Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.10.2021 10:56 - ВЕЛИЙСКИ ЗАПИСКИ
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 554 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

БОКЛУЦИТЕ СА СЕ АБОРТИРАЛИ ОТ ЕДИН МНОГО ВАЖЕН ЗА РЕГИОНА НА ВЕЛИЙЦА ИНФРАСТРУКТУРЕН ПРОЕКТ !

 

   Въведение:

   Свободата на словото ми разрешава да ползвам необидни определния, изразяващи моето мнение към делата и интелекта на определени личности. Не налагам мнението си, като  подчертавам, че то е мое, лично.

 

   Западните Родопи са регион, към който държавата е длъжник. Хората там живеят при много трудни природни условия, въпреки това обаче те много се трудят и произвеждат екологични хранителни стоки в доста широк спектър.  Липсата на нормални пътища към тези населени места и между тях, причиняват на тези хора големи затруднения. Ще цитирам някои пътища, срам за страната ни, влошаващи качеството на живота на хората там и причиняващи им допълнителни разходи по отношение на транспорта – тези към селата Черешово, Златарица, Цветино, Иланско, Алендарово, Мечо корито, Бозево, Шареновци, Кьораво, Гарвана, спестявам имената на още десетки. По времето на Борисов започна строеж на пътища със средства по програми, финансирани от ЕС към някои от тези населени места, а също и един много сериозен път, наричан от местните хора Магистралата, от с. Аврамово до с. Кръстава. Ще напомня и за още един, основно ремонтиран и разширен път от Сърница до Велинград, наричан Мазният. Построени бяха и други, къси и тесни, но пък сигурни през цялата година като тези до селата Конарско, Бел Камен, Грашево и др. След свалянето на правителството на Борисов с изборния преврат на президента ни тази програма е не само прекратена, но се прави и нещо по-лошо – боклуците му имат намерение да прехвърлят разходите по подържането на тези пътища, особено през зимата върху местната власт. Всеизвестно е, че общините нямат пари за тази дейност. Затуй си крив, защото си жив, казал бе тази мъдрост на времето Радой Ралин. Други построени държавни пътища пък ще се харижат напр. на Горското и така служебното правителство на Радев няма да носи отговорност и за тях. Така министрите ще имат повече време да се борят срещу незаконните подслушвания може би, за машинното гласуване?

   Какво искат помаците от региона не само на Велийца, където те са почти 100% но и от целите Западни Родопи: Те искат от държавата само едно, инфрастуктура. Това ще направи бита им по-приемлив за да продължат да обитават планината, да работят, да произвеждат, ще имат връзка със страната целогодишно, а не само когато няма сняг. Цитирам помашките села около Магистралата, която промени живота им. Всичко останало те си правят сами – благоустройство, водоснабдяване, почистване на населеното място, хората дори сами метат улиците в населеното си място с метли от клонки.  Както се очертава обаче - да останат на власт боклуците на Радев - тази тяхна мечта няма да се реализира. Защото новите управници, специалисти по всичко, като се започне от спасяване на катастрофирали кораби, борба срещу незаконното подслушване, за 100%-ово машинно гласуване, срещу Истанбулската конвенция, касаеща правата на жените, срещу приемането на Македония в ЕС, за премахване охраната на главния прокурор, за обрушване на ГЕРБ с последващо изчегъртване и измитане  при толкова много животрептящи пред тях проблеми на страната, какво ще направят те за хората от този регион на страната цитирам гръцката поговорка: Транс пенис махиас. Дори и още по лошо:

   Тия недоправени министри на Радев са необразовани, а според мен и функционално неграмотни. Те няма как да са чували за Родопите, за хората там и как живеят те, за възможностите пред тези хора да се включат активно в снабдяването на страната с екопродукти, които да заменят вноса от големите вериги с непродадени в срок продукти по света, предлагащи се на прИмоция. Предполагам, че всички тези президентови боклуци са деца на всесилната някога ДС или пък действащи тогава, въвеждам таг, Генерал атанасоВ, прокурор по време на изверването. За да си министър, трябва да си по-така, казвахме по времето на соца. Едва ли тези недоправени имат понятие за нагласите на хората в България, между които има и доста интересни местни политически постулати и специфична масова култура в определени региони – в Северна България, която е комунистическа, помаците в Западни Родопи, турците в Източни, българите в Западните покрайнини. Непознаването на живота на тези хора означава неразбиране на своя личен. Давам пример с българите в Западните покрайнини, съхранили ценностната система на българина от преди век. А в какво са компетенти президентовите министри? Според мен в нищо, може би само в спасяване на катастрофирали кораби.  Само хора, които познават в дълбочина ценностната система на тези групи региони или липсата на такава, а не президентови боклуци,   могат да направят нещо полезно за страната си. Разбиране по казуса трябва, защото тогава решенията ще са правилни, а не взети на основата на омраза срещу определена политическа партия или с цел да вбиват клин между хората, между институциите, за да се докаже, че България трябва да стане президентска република, част от ОНД. Напомням за мафията според президента, завладяла изпълнителната власт и прокуратурата, а честните ни бизнесмени като Черепа и Цв. Василев - принудени да напуснат сраната си, за да се спасят от мутрите…

  В последните години на правителството на Борисов се направиха доста пътища по Западна Родопа, един проект обаче за  път през билото на Велийца, свързващ селата Орцево и Кръстава остана недовършен. Няма и да се довърши ако на власт след изборите останат президентовите боклуци, убеден съм. Този проект обаче предизвика раздвижване в продажбите на недвижима собственост, ето как:

    Село Орцево е едно от селата с най-красиво местоположение в страната. Обърнато на юг, то гледа едновременно към Рила  Пирин, а природните условия са така добри, че къщи на селото има на височина почти 1700 м. Красотата тук е велика. И съответно като ще се построи път тук, мафиотите от община Благоевград се наактивираха и резервираха площта на селото за себе си. Забраниха строежи,  продажби. Същото сториха и мафиотите от ДПС след изготвяне на плана за пътищата по Кърджалийско. И  изкупиха земите около тези пътища от общините на цена 3 стотинки за метър кв. Така е сторил на времето и офицер от ДС, баща на Кирчо Секса, чиито син се самопредлага в момента за министър-председател на страната. Бащата е закупил от общините на София земи около Околовръстния път по данъчни оценки, сега стократно по-високи.

   Пътят за с. Орцево започва от с. Краище, находящо се на р. Места. Пътят нагоре е поносим. Преминава се през помашкото село Лютово, от което хората се местят в Краище, после през голямото пак помашко село Бабек. Тук споменавам тракийското светилище Бабекска чука, ще пиша постинг за него. След селото започва тесен асфалтов  път до с. Орцево, разположено в изворната област на река сред мека гънка на Велийца под най-високия й връх. Прекрасно е. Планът бе трасето на пътя, само изкопано с машини, да пресече билото на планината и да се спусне до с. Кръстава. Каква красота е там! Биха спечелили от този път още два природни бисера, селата Бозево и Кьораво, второто от които съперничи по красота на Орцево, според мен дори по-красиво. Между Орцево и Кръстава разстоянието е не повече от 15 км, трасето на пътя е готово, трябват чакъл и асфалт. Ако се направи този път за да достигат съседното село хората ще пътуват само 15 км, а сегате слизат и после отново се качват по планината като преминават през с. Краище, после по долината на р. Места до Аврамовата седловина и от нея по Магистралата до с. Кръстава, около 50-60 км.

   Този път е много необходим на хората, които живеят тук, цитирах и тези в Бозево и Коьораво, но ако той се построи, ще настъпят големи промени. Възможно е Орцево да стане както с. Гела някога, защото от Гела се виждат само Родопите, а от тук освен Родопа се виждат и централните била на Рила и Пирин, още по-красиво е.

   Ще завърша с две мнения, като твърдя, че имам приятели като се запомне от почти неграмотни хора, до интелектуалци. Давам пример с един турчин, Сали, магазинер в Паничково. Не бе ме виждал 3 години и когато ме видя така се зарадва, че остави всичко друго. Какви ли не армагани ми предложи, включително и масло от неговата крава, но пък и аз щедро му ги заплатих срещу обещанието, някога да мина пак покрай него.

    Ето и двете мнения, които не коментирам:

    Първото е на помаци дърводобвници, загрижени за това което може за ги сполети ако президентът спечели втори мандат. Те казаха, че за софиянци това няма да има голямо значение, но трудностите ще са за тях, бедните хора по планината. И изказаха надежда, че това е ясно на хората в страната и че няма да направят такава глупост при изборите.

    Второто мнение изказа мой приятел от върховете, занимаващ се политика. Той каза, че не парламентарните избори този път ще са важните, защото там са възможни поправки /извънредни избори/ а президентските, защото ако преизберем президента не можем да го махнем и за следващите пет години той ще съсипе страната.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12292898
Постинги: 4567
Коментари: 10794
Гласове: 18370
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930