Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2021 09:38 - КАСКАДАТА „ГОРНА АРДА” МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДИВНАТА РОДОПСКА КРАСОТА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 570 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

КАСКАДАТА „ГОРНА АРДА” МОЖЕ ДА УНИЩОЖИ ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ДИВНАТА РОДОПСКА КРАСОТА...

  

   Аз съм водна зодия, „Риби” и може би поради това имам хоби да се запознавам с изворната област на реките до навлизането им в равнините. Имам сериозни познания в тази област, между които и върху най-сложната като хидрография планина, Родопа. Тя се състои от безкрайни деретини, които се обединяват в река и така са оформили релефа на тази красиваа планина.

   Писал съм в постингите си, че за най-голямо строително достижение на страната ни след Освобождението считам построяването на железницата през Искърския пролом и в по-ново време построяването на Баташкия водносилов път /БВП/. При този стрроеж е мислено и са взети разумни решения. Изпълнението на строежа също е качествено, защото тогава още е имало мойстори – зидарокаменари на първо място, оформили кофража на стените на повечето язовири с декоративен каменен зид, а вътре по изчислената конструкция с бетон. Повечето от днешните младежи или нищо не умеят да вършат с малки изключения - видяхме миналата година боклуците от тях да протестират срещу заплащане, предвождани от Румен Радев. Да не пропусна да изкажа мнението си, че най-красивата язовирна стена в България за мен е тази на яз. Ивайловград. Прилича ми на минимизиран модел на стената на язовира Хувърдам на р. Колорадо в САЩ.

   Същото водно стпоитедство, което събира водата за  питейни нужди, за енергийно отработване с възможност след него за напояване на полето, е направено и по дорината на р. Въча. Към нея е отклонена и река Доспат, която постъпва в най-високия язовир на каскадата, Тешел, после в яз. Цанков камък. Следват язовирите Въча и Кричим, който има ПАВЕЦ.

   Тук ще поясня, че яз. Цанков камък върши работа, но имаше много кражби докато той бе построен. Мястото на строежа му се твърди, че е посочено от Доган, който за тази консултантска услуга е получил 1, 5 млн. лв. Административният съд потвърди, че възнагражденето на Доган е законосъобразно и така той не възсттанови паритете на Министерството на енергетиката, а с тях купи ТЕЦ Варна, за да го ползва като студен резерв. Това означава, че ако той притежава ТЕЦ-а и не го ползва, ще му се заплаща точно за това. Сега го бил продал и се занимавал с водородна енергия.  Мошеническа работа.

   Още малко за този язовир. Той бе построен в карстов издупчен район, поради което бе положено по дъното му огромно количество бетон. Освен това бе преместен и пътят за Девин, като за целта бе построен тунел. Това е най-скъпият язовир поради кражбите при строителството му, които включват и тези по инфраструктурата около него. Така обаче, както е построен тунела, трасето на пътя преминава през много красив участък.

   По долината на р. Арда също е извършено огромно строителство, но неиздържащо сравнение с БВП. Построени са три много големи язовира, първият от които е Кърджали, вторият е най-красивият - Студен кладенец, третият е Ивайловград. Заради невъзможността от висока денивелация на водата, която върти турбините, техните ВЕЦ-ове произвеждат по-малко ел. енергия. Максималната денивелация на водата е равна на височината на язовирната стена. За сравнение денивелация при ПАВЕЦ Белмекен е 700 м.

   Река Арда и притоцте й са най-буйните реки в България, печална слава има и р. Върбица. Това се дължи на първо място на състава на планината там, която е скалиста и не акумулира водата. Дъждовната вода и тази от снеготопенето директно се устремяма към Арда, защото няма къде да се задържи и след това бавно да се оттича. Поради тази причина трите язовира бяха много необходими. При строежа ми турците със залятите от язовирите села получиха право да се разселват където си искат, като голяма мчаст от тях се преселиха в Асеновград, където работиха в ТКЗС-то. На шега хората започнаха да наричат града Асановград.

   По самата река Арда има възможности над първия язовир, Кърджали, да се построят десетки по-високи по-малки язовири по долината на р. Арда над с. Смилян, където се събират един от притоците на р. Арда, признат за нейно начало, идващ от с. Горна Арда и втори с много голям дебит,  спускащ се от с. Черешките. Подобен язовир с питейна вода за Рудозем и др. населени места под него има над. с. Пловдивци. Удобно място за язовир има между Рудозем и долината на р. Черна, която идва от Переликския дял. Малко по-надолу също има място да язовир, това е долината на р. Арда между реките Черна и Малка Арда. В този участък след Рудозем долината на р. Арда е приказно красива и тази красота трябва да се съхрани. Ако се залее този участък, ще изчезнат под водата шедьоври на българските майстори тато Върбинския мост и Стояновия мост. Това не бива да се допуска. За мен, упозналият долината на р. Арда от Рудозем до Шейтановия мост край гр. Ардино, това ще бъде нещо много ужасно, хората ще съсипят природата.

    Пример за разумно водно строителство е това, което е сторено в с. Лебед. Селото е току под крепостта Устра. От едната сттрана на селото има две естествени езера, а от другата 12 /пиша с думи, дванадесет/ микро... и малки язовири. Целта на тези язовири е водата им да се ползва за напояване. Брагодарение на тях полупустинята под вр. Устра е била превърната в градина. След прогонването на турците от този планински рай полупустинята се завръща. Украсена с язовири посред нея. Този регион, на с. Лебед с прекрасните гледки наоколо, с двете езера, с тракийски светилища наблизо, цитирам Илкая /Лековит камък/, крепостта Устра над селото, е нещо уникално за Източните Родопи. Да си видял този рай когато бе населен и сега, опустинен, е много мъчително.

   Като човек, отлично запознат с тези дадености и особености на планината, наричана Горна Арда,отхвърлям изцяло намеренията да се строи каскада Горна Арда, като ще предложа алтернатива.

   Бедата на Източна Родопа са горещините и липсата на вода – за пиене, за напояване. Реките и рекичките, които са с доста променящ се дебит, трябва да бъдат завирени. Започвам с първата река, където нуждата от вода е много голяма, това е долината на р. Бяла. Река Бяла се влива в р. Арда на територия, отнета от нас и придадена на Гърция. Тя отводнява един огромен /!!!/ много плодороден район южно от Ивайловград. Река има много притоци, през пролетта пълноводни. Отбелявам, че мястото на Родопа в картата на Балканите е такова, че на нея, макар и ниска планина, пада сняг колкото на Рила или Пирин. Чрез тези язовири водата ще се задържа и оползотворява. Тук има място за поне десет малки язовира и още толкова микроязовири, каквито има по цяла България, а тук – не.

   Един възрастен човек от с. Свирачи разказа, че някога р. Бяла е била много голяма и точно по време на жътвата имало придвижване в нея на бяла риба, затова така била наречена реката. Мъжете отивали с кошове да ловят мигриращата риба. А през лятото било толкова топло, че възухът бил като на пластове. В случая става въпрос за хидростроителство, вода за напояване и възможности за отглеждане на риба във водоемите, не за хидроенергийно строителство.

   Същото, както за долината на р. Бяла, важи и за долините на реките, събиращи се при Крумовград. Те са пет, имат по няколко притока, тук нуждата от вода също е много голяма. В този регион, доста по-голям по площ от региона южно от гр. Ивайловград по долините на реките живеят турци или помаци. Горещината и липсата на вода е голямо тегло за хората в този край, разположен в триъгълник южно от Крумовград. Тук има място да се построят без да се изселват хора от селата им към дведесетина язовирчета, които да задържат водата на р. Крумовица, вливаща се в. Арда малко сред естествения скален Дяволски мост след стената на яз.Студен кладенец.

   Има обаче един грандиозен строеж, който е променен, според мен погрешно, този на яз. Ивайловград. Според първоначалния проект той е трябвало за залее гр. Маджарово ведно със златните му мини, в които обаче няма злато. Яз. Ивайловград наподобява стомах с хранопровод, на който е построена стената. Водемът на този язовир е трябвало да бъде към 1100000000 куб. м. За сравнение посочвам обема на яз. Искър, 700000000 куб. м. Арда има достатъчно вода да напълни един такъв язовир. Според мен доправянето на сега построеният язовир трябва да се довърши. През 2024 г. отпада и задължението ни да даваме облигатен обем вода от р. Арда на гърците. Аз имам и идея как да стане това. Някъде по „гръкляна”трябва да се направи нова стена, като преди това язовирът се източи. Водата след построяването на стената ще залее гр. Маджарово и ще достигне Железният мост до с. Долно Черковище, един прекрасен регион между скални феномени и тракийски светилища, пълен със заведения на хасковскте мутри. Това трябва да се направи по водното стоителство по долината на р. Арда – малки язовири и водоеми и един огромен строеж, с който да бъде възстановен проекта за строеж на най-големия язовир в страната с обем, надвишаващ един милиард куб. м. вода. По допълнителни водонапорни тръби водата от този язовир ще достига ВЕЦ-а под сегашната стана на яз. Ивайловград за енергийто отработване. Още един ВЕЦ не е необходим. А участъкът по „гръкляна” мужду двете стени трябва да си остане винаги пълен с вода.

    Дано това да стане някога, но се съмнявам. На предстоящите избори се оформя резултат, при който боклуците /това е моето мнение за служебното правителство,  чувал съм и ласкави отзиви / на Радев ще продължават да управляват страната. Регионалната им политика, осъществявана  сега от Комитова не само не прави смисъл, но и е пълна простащина - нищо не се строи, разследва се построеното. Никой няма да помисли за регионите, които засегнах в този постинг. Отношението към тях ще бъде като те да пречат, да са вредни за страната. А толкова малко трябва . за Западните Родопи – пътища, за Източните Родопи – малки язовири. Мисля, че сегашните управници дори не са чували за тези региони, а какво остава да се грижат за тях.

     Задава се нещо много страшно – простащината, коато бе съзнателно култивирана, сега яхната от Румен Радев, вече ще управлява страната ни....

 





Гласувай:
3



1. batogo - !!!:))) Чест и почитания за този смислен, родолюбив постинг, planinitenabulgaria!
09.11.2021 11:56
А култивираната у нас простащина е по-опасна от всяко друго природно бедствие, особено когато е оглавена от продажен русофил - българомразец като путинския резидент у нас Р. Радев и компания...
цитирай
2. planinitenabulgaria - Благодаря
09.11.2021 12:15
batogo написа:
А култивираната у нас простащина е по-опасна от всяко друго природно бедствие, особено когато е оглавена от продажен русофил - българомразец като путинския резидент у нас Р. Радев и компания...


за разбирането на този мой постинг!
Фалшивата новина, висната в нета сега е, че Радев не е учил за льотчик в САЩ, а за разузнавач и поради това сега американците искали него начело на страната ни.
В Библията обаче пише: По делата им ще ги познаете!
цитирай
3. krumbelosvet - Ох, пак за Радев
10.11.2021 10:47
Нали уж за Арда и Родопа ставаше дума. Но за това явно не плащат.
цитирай
4. planinitenabulgaria - Само където ми плащат пиша!
11.11.2021 10:21
krumbelosvet написа:
Нали уж за Арда и Родопа ставаше дума. Но за това явно не плащат.


Я трольом высшего класса. Заплаща ми се по брой знаци и интервалите между тях в банкноти от криптовалута, северокорейски вони, руски рубли, венецуелски боливари. Няма по-платен троль от мен!!!
И още една новина - Путин има нова ракета, която може да превърне земята в прахова комета и така да избие всичките му врагове по света.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12285108
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930