Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2021 20:52 - АМЕРИКАНСКИ ЗАПИСКИ 2021 - 12
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1880 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 14.08.2021 23:43

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 
  С посвещение на един блогър, притежаващ минимален талант, който той замени с алкохолизЪма, превръщайки се по този начин в откровен боклук. Имам и препоръка:
  Не влизайте повече в блога ми, пропоецо. Имаме един министър, който наподобява двукрака бъчва, четете ФБ-ка му. Моите постинги са патриотични, неразбираеми за боклуците и затова те недават злоба. Сърдетете са на други - предиобед - на Вас, следобед - на целия смят. И още еди съвет:
    Ако нямате каво да правите в блога, правете го някъде другаде!

                  ЗА  ПОЖАРА  В  СЕЛО КРЪСТАВА

    С голяма въка научих и за този пожар, регионът на който чувствам като неселен с мои близки. Загубата е огромна, защото тези хора са едни от най-трудолюбивите в страната и обитават много трудни за поминък живот. От миналага година просвента искрица надежда да бъде подобрен животът на хората тук, когато бе завършен пътят, който наричам Магистралата между селата Аврамово и връзката му с шосето за Доспат под с. Грашево. Този път върти по чудно красиви места по скатовете на рида Велийца с изглед към могъщия рид Сюткая. Като добре запознат с Родопите твърдя, че този път е един от най-живописните. От с. Кръстава пътят се спуска – нетолкова широк – надолу към  шосето за Доспат, което също бе ремонтирано и местните хора го нарекоха „Мазният път”.

    Села Кръстава носи името си от намирането на хритиянски кръст в него при изкоп за основи на къща от един помак. Селото е изцяло мюсюлманско. С възможностите мъжете да работят по строитерството в ЕС, с този  път, който пък откри възможности за пътуване до Велинград и други големи градове, където помаците да предлагат продукцията си, това помогна на благосъстоянието на хората. Някога до него се пътуваше по един почти черен път, който при дъжд ставаше непроходим. Сега има прекрасен път, а селяни от Кръстава предлагат свои стоки дори на пазара Георги Кирков в София.  Селото е прекрасен изходен пункт за региона на Велийца, ако има на разположение кола могат да се посетят още много интересни и красиви места по Каратепе и по Сюткая. Цитирам пещерата Лепеница, Алан.. и Софандере, има и изходни пунктове от т. н. чаркове, места за бичене на трупи с водно задвижвани гатери. . Красотите тук са един безкраен низ.

   Две неща ми напомни този хожар, който изпепели къщите на хора, а това за тях е всичкото което те имат – домът им и поминъкът им, животните. Животни тук хората гледат всякакви с изключение на свини. Помаците си помагат, но трудностите пред хората с изгорелите имато са големи – те са загубили всичко, което им е давало подслон, а също и добитъка си, инвентара.  Точно такъв пожар  описва Константи Канев в Родопски-те си сказания, сполетял в миналото неговото село. Баба клала огън и...подпалила селото по време на ужасяваща горещина и липса на вода. На такъв случай свидетел и аз. В с. Паралово, Босилеградско, в ужасяваща жега до параклиса на Св. Иван Рилски на гробището в с. Паралово, баба пали свещ в помен  на съпруга си. При последвалия пожар бе изгорял дори хилядолетният оброчен дъб, а оброчният кръст се бе разчупил. И други спомени имам, но постнигиге ми стават доста дълти..

   Почиващите прз остатъка от лятото могат да помогнат на тези хора по начин, който предлагам аз и който е съобразен с техният морал, обичаи и бит. Помощта може да се осъществи така:

  Пътува се по Родопите  на почивка, но при връщането се пътува по магистралата, която е под с. Грашево и от там се достига до с. Кръстава. Намира се кмета и се дава помощ /НА НЕГО!!!/ от 50, 100 или повече лева за пострадалите от пожара. Там всичките се честни хора, той най-правилно ще разпредели парите. При разговора се проявява желание да се остане два дни в селото, той да посочи къща, къде да се нощува. Той знае къде. Нощуването се заплаща, поръчва се домашна храна за закуска, обяд или дори за вечеря. Тук всичко е екологично. Така чрез парите за тази екстра хората ще си помогнат. Порчъва се още домашно овче или биволско сирене, кисело мляко, масло, кашкавал, боб от типа Софинка, сладко от боровинки, мални, ягоди, къпини за деня, когато ще се отпътува. Прави се един хубав пазар все с трайни неща. Има и сушеници, пастърма и др.  Хората са много скромни, ще предложат тези нещ на безценица, платете по-висока цена поне с 20%. посетете и кръчмата вечерта, но не на по едно голо питие, а на някаква храна, за да спечели кръчмарят, а с това и селото, което е произвело храната.

  Ако има добри хора, семейства, дано не са по-малко от 100, 200 или повече и изпълнят това, което им препоръчвам и те ще са доволни, защото ще упознаят дивната красота на Велийца и Сюткая, ще обикнат този край и вместо да си дават после парите на мързеливите и търи гърци, ще проявят интерес да упознаят още от околностите тук, ще обикнат този край от Родината си, ще разширявят с всяка измината година упознатото. Въвеждам тагови – Орцево, Медени поляни, с. КьоравА.

  А които упознаят този край и случайтно отворят постингите ми за него, ще разберат какво искам да кажа с твърдението ми, че ИСЛЯМЪТ ТУК ЗАДЪРЖА ХОРАТА В ПЛАНИНАТА.  Иначе тя отдавна да е станала ничия земя...като Северозападнала Българи с депортирания там от Тато ромски етнос.

    Друг опасен пожар има, в гората, която дава вода на най-великото родопско падало /водопад/, Сливов дол. Вероятностите за този пожар са две – работа на юговцани по градините си над водопапа или барбекюкчии на път от с.  Югово покрай падалото за Бачковския манастир.

  Хора, бъдете рразумни! Не унишожаватсе средата, която Ви дава живот!

   Простаци имаме достатъчно, цитирам три бройки от най-последните – Трифонов, Радев, Манолова.





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12282083
Постинги: 4566
Коментари: 10794
Гласове: 18369
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930