче, в случая градските на Белово не са знаели и това.

     Общината в Белово прави обществена поръчка. Явяват се кандидати каменари, които с ударни машини да разширят отвора. Ръчната работа обаче е скъпо нещо. Явяват се и бомбаджии – взривячи,  които почти без пари за час или по-малко ще разширят отвора. Общинарите наемат бомбаджиите. Взривиха те отвора в скалата, но след взрива водата, която идваше към този отвор се изгуби. Взривът е пропукал вероятно скала и водата по тази цепнатина се е отправила по нов път. Белово остана без вода. Благодарение на обстоятелството, че градът е на границата на Рила и Родопа и има много реки, проблемът бе решен сравнително бързо. Вместо да заплатят на каменарите да разширят отвора на ръце и да имат повече вода, простащината на ръководството бастиса водата на града и бяха необходими милиони за да се постори ново водоснабдяване, че и пречиствателна станция към него.  Виновни да отговарят за простотията си няма. Но пък има поговорка, евтиното излиза скъпо.

 

    Още един такъв пример:

    Скалите на планината Алиботуш /Славянка/ са тежки като метал защото съдържат много метали в тях. Търсейки поминък на хората в региона, наемат някаква италианска фирма за сондиране. За Джииновезе ли е работила тя или за Коза Ностра, не разбрах. Започнаха те да сондират, забиха сондата доста дълбоко и... водата на село Голешево спря. Причината е пробив на сондата по пътя на водата под земята, която идва от към  Царев връх. Сондата е пробила някакъв скален пласт и водата е била отклонена или е пропаднала в отвора и от него е тръгнала между нови пластове. Този обилен карстов извор е причината някога тук животновъди да основат с. Голешево. При влизане в селото от към Калиманци  имаше чешма с обилна вода за хора и животни. Още я има, но вода към нея вече няма. Това прекрасно село, входна врата за изключително красивата планина Алиботуш, продължение на Пирин, остана без основния си водоизточник, карстовият извор -  причаната селото да  бъде основано тук. Сега хората се мъчат с вода от кладенци и изворчета, някои временни. А тия със сондата, за тях хората казват:

    - Преебаа ни водата и си уйдоа.

     Виновни няма, няма и вода. Прекрасните къщи в прекрасната местност изгубиха значението си, трудът на хората пропадна. А каква красота е от тук до с. Парил и после надолу към долината на р. Места!

 

   Безпрпосветността отново върлува и във връзка с

проблема на Своге със спирането на водата в региона. В началото съобщиха, че подземното езеро Душника е останало без вода, но това бе фалшива новина - макар и съвесм малко, от него изтичаше вода. Ако езерото бе останало без вода, което означава да се е разцепило дъното му, от изтичалото му нямаше да изтича и капка.  

    В постинга си по този казус аз изказах една от вероятните причини – вода не се подава в езерото достатъчно. А тя постъпва предимно от река Студената бара, която извира под вр. Козница и водата на реката й пропада в едноименния понор, Студената бара. По подземен път реката достига езерото. Водата на реката обаче е отклонена чрез „прозорец” и се отправя към изравнителя „Петрохан”. От него тя постъпва във Вец Петрохан, отработва се енергийно, после още веднаж във ВЕЦ Бързия и се отвежда в яз. Среченска бара, от който постъпва като питейна вода за Враца и Монтана. По трасето от язовира до Враца по скапания водопровод се губи 80 % от количеството на водата и този факт се знае от 20 години.

   За да се захрани отново подземното езеро Душника над с. Искрец с вода, явно „прозорецът” са го затворили от Каскада Петрохан-изток и водата тече по нормалния си път, а не към ненормалния, изравнителя Петрохан точно на прохода. Запознат с планината, аз веднага изказах предположението си, че се е случило точно това.

  Само че на запад от Студената бара има още два понора, Воденичната бара, наричана още Орловец и Перачката бара.  Техните реки също са отклонени и вместо към селата Брезе и Бракьовци отиват към изравнителя Петрохан. Проблемът е ясен – водата към Своге е отклонена за енергоотработване и за пиене на градовете Враца и Монтана. Ако  тази вода се пусне по естествения си път, без достатъчно питейна вода ще останат Враца със скапания си главен водопровод и Монтана. Един проблем води до други.

 

   Попаднах на предаване по телевизията на някаква баба-професорка по водите. На нея въобще не й бе ясно каквъв е пътят на водата от рида на Балкана, Козница, през четирите понора, в които реките влизат, а също и че три от тях по подземен  чрез карстови извори излизат в р. Брезовска от с. Бракьовци до спирка Палилула на с. Искрец. Буквално пътят от с. Брезе до с. Бракьовци минава под естесвени язовирни стени на трите големи понора.  Водата от тези понори минава под тези стени и продължава по подземен път. Аз знам на къде, без това да ми е работа, а хоби, защото имам култ към водата. Фанали са обаче брантийката с научна титла да фърга светлина върху проблема, който е много голям и ще има продължение, защото скоро от Монтана и Враца ще нададат злоба заради липса на питейна вода.

Празно телевизионно време и приказки на бабата, които не правят смисъл защото тя и понятия по казуса си няма. А да свърже възникналия проблем с водата за Свогенско с потенциалния проблем, който би възникнал с водата ва Враца и Монтана, ако водата от трите понора се пусне в посоката, която й е определил Господ, за това и дума не стана. Дано да е чувала нещо поне за единия от тези понори, феномени на природата ни. Те тук са общо 6, като двата са без реки в тях.

   Неприятно впечатление ми правят и репортерките, изпратени да отразят проблема.  Те с безпросветността си ми приличат на крякащи мисирки,  когато им свирнеш с уста. Познания по проблема, мисъл – нЕма такова нещо.  Една от репортерките отива да върти кран на чешма, по която водата е спряна, операторът я снима. Този момент е облигатен за предаване при нарушено водоснабдяване , но е отвратителен, допълнително дразнещ. Но въртенето извършва с вещиина, напред върти, назад, габе ли борави едно друго нещо, което няма да осветля.

    Бабата-професорка по водите – пълна неграмотница, репортерките – също. Но да врътнат някой кран на чешма, останала без вода, това не пропускат.

 

   И още една простотия:  Да се направели сондажи за вода за Своге, та като пресъхнела отново реката, вода в Своге-нско да има от тях.

 

     Сондаж означава да се пробие най-горния пласт на земята и да се достигне до подпочвена вода, каквато има на доста места в България. Цитирам Софийското поле, под което има водна възглавница. Сондата достига до тази подземна вода, която има определено ниво и от нея може да се черпи неограничено количество вода. Такова е Пловдивското поле, от което се черпи вода за питейни нужда на този огромен град, от Пазарджишкото се черпи вода за нарояване. Сондажи се правят и по места, където дълбоко под земята има каверни, пълни с вода. Такива има по полите на Централен Балкан, цитирам Макоцево, а също и по Средна гора.

   Когато говорят за сондажи обаче, тези, които искат да ги правят около Своге говорят по същество за големи каденци. Кладенецът се изкопава с цел да пресече подземно ручейче или рекичка, да се направи чаша, където тази вода да се събира и да се изпомпва. С вода от подземно ручейче да захраниш град с вода можеш да говориш само ако си завършил Радево/Трифоновски факултет по простакизъм.  Хората по долината на реката, която извира от с. Бучин проход и продължава към  р. Искрецка имат кладениц със скромен дебит, колкото за тях. Цитирам селата Завидовци, Цъфтитрън, има и др. Ако се изкопае кладенец с по-голям диаметър той няма да дава повече вода, а ако се удълбочи, водата може и да изчезне. По този казус орално се изяви друг един безпросветник, обещавайки на свогенци резервна вода.

    Вода на Свогенско Бог е предоставил много, но човешката намеса в тези Негови дела води до проблеми с нея. Красноречив прпимер дадох с реките но Козница/Понора, които аз наричам Сиомските близнаци. Ресшите им текат на юг, но ги отклониха на север. Така няма да се получи желанато. Напомням за Г. Дмиитров, който твърдеше, че когато ни трябва дъжд, така ще наппавим, че да вали, когато ни трябва слънце, така ще направим, че да пече. Същата простащина продългжава и днес, въвеждам и два тага , Трифонов и Радев, единият развъждащ я, вторият – яхнал я.   Истината е обаче, че да живеем без излишни проблеми, които сами си сътворяваме, трябва да се съобразяваме с Божия закон, да изминаваме с разум и достоинство земния си път. А не според заветите на вожда и учителя на българския народ, ДимИтров и на сегашните ни ръководители,  Радев и Трифонов, единият връх на разума, другият на интелектността...

    Това е третият ми постинг в който засягам проблема с водоснабдяването на Своге, дано да се окаже полезен. Съмнявам се, защото нито веднаж не показаха кмета на Своге, Емил Иванов от ДПС, за когото съм писал кому служи, а също за сечта на горите и заменките – един сипей за апетитно място на морето менява.   А също и за статута на Община Своге съм писал...

  

 





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. sorossadistfucking - Ми кой ти е виновен бре, шофьоре?!?
20.08.2022 23:48
Путин или Байдън. Содом и Гомор те ли сътвориха.
Днес един клатикурТко писа, че путин ки медведев били интимни.
А за интимния Кокорчо и канаЦкия чукундур същия не пише.
Ама същия писа преди 2 седмици че Путин излюбил всички жени в президентството...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Понеже написаното от Вас не прави смисъл отворих кадровото Ви досие в Архива
21.08.2022 09:42
sorossadistfucking написа:
Путин или Байдън. Содом и Гомор те ли сътвориха.
Днес един клатикурТко писа, че путин ки медведев били интимни.
А за интимния Кокорчо и канаЦкия чукундур същия не пише.
Ама същия писа преди 2 седмици че Путин излюбил всички жени в президентството...


на Центъра. Имам допуск до документи там от Категория 6 А. Освен агентурният Ви псевдоним, открих и една стара сводка, в която оперативен работник на Центъра със съветски разведчиков смарт айфон през 1934 г. е заснел дядо Ви да ебе змия. Не получих разрешение да приложа видеото, защото то е класифицирано.
Туй с дядо Ви обяснява всичко. Бъдете здрав и още по-жив
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12186939
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031