Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.11.2021 11:33 - ДА ОПАЗИМ ПРИРОДАТА ЧИСТА ЗА ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НИ !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

ЗАМЪРСЯВАНЕТО НА ПЛАНИНАТА С БИТОВИ И ПРОМИШЛЕНИ ОТПЪДЪЦИ ПРЕМИНАВА ВСЯКАКВИ ГРАНИЦИ !!!

 

    Напомням за дъждовете през изминалата година, които свлякоха в р. Искър такова голямо количество отпадъци, че почти цялата водна площ на язовирчето при квартал Дреновец преди Своге бе покрита с тях. Тогава ходих на екскурзия до с. Лесков дол и бях потресен от видяното. Водата на завирения заради МВЕЦ „Дреновец” микроязовир бе покрита предимно с пластмасови предмети с всякакави размери - милиони бутилки и бидони, но също от водата се подаваха и части от шкафове, от столове, от дивани и части от коли, които са с малко относително тегло и не могат да потънат. Със специална техника тези отпъдъци се изваждаха от водата и на стотици самосвали, наричани гондоли, се извозиха някъде. Операцията по почистването продължи към месец.

   Аз знам от къде тези отпъдъци се свлякоха в Искара. Те бяха домъкнати тук от селата, махалите и вилните зони покрай Искъра от една доста голяма площ, намираща се по долината на реките от Курило до с. Томпсън. Тези боклуци се изхвърлят в деренца с малки поточета покрай пътищата, или дори с временни поточета. Те се „депонират” там до първия голям дъжд, чиято вода ги отнася надолу към по-големите реки. Попаднали в тях, те пътуват към Искъра, а реките с блоклуците са тези на селата Ромча, Владо Тричков, Луково, Батулийсата река със стотиците махали и хилядити „вили” по долината й, от Сухите дерета на реките от селата Луково, от река Градечница, в чиято изворна област има десетки махали, та чак до река Лесковдолска.

   Сега тези дерета отново са пълни с боклуци в очакване на нов дъжд и повторение на сценария от миналата година. Никакво разбиране от страна на хората, които явно вървят по пътя на руснаците, които нищо не ги интересува. Някои се борят срещу този процес и са поставили табели, предупреждамащи хората, че ако хвърлят боклуците си в деретата, ще горят в ада. Никакава промяна обаче, дори по-зле. Старите автомобили се откарват в планината, вади се от тях което е потребно и останалото се хвърля някъде. Това са пластмасови брони, врати и по-еднри части. През някои от тях вече са прорастнали дървета.

   Този поцес е валиден за цялата страна, ще цитирам два региона. Ужасяващо е замърсяването на природата по Годечко. Там като сметосъбиране да няма въобще. Камиони с боклуци и строителни отпъдъци се разтоварват на частично закрити места. Които са посещавали Разбоишкият манастир сигурно са се потресли като мен от видяното докато бъде достигнато с. Разбоище. Така е навсякъде по тази част на планината!

   Този процес в момента набира мощ и в Западните Родопи, населени предимно с помаци. Какво ти предимно – 100%. С раздвижването при тях, разширението на стопанствата им и преработка на животинска продукция, появата на все повече ненужни или повредени и негодни съдове и др. се разраства. В селата им обаче макар и да има контейнери за събирана на отпадъци, не съм виждал камион да ги извозва. Така и по тези региони, до преди не много години чисти, вече се появяват места, където хората изхвърлят боклуците си и които наричаме Незаконни сметища. По тях има предимно пластмасови съдове. Те не могат да се изгорят, защото ще стане горски пожар, не се събират, а разпадането им става за повече от сто години.

   Този процес го няма по ЕС. Нека се поучим от тях – това е жизнено важен проблем, свързан с опазване на природната среда, в която ние сега живеем и ще оставим на децата и внуците си.

  Ще завърша с  пример, който е особено показателен:

  Стопанин на крави от с. Широка Лъка си чисти сутринта оборите. С една метална количка той вози до Широръшката река изриваното от кравите и го изсипва от количката в реката.

   Подбно нещо, но валидно за хората се среща по вилните зони, където тоалетните на вилите са заустени в поточетата, които преминават там. Визирам с. Княжево. Давам обаче фрапиращ пример с най-замърсените в България според мен рекички. От най-високия квартал на с. Железница една река с фекалии тече към р. Ведена, а друга, замърсена от същите суровини – към Старата река. Тези реки се събират при Пружинния мост, изходна точка за Кокалянския манастир и се вливат в Искъра...

   Даоно боклуците на Радев, които в момента се договорват как да управляват България, отворят този мой постинг. Бетониране на Черноморието, сттоежи високо в планината, незаконни сметища по цялата страна. И срещу това трябва коалиционно споразумение, мисля, а не само разпределение на баницата от новите управници.

    







Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12312891
Постинги: 4577
Коментари: 10805
Гласове: 18387
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930