Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.08.2021 19:50 - БАРБЕКЮКЧИИ СА ПОДПАЛИЛИ РИЛА !
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 1149 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 

         БАРБЕКЮКЧИИ  СА  ПОДПАЛИЛИ  РИЛА !

 

    Барбекюкчиите са стара напаст. Преди години се оказах на гасенето на пожар над с. Локорско, причинен от барбекюкчии, които заловиха. Пожарът бе на удобно за коли място, имаше много пожарни коли, вдигаше се само пара от обгорената площ. При топло и сухо време идиоти си напалали огън за барбекю, сложили месото да се пече и не забелязали, че около огъня сухата трева се разгоряла. В невъзможност  да достигнат до огъня  и да го загасят, те се метнали на джипа и към селото. Появил се обаче много дим докато слезат до селото,  хората на спирката за маршрутката се усъмнили в тях и записали номера на джипа. Викнали и пожарна. Сухата борова гора се разпалила много бързо. Видях почти загасен огромен пожар, при който обгорелите дървета бяха останали прави. Бедата бе ужасяваща – много голяма площ гора с борове, посадени според хората през 1970 г. по програма за облагородяване на региона на МК Кремиковци, изгоря.

     Планината над с. Локорско макар невисока е много красива. Тук преобладава дъбовата гора, където е била осечена е заменена с черен бор. Над с. Локорско има един издаден напред връх от Големата панина, Локорският, наподобяващ наблюдателен пункт. От него всичко се вижда към София, към Рила, Витоша, Балкана в посока Ком,  но и към централното било на Балкана. Тази красота става все по непозната на  софиянци, с изключение на малки групи велосопедисти с кросови велосипеди, а също и от мотористи, които рушат красивата природа.

   Преди години имаше доста „туристи” по долината на р. Локорска, един бисер с водопади. И сега ги има. Картинката е следната: В реката се стУди каса бира, мутрата също си е потопила краката във водата ако е много топло, капака на багажника на джипа му е щръкнат, защото там са продуктите, както ги наричахме при социализЪма. Жените приготвят барбекю. За целта събират сухи клони, палят ги и като стане жар, поставят скарата с месото. Виждал съм скари по половин квадратен метър. Мирис на печено месо се носи още от първия водопад на реката, та чак до водохващавето за селото. Нагоре, където започва пътя към Яровете и Локорския връх – жива душа няма. Това бе пътят за стадата овце с овчарници при изворите /Яровете/, днес няма нито една овца.

   Тук да се пали барбекю не е опасно, защото ако то предизвика локален огън, ще го угасят, има река. Но петната по тревните площи след огъня, оградени с камъни от реката остават като рани сред тази красота. По-съвършените мутри си карат в джипа барбекю и торби с дървени въглища.

   Барбекюкчийството е диагнова, не е хоби. Където и да отиде барбекюкчията, той ще извърши необходимата подготовка, в която влиза купуване на месо, зеленцуци и подправки, а на мястото, където ще спре и ще нощува, той кладе огън. Такъв един вместо да се радва на красотата на острова на яз. Студен кладенец, полудя докато не намери клони за огън да си изпече барбекюто. По тъмното правИ барбекюто, като в пепелта в страни от жаравата постави и картофи. На такава простащина често съм свидетел в планината. Желанието на барбекюкчията да си приготви борбекю е толкова голяма, че като му се досака печено месо, последното нещо, за което ще мисли е да не причини пожар. Вероятно такива са били и тези, които преди години запалиха гората над с. Локорско.

   Други идиоти сега на пътеката от Боровец за х. Ястребец спряли на малка поляна сред доста засъхнала по това време трева и са решили вероятно да си изпекат барбекю. Показаха мястото, снимано с дрон, то е нагоре по отклонението от главната пътека за х. Мусала. При това отклонение има чешма, някога имаше и навес. Към х. Ястребец гората е беломурова. Ама станало така, че се е запалила гората, която тук се състои от последнине по надморска височина мури и пояса с клек над тях. Клекът, това са храстите, които пазят планината от ерозия. Тук още се говори за големия пожар през /около/ 1936 г. между Саръгьол и Чадъртепе, причинен от овчари. Тогава са изгорияли хиляди декари клек, стада овце и овчари. Природата се е справила вече с последствията, сега нищо не личи.

   Но се появяват нови идиоти. Светът ще свъррши, идиотите – не. Не е ясно кои са, но са „туристи”, защото огънят започва от туристическата пътека за х. Ястребец, недалеч под него. Отбелязвам, че в страни от пътеката има пласт паднали сухи игли от боровете. Трябва да си ненормален, да запалиш огън до тях. Този микрорегион около х. Ястребец е и исторически, защото там е ходил последният български цар н. в. Цар Борис ІІІ. Връщайки се то там, той получава инфаркт и умира. А върхът Ястребец, това е най-красивото място на Рила с изглед към най-високия масив на Рила, Мусаленският. Красотата му е причина той да ъде наребен Мусаллах, което означава място за молитва. По-късно идиотите го нарекоха вр. Сталин, следващи идиоти твърдяха, че е в горите на Симеон ІІ и е негова собственост. Той, начело на друг инженерингов проект „Виктор Примаков” докато бе министър-председател сече беломуровите гори, бичеше ги в Петрич и изнасяше дървения материал в Гърция. Такова екопрестъпление никой не е сторвал срещу преродата на страната ни, при това врезерват и  вододайна зона едновременно.

   Напомням, че през лятото на 1990 г над Боровец имаше десетки умишлени пожари, поръчани от бетонните глави, несъгласни с демократичния избор на България. На път за Самоков след моста на р. Палакария се виждаха по няколко места високо в планината с дим над тях, всичките труднодостъпни. През тези мутрешки години се пръкнаха самоковският бизнесмен Косьо Компиро и гювендията му Цеци Красимирова, сътрудници в Холандия на сръбския бизнесмен Йоцо Амстердама.

   Мисля, че сегашните пожари не са умишлени, а резултат от простащнината, жизнената среда на много от управниците ни, от които цитирам Тройцата  Радев/Трифонов/Манолова. При тази агресия на простащината срещу интелитентните хора, последните се отдръпват и на опразненото от тях място се настанява агресивната простащина, устремена към властта в страната, която  иска да я управлява простакисимус и промяна – премахване на на сегашния обществен строй и въвеждане на простакизЪма. Надеждите на простащината да ни въведат в този най-висш социално-икономически строй сега са фокусирани върху президента ни – човект, виновен за всичките злини, които причини неговия инженерингов проект,  имащ за цел създаването на просташки партии, които по същество правят свободните избори безсмислени.

 

   





Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12183509
Постинги: 4544
Коментари: 10754
Гласове: 18319
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031