Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.03.2022 10:30 - ПОМАЦИТЕ С ТРУДОЛЮБИЕТО И ПОЧТЕНОСТТА СИ - ПРИМЕР ЗА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 749 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОМАЦИТЕ С ТРУДОЛЮБИЕТО И ПОЧТЕНОСТТА СИ - ПРИМЕР ЗА ОСТАНАЛИТЕ БЪЛГАРИ !

 

   Така протече животът ми, че упознах живота на турците и помаците в България. Тези хора изповядват вяра Ислям, аз не виждам в това нищо което да пречи на контактите ни. И едните и другите спазват Божиите закони, давам пример с една почни стогодишна неграмотна туркиня, завърнала се от Турция в България, за да умре в родното си място. Към хората от махалите на с. Кобиляне, които  са подготвили дома й, тя е казала следното:

 

1.   Обичайте родното си място!

2.   Трудете се!

3.   Уважавайте възрастните хора!

 

    Това са си три Божии заповеди, на които ходжите са ги учили в мечитите като деца. Тя ги помни и витаги ги е спазвала.

 

    Помаците в България са преживели доста трудни моменти, ще цитирам два от тях, особено тежки. Първият е около 1943 г, когато  БПЦ решава да ги върне в нашата вяра, защото са българи. Вместо с убеждения и подходяща стратегия, по планините, където живеят помаците се устремяват „чети”.  Така са се окачествявли самите тогавашни „възродители”, цитирам станимаклията Тане Николов. Зулумите и убийствата сред това живеещо по техните си закони хора още се помнят.

   Втората беда, която ги сполетя бе т. н. Възродителен процес, започнал през 1975 г. и завършил през 1989 г. За него българските турци ни оневиняват. Те казват, да не берем кахър ние, защото това е било заповед от Москва, те не ни се сърдят. Помаците обаче не ни оневиняват и остава напрежение до днес. Не може да го няма това напрежение, защото не зулуми, а ужасии причниха нашата милиция и войска на тези добри хора, които искат само едно - да имат свободата да се трудят. Имаше убити, интернирани, други в затвора, защото не се съгласяваха да си сменят имената и да се откажат от вярата си. През 1934 г. имаше алтернатива към тях за подмяна на вярата им. Тогава се появиха гагаузите – ислямисти, които приеха християнството.

  Да не пропусна и още една беда между тези двете, отнемането на собствеността на хората, което важи за всички. В отговор на тази идиотия бе разрушена основата на страната, селото й, а хората /б. м. християните!/ напуснаха родните си места и се преселиха в градовете. Помаците твърдо останаха по родните си места, макар с отнета собственост, осигурявала до тогава поминъка им. Удържаха и на това.

   Животът на тези хора е много тежък - труд по животните и бедните им ниви от тъмно до тъмно. Едан час преди да изгрее слънцето мюезинът ги събужда и те започват да се трудят. А работата – много.

   След 1989 г. нещата така се промениха, че помаците и турците бяха  облагодетелствувани в някаква степен. Тяхното трудолюбие бе оценено по Европа, където те се наложиха като добри работници, но и с още положителни качества – тези хора не лъжат и на крадат. Това тюхнохкачество трябва да се знае от всички българи и те да им служат за ппример. Привеждам пример с един турчин, овчар, който бе отишъл при колата ми да я пази от цигани крадци от Кърджали. Помаци помогнаха рискувайки живота си да извадят децата от автобуса, паднал в река Лин в Босна. Да не се краде е закодирано у тях, защото всичко им е на открито и започнат ли да се крадат, те са загубени. Нивите им не се пазят, кравите са на свободна паша, а вече и овцете. Сравнявам тези техни качества с начина на мислене на циганите. Гледах при извора Зимника във Врачанския балкан овчар, който стриктно си пазеше овцете.  Отклони ли се някоя от стадото, има цигани с кола, които хващат овцата и бягат. Видях такива цигани до стадото.

   Друго качество на помаците е това, че те са много добри и съвестни ралотници, поради което се наложиха на трудовия пазар в Европа. Жените работят в селското стопанство, мъжете предимно в стоителството, една доста тежка работа. Спечеленото помаците връщат в родните си места и извършват благоустройство на дома си, разширяват личното си стопанство, купуват си машини. Не се преселват обаче, ислямът ги задържа по родните им места. Когато съм писал за пътуванията ми по Родопте съм отбелязвал, че ИСЛЯМЪТ ЗАДЪРЖА ХОРАТА В ПЛАНИНАТА. Има обаче една тенденция на преселване на помаците, които закупуват за смешни суми имоти в Северна България. Примерно къща на три етажа, двор от три декара с кладенец на стойност колкото струва прехвърлянето и малко като награда за наследниците. А земята – като каймак. Тук въвеждам едно понятие, помашки двор. Това е двор, в който всеки кв. м. има предназначение. Ползват се дори оградите за да растат по тях тикви. Пмаците знаят цената на земята, която храни тях и животните им.

   Какво липсваше на помаците, които връщайки се от Европа с някакави пари благоустрояваха домовете си или строяха нови. Липсваха им пътища! Не казвам инфраструктура, а само пътища. Вода те си прекарват сами, сами си подържат и пътищата в селото, но да направят път напр. от с. Кръстава до Юндола, не могат. Необходиими са огромнии средства. По линията на програми от ЕС по времето на Борисов такова строителство започна в Западните Родопи, населени предимно с помаци. Преди това ДПС започна подобно строителство на пътща в Източмните Родопи. Под тяхното слънце се роди корупцията там, писал съм на тази тема. След построяването на доста пътища, пътувал съм по почти всичките, животът на помаците се отприщи към вътрешността на страната. Чрез тези пътища те не зависят от природните условия, напр. докато има сняг пътищата да са непроходими и така могат да навлизат във ватрешносттта на страната във всеки момент. Това отприщи пътя за реализиране на продукцията им по пазарите. Те предлагат мляко, десетки видове млечни поизведения, бобове, месни поизведения, мед, сладка от дииви плодове и още доста други неща, наричани помашки стоки. На помашкия пазар във Велинград можеш да си купиш разкощна мотика от лист на гатер и всякакви селскостопански сечива. И не само това. Оборотът на този пазар и минимален спрямо предлагането. На големите пазари , напр. в София те педрагат само хранителни стоки, но екологични, с ного високо качестгво. Давам пример с млякото, в сравнение с което купеното от магазина наподобява мляко с вода.

   На тази база – приходи от работата на помаците по ЕС и приходи от работата им тук като селскостопански производители, помаците се замогнаха. Съвсем по различен начин вече изгеждат къщите им, колите които карат, много от тях имат камиончета. Други преминаха на съвсем нов етап – с кредити построиха къщи за гости, в които предлагат храни само свое производство. Така още повече стимулират производството си, което непрекъното разширяват. Вече имат и малки кооперации с машини за преработка на месо, на мляко. В основата на всичко обаче е трудолюбието и почтеността на тези хора.

  Виждал съм посещаващи помашки села, които се чудят, какъв ли бизнес имат, за да откраднат толкова средства напр. за къщата. Не става въпрос за кражби, всичко идва от труда и възможностите на тези хора да произвеждат, а спечеленото да иинвестират в родните и места, коиото не напускат. Сега, когато има стагнация, причинена най-вече от боклуците на Радев след изборния му преврат,  помаците ще са по-малко засегнати от нея, защото произвеждат. Имат за тях всичко необходимо, а стоките им ще вървят по-скъпо. Така по-леко ще преоолеят управлението на боклузите, в момента управляваши държавата. В градовете има фалити, съкращения, при тези хора, които работят това няма как да стане. Виждал съм три куклички на 12-14 години с мотики на рамо от с. Рибново да отиват на нивата. А нивата, тя поне на три км. нагоре в планината. Бързат девойките да свършат работа и да се приберат но светло.

   Подобен процес тече и сред турците, но много по-слабо. И те имат стада, ниви, в последно време и малки преработвателни предприятия. Но там има разслоение, има богати и много бедни турци. Знам къде е коренът на това зло – благодарение на ДПС там се оформиха миниолигарси.

   Не искам за остане някой с убеждение, че изразявам мнение за успехите на помаците като резултат от изповядавенето на исляма, а нащшите неуспехи като следстние от християнската ни религия. Такова сравнение не може да се прави, защото комунисите изкорениха вярата на хората и те днес са неверници. Особено новото поколение. А неврениците, наричани от турците гявури, са най-сташното нещо за държавата, подолно на популистите за демокрацията. Поради това не може да се прави сравнение за желанието на хората да се трудат според религията им. Комунизмът направи от нас, християните боклуци, неверници, които стогнахме до там, че избрахме дани управляват радевотрифоновчереповите боклуци. Лесно се залита и пада, но връщането на верния път на етественото Божие употребление на хората по време на извървяване на житейстия им земен път е задача много трудна, според мен – невъъзможна. Ще дам и пример – могат ли обратно Трифонов или Радев да станат хора? Не, но е още по-страшно – те служат за пример на подрастващите с делата си.

     Само такива, наричам ги нехора, могат да подкрепят арогантността на Путин в Украйна, защото тези качества притежава само екстарктът от есенцията на простащината.

    И още един момент:

    При строежа на къщите си помаците ползват нови материали и строителни решения, които те са упознали по време на работата си по ЕС. Помашките къщи до сега се правеха от тухли, големи, некрасиви, някои от тях неизмазани. Сега са красиви, с термоизолация, като тези, които те строят по Европа.

   В близко бъдеще помаците пак ще имат трудности – за боклуците на Радев те са последната им грижа. Има планове за строеж на пътища между общини, които дават възможност на хората от селата да имат сигурет път през цялата година, цитирам един такъв път от с. Цветино до с. Света Петка и Юндола. За сега хората там разчитат само на дековилката. Строежът е замразен. Има пари, напр. за заплата по 14000 лв. за политическата шефка на кабинета на Кирчо Секса, но за второстепенни пътища няма. Друг е въпросът, ако Кирчо Сексът чуе понятието Юндола, да попита, а какво е Юндола.

    Живеейки от труда си, разполагайки със сволодата да се трудят както намерят за правилно, а също и с имотите си, благодарение на това условие помаците винаги ще бъдат сигурни в утпешния ден. И ще раждат деца, защото има много работа и трябват помощници, а в едно далечно бъдеще ако заселят Северна или Северозападна/ла/ България, ще възродят тази част на България, съсипана след колективизацията през 1956 г.

   Турцте не могат да се мерят с помаците в това отношентие и причната е, че младити турци бяха изгонени от страната. И така се си стигна до един огромен регион, Изтомни Родопи,  който се превърна в ничия земя. Без оръжие, разрушения причиняваха комунистите след Деветото.Източните Родопи обаче не сас ъвсем обезлюдени. Турците се преселиха в Турция, но помаците са българи, те останаха. Има разделение по долини между турци и помаци. Цитирам долините на реките Капиновска и Дранговска, населени с помаци, а съседната от с. Горски извор долина е населена с турци.  Турците сега са своодни, някои техни села са проспериращи, цитирам с. Гьврен. Младите хора обаче са малко, а и природата там е много трудна за живеене. Голяма част от хези места се били ненъселени до времето на Турско-Австрийската война, кагато турските животновъди биват прогонени и се установяват по Изтомните Родопи със стадата си, където има вода, паши и римски пътища, да ги отведат по тези места.

 

  Ще продължа темата, защото е доста дълга. Дано да я прочете някой от новите интелигенти от ИТН, или от ПП – хората на Радев – та да се сезират върху пътното строителство по Родопа, което започмна ГЕРБ и да го продължат. Стига милиционерски простотии, продължете започнатото в региона от ГЕРБ! Ако се завърши това пътно строителство, помаците ще напълнят големите вериги магазини с техни стоки. Не само те, страната ще има голяма полза от едно такова развитие.

   






Гласувай:
5



1. librarian - Чудесен постинг, planinitenabulgaria, БЛАГОДАРЯ! :-)
31.03.2022 10:46
За мене най-голямата грешка в политиката при нас, в България, е че няма обща визия за това как да стават нещата по-добре. И в чужбина има партии, състезаващи се помежду си в борба за места във властта, но като цяло сътрудничещи си за процесите в страната. При нас никак не е така и лошото е, че потърпевши сме ние, обикновените хора!!
Затова и аз много се радвам на думи от рода "еди кои си започнаха еди какво си, следващите го продължете"!! Думите Ви за ГЕРБ! Защото няма значение кой започва и кой продължава или завършва, прави се, в полза е на България!!
цитирай
2. planinitenabulgaria - Отговорът ми ще е доста дълъг, ще напиша още един постниг.
31.03.2022 13:43
librarian написа:
За мене най-голямата грешка в политиката при нас, в България, е че няма обща визия за това как да стават нещата по-добре. И в чужбина има партии, състезаващи се помежду си в борба за места във властта, но като цяло сътрудничещи си за процесите в страната. При нас никак не е така и лошото е, че потърпевши сме ние, обикновените хора!!
Затова и аз много се радвам на думи от рода "еди кои си започнаха еди какво си, следващите го продължете"!! Думите Ви за ГЕРБ! Защото няма значение кой започва и кой продължава или завършва, прави се, в полза е на България!!


За сега само ще отбележа, че от недоправени, с конци дърпани от недоправен на квадрат или пък на юзди към него, нищо добро няма да се направи за страната.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12311478
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18386
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930