Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.07.2021 05:36 - РЕКВИЕМ ЗА РЕГИОНА НА САКАР ПЛАНИНА...
Автор: planinitenabulgaria Категория: Регионални   
Прочетен: 2602 Коментари: 2 Гласове:
8

Последна промяна: 22.07.2021 05:37

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                                                            70   години  Венцивалери!

                          НА 14000 КМ. ОТ САКАР ПЛАНАНА – С ТЪГА ПО НЕЯ !

  В Лос Анжелес имаме възможност да следим какво става в България.  Натъжени сме от обстоятелството, че Сакар около Тополовград гори. Миналото лято бяхме там за около седмица преди да се прехвърим на Странджа. Срещата с този край остави незаличими впечатления у нас. Тук е един от най-значителните тракийски храмове, този на Слънцето, носещ древното име Палеокастро. Най-значителното антично наследство тук обаче са долмените. За съжаление от тях доста са унищожени поради простащина – багеристите като се напият вечерта в кръчмата са яхвали багерите си да ги трошат – други са унищожени поради пътно или друго строитество, трети – да им вземат дяланите на ръка камъни-плочи. Тук регионът много наподобява този на Източни Родопи като скали, на много от които има останки от делата на траките, но съвсем различни. Велика култура са били.

   С промяната на климата тук има дървесни видове, които не издържат на топлината и сушата и гинат. Между тях има и изсъхнали вековни дъбове. Има различни видове дървета, но явно тук започва еволюция – ще се появят дървета и храсти от Средиземорския пояс, местните ще изчезнат.

   Много гори в Сакар са изсечени, като по площите им са разхвърляни ненужните за метровици клони. Има и много храсти, които изсъхват и клечка кибрит, изхвърлена от някоя просташка ръка или опит за опожаряване на земеделска прощ може да доведе до ужасии. И нови беди се появиха – мутри купуват пасища за малкото останали животни тук и ги превръщат в полета с фотоволтаици /слънчеви панели, които произвеждат ел Енергия/. С това ще нанесат последния удар на умиращото тук животновъдство.

   Пред очите ми в момента се появи един спомен. От коритото на Давидковска река се отклоних през борова гора към с. Русалско. Беше ужасяваща жега, този ден изпих 5 л. вода и не ми стигна. Минавайки през гората ме съпътстваше мисълта, ако сега тя се подпали! Това е някакав вътрешна червена лампа. Нямат ли такави другите хора, тези, които сега са причинили пожара в Сакар? Опалвали стърнища.  Да ги опалят манафите, дано...

   Разглеждайки пред тукашните ни приятели снимките ни от Сакар и Странджа в нас се породи желание да отидем натам отново през есента, защото през лятото е страшно топло.  Но попаднахме на тази новина.

   Преди години, когато локомотив на дековилката запалва гората над. Рилски манастир, монасите се молят за дъжд, той идва и гаси пожара. Вече няма Господ, един идиот се представя за тъкъв от президентството, но той не може да ни помогне.

   И накрая да обобщя чия е вината за това:

   Преди Девеетото хората си живееха тук, обработваха си земята, гледаха си стока. Отнемането на собствеността им ги прогони от родните места, за съжаление едни от най-трудните за обитаване. В Сандански се твърди, че било най-топло, тук е още повече. И водата тук е под земята. Поради тази причина никой повече няма да се върне тук, този край е обречен след комунизма да бъде ничия земя. От тук произлиза някогашният министър на културата Добри Терпешев и много полицейски началници след Деветото. Без война комунистите разрушиха и този край, както и фундаментах на страната ни тогава, селото, от който за сега тук в Сакар остават само стени от къщи и обори. Оставащите тук и там хора по селата, до които пътища не достигат, догарят като свещици. След тях тук регионът ще се превърне в едно вечно и неизбродно Нищо. Към което президентът ни, скрит за паравана на простотията, която сам създаде за да бъде негова жизнена среда, тегли цялата страна.





Гласувай:
9



1. rosiela - Коста,
22.07.2021 06:32
много ме развълнува този разказ за Сакар.
цитирай
2. missana - Гениално казано:
22.07.2021 08:42
"Вече няма Господ, един идиот се представя за тъкъв от президентството, но той не може да ни помогне."

Бих добавил, че този идиот не е Идиот на Достоевски, а е истински Велзевул, готов да унищожи страната си от жажда за власт. Разеденител на нацията в трудни за нея години, който нагло се прикрива зад маската на Спасител.

Брависимо за материала!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: planinitenabulgaria
Категория: Туризъм
Прочетен: 12188680
Постинги: 4545
Коментари: 10754
Гласове: 18322
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031