Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.12.2021 03:28 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 – 7
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 947 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 31.12.2021 03:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

                                        АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021/2022 – 7

 

   Имам интерес към геоморфоложкия строеж на земята поради който винаги гледам вида на скалите около мен и редуването на земните пластове при различните изкопи или свлачища. Софийското поле в това отношени е доста интересно, особено в близост до скатовете на планините, които завършват в него. Там почти навсякъде има пласт от обеднена уранова руда, все още с радон на определени места, напр. около селата Сеславци и Кътина. Когато копах основите на вилата си достигнах до този пласт, който е сив и плътен. Това един непропусклив пласт, върху който текат подземните ручейчета. Те предизвикват приплъзване на земните пластове и причиняват свлачища. Такова свлачище – най-голямото в България има при с. Желен, но там приплъзването става по глинен пласт. При изкопаването на кладенец ако се пробие непропускливия пласт, водата „пропада”. Много интересно ми бе когато копаеха краденеца на вилата ни, дълбок 13, 2 м. Пробихме пласта с обеднения уран, така предписа водара с пръчките, достигнахме пропусклив пласт с подземно ручейче, а под него попаднахме на нов непропусклив пласт, в който вкопахме чаша за събиране на водата, дълбока  около 3 м.

   Имам наблюдение върху доста от местата, които съм посещавал при пътуванията си не само по планините, а и по равниините. Най-дълбок слой почва в страната ни има според мен между Чирпан и Стара Загора, към метър. Много тънък слой почва има напр. около Казанлък и около Белоградчик. Хората го знаеха това и си пазеха нивите, но след колективизацията простаци извършиха дълбока оран и хранещата векове хората почва мина под камъните и мъртвицата. Така площите станаха годни само за разни храсти с могъщи корени и за лозя.

   В Америка където пътувам също гледам какви са почвата и скалите. В равните места на Лос Анжелес обаче виждам особености, които в България ги няма. Голяма част от България е била някога дъно на море, върху което са се утаили много фосфорни останки от костите на морските животни. Показвайки се под слънцето след издигането си, това дъно се преобразува на плодороден чернозем. Дъно на море са били и някои от пашите планини. Давам за пример Понора, по чиито скали – утаени скали! -  има вкаменени раковини и огромни миди. История, писана много милиони години.

   В Лос Анжелес не се правят изкопи за къщите, за да има мазета за опазване на храни от замръзване. Тук къщите се строят върху един бетонен фундамент върху цялата площ под къщата, от който излизат крепежните елементи, върху които ще се сглоби къщата. А къщата се проектира и изработва някъде, след което върху фундамента  се извършва само монтажа на елементите. При по-старите къщи има друго решение – няма фундамент, а само основи от здрав бетон, върху което е построена къщата с бетонова констукция, защото тук земята яко се тресе и декоративна зидрия навън, напр. от много устойчиви на природните условия тухли. Между пода и пръстта под него има някакакво разстояние, като са предвидени отвори за проветряване и да не могат да навлизат там животни.

   Сега технологията за строителрство е друга, строят се къщи, за мен ужасяващо тъпи в сравнение със старите, които носят мастица от бита и културата на хората, мигрирали тук от целия свят. Под тези къщи сега се прави подземен етаж. При някои той служи за гаражи, при други се влиза някъде от горе в него. Това налага изкопът да се извърши на дълбочина около 3, 5 м. Когато видя такъв изкоп разгеждам пластовете, които са пробити. Няма такива прастове обече. Има хумусен пласт по цялата тази дълбочина, съъстоящ се от черна, несмолиста като тази в Костиброд почва. За 1000 години се натрупва 7 см. хумусен пласт, колко ли още надолу има хумус. Имам голямо желание да посетя изкопа нза небостъргач, но за сега това не става. Чувал ъм,че за небъстъргача изкопът е много дълбок, а в него се бият много колони с дълбочина над 100 м. Небостъргачте тук са към 40 етажа, като стават с все по-малко сечение, приличат на колони. Височината им е около 100 м. и над тях има висока антена със светлини. За прувен басеин или хеликоптерно летище няма място. Тжва означава, че основата на небостъргача, към която са и „битите” колони е забита в земята по-дълбоко, отолко е надземната му част.

   Небостъргачите, предполагаам това ще бъде наскоро затворена страница за Америка. Спъоредмен хтова е върхът на простащината. В тези сгради не може да се води нормален живот, същото важи и за „живота” около тях - само клошари и изроди. Небостъргачите сегафса символ на икиномическия и културен напредък на просташките даржави. Рекордът на висок небостъргач, висок 880 м. мисля, че е в Дубай. Той е наречен Вертикалният град. Предполага се, че цената на тъзи строеж е над 100 млрд. долара. Друга изостанала в културно отношение държава, Саудитска Аралбия, се опитва да сезира върху себе си света с небостъжгач висок 1000 м. Просташки небостъргачи има в Тайпе, в Санкт Петербург и два в София, единият от които, Златен век, още не е достроен. Другияг е на спирката на метрото Цариграксо шосе, грозен като смъртта. Вероятно с окадените от банките пари на хората по хиперинфлационния сценарий когато Румин Гечев бе финасов министър на Жан Кретиена, генсека на БСП.

   Да се върна към България:

   Възрастен човек получил някакав сума и с нея решил да се благоустрои, като бие сонда на вилата си в махала на Батулия. Казах му и сондьорите потвърдиха, че ще удари на пласт с обеднен уран. След седмици минах отно там, човекът вадеше събиращата се вода в дупкаата от сондата, сива разредена тиня. Все някога ще се прочисти, каза той и с надежда да има вода на вилата си, където искаше да се пресели изпомпваше все по-рядката тина. Спре ли да я изпомпва обаче, отиват всичкият му труд, парите за работата и надеждата, че ще може да живее тук. 

   В Лос Анжерес се строи усилено на местата на стрите къщи, отдавна напуснати от хората, но пинадлежащи някому. Тук има такава мода, да се сменя собствеността. Да се живее дълго време на едно място се счита за простащина. И друг ммвент има – едни щати в Америка са скъпи, други са евтини. Скъп щат е Калифорния, евтин шат е напр. Тексас. Хората с ниски доходи  мигрират към по-евтините щатове. Вътрешната миграция е непрестанен процес. А мафиоти от други страни, ограбили своята, на първо място руски, купуват скъпите парцели и строят дворци или купуват такива готови. Наскоро писах за квартала Калабасас. Това е политика на САЩ да засмуква парите на разбойнизите по света и те да бъдат инвестирани тук или в американски банки.

   На вилата си имам красиви камъни от много места, където съм бил. Интересното е, че помня от къде съм ги докарал. От тук обаче няма как да си взема, макар да има разкошни като форма и като цвят. Видях и ограда на един кретен, направена от вкаменени дървета. Вместо да се направи парк където има вкаменена гора, каквато има в България до с. Биволяне, говедото си ги е докарало да си напави с тях дувар. В нас разцъфтя след последните избори трифоноворадевата простащина, но простащина като тяхната има и на други места по света. Като на тоя с дувара, споменавам негова майка...

 

  

     





Гласувай:
1



1. blog13 - цитат: "Много тънък слой п...
31.12.2021 17:07
цитат: "Много тънък слой почва има напр. около Казанлък и около Белоградчик. Хората го знаеха това и си пазеха нивите, но след колективизацията простаци извършиха дълбока оран и хранещата векове хората почва мина под камъните и мъртвицата. Така площите станаха годни само за разни храсти с могъщи корени и за лозя."

Значи тва дето го казваш е въпрос който се нуждае от по-сериозна компетенция и още по-конкретни разяснения. Например, защо почвеният хоризонт е бил толкова тънък? Ако е бил тънък, мястото е изобщо неплодородно - и кво ще пазиш тогава от посегателството на простаците, дето са орали дълбоко? Да не би, да е имало дълго време ерозия, която е резултат именно от дейността на простаците. Т.е. които са изсекли гората наоколо. Ако е имаш ерозия, дълбоката оран, може би е по-добра от самата ерозия. Ама обезлесяването причинило ерозия е станало преди простаците и колективизацията от предшестващите простаци, които са били по-големите простаци. И комунистическата наука беше много по-солидна, образованието вкл. масовото, много по-развито. Да не би, викам си и ти да си продукт на комунистическото образование? Щото ако си продукт на посткомунистическото е лошо за тебе.

А специално дълбоката оран дали е била правилна или неправилна на място което е точно такова, не се знае. Почвообразувателният процес си продължава и не е изключено по въпросния начин да се подобрява, особено в комбинация със залесяване на ксерофитни видове, които са относително пионерни. Образуването на хумус е бавен процес, но разлагането на органичната материя наторява терена още след първата година от опада на органична материя. И т.н.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12283911
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930