Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.06.2022 10:12 - ТЪРСИ СЕ ЧОВЕК С ГОЛЯМО СЪРЦЕ ДА ПОМОГНЕ НА ЕДНИ ДОБРИ ХОРА
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 4347 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ТЪРСИ СЕ ЧОВЕК С ГОЛЯМО СЪРЦЕ ДА ПОМОГНЕ НА ЕДНИ ДОБРИ ХОРА

 

    След построяването на първокасното шосе от с. Аврамово до с. Кръстава селата от двете му страни се намират във възход. Строят се къщи - обяснявал съм от къде идват парите -  стопанствата с животните се разширяват. Това шосе промени поминъкана хората, защото те вече имат достъп до страната през цялата година и могат да предлагат там стоките си, които произвеждат. Път бе постоен и до доста голямото село Грашево.

    Пътят от с. Аврамово до с. Кръстава минава по една голяма заравненост на рида Велийца, върху която има много села от слънчевата му страна с голяма земеделска площ, заобиколена с гори. Тук е доста високо, средно около 1300 м. н.в. като най-високото фсело е Аврамово с неговите 1500 м. Въпреки тази височина тук времето не е студено, а през зимата е по-топло отколкото във Велинград както в с. Плана е по-топло отколкото в София. Инверсия. Най-радпространената тук култура са картофите, много важни и за хората и за животните. Основният повинък на хората тук обаче е жиотновъдството, на първо място кравите. Има и по-дребни домашни животни като кози и овце. Само прасета няма тук защото хората тук са помаци.

   Този край се развива и ще продължи да се развива, възможно е да се появят тук и възрастни хора, обитаващи през лятото този рай между прекрасните ридове на Велийца и Сюткая. Селата са разположени по тераси и заравнения на ридовете между реки, извиращи непосредствено над  селата. Само където има вода има живот.

   Макар обитаващи такъв рай, има нещо, което не достига на хората тук и това е достатъчно вода. Вода трябва за хората, за животните и за напояване, защото през лятото настъпват суша и жега. Вода тук има много, но няма кой да я доведе до целия този компр.лекс от села, защото трябват средства. През лятото водата не достига, това е и причината да възникне пожарът в с. Кръстава миналото лято. Запознат отлично с този регион – казвам това съвсем убедено - аз виждам мъзмогно решение да се докара вода до тези села и то в таково количество, че да ги удави както се казва в такива случаи. Ето как може да се реши този проблем с водата според природната даденост тук:

   Село Кръстава е доста високо разположено и на много голяма площ. Зад селото от рида Велийца извират две успоредни реки, Грънчарица и Аландере. Спускайки се към Чепинската река тези те текат успоредно зад с. Кръстава. По-близкаата е Грънчарица, после идва долината на Аландере, по-пълноводната. Невисок и тесен рид разделя долините им. Водата на тези реки слиза в р. Чепинска – тази на Грънчарица, която образува ужасяваща долина в долното си течение при г. с.  Сухата лъка, а Аландере, към която се е присъединила още една голяма река, Софандере – при „прозореца” до Дълтия мост.

   В Родопите при построяването на водносиловите пътища бяха построени десетки прозорци. Прозорец хората наричат мястото, където водата бива отклонена от естествената си долина и се насочва през водопровод, който пробива определно било и така водата й вместо да отива напр. в Гърция постъпва в яззовир, напр. Батак ила Доспат. Отклоняване на води с определена цел в Родопите има, то става чрез т. н. саваци, но ако водата се вкара в тръби под някакъв рид, това място наричат прозорец. Има си изискване колко вода да постъпи в прозореца и колко да продължи надолу, за да не се наруши природнато равновесие, напр. да остнат дивите животни без вода.

    Точна таково нещо трябва да се направи с водата от р. Грънчарица, на една  ръка разстояние зад с. Кръстава. Част от водата й трябва да се отведе в голям основен резервоар на стотина метра по вертикала над с. Кръстава и на втори етап да се мисли за водопадаване им към всичкити или повечено от селата тук като се изградят още резервоари, за да се „гаси” налягането на водата.  Има и резерви това решение – с още един прозорец може да се насочи вода от р. Аландере към р. Грънчарица.

   Така се реши въпросът с водоснабзяването на Кърджали, на Момчилград и други населени места, като се построи язовир на една от двете успооредни реки, р. Хамбардере и р. Саръярдере. Язовирът е на р. Хамбардере, за сега водата стига. Но ако се наложи чрез прозорец в него ще се подаде и вода от р. Саръярдере. Там обаче мащабите са други, построи се язовир, което е много скъпо съоръжение. Основтите средства за него обаче дойдоха от ЕС по линията на ЕФРР /Европейски фонд за регионално развитие/

 

   За да се осъществи водоподаване към селата между Аврамово и Кръстава е необходимо да се направи проект, което е невъзмогно за общината на с. Кръстава, да се представи пред ЕС за одобрение и да се отпуснат следства от там, които достигат до 95% от разходите. Останалите 5% ще заплати държавата ни или общината. Процедурата е стандартна но изисква спазване на определени правила - превод на английски език при представяне на прпограмата за одобрение, а тази програма трябва да е много сериозно описана. Ще дойде и комисия от ЕС която да сехзапознае с проекта преди да получи одобрерие.  По такива програми бяха направени много пътища в Родопите, предимно в Източните. Ще  посоча един само, изключително важен, от с. Врело до с. Кос. Някога почти недостъпното с. Кос долу в долината, оградено от тракийски светилища, наблизо е и светилището на Орфей,  днес е посещавано доста хора, училището е превърнато в къща за гости.

   Сред пожара в селото се намериха доста хора и организации, които помнгнаха финансово на пострадалите и то така, че там в момента на мястото на изгорелите къщи се строят нови, модерни. Помощите в този случай са еднократни. За построяването на водоподаване към региона е необходима посведователност, съвестни, образовани и запознати с европейското законодателство хора в сътруднимество с общината да подготвят документацията за изграждане на водоснабдяване на този регион и да кандидатстват за средства по линията на ЕФРР. Колко табели има по нови пътища тук и там, по новоизградени мостове, съборени от наводнения, информиращи, че средствата са от ЕФРР. Давам пример с моста в с. Батулия. Необходими са и точни данни от геофизически измервания или с дрон зад дължината на рида между селото и р. Грънчмарица, а също и на този между реките Грънчарича и Аландере, да се определят точките, от които ще се извършват изкопните ралоти и тръбите да имат подходящ након. Хора за работа ще се намерят, а родопчани имат опит в стпроежа на прозорците. 

   Дано да се намерят точните хора с необходимите познания по такива казуси и с желание да помогнат на тези дбори и трудолюбиви, но неолразовани хора да предпремат действия, които ще доведат до още-по благопхпиятни  условия на живот в този регион. Ако това случи в близките години, този регион ще стане образцов, както наричахме такива при соцзиализЪма. Мястото му е направо кътче от рая – между два рпрекрасни рида и слънце от изгрева до залеза му. 

   Давам идеята, дано да се намерят точните хора, които да изговят и представят пред ЕФРР необходимите документи. Дано да попадна на точвия човек и ще дам пример с едно такова попадение:

   На седловината Гроба съм, която е кръстопът на един от друг по-опасни пътища. Никакъв човек няма, макар да има вили и др. къщи. При мен спират един младежи с микробус, които са се изгулили и не могат да слезат от планината, доста уплашени. Автобусът им бе изпръскан с кал като прАсе. Аз бях единсгвеният човек, когото срещнаха, но точният. Отправих го надолу по най-малко ужасния но проходим път.

   Дано и тази моя идея попадне на точния човек !!!!!

  





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12287370
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930