Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2022 20:54 - ПОМАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ – ВЪВ ВСЕ ПО-ДОБРО МАТЕРИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ....
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 794 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ПОМАЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ – ВЪВ ВСЕ ПО-ДОБРО МАТЕРИАЛНО ПОЛОЖЕНИЕ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТРУДОЛЮБИЕТО ИМ И НА СОБСТВЕНИТЕ ИМ ИНВЕСТИЦИИ В РОДНИТЕ ИМ МЕСТА

 

   Повод да напиша този постинг е случаят, при който четири помачета от с. Дъбница попадат под ударите на закона заради циганска свада на ромове от квартал Кремиковци – най-омразното място място за хората от с. Гърмен. Нека напомня, как се появи тук този цигански квартал – поради нуждата от електорат на ДПС когато тук кмет бе Ахмед Башев, в Гърмен бяха регистрирани много цигани, които след изборите не напуснаха населеното място а се самозаселиха на един кръстопът на 2 км. под Гърмен, сред зелен;уковите и овощни градини и лозята на хората. Продължението го знаем - след опустошаване на нивите и градините от ромовете и битовите кражби, те бяха преместени в квартал специално за тях, над с. Гърмен. При пътуване от с. Рибново към Гърмен който иска да види нещо много изключително, нека спре при кръстопътя, от който път директно достига да кв. Кремиков;ци и да пазгледа това чудо, рожба на политическото генно инженерство. Хората тук гледат на този квартал по съкщия начин, както кърджалийции на тяхното ромово бижу, квартала Боровица.

    Когато чух за тази катастрофа, при която е прегазено 17 годишно момиче на пътя в помашки регион на Гоце Делчев, веднага казах:

-       Не е възможно помачета да направят такова нещо...

    Така и се оказа. Женен циганин от Квартал Кремиковци и 17 годишната му любовница циганка се сбили в колата, тя опитала да избяга и излизайки от колата я връхлита минаваща покрай тях кола, тази с четирите помачета от с. Дъбница. Има и друга версия, че е починала от боя и циганинът я е изхвърлил мъртва от неговата, пред идващата кола. Помачетата нямат никаква вина, че от спряла кола срещу тях изскача или е изхвърлен човек без да има време за реакция, но при проверката се оказва, че те не са съвсем чисти – употребили са дрога, включително и водача в момента на катастрофата, има съмнения, че и са разпространявали дрога по Гоцеделчевско.

   Лош късмет за помачетата. Всичко, което е щяло да остане скрито за „бизнеса” на помачетата се разкри заради една просташка циганска свада. А на всичкото отгоре има и труп, на който щеф се прави аутопсия. В Кремиковци вече потестират:

   Циганинът на свобода, убецът в затвора!

 

   Няколко думи за този помашки регион, който разцъвтява

икономически след 1989 г. поради природните си дадености и трудолюбието на хората тук. Регионът представлява един триъгълник между реките Доспат и Места, с леко отрязан връх, където се вливат двете реки, при което няколко кв. км. земя са придадени към Гърция. Тук има доста села, преди бедни, цитирам Вълкосел, Абланица, Кочан и др. да не пропусна и с. Крибул, където се намира тракийстото светилище Провиралката, едно от най-посещаваните в страната.

   След премахване на клеона селяни от този регион преминаваха незаконно границата с Гърция и работеха като животновъди в гръцки ферми. Голяма част от тях бяха ограбвани, като гърците не се издължаваха за работата им, защото хората са работили там неаконно, прекосявали са граница незаконно. Гадни византийци. Имаше и каналджии. След като влязохме в ЕС и получихме достъп до трудовия му пазар, голяма част от тези хора тръгнаха на гурбет по Европа, където се представиха добре и станаха търсени като сезонни работници. Този триъгалник днес изглежда съвсем различно – с нови големи къщи, пред тях хубав амвтомобил, селата с оправени улици, център. Позамогнаха се хората защото са работливи и защото остават по родните си места, а не мигрират.

   Уточнявам, че освен селата си, помаците тук си оправиха и околностите на селата, правейки чешми, навеси, кътове и дори детско комплексче с почти истински римски мост над реката от един по-заможен човек на с. Кочан. За изграждането на този комплекс са рабитили доста хора от Кочан, той е бижу. Съвсем наблизо до този детски комплекс съм си избрал място за нощуване, когато съм из този край. Приказна красота, подсилена от десетина карстови извора из  под с. Кочан с чешми.

  Макар мюсюлмани, чиято вяра изисква от тях да ралотят непрестанно, и между тях има не желаещи да се трудят. Тези местни лезделници принадлежат към поколението след 1989 г. и са срам за родителите си. Какво правят тези младежи, подчертавам, всичките момчета. Стоят в центъра на селото пред някое кафене и пият бира или кафе, пушат цигари. Издръжката на тези празни хора идва от родителите им, работещи тук или в чужбина. Радев не знае нищо за тези места и предполагам заради това не е включил местните боклуци в електората си, а те спаред мен по-стават напр. за шеф на Камисиято по куртура към НС, за министър на спота, на енергетикага, на външните работи. Местната власт, в която голяма роля играят ходжата и кмета също е загрижена за тукашните боклуци, които в името на истината като процент не са много, но явно и четиримата в колата, сгазила циганката /или трупа й?/ са от този клас. Ходжите ги викът да им говорят, кметовете – имам предвид реален образ – се опитват с парите от данъците да разкрият някакави временни работни места в населеното място, напр. за благоустройство, но предлаганото възнаграждение не устройва боклуците, они нЕщат, а ако се съгласят за две пари работа не вършат, но пък за сто - пакости.

-       И нашите младежи започват да правят същото, както

Вашите,

каза ми преди няколко години една загрижена кметица на село, издействала пари за временни работни места от по-голямата община. Резултатът – боклуците на селото, които видях, десетина броя, седят под един красив навес до централната чешма на селото, точно срещу кметството, пушат и пият от кенчета енергийни напитки.

 

  Сега ще се спра на трънливия път, който изминаха помаците преди да се замогнат, според мен думата „замогнат” е точната за тях. Основата за това замогване е изключителото им трудолюбие, възможността им да работят по чужбина и инвестирането на спечеленото в родното им място, защото където и да са, ТЕ СЕ ЗЪВРЪЩАТ ПО РОДНИТЕ СИ МЕСТА.  Има някои изключения, при които млади семейства помаци се преселват в почти обезлюдената Северна България.  В друг постинг ще се спра на тази тенденция. Тя дойде от турицте, изселници от полупустинага Източни Родопи, които се заселиха в изоставени села по яката на Родопите.

   Да не пропусна най-голямото изпитание на помаците, което продължи 15 години, от 1974 до 1989 г. Службите по сигурността тогава твърдят, че мюсюлманите спонтанно решили да си сменят имената, но става въпрос за проработка, наречена Възродителен процес. Ако аз трябваше да дам име на проработката, щях да я нарека Изродителен процес. Много хора бяха бити, интернирани, осъдени. Във всяко село имаше полиция, най-слабо представена между 1980 и 1985 г. След 1985 г. всичко се затегна отново, тогава започна изверването на турците. Животът в Родопа, в Западната за около 15 години и в Източната за около 5 години бе направо замрял. Не само полиция и ДС имаше по Родопа,у но и войници. Напомням за жертвите в Брезница, Корница и Лъжница. Чувал съм лично от възрастни хора пред джамиите – преди да починат много възрастните мюсюлмани се извлачват до джамията и остават там през целия ден – за убити техни роднини. Отпред на гърдите, само една дупчица, отзат на гърба пък, дупка като фуния. С какви ли куршуми са стреляли по тези хора, не питам защо. Всички знаем за случая с туркинята от с. Каялоба, която в цедилка на гърба носи детето си и не разбира, че то е пронизаано от куршум. Сега има паментик, да се помни за това убито момиченце с име Тюркиян.

 

   Сега ще се спра на поминъка на помаците:

   Жевеейки високо, а някои и много високо в планината, при доста трлудни природни условия, те произвеждат предимно хранителни стоки. Тези стоки не могат да бъдат само за тях, те трябва да ги продадат, за да имат кеш за други жизнено необходими им стоки.

   Производтвото им потръгна, започвайки от сергии край пътищата и пътни възли като Юндола, после произведените стоки започнаха да се предлагат в градовете в самите Родопи, цитирам само един, Велинград, после в по-големите градове като Пазарджик, Пловдив и др. Стоки от помаците вече достигат и в София. Само на Женсия пазар те имат 4 сергии, които работят в петък, събота и неделя. Две от сергиите се зареждат от селата Юндола, Пашово и Аврамово, една от с. Света Петка и една от гр. Якоруда. Предлагат помашки стоки, които са с много високо качество и са екологични. Асортимеентът става все по-богат – всички видове прясно и кисело мляко, всякакави млечни поизведения, само сиренето е над 10 вида, луканки от телешко месо – при тях свинско няма, месо в буркани, варени в черва техни специалитети, които ние наричаме кървавица, бахур и др. Не мога да изброя всичко, но цитирам яйцата, защота са с оранжево-червен жълтък. Сладката са много водове, но най-интересни са тези с дивите плодове от техния край –боровинки, ягоди, малини. Към сергията със сладката има поне 10 вида мед. А бобовите им култури! Това тук, а по сергиите покрай пътищата има още много работи като ръкавици, чорапи, мотики с част от лист на гатер...

  Реализирането на стоките им, които по качество са много-много над предлаганите в големите вериги, идващи предимно от ЕС, на които срокът за годност изтича, явно върви добре. Частх от парите помаците влагат за технолотии и машини, които да направят труда им по-лек.  Имат машини за пълнене на бутилки с мляко и запечетването му, за обработване на месото напр. в луканки – винаги в черва от животните – за вакумирането на определени стоки, напр. парчета кашкавал.  Без всякакво съмнение хората имат и малки цехчета, където тези машини работят. С труда си са произвели стоки, продали са ги, с парите от тях са закупили технологии да бъде труда им по-лек и продукцията им да изглежда по-добре. По селата тук и там вече има и трактори. Давам пример с едно от най-високите села, Кьраво, където един доста възрастен човек сам гледа картофи на една нива, голяма като текезерски блок.

   Един паралел ще направя – по Пазарджишко наследниците на земята по реституция я продадоха на чужденци или на руската мафия, а тези хора в планината знаят цената на земята и се грижат за нея.

 

   Не така стои положението с турците в Източни Родопи, на което през годините 1985889 им е...а майките. И там има някакъв подем, напр. бизнесмени турци имат стада с крави, към тях говедари, краварници, вече имат и малки цехчета за преработка на мляко, цитирам селата Бял Извор, Жълт извор. Но тук положението е различно - идиотите през 1989 г. изгониха работоспособните турци от страната. Вместо да работят за България, те бяха принудени да я напуснат. Поради липса на трудоспосочно население тук, производството на хранителни сдстоки в Източни Родопи е доста по-слабо. Голям е пазарът в Кърджали, но в останалите градове пазарите са не само малки и много ограничени като асортимент. Яйца предлагат, млечни произведения, много малко месни произведия. Беднотия. А предлагащите своите стоки са едни отрудени хора, просто няма как да не си веземш каквото предлагат и без да ти е нужно. Защото на това се надяват тези хора, чиито деца комунизЪма прогони от страната, а лудият Ердоган превърна Турция от напреднала икономически страна, в такава, която поради срива на лирата, националният им продукт изтича от страната им. В въвеждам таг, бургаските търговси в Одрин. И преселниците стигнаха до там, че ако сменят лирите си срещу левове, те от лев за лираа преди около 5 години, сега плащат 10 лири за лев.

 

   На финала – още една заслуга за зямогването на помаците – това е инфраструктуата по Родопи, предимно по Западните от времето на ГЕРБ. Юндола-Кръстава, този път бе построен изцяло, ремонтиран бе пътят от Велинград за Сърница и този към Гоце Делчев. Остана обаче да се дострои започнатият през с. Цветино до с. Пашово път, защото там живеят хиляди помаци, които произвеждат качествени стоки, но единственият им достъп до страната е малкото влакче /дековилката/. Скептичен съм, че боклуците, които Радев нацръка в правитлаството, да да ги ползва като кукли с юзди, ще направят нещо за този карй, защото задачата им в правителството е друга, те да са негови  Jasager –и. Колкото Тошко Африкански е подходящ за шеф на културата в България и министърката на външинте работи за тази цел, толкова запознат с този казус ще да е и новят министър на МРРБ, ако избощо е чувал нещо за този регион. Ако го попиташ нещо за Крим, той овтоматично ше отговори:

      -  Крым наш!

   Но ако го попиташ има ли план МРРВ да продължи незавъшената инфраструктура ро Родопа, която да помогне пазарът ни да предлага повече екостоки, вероятно вместо отговор, ще последва въпрос:

    - А какво е това Родопа?

  





Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. aidriell - Много добър анализ само да добавя, ...
06.02.2022 22:08
Много добър анализ само да добавя ,че Помаците не говорят грам турски език .Te са изконно българско население ислямизирано ,но не говорят турски. Обичаите им са едни от най древните защото по същество това са в най чиста форма едни от най запазените генетично Българи принадлежащи към басейна на Тракийците, Славяните, Арийците ,Етруските, Венетите и изобщо кръв принадлежаща към хаплогрупите на R1A и R1B т.е чисти европейци. Те са не само трудолюбиви ,но и много хитри и упорити и не подбират работа. Затова и помаците са из цяла Европа и Америка ,където имат цели градове с техни общности.
цитирай
2. planinitenabulgaria - Турците са ислямизирали християните по два начина.
07.02.2022 11:51
Първият е да сменят само християнската им вяра с мюсюлманска, без да променят езика им. На Балканите така е било направено. Ислямизираните знаят на турски само това, което им чете ходжата по време на служба. Вторият метод е ислямизиране и и налагане на турския език - местният се забранява, наказанието е дръвник. Така са били ислямизирани българите в Крим и регионът им е наречен Татарстан. Майката на Ааамеед Доан е такава, ислямизирана българка, която се жени за циганин в България, който пък не знае турски. Доганът го записват в турсо училище, където научава езикът, после го разработват за агент. След Радев, той е най-важният мафиот в България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12182281
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031