Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.08.2022 10:49 - ГОЛЯМА ОПАСТНОСТ ЗАПЛАШВА СВОГЕ !!!
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 3334 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 17.08.2022 10:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

         ГОЛЯМА ОПАСТНОСТ ЗАПЛАШВА СВОГЕ !!!

 

   Водоснабдяването на Своге и на други малки населени места там, вкл. с. Искрец и някои производствени цехове по долината на р. Искрецка се осъществява от карстовият извор Душника. Това е пещера, до която се достига трудно от пещерняци, съоръжени с водозащитни облекла. Два са възможните пътища до достигане на водата в огромното  подземно езеро на Понор панина, което се захранва от поточета в разтворимите карстови скали. Понор планина е изпълнена с въртопи, уврази и понори, в които водата постъпва и по подземни пътища додстига до обилни карстови извори. Цитирам два такива до с. Добравица, карстов извор водосназява и с. Брезе. Добавям едно понятие, което малко хора познават, Четирите големи понора. Това са огромни пропадналости с реки, които влизат в една скална дупка и отново излизат някъде като обилни карстови извори или се събират в подземното езеро Душника, което водоснабдява Своге.

   Не съм влизал при езерото, но съм разговарял с хора, които са били там, дори са пътували по него с гумени лодки и с прожектори са го разглеждали цялото. Те казват, че големината му наподобява тази на море. Вода пада от тавана на езерото, стича се по стените. Ако завали силен дъжд или се топят снегове, навлизането в езерото и излизането е невъзможно.

      Езерото има постоянен обем. То се оттича към карстовия извор Душника, който по време на снеготопене или малко след дъжд е с дебит колкото на р. Искър. Дебитът му е като на другите карстови извори наблизо, Житолюб при Лакатник и на Дупката над с. Скакля. Има и други. Водата, която се оттича от езерото зависи от притока в него. Интересното е какво става с водата в езерото след земетръс. Водата се разклаща и оттокът става на пресекулки или спира съвсем за няколко дни. Водата е била спряла за около седмица по време на земетръса през 1977 г. Свогенци не се ппитесняват от това. Лошото е, че те не се притесняват от нещо друго, което може да ги остави без вода. Точно над езерото има кариера, някога за добив на вар, след това за добив на инертен материал. Взривовете могат да разпукат основата на езерото и водата в него да отпътува за друго място. Много  пъти съм писал в блога си за тази опастност. Още една опастност има – шосето за с. Брезе минава по трасе, ползващо тавана на предверието на пещерата. Въпрос на време е някой голям камион да срути тавана на пещерата. Същото важи и за тавана на една пещера шедьовър, Божиите очи над ж. п. г. Карлуково. Трасето на пътя преминава по тавана на пещерата, изказал съм опасенията си. То трябва да се премести.  Ще се унижощи един природен шедьовър, образувал се за милиони години.

   Моите предположения за спиране на оттока на водата от подземното езеро са две. Първото е, че притокът на водата е намалял, но едва ли е така. Това трябваше да стане постепенно, а водата е спряла съвсем, макар да няма земетръс. Второто ми предпоожение е, че от взривовете се е разпукало карстовото дъно на езерото и водата е поела по друг път. Пещерняци могат да установят какво е положението с водата в езерето веднага. Дано да не е това причината. Ако това се е случило, просто Своге няма да го има повече, а също и Искрец. Без вода няма живот. Има рекички около Своге, включително и от другата стана на Искъра, Лесковдолската, но те са недостатъчни да водоснабдят този голям град. Освен това стпроителството е скъпо, а и не става бързо. Докато нямат вода как ще живеят хората?

   Дано взривовете в карирата на мутрите, която така и не закриха от общината на Емил Ианов от ДПС, някога ,  да не са разпукали дъното на езерото....

                      image


    Кметът на Своге Емил Иванов от ДПС. Защо е от ДПС и защо е кмет на регион, където няма нито един мюсюлманин, имам обяснение в блога си.Темата е свързана с тази за Правец




Гласувай:
5



1. orlinstefanov - В какво се превърнахме?
19.08.2022 06:59
България стана мутрария... скръбно 😢
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12250665
Постинги: 4561
Коментари: 10790
Гласове: 18364
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930